CHUTNEYGASERAD OXFILÉ TOURNEDOS MED NUDELSALLAD & EN GRYM SÅS "ASIAN STYLE"
Vår huvudrätt består av oxfilé med en tvist av asiatiska smaker. Oxfilén försteks där du ger köttet en fin stekyta. Därefter ska köttet kylas ner. Så detta moment kan du göra långt innan gästerna kommer. Även den magiskt goda såsen kan med största fördel förberedas innan, den blir bara ännu mustigare och godare av att få stå och dra. När det börjar närma sig servering så eftersteks köttet i 10 minuter eller tills innertempen är 58°C. Då är köttet rosa. Använd stektermometer! Köttbitarna penslas med mango chutney som smaksatts med ingefära. Till oxfilén serverar vi en härlig och lite het nudelsallad med bl a pak choi, shiitakesvamp, sambal oelek och edamamebönor. Den här asiatika varaianten av oxfilé är en riktig "Smash Hit" som vi garanterar gör succé.
Vi brukar inte ge några vintips men här gör vi ett undantag, det är ju ändå nyår. Allegrini Valpolicella Superiore 2017 (119:-) är ett fruktigt och kryddigt vin som vi tycker passar utmärkt till denna smakrika rätt.
- 1 kg oxfilé ( ca 125 g/ pers)
- smör
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 1/2 dl mango chutney
- 1 msk finriven färsk ingefära
- 2 schalottenlökar
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk olja
- 1 msk finriven färsk ingefära
- 1/2 dl japansk soja
- 3 dl rödvin
- 1 dl vatten
- 4 msk konc kalvfond (på flaska)
- 2 msk honung
- 1/2 tsk sambal oelek
- 2 tsk maizena majsstärkelse
Nudelsalladen:
- 8 portioner risnudlar (eller andra nudlar du föredrar)
- 1 msk matolja
- 100 g shiitakesvamp
- 1 pak choi ( asiatisk typ salladskål)
- 3 salladslökar
- 2 vitlöksklyfta
- 1 röd chili
- 1 msk sesamolja
- 1 msk soja
- 1 msk sambal oelek
- 100 g frysta skalade edamamebönor
- 1/2 dl sesamfrön
Gör så här:
Steg 1 köttet:
- Skär köttet i 8 skivor (för 8 port). Bryn det hastigt i smör i en het stekpanna så att det får färg. Salta och peppra. Lägg upp köttet på ett ugnssäkert fat och sätt genast in det i kylen.
Såsen:
- Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken. Fräs det i olja i en kastrull.
- Tillsätt ingefära, soja, rödvin, vatten, kalvfond, honung och sambal oelek.
- Låt såsen koka i ca 10 minuter. Rör ner maizena utrört i lite vatten. Låt såsen koka någon minut till. Såsen kan med fördel göras i god tid innan då smakerna växer om den får stå ett tag..
Nudelsalladen:
- Koka nudlarna enligt anvisning på paketet. Skölj med kallt vatten, häll på matolja och ställ åt sidan.
- Rosta sesamfröna i torr panna.
- Rensa svampen och skär i bitar. Strimla pak choi och salladslök. Finacka vitlök och chili (urkärnad). Fräs svamp och lök i sesamolja, tillsätt chilin, pak choi och salladslöken efter en stund.
- Tillsätt nudlarna, soja och sambal oelek. Rör ordentligt så att kryddorna fördelas.
- Låt de frysta bönorna fräsa med de sista minuterna. Toppa med rostade sesamfrön vid servering.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Skala ingefäran med hjälp av spetsen på en sked och finriv sedan.
- Värm mango chutney och ingefäran i en liten kastrull.
- Stek köttet i mitten av ugnen i ca 10 minuter, tills innertemperaturen är 58°C om köttet önskas rosa.
- Pensla mango chutney över köttet. Värm såsen. Servera med nudelsalladen.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
matbloggpriset skåne flankstek bröd recept kalix löjrom campari vårprimörer hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake gulaschsoppa brownie byxad makrill kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor granola räkor ätliga blommor tournedos löksoppa kalvlever ugnstekt lax saint agur cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon svamprecept majonnäas parfait picklad gurka flarn på tallriken persika färskost på filmjölk tortillas lussekatter senapscreme gambero ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, slottsstek gäddqueneller billig mat råstekt potatis mozarella kladdkaka couscous halloncurd wokgrönsaker skaldjurssås fiskpågrillen wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad spanien prosecco gubbröra vinägrett citronmarinerad omelett panko paella hummus rabarberpaj grillad abborre i folie lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, långpannebröd vitaminboost mousse torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna stekar fudge gädda gnocchi räkor, tosca nektariner curry pavlova mumma matvete paj med spenat och västerbottensost müsli koka hummer ljuvliga smaker aubergine blommor i maten pepparrotssmör gravlaxsås calemare flädersorbet potatispuré jätteräkor kycklingsallad citrus mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa tapenade lingonparfait julsill matblogg ponzu apetizer reportage höstmat ingefära negroni fisksoppa våfflor kaka, äppeltarte hummerfond romtopf ugnsbakade rotfrukter gös pasta med räkor whiskey marmelad buljong fiskgryta ramslöksrecept gräddsås hollandaisesås rom toscakaka karré kakor saft chutney, rödbetor citron basilika 1-2-3-lag gin grillat risotto långkok pepparrot korv torskrecept rotfrukter flädersaft ansjovis indiskt matjesill skaldjursfond fondspara munsbit kallrökt lax lamm nässlor äppeldessert sorbet nypotatis sockerlag spenat chokladtårta tårta västerbottensost fågelrecept karl johan svamp ost och vin cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär kantareller festrätt rabarber ramslöksolja festmåltid glaze drinktilltugg nötter sparris slow cooking kycklingrätt insjöfisk tårtor julmat brynt smör sillrecept jordgubbar ramslök lakrits, sallad sylt glassdessert primör kyckling drinkrecept griskött chokladdessert på grillen nybakat gröna & sköna tillbehör lax choklad svamp pasta soppa drinkar sill baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning bbq pastarätt dryck cocktails laxrecept soppor vegetariskt moltas drinktips glass hallon potatis skaldjur torsk bröd asiatiskt husmanskost sommardessert bär doften av nybakat bröd nu är det jul igen starters tomater apelsin sommarmat paj sommarmat, champagne entrérätt brödbak pastarecept fläsk nötkött kalv blåbär kolasås frukost tartar äppelkaka bullar picklad fond hallonsylt äpplen vit sparris grytor fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat hummer gåsmeny grön sparris torskrygg inläggning saffran alla hjärtans dag abborre nyårsmat majonnäs oxfilé laxrätter björnbär pilgrimsmusslor sjögräsnudlar lammracks pannkakor rårörda lingon kullasparris tomatsås kantarelltoast vegetarisk soppa potatisrätt blåmusslor äppelpaj sopprecept majs medelhavet avocado hälleflundra semla hallonsås pizza ostar parmesan scampi ägg citrondessert fläder nässelsoppa julgodis lök maräng parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta japanskt pulled frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata vaniljsås morötter rödkål på landet kalvleveranglais roscofflök hummersoppa tomatsallad vaktelägg sojasås struvor tomatsalsa falukorv kräftsås honeysuckle mazarin romsås sandefjordsås mörk choklad pannbiff stekt strömming fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli gäddrecept pressgurka ramslökssoppa vermouth vikingfågel färskost sashimi hallå! varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa anklever pannacotta gremolata ugnsrostade fromage ost parmesanstänger recept bresaola rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos kalvbräss hummer recept dekoration crème brûllée jordärtskocka mexikanskt rimmad oxbringa torskrätt mazarinkaka pepparrotssås grillad makrill chorizo apfelstrudel gåsagille ceviche hjorthornssalt kola & knäck bouillabaisse fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom innanlår melon lantbruk brytbröd päron salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa brioche rabarberkräm burgare kokosmjölk chokladflarn rödbetshummus gambas fritterad sockerkaka mangosallad bläckfisk gravad lax mandelpotatis gratäng salsa mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia oxbringa rökt fikon rödvinssås nudlar grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis potatisstomp kolakräm kesella smoothie pizzadeg blomkål, heiße liebe pesto vegetarisk pizza körsbär getost lättbakat