LYXIG BOUILLABAISSE MED HAVSKRÄFTA & AIOLI
I dag så serverar vi vår version av Bouillabaisse som är en fisk- och skaldjurssoppa med ursprung från Marseille i södra Frankrike. Enligt sägen så uppstod rätten när stadens fiskare kokte en mustig gryta på den fångst som de inte fick såld.
Fransmännen som är mycket om sig och kring sig när det gäller deras mat, har naturligtvis tagit fram ett "originalrecept" på Bouillabaisse men vi tycker nog att man får lov att improvisera lite som man vill. Några ingrdienser som dock bör ingå är minst ett par vita fisksorter, skaldjur av något slag, buljong, vitt torrt vin, tomat, lök, vitlök och saffran. Till vår soppa på torsk, hälleflundra, musslor och räkor så serverar vi dessutom varsin hel kokt havskräfta sidan om, en skål men aioli samt ett gott rostat bröd. Lyxigt värre!
Den ambitiöse kokar sin egen buljong till soppan på fisk- och skaldjursrens och visst – det gör skillnad. I det här receptet har vi dock varit bekväma och använt färdigköpt koncentrerad buljong. För aiolin har vi däremot recept på både egengjord och köpt majonnäs. Gör som du vill & lycka till!
4 personer:
Soppan:
- 600 g vit fiskfilé (vi använde hälften hälleflundra och hälften torsk)
- 300 g räkor med skal
- 4 msk koncentrerad fiskbuljong.
- 8 dl vatten
- 2 dl torrt vitt vin
- 2 msk olivolja
- 1 fänkål
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1/2 röd chili (alt. 1 tsk chilipulver)
- 4 potatisar (ca 300 g)
- 4 morötter (ca 300 g)
- 2 burkar hela tomater
- 1 burk krossade tomater
- 2 lagerblad
- Färsk timjan, blad från några kvistar
- 2 pkt saffran
- 2-3 tsk salt
- Vitpeppar från kvarn
- 1 påse/ nät blåmusslor
- 1 msk olivolja
- 3 dl vitt vin
- 2 schalottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 knippe bladpersilja
- 1 litet knippe timjan
- Salt och svartpeppar
Aioli (Ambitiöst):
- 2 äggulor
- 1 dl rapsolja
- 1 dl olivolja
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 2 vitlöksklyftor
- 1/2 tsk salt
- 1 nypa cayennepeppar
Aioli (Bekvämt):
- 2 dl majonnäs
- 2 tsk dijonsenap
- 2 vitlöksklyftor
- 1 nypa cayennepeppar
Kokta havskräftor, ett gott bröd och persiljekvistar
Gör så här:
- Skala och hacka löken, finhacka vitlöksklyftan och en halv chili (ta bort kärnorna).
- Ansa fänkål och skala potatis och morötter. Strimla fänkålen och skär morätterna och potatisen i ca 2 cm stora bitar/ kuber.
- Fräs löken, vitlöken och chilin i olivolja i en stor tjockbottnad gryta tills de mjuknar utan att ta färg.
- Tillsätt fänkålen, potatisen och morötterna och låt dem fräsa med i någon minut. Tillsätt därefter de hela och krossade tomaterna, vatten, 2 dl vitt , fond, saffran, lagerblad, timjanblad. Salta och peppra. Låt småputtra i ca 30 minuter. Under tiden fixar du musslorna och aiolin.
- Skrubba och skölj musslorna noga. Kassera alla musslor med trasigt skal och de som inte sluter sig när du knackar på skalet.
- Skala och finhacka schalottenlök och vitlök som du sedan fräser i olivolja utan att ta färg i en katrull. Tillsätt musslorna efter en minut. Hacka persiljan grovt och strö över musslorna. (spara några kvistar till dekoration). Häll på vinet och låt småkoka i ca 4 minuter. Salta och peppra. Rör om då och då och plocka bort de musslor som inte har öppnat sig. Häll sedan ner musslorna och kokspadet i soppan och låt puttra med de sista minuterna.
- Skär fisken i ca 4×4 cm stora bitar och låt dem sjuda med i soppan i 3-4 minuter. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.
- Skala räkorna och lägg i soppan precis innan servering.
Aioli för den ambitiöse:
- Rör ihop äggulor, senap och vinäger i en skål.
- Vispa ner oljan, först droppvis och sedan i en jämn stråle. Lägg gärna en fuktig trasa eller handduk under skålen så far den inte omkring när du vispar.
- Smaksätt med pressad vitlök, salt och lite cayennepeppar.
Aioli för den bekväme:
- Rör ihop majonnäs och senap. Smaksätt med pressad vitlök och en nypa cayennepeppar.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
dekoration wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane hummer recept kalvbräss potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss fromage omelett panko paella hummus rabarberpaj lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek långpannebröd vitaminboost mousse torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna räkor, stekar fudge gädda gnocchi pavlova tosca nektariner curry mumma matvete paj med spenat och västerbottensost tomatsallad tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare citrus rödkål morötter vaniljsås mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa frukt tapenade lingonparfait julsill matblogg körsbär lättbakat getost blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe potatisstomp pizzadeg smoothie kesella kolakräm lakritscheesecake godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner oxbringa gulaschsoppa brownie byxad dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar granola räkor ätliga blommor mandelpotatis gravad lax bläckfisk mangosallad chokladflarn saint agur cocoschutney högrev ciabatta kokosmjölk burgare rabarberkräm brioche persika pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter fruktsallad innanlår löjrom negroni sour chokladmousse bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel chorizo fiskpågrillen wokgrönsaker skaldjurssås karré medelhavet äppelpaj kakor potatisrätt blåmusslor citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag risotto gin grillat pepparrot lammracks sjögräsnudlar rotfrukter björnbär laxrätter ansjovis matjesill indiskt skaldjursfond japanskt apetizer reportage ingefära negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte ugnsbakade rotfrukter julgodis nässelsoppa gös pasta med räkor parmesan scampi buljong fiskgryta pizza hollandaisesås semla rom äpplen fågelrecept karl johan svamp ost och vin cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukost saffran munsbit kallrökt lax lamm nässlor sorbet midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur vit sparris tårta pastarecept brödbak nötter sparris sommarmat, paj sommarmat tårtor kolasås blåbär kalv nötkött fläsk nu är det jul igen jordgubbar tomater starters glassdessert primör potatis sommardessert lakrits, sallad sylt på grillen nybakat hallon glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax choklad dryck bbq drinkar oxkött bakning baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill soppa sill pastarätt pasta svamp cocktails laxrecept soppor chokladdessert griskött drinkrecept vegetariskt bröd asiatiskt husmanskost ramslök kyckling skaldjur torsk brynt smör julmat bär doften av nybakat bröd sillrecept ramslöksolja rabarber festrätt kantareller apelsin insjöfisk kycklingrätt slow cooking champagne entrérätt drinktilltugg glaze festmåltid grytor chokladtårta spenat sockerlag nypotatis hummer äppeldessert gåsmeny torskrygg grön sparris inläggning fondspara frukt & bär tartar äppelkaka bullar picklad fond hallonsylt västerbottensost avocado hälleflundra gräddsås ramslöksrecept hallonsås ostar marmelad whiskey ägg citrondessert fläder romtopf hummerfond lök kaka, parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta pulled höstmat alla hjärtans dag nyårsmat abborre majonnäs oxfilé flädersaft torskrecept korv pilgrimsmusslor långkok pannkakor kullasparris tomatsås rårörda lingon basilika kantarelltoast rödbetor chutney, sopprecept majs saft toscakaka torskrätt mazarinkaka rimmad oxbringa couscous kladdkaka mozarella råstekt potatis halloncurd billig mat gäddqueneller slottsstek ceviche foccacia ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök lantbruk brytbröd senapscreme på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie ugnstekt lax kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka gratäng salsa huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella rökt fikon rödvinssås nudlar makrill granatäpple semlor biskvi gås, nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg hasselbackspotatis vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept flankstek skåne matbloggpriset portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa ponzu grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata kycklingsallad jätteräkor potatispuré kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer müsli falukorv kräftsås honeysuckle mazarin sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming gäddrecept pressgurka ramslökssoppa vermouth vikingfågel färskost hallå! varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi anklever pannacotta gremolata ugnsrostade ost parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie citronmarinerad vinägrett gubbröra rulltårta spanien prosecco crème brûllée jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad