GÖR DIN EGEN BJÖRNBÄRSMARMELAD
Att koka sin egen sylt eller marmelad är som du säkert vet busenkelt. Problemet är väl det klassiska att helt enkelt få loss tummarna och bara göra det. Nu stundar en tid med massor av frukt och bär i både trädgårdar och ute i naturen. Bland annat så dignar björnbärsbuskarna av söta, härliga bär. Jo visst kan det vara lite snårigt och taggigt att plocka men på med en långärmad tröja och ett par tunna hanskar. Bor du i våra trakter kan vi tipsa om självplock hos Vikentomater.
Vi gjorde marmelad med två olika smaksättningar. En med turisk peppar och en med apelsin och vanilj. Vår favorit var nog den med lakrits, underbart god till ost. Jodå, även den med apelsin och vanilj smakade förträffligt men passar enligt vårt tycke bäst att servara till frukost eller eftermiddagsfikat. Experimentera fram din egen favorit. Kanske med smaksättare som t ex kanel, stjärnanis, ingefära, lime, citron eller lite hetta av en uns chili? Det är bara att testa! Lycka till!
Björnbärsmarmelad med apelsin och vanilj
- 250 g björnbär, färska el frysta
- 2 dl syltsocker
- 1 vaniljstång
- Rivet skal från 1 apelsin
- 3 msk pressad apelsinsaft
- 250 g björnbär, färska el frysta
- 2 dl syltsocker
- 3 krossade turkisk peppar
- 2 tsk lakritspulver
Gör så här:
- Börja med att noga diska marmeladburkarna som ska ha tättslutande lock. Vill du vara extra noga kan du även sterilisera burkarna i ugnen på 125°C i 5-10 minuter.
- Rensa björnbären.
Björnbärsmarmelad med apelsin och vanilj:
- Tvätta apelsinen och finriv det yttersta från skalet och pressa ur apelsinsaft, ca 3 msk.
- Dela vaniljstången och skrapa ur.
- Lägg samtliga ingredienser (även den delade vaniljstången) i en tjockbottnad kastrull och koka upp.
- Sänk temperaturen och låt småputtra i 10 minuter. Rör om då och då och mosa bären.
- Ta bort den hela vaniljstången och häll upp i burkar och låt svalna. Ställ i kyl.
- Finkrossa turkisk peppar och lägg därefter ner samtliga ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt sedan småputtra i 10 minuter. Rör om då och då och mosa bären.
- Häll upp i burkar och låt svalna. Ställ i kyl.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad fastlagsbulle stekt strömming pannbiff mörk choklad sandefjordsås romsås mazarin honeysuckle kräftsås falukorv tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg tomatsallad hummersoppa roscofflök kalvleveranglais på landet rödkål morötter vaniljsås frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa butternutpumpa bearnaisesås kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt lättbakat getost körsbär vegetarisk pizza pesto heiße liebe blomkål, pizzadeg smoothie kesella kolakräm potatisstomp godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner oxbringa gulaschsoppa brownie byxad makrill salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsa gratäng mandelpotatis gravad lax bläckfisk mangosallad sockerkaka fritterad gambas rödbetshummus chokladflarn kokosmjölk burgare rabarberkräm brioche pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax päron brytbröd lantbruk melon innanlår löjrom negroni sour chokladmousse fruktsallad bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt ceviche råstekt potatis mozarella kladdkaka couscous halloncurd wokgrönsaker skaldjurssås fiskpågrillen mexikanskt jordärtskocka crème brûllée dekoration hummer recept kalvbräss potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta bresaola recept parmesanstänger ost fromage ugnsrostade gremolata pannacotta anklever pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi färskost vikingfågel vermouth ramslökssoppa pressgurka gäddrecept pannkakor långkok sjögräsnudlar pilgrimsmusslor björnbär laxrätter oxfilé majonnäs nyårsmat abborre alla hjärtans dag pulled japanskt vegetarisk pasta havskräftor välkomstdrink brunsås parmaskinka maräng lök julgodis nässelsoppa fläder citrondessert ägg scampi parmesan ostar pizza hallonsås semla hälleflundra avocado medelhavet majs sopprecept äppelpaj blåmusslor potatisrätt vegetarisk soppa kantarelltoast tomatsås kullasparris rårörda lingon cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär saffran inläggning torskrygg grön sparris nässlor hummer midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur grytor vit sparris äpplen hallonsylt fond picklad sparris slow cooking kycklingrätt insjöfisk tårtor kantareller festrätt rabarber ramslöksolja festmåltid glaze drinktilltugg nötter julmat brynt smör sillrecept jordgubbar torsk skaldjur potatis sommardessert husmanskost asiatiskt bröd på grillen nybakat hallon glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax choklad svamp pastarätt soppa drinkar sill baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning pasta bbq dryck cocktails laxrecept soppor chokladdessert griskött drinkrecept vegetariskt glassdessert sylt sallad lakrits, ramslök kyckling primör bär doften av nybakat bröd nu är det jul igen starters tomater entrérätt brödbak pastarecept fläsk nötkött kalv blåbär kolasås apelsin sommarmat paj sommarmat, champagne ost och vin karl johan svamp fågelrecept västerbottensost tårta chokladtårta spenat sockerlag nypotatis sorbet äppeldessert gåsmeny lamm kallrökt lax munsbit fondspara frukost tartar äppelkaka bullar risotto grillat gin 1-2-3-lag basilika citron rödbetor chutney, saft kakor karré toscakaka rom hollandaisesås gräddsås ramslöksrecept fiskgryta buljong marmelad whiskey pasta med räkor gös ugnsbakade rotfrukter romtopf hummerfond äppeltarte kaka, våfflor fisksoppa negroni ingefära höstmat reportage apetizer skaldjursfond matjesill indiskt ansjovis flädersaft rotfrukter torskrecept korv lammracks pepparrot pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest mousse vitaminboost långpannebröd ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote apelsinmarmelad jästpannkakor daal lingon grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella panko omelett citronmarinerad vinägrett gubbröra prosecco spanien tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wok torskrätt mazarinkaka rimmad oxbringa grillad makrill chorizo apfelstrudel gåsagille pepparrotssås billig mat gäddqueneller slottsstek vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto gambero senapscreme lussekatter tortillas färskost på filmjölk persika på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas svamprecept crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade fisk i folie ciabatta högrev cocoschutney saint agur ugnstekt lax kalvlever löksoppa tournedos ätliga blommor räkor granola dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck kycklingwok rökt fikon rödvinssås nudlar lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi gås, nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg hasselbackspotatis vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept flankstek skåne matbloggpriset ponzu matblogg julsill lingonparfait tapenade morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt citrus kycklingsallad jätteräkor potatispuré flädersorbet calemare gravlaxsås pepparrotssmör blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer müsli paj med spenat och västerbottensost matvete mumma pavlova curry nektariner tosca räkor, gnocchi gädda fudge stekar