GRILLA ENTRECÔTE MED SMARRIGA TILLBEHÖR TILL VALBORG!
Om du inte redan startat grillsäsongen så kanske det är läge till Valborg? Här är recept på grillad entrecôte med flera goda tillbehör som kanske kan inspirera? Vad säger du om vitlöksfräst svartkål med rostade pinjenötter och hyvlad parmesan, eller om ugnsrostade rotfrukter med massor av härliga örter? Och vad passar bättre till grillad entrecôte om inte ugnsrostade tomater och en klassisk bearnaise? Köttet på bilden är från Larsvikens gårdsbutik. Omsorgsfullt närproducerat och av toppkvalitet. Ät hellre bra och gott kött sällan, än billigt och dåligt ofta. Tycker åtminstone vi, så det så!
Trevlig Valborg önskar Ulrika o Fredrik
4 personer:
- 4 rejäla (minst 250 g), tjocka skivor (ca 3 cm) entrecôte av god kvalitet, gärna hängmörat.
- salt & svartpeppar från kvarn
Ugnsstekta rotfrukter:
- 2 st palsternacka
- 2 rödbetor
- 2 gulbetor
- 1/2 kålrot
- 3 morötter
- 1 knippe färsk oregano
- 1 knippe färsk dragon
- 1 nypa flingsalt
- 1/2 dl rapsolja
- 300 g körsbärstomater på kvist
- 2 msk olivolja
- 1 msk balsamvinäger
- 1 nypa flingsalt och lite svartpeppar
- ca 400 g svartkål
- 1 vitlöksklyfta
- 2 schalottenlökar
- 1 msk olivolja
- salt och svartpeppar
- 1 dl pinjenötter
- 50 g parmesan
- 300 g smör
- 1 schalottenlök
- 2,5 msk rödvinsvinäger
- 2 msk vatten
- 2 äggulor
- 1 krm salt
- 1/2 krm cayennepeppar
- 1 knippe färsk dragon, (ca 2 msk hackad)
- 1 knippe färsk persilja, ( ca 4 msk hackad)
Gör så här:
Börja med sås och tillbehör.
Ugnstekta rotfrukter:
- Sätt ugnen på 200 °C.
- Skala, dela och klyfta frukterna i ungefär lika stora bitar. Blanda rotfrukterna med olivolja och fördela sedan på plåt eller ugnssäker form. Grovhacka eller klipp örterna (rensa bort de grövsta stjälkarna och strö över. Ringla över olivolja och strö på flingsalt.
- Baka i ca 40 minuter mitt i ugnen. Rör om då och då.
Bearnaise:
- Plocka bladen från dragonen och finhacka dragonstjälkarna. Spara bladen till slutet.
- Finhacka schalottenlöken. Om du hackar löken och stjälkarna riktigt fint så behöver du inte sila reduktionen.
- Koka upp lök, dragonstjälkar, vinäger och låt det reducera något. Tillsätt vattnet, låt svalna något.
- Tillsätt äggulorna och värm under vispning.
- Smält smöret och värm det till 55 grader.
- Tillsätt smöret droppvis till ägguleblandningen under konstant vispning. Sakta till en början och sen allt snabbare.
- Smaka av med salt och cayennepeppar. Hacka dragon och persilja och vänd ner i såsen.
- Rosta pinjenötterna i torr het stekpanna.
- Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
- Grovhacka kålen.
- Fräs löken i olivolja utan att ta färg. Öka värmen, tillsätt kålen och stek i några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Strö över pinjenötterna och hyvlad parmesan.
- Lägg tomaterna på bakplåtspapper i ugnsäker form. Ringla över olivolja och balsamvinäger. Strö över en nypa flingsalt och några drag med svartpepparkvarnen. Rosta i ugnen på 200°C i 15 minuter.
- Använder du kol grill: Tänd grillen i god tid.
- Är köttet inte hängmörat så låt det ligga att dra och torka ett tag på hushållspapper. Salta och peppra. Grilla 3 minuter på varje sida för mediumresultat. Låt köttet vila några minuter innan servering och eventuell tranchering.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
räkor, stekar fudge gädda gnocchi pavlova tosca nektariner curry mazarin honeysuckle kräftsås falukorv tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg tomatsallad på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais potatispuré jätteräkor kycklingsallad frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa frukt tapenade lingonparfait julsill matblogg ponzu lättbakat getost körsbär bröd recept kalix löjrom campari vårprimörer pizzadeg smoothie kesella kolakräm potatisstomp godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner oxbringa gulaschsoppa brownie byxad makrill salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsa gratäng sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever ugnstekt lax fisk i folie fritterad gambas rödbetshummus svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon persika pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax färskost på filmjölk tortillas lussekatter vegetarisk, gambero ramslökspesto foccacia rödlök ceviche slottsstek gäddqueneller billig mat pepparrotssås gåsagille apfelstrudel chorizo grillad makrill wokgrönsaker skaldjurssås fiskpågrillen mexikanskt jordärtskocka crème brûllée dekoration prosecco spanien rulltårta gubbröra vinägrett citronmarinerad grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger ost ugnsrostade gremolata pannacotta anklever ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek färskost vikingfågel vermouth ramslökssoppa pressgurka gäddrecept pannkakor långkok sjögräsnudlar pilgrimsmusslor torskrecept laxrätter oxfilé majonnäs indiskt matjesill alla hjärtans dag apetizer reportage vegetarisk pasta havskräftor välkomstdrink brunsås parmaskinka kaka, lök hummerfond romtopf fläder citrondessert ägg whiskey marmelad ostar pizza hallonsås semla hälleflundra avocado toscakaka äppelpaj kakor saft blåmusslor potatisrätt kantarelltoast basilika risotto gin grillat cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukost saffran inläggning torskrygg grön sparris nässlor sorbet midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur grytor vit sparris västerbottensost hallonsylt fond picklad sparris sommarmat, kycklingrätt insjöfisk apelsin kantareller festrätt rabarber ramslöksolja festmåltid glaze drinktilltugg entrérätt julmat brynt smör sillrecept jordgubbar torsk skaldjur potatis sommardessert husmanskost asiatiskt bröd på grillen nybakat hallon glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax choklad svamp pastarätt soppa drinkar sill baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning pasta bbq dryck cocktails laxrecept soppor chokladdessert griskött drinkrecept vegetariskt glassdessert sylt sallad lakrits, ramslök kyckling primör bär doften av nybakat bröd nu är det jul igen starters tomater nötter brödbak pastarecept fläsk nötkött kalv blåbär kolasås tårtor sommarmat paj slow cooking champagne ost och vin karl johan svamp fågelrecept äpplen tårta chokladtårta spenat sockerlag nypotatis hummer äppeldessert gåsmeny lamm kallrökt lax munsbit fondspara frukt & bär tartar äppelkaka bullar rårörda lingon kullasparris tomatsås 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron rödbetor chutney, sopprecept majs medelhavet karré rom hollandaisesås gräddsås ramslöksrecept fiskgryta buljong scampi parmesan pasta med räkor gös nässelsoppa julgodis ugnsbakade rotfrukter äppeltarte maräng våfflor fisksoppa negroni ingefära japanskt pulled höstmat skaldjursfond nyårsmat abborre ansjovis flädersaft björnbär rotfrukter korv lammracks pepparrot pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest mousse vitaminboost långpannebröd sashimi hallå! varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa apelsinmarmelad jästpannkakor daal lingon rabarberpaj hummus paella panko omelett fromage kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos kalvbräss hummer recept tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wok torskrätt mazarinkaka rimmad oxbringa couscous kladdkaka mozarella råstekt potatis halloncurd hjorthornssalt kola & knäck bouillabaisse fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom innanlår melon lantbruk brytbröd senapscreme på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas päron brioche rabarberkräm burgare kokosmjölk ciabatta högrev cocoschutney saint agur chokladflarn mangosallad bläckfisk gravad lax mandelpotatis ätliga blommor räkor granola dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck kycklingwok rökt fikon rödvinssås nudlar lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi gås, nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg hasselbackspotatis heiße liebe pesto vegetarisk pizza blomkål, flankstek skåne matbloggpriset portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt vaniljsås morötter rödkål citrus calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer müsli paj med spenat och västerbottensost matvete mumma romsås sandefjordsås mörk choklad pannbiff stekt strömming fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli