FARINGLASERAD LAX MED HET NUDELSALLAD & PONZU
Idag bjuder vi dig på en laxrätt med lite japanska influenser. Fräscht, enkelt och väldigt gott. Laxen som steks i smör och farinsocker serveras med en lite het nudelsallad och en ponzu– en klassisk japansk sojasås med bl a chili, lime och ingefära. Inget salt behövs i rätten, ponzuns sälta är tillräcklig. Gott till den här rätten är även tunt skivad picklad gurka. Vi glömde att få med den vid plåtningen men finns med i receptet. Så kan det gå. Ha en fin & smaklig helg önskar Per o Fredrik!
4 personer:
Laxen:
- 600 g lax
- 2 msk farinsocker
- Smör att steka i, 3 msk
Nudelsalladen:
- 4 portioner risnudlar
- 1 msk olja, neutral
- 50 g shitakesvamp
- 1 vitlöksklyfta (kan uteslutas om du inte gillar)
- 1 pak choi
- 2 salladslökar
- 1–2 morötter
- ½ röd chili
- ½ pkt frysta skalade edamamebönor
- 2 tsk sambal oelek
- 1 msk sesamolja
Ponzu:
- 1 dl japansk soja
- Saft från 1 ½ lime
- 1 tsk sesamolja
- 1 msk råsocker
- ½ röd chili
- 3 cm ingefära
Picklad gurka:
- 1 gurka
- 3 dl vatten
- 2 dl socker
- 1 dl ättika 12%
Gör så här:
Börja med gurkinläggningen:
- Gör en 1-2-3 lag, d v s koka upp vatten, ättika och socker. Häll över på en noga rengjord glasburk med tättslutande lock. Låt svalna något.
- Skölj och skiva gurkan tunt på längden med mandolin (funkar även skapligt med osthyvel) och lägg gurkskivorna i den ljumna lagen.
- Låt stå att dra i kylen i åtminstone 1 timme.
Fortsätt med ponzun:
- Skala (med toppen av en sked) och riv ingefäran fint, finhacka chilin (urkärnad) och blanda med övriga ingredienser. Ställ i kyl. Kan med fördel göras dagen innan.
Nudelsalladen:
- Koka nudlarna enligt anvisningar på paketet. Skölj med kallt vatten, häll på matolja, blanda och ställ sedan åt sidan.
- Rensa svampen och skär i bitar. Strimla pak choi, morot och salladslök.
- Finhacka vitlök och chili (urkärnad). Fräs svamp, morotstrimlor och vitlöken i sesamolja, tillsätt chilin, pak choi och salladslöken efter en stund.
- Tillsätt nudlarna och sambal oelek, blanda ordentligt så allt blir fördelat. Låt de frysta bönorna fräsa med de sista minuterna. Håll varmt.
Laxen:
- Sätt ugnen på 160°.
- Skär laxen i bitar (typ 4 x 4 cm)
- Smält smör och farinsocker i stekpannan. Stek laxenbitarnas insida på medelvärme tills steksidan fått en härlig karamelliserad yta. Ställ in stekpannan i ugnen och kör klart på 160° i ca 3-4 minunter.
En kall bira sitter som en smäck till denna rätt.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
fritterad gambas rödbetshummus chokladflarn saint agur indisk mat crème ninon svamprecept oliv- & basilikatapenade parfait picklad gurka flarn på tallriken persika pumpa brytbröd lantbruk melon färskost på filmjölk löjrom negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår gäddqueneller billig mat bouillabaisse råstekt potatis mozarella kladdkaka couscous halloncurd mazarinkaka torskrätt rimmad oxbringa egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt spanien prosecco gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta panko paella hummus rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa vikingfågel vermouth ramslökssoppa smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna pressgurka fudge gädda gnocchi räkor, stekar tosca nektariner curry pavlova mumma matvete paj med spenat och västerbottensost koka hummer ljuvliga smaker aubergine blommor i maten müsli hummersoppa roscofflök kalvleveranglais på landet rödkål morötter vaniljsås potatispuré whiskey sour thai basil morotssoppa mingelrätt lingonparfait julsill matblogg ponzu butternutpumpa lättbakat getost körsbär vegetarisk pizza pesto heiße liebe blomkål, pizzadeg smoothie kesella kolakräm potatisstomp gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake brownie byxad makrill nudlar juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor kycklingwok räkor ätliga blommor salsa löksoppa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis citrondessert ägg whiskey marmelad buljong fiskgryta ramslöksrecept semla gräddsås rom toscakaka karré sopprecept äppelpaj blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag gin grillat risotto lammracks långkok sjögräsnudlar torskrecept rotfrukter flädersaft majonnäs indiskt matjesill skaldjursfond pulled japanskt apetizer ingefära välkomstdrink våfflor fisksoppa kaka, äppeltarte hummerfond romtopf ugnsbakade rotfrukter midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur tårta grytor äpplen hallonsylt fond picklad bullar äppelkaka tartar frukost fondspara inläggning kallrökt lax lamm nässlor äppeldessert sorbet nötkött fläsk festmåltid brödbak nötter champagne sommarmat, paj sommarmat apelsin kolasås blåbär kalv starters nu är det jul igen doften av nybakat bröd bär sylt glassdessert primör kyckling ramslök lakrits, sallad glass moltas drinktips vegetariskt drinkrecept griskött gröna & sköna tillbehör lax choklad svamp bbq bakning oxkött soppa baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill sill drinkar pastarätt pasta dryck cocktails laxrecept soppor hallon nybakat på grillen chokladdessert asiatiskt husmanskost sommardessert potatis skaldjur torsk bröd tomater jordgubbar sillrecept brynt smör julmat festrätt kantareller tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris entrérätt drinktilltugg glaze pastarecept ramslöksolja rabarber hummer gåsmeny grön sparris torskrygg munsbit saffran frukt & bär tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake ost och vin karl johan svamp fågelrecept västerbottensost vit sparris chokladtårta spenat sockerlag nypotatis fläder nässelsoppa julgodis lök maräng brunsås parmaskinka havskräftor negroni vegetarisk pasta höstmat reportage alla hjärtans dag abborre nyårsmat oxfilé ansjovis laxrätter björnbär korv pilgrimsmusslor pepparrot pannkakor rårörda lingon kullasparris tomatsås basilika kantarelltoast chutney, rödbetor majs saft kakor medelhavet avocado hälleflundra hollandaisesås hallonsås pizza ostar parmesan scampi gös pasta med räkor tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk gravad lax granola gratäng salsiccia mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad gulaschsoppa oxbringa rökt fikon rödvinssås grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis hasselbackspotatis nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg bröd recept vårprimörer campari kalix löjrom matbloggpriset flankstek skåne tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör bearnaisesås frittata grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök citrus kycklingsallad jätteräkor pepparrotssmör flädersorbet calemare gravlaxsås tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås struvor falukorv kräftsås honeysuckle mazarin romsås sandefjordsås mörk choklad pannbiff bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle vit choklad grillad gås torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gäddrecept färskost mousse vitaminboost långpannebröd ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote anklever pannacotta gremolata ugnsrostade omelett fromage ost parmesanstänger recept potatismos citronmarinerad vinägrett gubbröra kalvbräss hummer recept wok dekoration crème brûllée jordärtskocka wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås pepparrotssås grillad makrill chorizo apfelstrudel gåsagille slottsstek ceviche hjorthornssalt kola & knäck vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto gambero senapscreme lussekatter tortillas majonnäas päron salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond entrecote kokosmjölk brioche rabarberkräm burgare fisk i folie ciabatta högrev cocoschutney