SARAS CITRONTARTELETT MED MASSOR AV KÄRLEK
Vi är så solta och glada att kunna presentera Sara Jacobsson som gästbloggare så här lagom till Alla hjärtans dag. Tillsammans med maken Ola driver Sara restaurangen Hamnplan 9 i Viken. En mysig och gemytlig bykrog nere vid hamnen med massor av atmosfär och framför allt så blir du som gäst serverarad riktigt god och vällagad mat. Väl värd ett besök vill vi lova.
Sara är en grym kock och inte minst så skapar hon otroligt vackra och välsmakande tårtor och andra bakverk. Här bjuder Sara dig på en magisk Alla hjärtans dag- tartelett. Scrollar du ner en bit så kan du se en liten film där Sara trollar fram denna fantastiska "Kärleksdessert".
Pajdeg:
- 180 g vetemjöl (3 dl)
- 100 g smör
- 40 g vatten (3 msk)
- 45 g florsocker (0,75 dl)
- 0,5 krm salt
- 3 äggulor, varav 1 till att pensla skalet. Spar vitorna till marängen!
- 400 g kondenserad mjölk sötad (1 burk)
- 150 g citronjuice och + rivet skal (1,5 dl/ 3-4 citroner)
- 3 ägg
- 2 äggulor (Spar vitorna till marängen!)
- 225 g socker + 80 g vatten till sockerlag
- 150 g äggvita
- 25 g strösocker
Kanderade rosblad (görs dagen innan):
- Bladen från några rosor i önskad kulör
- Äggvita
- Strösocker
Gör så här:
Pajdeg/ skal
- Lägg smör, mjöl, salt, socker, 2 äggulor och vatten i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en klump av pajdeg. Knåda inte degen. Slå in degen i plastfolie och låt stå i kylen i 20 minuter.
- Kavla ut degen med lite mjöl och tryck ut den med händerna längs formens kanter. Sätt i frysen i 10 minuter. Ju längre den står i frysen desto bättre kommer den hålla formen. Går utmärkt att göra dagen innan.
- Nagga skalet och baka det på 170 grader varmluft i 10-15 minuter. Pensla med äggula och baka ytterligare 2 minuter.
- Blanda kondenserad mjölk, citronsaft och rivet citronskal med en slickepott i en bunke. Vänd ner äggulorna och sedan äggen. Rör försiktigt ihop till en slät blandning. Låt stå och dra i 15 minuter, sila av citronskalen och häll sedan fyllningen i det avsvalnade pajskalet.
- Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter, 170 grader varmluft. Låt svalna helt innan du avslutar med maräng.
- Vispa äggvitor och socker till ett vitt löst skum i en rostfri bunke.
- Koka upp socker och vatten till 121 grader.
- Häll sockerlagen i en tunn stråle på äggvitorna under vispning. Vispa tills marängen svalnat och blivit blank och styv.
- Spritsa eller bred över marängen på pajen och bränn av med en brännare.
Dekor:
Kanderade rosblad:
- Vänd rosblad i äggvita, strössla över strösocker och låt torka över natten på bakplåtspapper
- Garnera med kanderade rosblad och sockervadd (finns i godisaffärer)
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka crème brûllée dekoration hummer recept kalvbräss potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss fromage omelett panko paella hummus rabarberpaj lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek långpannebröd vitaminboost mousse torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna räkor, stekar fudge gädda gnocchi pavlova tosca nektariner curry mumma matvete paj med spenat och västerbottensost tomatsallad tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare citrus rödkål morötter vaniljsås mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa frukt tapenade lingonparfait julsill matblogg körsbär lättbakat getost blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe potatisstomp pizzadeg smoothie kesella kolakräm gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake oxbringa gulaschsoppa brownie byxad mozzarella salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt granola räkor ätliga blommor mandelpotatis gravad lax bläckfisk mangosallad chokladflarn saint agur cocoschutney högrev ciabatta kokosmjölk burgare rabarberkräm brioche persika pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter fruktsallad innanlår löjrom negroni sour chokladmousse bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel chorizo fiskpågrillen wokgrönsaker skaldjurssås karré medelhavet äppelpaj kakor potatisrätt blåmusslor citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag risotto gin grillat pepparrot lammracks korv rotfrukter björnbär laxrätter ansjovis matjesill indiskt skaldjursfond japanskt apetizer reportage ingefära negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte ugnsbakade rotfrukter julgodis nässelsoppa gös pasta med räkor parmesan scampi buljong fiskgryta ramslöksrecept gräddsås hollandaisesås rom äpplen fågelrecept karl johan svamp ost och vin cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukost saffran munsbit torskrygg grön sparris nässlor sorbet midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur grytor vit sparris pastarecept brödbak nötter champagne sommarmat, paj sommarmat tårtor kolasås blåbär kalv nötkött fläsk nu är det jul igen jordgubbar tomater starters glassdessert primör potatis sommardessert lakrits, sallad sylt på grillen nybakat hallon glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax choklad dryck bbq drinkar oxkött bakning baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill soppa sill pastarätt pasta svamp cocktails laxrecept soppor chokladdessert griskött drinkrecept vegetariskt bröd asiatiskt husmanskost ramslök kyckling skaldjur torsk brynt smör julmat bär doften av nybakat bröd sillrecept ramslöksolja rabarber festrätt kantareller apelsin insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris entrérätt drinktilltugg glaze festmåltid tårta chokladtårta spenat sockerlag nypotatis hummer äppeldessert gåsmeny lamm kallrökt lax inläggning fondspara frukt & bär tartar äppelkaka bullar picklad fond hallonsylt västerbottensost avocado hälleflundra semla hallonsås pizza ostar marmelad whiskey ägg citrondessert fläder romtopf hummerfond lök kaka, parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta pulled höstmat alla hjärtans dag nyårsmat abborre majonnäs oxfilé flädersaft torskrecept pilgrimsmusslor sjögräsnudlar långkok pannkakor kullasparris tomatsås rårörda lingon basilika kantarelltoast rödbetor chutney, sopprecept majs saft toscakaka torskrätt mazarinkaka rimmad oxbringa couscous kladdkaka mozarella råstekt potatis halloncurd billig mat gäddqueneller slottsstek ceviche foccacia ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök lantbruk brytbröd senapscreme på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie ugnstekt lax kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka gratäng salsa dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck kycklingwok rökt fikon rödvinssås nudlar makrill grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg hasselbackspotatis vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept flankstek skåne matbloggpriset portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa ponzu grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata kycklingsallad jätteräkor potatispuré kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer müsli falukorv kräftsås honeysuckle mazarin sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming gäddrecept pressgurka ramslökssoppa vermouth vikingfågel färskost hallå! varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi anklever pannacotta gremolata ugnsrostade ost parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie citronmarinerad vinägrett gubbröra rulltårta spanien prosecco melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wok