PULLED BEEF PÅ OXKIND MED SVARTKÅL, POTATISSTOMP & PERSILJEROT
8 personer:
- Ca 3 kg oxkind
- 7 msk vetemjöl
- 4 oxbuljongtärningar eller 4 msk koncentrerad oxfond
- Smör att steka i
- Salt och peppar
Marinaden:
- 3 gula lökar
- 2-3 morötter
- en bit rotselleri
- 4 st lagerblad
- 2 tsk torkad timjan
- 1 knippe bladpersilja
- 5 dl coca cola
- 5 dl rött vin
Garnering:
- 2 persiljerötter
- 1 burk syltlök
- ca 30 trattkantareller
- färska timjanblad
- bladpersilja
- 8 svartkålsblad
- 1kg mjölig potatis
- ca 100g smör
- 2 dl mjölk
- Salt och peppar
Gör sisåhär:
Dygn 1: Marinera köttet.
- Putsa köttet noga fritt från hinnor och körtlar.
- Skala och hacka morötter, selleri och lök i fina bitar. Blanda med övriga ingredienser i en bunke och lägg i köttet. Låt stå svalt i ett dygn.
Dag 2: Tillagning.
- Ta upp köttet och låt det rinna av. Torka av lätt med hushållspapper. OBS: Spara marinaden!
- Sätt ugnen på 150°.
- Salta och peppra köttet, vänd bitarna i mjölet.
- Ta fram en lämplig ugnseldfast gryta typ Le Creseut och bryn bitarna i smör tills de får fin färg i denna. Slå på marinaden, tillsätt buljongtärningarna /fonden. Låt koka upp och skumma väl med hålslev. Om mer vätska behövs, späd med lite vatten eller lite coca cola.
- Ställ in grytan med lock i ugnen och låt stå ca 4 timmar. När köttet lätt faller isär är det färdigt. Nu tar du upp bitarna, silar såsen och häller tillbaka den i grytan. Tillbaka med köttet. Bäst blir det om köttet får dra i den goda såsen ytterligare ett dygn innan du serverar.
- Skala potatisen och koka i saltat vatten. Ge köttgrytan ett uppkok.
- Stek under tiden trattkantarellerna ( eller den svamp du får tag i) i smör. Salta kantarellerna och tillsätt en knivsudd socker i pannan samt pressa lite citron över. Svamp älskar citron.
- Stek syltlöken i smör, tillsätt en nypa strösocker eller en skvätt honung så de får en härlig karamelliserad yta.
- Skär persiljeroten i smala bitar. Stek i smör tills de mjuknar. Salta försiktigt. Mot slutet lägger du i svartkålen och låter den steka med. Tillsätt ev lite mer smör. Salta lätt. Svartkålen ska bara få en lätt mjukhet, den får inte tappa sin fräschör.
- När potatisen är färdig, häll av vattnet. Tillsätt mjölk och smör i om gångar medans du stompar potatisen. Smaka av med salt och peppar. Det är upp till dig hur du vill ha ditt stomp. Grovt, lite finare, mer salt, mer smör, ja du vet, hur långt är ett snöre? Använd dina smaklökar! Lägg upp fint i tallrikar och servera direkt. Mmm!
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt kalvbräss hummer recept vinägrett citronmarinerad potatismos recept parmesanstänger ost fromage omelett panko gremolata pannacotta anklever ugnsrostade fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote vitaminboost mousse färskost smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna pressgurka vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås nektariner curry pavlova tosca honeysuckle kräftsås falukorv struvor sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa gravlaxsås calemare flädersorbet pepparrotssmör rödkål morötter vaniljsås potatispuré tartlett grön ärtsoppa frittata picklad rödlök kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade skåne flankstek matbloggpriset kalix löjrom campari vårprimörer bröd recept pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat hasselbackspotatis godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner gås, brownie byxad makrill nudlar juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor kycklingwok räkor ätliga blommor salsa löksoppa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie fritterad rabarberkräm brioche kokosmjölk burgare oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax päron majonnäas tortillas lussekatter senapscreme brytbröd ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, gambero gäddqueneller billig mat bouillabaisse mozarella kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis skaldjurssås fiskpågrillen wokgrönsaker medelhavet toscakaka sopprecept äppelpaj blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag kullasparris rårörda lingon tomatsås lammracks långkok sjögräsnudlar torskrecept rotfrukter flädersaft oxfilé indiskt matjesill skaldjursfond pulled japanskt apetizer ingefära välkomstdrink parmaskinka brunsås maräng lök julgodis nässelsoppa hummerfond citrondessert ägg whiskey marmelad buljong fiskgryta hallonsås semla gräddsås rom västerbottensost fågelrecept karl johan svamp ost och vin cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär saffran munsbit torskrygg grön sparris gåsmeny sorbet midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur tårta grytor festmåltid brödbak nötter champagne sommarmat, paj sommarmat apelsin kolasås blåbär kalv nötkött fläsk sillrecept jordgubbar tomater starters glassdessert primör kyckling ramslök lakrits, sallad sylt på grillen nybakat hallon glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax choklad dryck bbq drinkar sill bakning baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill soppa oxkött pastarätt pasta svamp cocktails laxrecept soppor chokladdessert griskött drinkrecept vegetariskt bröd asiatiskt husmanskost sommardessert potatis skaldjur torsk brynt smör julmat bär doften av nybakat bröd nu är det jul igen ramslöksolja rabarber festrätt kantareller tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris entrérätt drinktilltugg glaze pastarecept vit sparris chokladtårta spenat sockerlag nypotatis hummer äppeldessert nässlor lamm kallrökt lax inläggning fondspara frukost tartar äppelkaka bullar picklad fond hallonsylt äpplen avocado hälleflundra hollandaisesås pizza ramslöksrecept ostar parmesan scampi gös pasta med räkor fläder ugnsbakade rotfrukter romtopf äppeltarte kaka, våfflor fisksoppa havskräftor negroni vegetarisk pasta höstmat reportage alla hjärtans dag abborre nyårsmat ansjovis majonnäs laxrätter björnbär korv pilgrimsmusslor pepparrot pannkakor risotto grillat gin basilika kantarelltoast chutney, rödbetor majs saft kakor karré mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo apfelstrudel slottsstek ceviche hjorthornssalt kola & knäck innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom färskost på filmjölk melon lantbruk entrecote pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka parfait oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon indisk mat saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk gravad lax granola gratäng salsiccia mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad gulaschsoppa oxbringa rökt fikon rödvinssås lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi pizzadeg potatisstomp kolakräm kesella smoothie vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe pesto lättbakat körsbär getost bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg julsill lingonparfait mingelrätt morotssoppa thai basil whiskey sour citrus kycklingsallad jätteräkor hummersoppa på landet kalvleveranglais roscofflök koka hummer müsli blommor i maten aubergine ljuvliga smaker mazarin paj med spenat och västerbottensost matvete mumma pannbiff romsås sandefjordsås mörk choklad stekar räkor, gnocchi gädda fudge torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gäddrecept långpannebröd ramslökssoppa vermouth vikingfågel pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon vårkyckling oxkind apelsinmarmelad jästpannkakor daal lingon bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax prosecco spanien wok dekoration crème brûllée jordärtskocka