KARAMELLISERAD TORSKRYGG MED HASSELNÖTTER, KARL JOHANSSVAMP OCH JORDÄRTSSKOCKA
4 personer:
- 400 g torskrygg
- 200-250 g rensade jordärtsskockor
- 3 kvistar citrontimjan
- 4 msk citronsaft
- 2 msk rapsolja
- 4 msk smör
- 1 dl mjölk
- 1 msk blond miso*
- ca 30 hasselnötter
- 2 tsk hasselnötsolja
- 1 påse torkad Karl Johanssvamp
- några vita champinjoner
- (ta annan svamp om du inte gillar eller får tag på)
- 1 tsk flytande honung
- salt
Gör så här:
Jordärtskockspuré/kompott:
- Skala, rensa och hacka skockorna i 3 x3 cm bitar. Förvara dem i kallt vatten med lite citronsaft så blir de inte bruna. Lägg upp dem i en ugnseldfast form och massera dem med en matsked rapsolja. fördela en matsked smör i små bitar över dem, och kör in dem i ugnen på 200° tills de är gyllenbruna utanpå och mjuka inuti.
- Mixa i en blender tillsammans med 1 dl mjölk, 1 msk smör och 1 msk miso. Addera hasselnötsoljan och 2 msk citronjuice och mixa igen tills den blir helt len.
Hasselnötter och svamp:
- Hetta upp en panna med rapsolja och lägg i svamp och hasselnötter. Låt steka och få färg ett par minuter.
- Tillsätt timjan, och smör. Låt dem gå ihop en liten stund och tillsätt sedan en msk citronsaft. Svamp älskar citron.
Honungskaramelliserad torskrygg:
- Skär torskryggen i 2,5-3 cm tjocka skivor. Lägg dem bredvid varann på en rad och fördela honungen med en fin stråle över dem. Massera in noga men mjukt på ena sidan.
- Hetta upp en stekpanna med olja och placera torsken med honungssidan nedåt och låt gå tills den karamelliserats och fått en gyllenbrun yta. Lägg torsken på en plåt och kör färdigt i ugn på 60°C tills du fått en innertemperatur på 40°C, Det handlar om några minuter. Håll koll.
Lägg upp:
- Ta en lagom stor sked med puré i mitten av tallriken. Lägg en bit fisk mitt i den och placera en till lutande bredvid.
- Häll försiktigt svamp, hasselnötter och lite av det brynta smöret över.
- Skiva några champinjoner på en mandolin och placera dem på rätten tillsammans med några blad av citrontimjan.
- Umpfhhh va gott!
Överkurs: Om du är en hängiven svampplockare och har torkat svamp så kan du göra ett puder i din mortel och pudra på ett litet lager vilket ger en extra umami-.kick åt det hela (finns även att köpa) . Haregott/ P & F
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
gädda gnocchi räkor, stekar fudge sandefjordsås romsås pannbiff mörk choklad kräftsås falukorv mumma matvete aubergine blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker kalvleveranglais på landet hummersoppa roscofflök morötter vaniljsås potatispuré thai basil morotssoppa mingelrätt whiskey sour kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait flankstek matbloggpriset skåne heiße liebe blomkål, vegetarisk pizza pesto kesella kolakräm potatisstomp pizzadeg smoothie semlor granatäpple lakritscheesecake godis byxad makrill nudlar rödvinssås fikon köttbullar dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor gratäng granola bläckfisk mangosallad sockerkaka tournedos löksoppa högrev ciabatta fisk i folie fritterad rabarberkräm brioche kokosmjölk burgare picklad gurka flarn på tallriken persika pumpa entrecote oxfond melon färskost på filmjölk tortillas negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom gäddqueneller billig mat bouillabaisse kola & knäck kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis mozarella torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka crème brûllée dekoration wok egg toddy spanien prosecco kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta gubbröra vinägrett parmesanstänger ost fromage omelett panko pannacotta anklever ugnsrostade gremolata sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond vitaminboost mousse färskost vikingfågel pyttipanna pressgurka pannkakor pepparrot pilgrimsmusslor korv rotfrukter laxrätter majonnäs ansjovis matjesill indiskt skaldjursfond japanskt apetizer ingefära havskräftor välkomstdrink brunsås parmaskinka kaka, äppeltarte nässelsoppa hummerfond fläder ägg citrondessert parmesan scampi buljong hallonsås ramslöksrecept hollandaisesås hälleflundra avocado toscakaka saft majs sopprecept rödbetor chutney, kantarelltoast basilika grillat risotto gin cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tartar frukt & bär fondspara munsbit torskrygg grön sparris gåsmeny sorbet midsommarmat picklat sockerlag fisk&skaldjur tårta grytor äpplen hallonsylt karl johan svamp picklad champagne slow cooking sommarmat insjöfisk tårtor kantareller kalv rabarber ramslöksolja pastarecept glaze drinktilltugg entrérätt julmat brynt smör nu är det jul igen jordgubbar torsk skaldjur kyckling sommardessert husmanskost asiatiskt bröd på grillen nybakat hallon glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax cocktails svamp pastarätt soppa drinkar sill baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning pasta bbq dryck choklad laxrecept soppor chokladdessert griskött drinkrecept vegetariskt glassdessert sylt sallad lakrits, ramslök potatis primör bär doften av nybakat bröd sillrecept starters tomater nötter brödbak festmåltid fläsk nötkött festrätt blåbär kolasås apelsin kycklingrätt paj sommarmat, sparris fond ost och vin fågelrecept västerbottensost vit sparris chokladtårta spenat mango nypotatis hummer äppeldessert nässlor lamm kallrökt lax inläggning saffran frukost tagliatelle äppelkaka bullar kullasparris tomatsås rårörda lingon 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron potatisrätt blåmusslor kakor äppelpaj medelhavet karré rom gräddsås semla pizza fiskgryta ostar whiskey marmelad gös pasta med räkor julgodis ugnsbakade rotfrukter romtopf lök maräng våfflor fisksoppa negroni vegetarisk pasta pulled höstmat reportage alla hjärtans dag abborre nyårsmat oxfilé flädersaft torskrecept björnbär sjögräsnudlar långkok lammracks smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gäddrecept långpannebröd ramslökssoppa vermouth vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon daal lingon apelsinmarmelad jästpannkakor recept bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella gravlax potatismos citronmarinerad hummer recept kalvbräss jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo apfelstrudel slottsstek ceviche hjorthornssalt ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök foccacia lantbruk brytbröd senapscreme lussekatter parfait majonnäas päron salmalax matjessill 5-minuterssill indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon cocoschutney saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever salsa ätliga blommor räkor karamelliserad salsiccia mozzarella huvudrätt lasagne brownie gulaschsoppa oxbringa rökt biskvi gås, grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj pocherat ägg hasselbackspotatis nygrillat enkelt recept queneller kalix löjrom bröd recept vårprimörer campari lättbakat körsbär getost bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg julsill tartlett picklad rödlök frittata grön ärtsoppa rödkål citrus kycklingsallad jätteräkor gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet calemare struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås honeysuckle mazarin paj med spenat och västerbottensost nektariner tosca pavlova curry vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle