PULLED BEEF PÅ OXKIND MED SVARTKÅL, POTATISSTOMP & PERSILJEROT
8 personer:
- Ca 3 kg oxkind
- 7 msk vetemjöl
- 4 oxbuljongtärningar eller 4 msk koncentrerad oxfond
- Smör att steka i
- Salt och peppar
Marinaden:
- 3 gula lökar
- 2-3 morötter
- en bit rotselleri
- 4 st lagerblad
- 2 tsk torkad timjan
- 1 knippe bladpersilja
- 5 dl coca cola
- 5 dl rött vin
Garnering:
- 2 persiljerötter
- 1 burk syltlök
- ca 30 trattkantareller
- färska timjanblad
- bladpersilja
- 8 svartkålsblad
- 1kg mjölig potatis
- ca 100g smör
- 2 dl mjölk
- Salt och peppar
Gör sisåhär:
Dygn 1: Marinera köttet.
- Putsa köttet noga fritt från hinnor och körtlar.
- Skala och hacka morötter, selleri och lök i fina bitar. Blanda med övriga ingredienser i en bunke och lägg i köttet. Låt stå svalt i ett dygn.
Dag 2: Tillagning.
- Ta upp köttet och låt det rinna av. Torka av lätt med hushållspapper. OBS: Spara marinaden!
- Sätt ugnen på 150°.
- Salta och peppra köttet, vänd bitarna i mjölet.
- Ta fram en lämplig ugnseldfast gryta typ Le Creseut och bryn bitarna i smör tills de får fin färg i denna. Slå på marinaden, tillsätt buljongtärningarna /fonden. Låt koka upp och skumma väl med hålslev. Om mer vätska behövs, späd med lite vatten eller lite coca cola.
- Ställ in grytan med lock i ugnen och låt stå ca 4 timmar. När köttet lätt faller isär är det färdigt. Nu tar du upp bitarna, silar såsen och häller tillbaka den i grytan. Tillbaka med köttet. Bäst blir det om köttet får dra i den goda såsen ytterligare ett dygn innan du serverar.
- Skala potatisen och koka i saltat vatten. Ge köttgrytan ett uppkok.
- Stek under tiden trattkantarellerna ( eller den svamp du får tag i) i smör. Salta kantarellerna och tillsätt en knivsudd socker i pannan samt pressa lite citron över. Svamp älskar citron.
- Stek syltlöken i smör, tillsätt en nypa strösocker eller en skvätt honung så de får en härlig karamelliserad yta.
- Skär persiljeroten i smala bitar. Stek i smör tills de mjuknar. Salta försiktigt. Mot slutet lägger du i svartkålen och låter den steka med. Tillsätt ev lite mer smör. Salta lätt. Svartkålen ska bara få en lätt mjukhet, den får inte tappa sin fräschör.
- När potatisen är färdig, häll av vattnet. Tillsätt mjölk och smör i om gångar medans du stompar potatisen. Smaka av med salt och peppar. Det är upp till dig hur du vill ha ditt stomp. Grovt, lite finare, mer salt, mer smör, ja du vet, hur långt är ett snöre? Använd dina smaklökar! Lägg upp fint i tallrikar och servera direkt. Mmm!
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie fritterad rabarberkräm brioche kokosmjölk burgare picklad gurka flarn på tallriken persika pumpa entrecote lantbruk melon färskost på filmjölk tortillas negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom gäddqueneller billig mat bouillabaisse mozarella kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis skaldjurssås fiskpågrillen wokgrönsaker jordärtskocka crème brûllée dekoration wok egg toddy kalvbräss hummer recept kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta gubbröra recept parmesanstänger ost fromage omelett panko daal jästpannkakor apelsinmarmelad lingon vårkyckling varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa oxkind vitaminboost mousse färskost smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna pressgurka vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås nektariner curry pavlova tosca matvete paj med spenat och västerbottensost mazarin ljuvliga smaker aubergine blommor i maten müsli koka hummer roscofflök kalvleveranglais på landet hummersoppa jätteräkor kycklingsallad citrus rödkål thai basil morotssoppa mingelrätt whiskey sour julsill matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås skåne flankstek matbloggpriset pesto heiße liebe blomkål, vegetarisk pizza pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat hasselbackspotatis godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner gås, brownie byxad makrill nudlar karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsiccia räkor ätliga blommor salsa bläckfisk mangosallad sockerkaka tournedos citrondessert ägg scampi parmesan buljong fiskgryta hallonsås semla gräddsås rom medelhavet toscakaka saft majs blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag kullasparris rårörda lingon tomatsås lammracks långkok sjögräsnudlar torskrecept rotfrukter flädersaft oxfilé indiskt matjesill skaldjursfond reportage höstmat pulled ingefära havskräftor parmaskinka brunsås maräng lök romtopf ugnsbakade rotfrukter julgodis midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur tårta grytor äpplen hallonsylt ost och vin picklad bullar äppelkaka tartar frukost fondspara inläggning kallrökt lax lamm nässlor äppeldessert hummer nötkött fläsk festmåltid brödbak nötter champagne sommarmat, paj sommarmat apelsin kolasås blåbär kalv starters sillrecept doften av nybakat bröd bär sylt glassdessert primör kyckling ramslök lakrits, sallad glass moltas drinktips vegetariskt drinkrecept griskött gröna & sköna tillbehör lax cocktails svamp bbq bakning oxkött soppa baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill sill drinkar pastarätt pasta dryck choklad laxrecept soppor hallon nybakat på grillen chokladdessert asiatiskt husmanskost sommardessert potatis skaldjur torsk bröd tomater jordgubbar nu är det jul igen brynt smör julmat festrätt kantareller tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris entrérätt drinktilltugg glaze pastarecept ramslöksolja rabarber sorbet gåsmeny grön sparris torskrygg munsbit saffran frukt & bär tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake karl johan svamp fond fågelrecept västerbottensost vit sparris chokladtårta spenat sockerlag nypotatis fläder hummerfond nässelsoppa äppeltarte kaka, våfflor fisksoppa negroni välkomstdrink vegetarisk pasta apetizer japanskt alla hjärtans dag abborre nyårsmat ansjovis majonnäs laxrätter björnbär korv pilgrimsmusslor pepparrot pannkakor risotto grillat gin basilika kantarelltoast chutney, rödbetor kakor äppelpaj sopprecept karré avocado hälleflundra hollandaisesås pizza ramslöksrecept ostar whiskey marmelad gös pasta med räkor gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever löksoppa granola gratäng juldryck kycklingwok dekorera med blommor köttbullar sojabönor gulaschsoppa oxbringa rökt fikon rödvinssås lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi pizzadeg potatisstomp kolakräm kesella smoothie kalix löjrom bröd recept vårprimörer campari lättbakat körsbär getost lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör picklad rödlök frittata grön ärtsoppa tartlett potatispuré vaniljsås morötter gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet calemare struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås mumma falukorv kräftsås honeysuckle pannbiff romsås sandefjordsås mörk choklad stekar räkor, gnocchi gädda fudge torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gäddrecept långpannebröd ramslökssoppa vermouth vikingfågel grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond ugnsrostade anklever pannacotta gremolata bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella gravlax potatismos citronmarinerad vinägrett prosecco spanien mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo apfelstrudel slottsstek ceviche hjorthornssalt kola & knäck gambero vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto brytbröd senapscreme lussekatter parfait majonnäas päron salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon indisk mat saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas