SARAS CITRONTARTELETT MED MASSOR AV KÄRLEK
Vi är så solta och glada att kunna presentera Sara Jacobsson som gästbloggare så här lagom till Alla hjärtans dag. Tillsammans med maken Ola driver Sara restaurangen Hamnplan 9 i Viken. En mysig och gemytlig bykrog nere vid hamnen med massor av atmosfär och framför allt så blir du som gäst serverarad riktigt god och vällagad mat. Väl värd ett besök vill vi lova.
Sara är en grym kock och inte minst så skapar hon otroligt vackra och välsmakande tårtor och andra bakverk. Här bjuder Sara dig på en magisk Alla hjärtans dag- tartelett. Scrollar du ner en bit så kan du se en liten film där Sara trollar fram denna fantastiska "Kärleksdessert".
Pajdeg:
- 180 g vetemjöl (3 dl)
- 100 g smör
- 40 g vatten (3 msk)
- 45 g florsocker (0,75 dl)
- 0,5 krm salt
- 3 äggulor, varav 1 till att pensla skalet. Spar vitorna till marängen!
- 400 g kondenserad mjölk sötad (1 burk)
- 150 g citronjuice och + rivet skal (1,5 dl/ 3-4 citroner)
- 3 ägg
- 2 äggulor (Spar vitorna till marängen!)
- 225 g socker + 80 g vatten till sockerlag
- 150 g äggvita
- 25 g strösocker
Kanderade rosblad (görs dagen innan):
- Bladen från några rosor i önskad kulör
- Äggvita
- Strösocker
Gör så här:
Pajdeg/ skal
- Lägg smör, mjöl, salt, socker, 2 äggulor och vatten i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en klump av pajdeg. Knåda inte degen. Slå in degen i plastfolie och låt stå i kylen i 20 minuter.
- Kavla ut degen med lite mjöl och tryck ut den med händerna längs formens kanter. Sätt i frysen i 10 minuter. Ju längre den står i frysen desto bättre kommer den hålla formen. Går utmärkt att göra dagen innan.
- Nagga skalet och baka det på 170 grader varmluft i 10-15 minuter. Pensla med äggula och baka ytterligare 2 minuter.
- Blanda kondenserad mjölk, citronsaft och rivet citronskal med en slickepott i en bunke. Vänd ner äggulorna och sedan äggen. Rör försiktigt ihop till en slät blandning. Låt stå och dra i 15 minuter, sila av citronskalen och häll sedan fyllningen i det avsvalnade pajskalet.
- Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter, 170 grader varmluft. Låt svalna helt innan du avslutar med maräng.
- Vispa äggvitor och socker till ett vitt löst skum i en rostfri bunke.
- Koka upp socker och vatten till 121 grader.
- Häll sockerlagen i en tunn stråle på äggvitorna under vispning. Vispa tills marängen svalnat och blivit blank och styv.
- Spritsa eller bred över marängen på pajen och bränn av med en brännare.
Dekor:
Kanderade rosblad:
- Vänd rosblad i äggvita, strössla över strösocker och låt torka över natten på bakplåtspapper
- Garnera med kanderade rosblad och sockervadd (finns i godisaffärer)
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka kalvbräss hummer recept citronmarinerad potatismos gravlax paella hummus rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept jästpannkakor apelsinmarmelad lingon daal varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa oxkind vårkyckling vermouth ramslökssoppa långpannebröd gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad curry pavlova tosca nektariner paj med spenat och västerbottensost mazarin honeysuckle sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor calemare flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås jätteräkor kycklingsallad citrus rödkål grön ärtsoppa frittata picklad rödlök tartlett julsill matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås getost körsbär lättbakat campari vårprimörer bröd recept kalix löjrom queneller enkelt recept nygrillat hasselbackspotatis pocherat ägg apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner gås, biskvi rökt oxbringa gulaschsoppa brownie lasagne huvudrätt mozzarella salsiccia karamelliserad räkor ätliga blommor salsa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax gambas rödbetshummus chokladflarn saint agur cocoschutney crème ninon svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat flarn på tallriken persika pumpa entrecote oxfond lussekatter senapscreme brytbröd lantbruk foccacia rödlök vegetarisk, gambero ramslökspesto hjorthornssalt ceviche slottsstek apfelstrudel chorizo grillad makrill pepparrotssås gåsagille skaldjurssås fiskpågrillen wokgrönsaker karré medelhavet äppelpaj kakor blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag rårörda lingon tomatsås kullasparris lammracks långkok sjögräsnudlar björnbär torskrecept flädersaft oxfilé nyårsmat abborre alla hjärtans dag reportage höstmat pulled vegetarisk pasta negroni fisksoppa våfflor maräng lök romtopf ugnsbakade rotfrukter julgodis pasta med räkor gös marmelad whiskey ostar fiskgryta pizza semla gräddsås rom västerbottensost fågelrecept ost och vin fond cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tartar frukt & bär fondspara munsbit torskrygg grön sparris gåsmeny sorbet midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur tårta grytor festmåltid brödbak nötter sparris sommarmat, paj kycklingrätt apelsin kolasås blåbär festrätt nötkött fläsk nu är det jul igen jordgubbar tomater starters glassdessert primör potatis ramslök lakrits, sallad sylt på grillen nybakat hallon glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax cocktails dryck bbq drinkar sill bakning baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill soppa oxkött pastarätt pasta svamp choklad laxrecept soppor chokladdessert griskött drinkrecept vegetariskt bröd asiatiskt husmanskost sommardessert kyckling skaldjur torsk brynt smör julmat bär doften av nybakat bröd sillrecept ramslöksolja rabarber kalv kantareller tårtor insjöfisk sommarmat slow cooking champagne entrérätt drinktilltugg glaze pastarecept vit sparris chokladtårta spenat sockerlag nypotatis hummer äppeldessert nässlor lamm kallrökt lax inläggning saffran frukost tagliatelle äppelkaka bullar picklad karl johan svamp hallonsylt äpplen avocado hälleflundra hollandaisesås ramslöksrecept hallonsås buljong scampi parmesan citrondessert ägg fläder hummerfond nässelsoppa äppeltarte kaka, parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor ingefära apetizer japanskt skaldjursfond indiskt matjesill ansjovis majonnäs laxrätter rotfrukter korv pilgrimsmusslor pepparrot pannkakor gin risotto grillat basilika kantarelltoast chutney, rödbetor sopprecept majs saft toscakaka mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt mozarella råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka kola & knäck bouillabaisse billig mat gäddqueneller löjrom innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour tortillas färskost på filmjölk melon picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax matjessill 5-minuterssill burgare kokosmjölk brioche rabarberkräm fritterad fisk i folie ciabatta högrev löksoppa tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk granola gratäng sojabönor juldryck kycklingwok dekorera med blommor köttbullar fikon rödvinssås nudlar makrill byxad godis lakritscheesecake granatäpple semlor smoothie pizzadeg potatisstomp kolakräm kesella pesto vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe skåne matbloggpriset flankstek lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör whiskey sour mingelrätt morotssoppa thai basil potatispuré vaniljsås morötter roscofflök hummersoppa på landet kalvleveranglais ljuvliga smaker koka hummer müsli blommor i maten aubergine matvete mumma falukorv kräftsås mörk choklad pannbiff romsås sandefjordsås fudge stekar räkor, gnocchi gädda pressgurka pyttipanna vikingfågel färskost mousse vitaminboost fiskfond grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar gremolata ugnsrostade anklever pannacotta panko omelett fromage ost parmesanstänger vinägrett gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss prosecco spanien egg toddy wok dekoration crème brûllée