OXFOND

Så är det dags att investera i en oxfond som garanterat ger riklig avkastning i form av t ex mustiga och goda såser. Ben och märgben kan du säkert få tag i från din lokala handlare om du säger till någon dag innan. I vårt recept är det ganska ungefärliga mängder det är nämligen inte så millimeternoga. Mycket rotgrönsaker och lång koktid ger en god fond. Så är det. Lycka till!

Oxfond, "Fondspara", På tallriken, Foto: Fredrik Rege
  • 2 kg köttben och/ eller märgben från nöt
  • Ca 2 l vatten
  • 1 dl tomatpuré
  • 2  stora morötter
  • 1 pasternacka
  • 2 gula lökar
  • 1/2 purjolök
  • 2 stjälkar selleri (kan uteslutas)
  • Ca 1/4 rotselleri
  • 1 litet knippe timjan
  • 1 liten kvist rosmarin (kan uteslutas)
  • 4 stjälkar persilja 
  • 4 lagerblad
  • 10 svartpepparkorn
  • 1 tsk salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lägg köttbenen i en långpanna, tillsätt tomatpuré och blanda runt.
  3. Rensa, skölj, skala och skär grönsakerna i grova bitar. Fördela grönskaerna i långpannan tillsammans med benen och rosta  allt i ugnen i ca 30 minuter. Vänd runt efter halva tiden.
  4. Ta ut plåten och lägg allt i en stor kastrull. Förslagsvis 10 liters eller stor nog att få plats med ben. grönsaker och vatten.
  5. Fyll upp med vatten så att det täcker allt + ca 1 dm.
  6. Koka upp och skumma av.
  7. Tillsätt sedan alla kryddor.
  8. Låt buljongen koka på låg värme utan lock i minst tre timmar. Skumma av ytterligare om det behövs.
  9. Sila av buljongen genom en finmaskig sil eller silduk.
  10. Häll tillbaka buljongen i kastrullen och reducera ner ytterligare till ca halva mängden återstår.
Grattis! Du har nu investerat i en smakrik oxfond som garanterat ger riklig utdelning i form av goda såser, grytor mm.
Oxfond, rostade märgben och grönsaker
Oxfond, rostade märgben och grönsaker

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln