DEN PERFEKTA WIENERSCHNITZELN
Många av er har säkerligen avnjutit en wienerschnitzel i Österrike som smakat fantastiskt och haft den där perfekt fluffiga och frasiga panaden. Här hemma i Sverige så blir man tyvärr oftast serverad wienerschnitzlar som mest liknar brända skosulor. Vad är då hemligheten med att lyckas med den perfekta Wienerschnitzeln?
För många år sedan fick jag efter en del tjat, komma in i köket på Hotel Steinerwirt i Zell am See och bevittna hur det går till. Här serveras fantastiska schnitzlar (åtminstone på den tiden) . Ströbrödet som används kommer från gårdagens överblivna frukostbullar (Semmeln). Köttet är kalvinnanlår och skivas i centimetertjocka skivor och som sedan bankas ut till 3 mm. Viktigt att de blir jämntjocka. För den hungrige kan köttet skäras i fjärilsskivor för dubbel storlek. En lätt saltning sedan vänds köttet noga, först i mjöl, därefter i uppvispade ägg och till sist i ströbröd.
För perfekt resultat ska Wienerschnitzeln mer eller mindre friteras. Så är det bara. Använd en stor, djup stekpanna och snåla INTE med oljan – schnitzeln ska täckas i olja. Stek på medelvärme och vicka pannan med jämna mellanrum så det blir vågrörelser i oljan vilket hjälper till att få till fluffet. Stek i 3-4 minuter på varje sida tills panaden fått en härligt frasig och gyllenbrun yta.
Enligt mitt tycke så ska wienerschnitzeln serveras med Petersilienkartoffeln, (kokt potatis som slungas i smör och hackad persilja) samt rårörda lingon, citron med ansjovis och eventuellt även lite kapris. Rätten är därmed komplett! Viel Glück! // Fredrik
PS: OBS! En Wienerschnitzel SKA vara från kalv. Något annat duger inte. För dig som vill grotta ner dig ytterligare i wienerschnitzelns underbara värld, kan kolla in den här youtube-filmen.
4 personer:
- 800 g innanlår från kalv
- 3 dl matolja
- Några nypor salt
- 2 dl mjöl
- 3 ägg
- 4 dl ströbröd
- 800 g potatis av fast sort
- Salt
- 4 msk smör
- 1 rejält knippe persilja
- 1 pkt frysta lingon
- 1 – 1 ½ dl socker
- 1 citron
- 1 liten burk ansjovis
- 1 burk kapris (små)
Gör så här:
Wienerschniteln:
- Antingen skär du själv innanlåret i ca 1 cm tjocka skivor eller så ber du få det uppskivat i din butik.
- Lägg skivorna mellan plastfolie och banka ut till ca 3 mm tjocklek. (OBS viktigt att de blir jämntjocka)
- Salta skivorna lätt och vänd därefter dem först i mjöl, sedan i uppvispade ägg och till sist i ströbröd. Var noga med att köttet täcks ordentligt av allt, särskilt ströbrödet.
- Stek/ fritera schnitzlarna i rikligt med olja på medelvärme. Oljan ska täcka schnitzeln. Vicka på pannan med jämna mellan så det blir vågor av oljan som får pananden att lyfta. Stek i 3-4 minuter på varje sida eller tills schnitzeln fått en härligt bubblig och frasig gyllenbrun yta.
- Lägg på galler för att rinna av.
Petersilienkartoffeln:
- Skala och koka potatisen i välsaltat vatten.
- Dela potatisen grovt och vänd (slunga) i stekpanna med rikligt med smör och hackad persilja.
Rårörda lingon:
- Blanda de frysta lingonen med sockret. Låt stå att tina. Rör om tills sockret löser upp sig. Lägg lingonen i väl rengjord burk med tättslutande lock och förvara i kyl.
Servering:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
chokladflarn saint agur cocoschutney högrev ciabatta kokosmjölk burgare rabarberkräm brioche pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax senapscreme brytbröd lantbruk melon innanlår löjrom negroni sour chokladmousse fruktsallad bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt halloncurd råstekt potatis mozarella kladdkaka couscous rimmad oxbringa mazarinkaka torskrätt wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad hummer recept kalvbräss potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss fromage omelett panko paella hummus rabarberpaj lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi långpannebröd vitaminboost mousse torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad fastlagsbulle stekt strömming pannbiff mörk choklad sandefjordsås romsås mumma matvete paj med spenat och västerbottensost müsli koka hummer ljuvliga smaker aubergine blommor i maten flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare citrus rödkål morötter vaniljsås mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa butternutpumpa bearnaisesås kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad matbloggpriset skåne flankstek blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake nudlar rödvinssås fikon rökt kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor granola räkor ätliga blommor mandelpotatis gravad lax bläckfisk mangosallad gös pasta med räkor parmesan scampi buljong fiskgryta ramslöksrecept gräddsås hollandaisesås rom karré medelhavet majs sopprecept chutney, rödbetor citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag tomatsås kullasparris rårörda lingon pepparrot lammracks korv rotfrukter björnbär flädersaft ansjovis abborre nyårsmat skaldjursfond höstmat pulled japanskt ingefära negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte ugnsbakade rotfrukter julgodis nässelsoppa midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur grytor vit sparris västerbottensost hallonsylt fond picklad bullar äppelkaka tartar frukost fondspara munsbit kallrökt lax lamm gåsmeny äppeldessert hummer nötkött fläsk pastarecept brödbak nötter champagne slow cooking paj sommarmat tårtor kolasås blåbär kalv starters nu är det jul igen doften av nybakat bröd bär sylt glassdessert primör kyckling ramslök lakrits, sallad glass moltas drinktips vegetariskt drinkrecept griskött gröna & sköna tillbehör lax choklad svamp bbq bakning oxkött soppa baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill sill drinkar pastarätt pasta dryck cocktails laxrecept soppor hallon nybakat på grillen chokladdessert asiatiskt husmanskost sommardessert potatis skaldjur torsk bröd tomater jordgubbar sillrecept brynt smör julmat festrätt kantareller apelsin insjöfisk kycklingrätt sommarmat, sparris entrérätt drinktilltugg glaze festmåltid ramslöksolja rabarber sorbet nässlor grön sparris torskrygg inläggning saffran frukt & bär tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake ost och vin karl johan svamp fågelrecept äpplen tårta chokladtårta spenat sockerlag nypotatis fläder romtopf hummerfond lök kaka, parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta reportage apetizer alla hjärtans dag matjesill indiskt majonnäs oxfilé laxrätter torskrecept pilgrimsmusslor sjögräsnudlar långkok pannkakor grillat gin risotto basilika kantarelltoast potatisrätt blåmusslor saft kakor äppelpaj toscakaka avocado hälleflundra semla hallonsås pizza ostar marmelad whiskey ägg citrondessert ugnstekt lax kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka gratäng salsa mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia makrill byxad brownie gulaschsoppa oxbringa grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis potatisstomp kolakräm kesella smoothie pizzadeg vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept körsbär getost lättbakat ponzu matblogg julsill lingonparfait tapenade frukt grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata kycklingsallad jätteräkor potatispuré kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet tomatsallad vaktelägg sojasås struvor tomatsalsa falukorv kräftsås honeysuckle mazarin curry nektariner tosca pavlova gnocchi gädda fudge stekar räkor, gäddrecept pressgurka ramslökssoppa vermouth vikingfågel färskost grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, anklever pannacotta gremolata ugnsrostade ost parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie citronmarinerad vinägrett gubbröra rulltårta spanien prosecco dekoration crème brûllée jordärtskocka mexikanskt fiskpågrillen skaldjurssås wokgrönsaker grillad makrill chorizo apfelstrudel gåsagille pepparrotssås billig mat gäddqueneller slottsstek ceviche rödlök foccacia ramslökspesto gambero vegetarisk, lussekatter tortillas färskost på filmjölk persika på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas päron crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie