PANNBIFF MED LÖK, RÅSTEKT POTATIS & GRÄDDSÅS
Vad sägs om att förgylla dagen med en klassisk svensk husmanskost i form av pannbiff med lök? Här serverad med råstekt potatis, kokta morötter, gräddsås, inlagd gurka och rårörda lingon. Det här blogginlägget är i samarbete med Larsvikens lantbruk vilket vi är mycket glada för. Larsviken är ett ganska litet familjedrivet lantbruk utanför Viken. Här har generationer ägnat sig åt odling och djuruppfödning. Alltid med passion, stor kunskap och inte minst med kärlek och respekt för vår natur. Främst är Larsviken känt för sin potatis med odling av ett otal potatissorter men även för sin chipstillverkning som går under namnet Larssons chips. På gården hittar du även en mysig butik fylld med närproducerade delikatesser och massor av annat spännande. Är du mer nyfiken på Larsviken? Kolla in deras hemsida; larsviken.se. Oxfärsen och potatisen (av sorten Almonda) som vi använde är så närproducerat det kan bli från Larsviken.
4 personer:
Pannbiffar:
- 500 g oxfärs
- 1 msk konc. ox-/ kalvfond
- 1 gul lök
- 1 dl grädde
- 1/2 dl ströbröd
- 1 ägg
- 1 msk dijonsenap
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk malen svartpeppar
- Smör och/ eller rapsolja att steka i
Stekt lök:
- 2 gula lökar
- 1 tsk socker
- Smör att steka i
Gräddsås:
- 2 msk vetemjöl
- 1/2 dl vatten
- 2 dl mjölk
- 2 dl vispgrädde
- 2 tsk soja
- 2 msk kalvfond
- 2 msk svartvinbärsgelé
- Salt
- Vitpeppar
- Ev. en skvätt vitvinsvinäger
Råstekt potatis:
- 800 g potatis ( t ex Almonda)
- Rikligt med smör och/ eller olja att steka i.
- Salt
Gör så här:
Råstekt potatis:
- Skala och tärna potatisen. Stek potatisen i rikligt med smör och olja på medelvärme tills den mjuknat och fått fin färg. Ca 20 minuter. Rör om då och då. Salta. Håll potatisen varm i ugnen (100°).
Biffarna:
- Finhacka och bryn en av lökarna i smör tills den mjuknat och fått lite färg. Ställ åt sidan att svalna något.
- Blanda grädde, ägg, senap, ströbröd och den brynta löken. Låt svälla någon minut.
- Blanda smeten med köttfärsen, tillsätt kalvfond, salta och peppra. Forma till biffar. Stek biffarna på medlevärme tills de fått fin färg. Spar stekskyn till såsen. Håll biffarna varma i ugnen.
- Skiva de två återstående lökarna och stek i smör på medelvärme tills den mjuknat och fått fin gyllenbrun färg. Tillsätt en nypa socker mot slutet som får karamelliseras. Håll varmt i ugn.
Gräddsåsen:
- Vispa ur biffstekpannan med lite vatten. Sila av stekskyn ner i en tjockbottnad kastrull. Rör ut 2 msk mjöl i stekskyn.
- Tillsätt mjölk, grädde, soja, fond och låt koka upp. Rör om med visp då och då. Smaka av med gelé, salt, peppar och eventuellt med en skvätt vitvinvinäger.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
fisk i folie fritterad gambas rödbetshummus chokladflarn kokosmjölk burgare rabarberkräm brioche majonnäas parfait picklad gurka flarn på tallriken persika färskost på filmjölk tortillas lussekatter senapscreme gambero ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, slottsstek gäddqueneller billig mat pepparrotssås gåsagille apfelstrudel chorizo grillad makrill rimmad oxbringa mazarinkaka torskrätt wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad spanien prosecco potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger ost fromage lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, långpannebröd vitaminboost mousse torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna stekar fudge gädda gnocchi räkor, tosca nektariner curry pavlova mumma matvete paj med spenat och västerbottensost müsli koka hummer ljuvliga smaker aubergine blommor i maten på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais potatispuré jätteräkor kycklingsallad citrus mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa tapenade lingonparfait julsill matblogg ponzu matbloggpriset skåne flankstek bröd recept kalix löjrom campari vårprimörer hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake nudlar rödvinssås fikon rökt kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor granola räkor ätliga blommor mandelpotatis gravad lax bläckfisk mangosallad gös pasta med räkor whiskey marmelad buljong fiskgryta ramslöksrecept gräddsås hollandaisesås rom toscakaka karré majs sopprecept chutney, rödbetor citron basilika 1-2-3-lag gin grillat risotto pepparrot lammracks korv torskrecept rotfrukter flädersaft ansjovis abborre nyårsmat skaldjursfond apetizer reportage höstmat ingefära negroni fisksoppa våfflor kaka, äppeltarte hummerfond romtopf ugnsbakade rotfrukter midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur grytor vit sparris västerbottensost hallonsylt fond picklad bullar äppelkaka tartar frukost fondspara munsbit kallrökt lax lamm gåsmeny äppeldessert sorbet nötkött fläsk pastarecept brödbak entrérätt champagne sommarmat, paj sommarmat apelsin kolasås blåbär kalv starters nu är det jul igen doften av nybakat bröd bär sylt glassdessert primör kyckling ramslök lakrits, sallad glass moltas drinktips vegetariskt drinkrecept griskött gröna & sköna tillbehör lax choklad svamp bbq bakning oxkött soppa baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill sill drinkar pastarätt pasta dryck cocktails laxrecept soppor hallon nybakat på grillen chokladdessert asiatiskt husmanskost sommardessert potatis skaldjur torsk bröd tomater jordgubbar sillrecept brynt smör julmat festrätt kantareller tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris nötter drinktilltugg glaze festmåltid ramslöksolja rabarber hummer nässlor grön sparris torskrygg inläggning saffran frukt & bär tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake ost och vin karl johan svamp fågelrecept äpplen tårta chokladtårta spenat sockerlag nypotatis fläder nässelsoppa julgodis lök maräng parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta japanskt pulled alla hjärtans dag matjesill indiskt majonnäs oxfilé laxrätter björnbär pilgrimsmusslor sjögräsnudlar långkok pannkakor rårörda lingon kullasparris tomatsås kantarelltoast vegetarisk soppa potatisrätt blåmusslor saft kakor äppelpaj medelhavet avocado hälleflundra semla hallonsås pizza ostar parmesan scampi ägg citrondessert ugnstekt lax kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka gratäng salsa mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia makrill byxad brownie gulaschsoppa oxbringa grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis potatisstomp kolakräm kesella smoothie pizzadeg blomkål, heiße liebe pesto vegetarisk pizza körsbär getost lättbakat frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata vaniljsås morötter rödkål flädersorbet calemare gravlaxsås pepparrotssmör tomatsallad vaktelägg sojasås struvor tomatsalsa falukorv kräftsås honeysuckle mazarin romsås sandefjordsås mörk choklad pannbiff stekt strömming fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli gäddrecept pressgurka ramslökssoppa vermouth vikingfågel färskost sashimi hallå! varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa anklever pannacotta gremolata ugnsrostade rabarberpaj hummus paella panko omelett citronmarinerad vinägrett gubbröra rulltårta kalvbräss hummer recept dekoration crème brûllée jordärtskocka mexikanskt fiskpågrillen skaldjurssås wokgrönsaker halloncurd couscous kladdkaka mozarella råstekt potatis ceviche hjorthornssalt kola & knäck bouillabaisse fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom innanlår melon lantbruk brytbröd päron salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept ciabatta högrev cocoschutney saint agur