POLPETTE AL SUGO (ITALIENSKA KÖTTBULLAR I TOMATSÅS)
Ciao! Idag blir det lite influenser från Italien. Köttbullar fullspeckade med härliga dofter och smaker från färska kryddor som serveras i en lika smakrik tomatsås. Här finns utrymme för improvisation men ett gott råd är att du absolut inte snålar med de färska örtkryddorna. Ös på! Kan nog aldrig bli för mycket. I vårt recept hittar du ansjovis som ger bullarna både sälta och en spännande tvist. Vi blandade även i ramslök som just nu finns att plocka lite varstans i våra skånska skogar. Till vår Polpette al Sugo serveras nartligtvis spagetti, massor av riven parmesan samt frierade ramslöksblad. Dryck till denna anrättning måste bli ett gott rött talienskt. Kanske något från Chianti Classico av god kvalisort?
Skrållar du ner i inlägget hittar du en bricka med italienska delikatesser som vi tycker är en utmärkt inledning på en italiensk måltid. Buon appetito!
4 personer:
Köttbullar:
- 600 g kalvfärs eller blandfärs (tillsätt mer grädde om du använder kalvfärs)
- 1 liten burk ansjovis (55 g) + 2 msk spad
- 1/2 burk små kapris (50 g)
- 1 dl riven parmesanost
- 2 stora (banan-) schalottenlökar
- 1 vitlöksklyfta
- 1 näve ramslök (eller ytterligare 1 vitlöksklyfta)
- 1 rejäl näve basilika
- 1 knippe oregano
- 1 knippe persilja
- 1 litet knippe dragon
- Rivet skal från 1 citron
- 1 msk koncentrerad kalv-eller oxfond
- 1 msk dijonsenap
- 1 dl matlagningsgrädde (+ 1 dl om du använder kalvfärs)
- 1 ägg
- 1 dl ströbröd
- 2 tsk salt
- Svartpeppar
- 2 burkar Mutti krossade tomater
- 3 msk olivolja att steka i
- 1/2 burk (100 g) soltorkade tomater
- 1/2 burk (100 g) grillad paprika
- 2 stora (banan-) schalottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 rejäl näve basilika
- 1 knippe oregano
- 1 knippe persilja
- 1 litet knippe dragon
- Rivet skal från 1 citron
- 2 msk balsamico-vinäger
- 1 msk råsocker (funkar med valigt strösocker)
- 2 msk koncentrerad grönsaksfond
- 2- 3 tsk salt
- svartpeppar
- Spagetti
- Riven parmesanost
- Basilikakvist eller som på bilden; friterade ramslöksblad
Gör så här:
Börja med tomatsåsen. Görs med fördel dagen innan.
- Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
- Ansa kryddorna från grova stjälkar och finhacka sedan bladen.
- Hacka soltorkade tomater och grillad paprika grovt.
- Finriv skal från 1 citron.
- Fräs löken i olivolja utan att ta färg.
- Tillsätt soltorkade tomter och paprikan. Låt fräsa med i ett par minuter. Tillsätt därefter de krossade tomaterna, kryddorna, rivet citronskal, vinäger, socker och grönsaksfond. Smaka av med salt och peppar. Kanske lite pressad citron om du vill. Låt småputtra i ca 1/2 tim.
- Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
- Ansa kryddorna från grova stjälkar och finhacka sedan.
- Hacka ansjovis och kapris. Spar ett par matskedar ansjovisspad.
- Finriv skal från 1 citron.
- Finriv parmesanost.
- Fräs löken i olivolja utan att ta färg. Låt sedan svalna något.
- Blanda ströbröd med grädden. Låt stå att svälla någon minut.
- Blanda färsen noggrant med samtliga ingredienser till en jämn smet.
- Rulla köttbullar i önskad storlek. Italienska köttbullar är generellt större än våra traditionella svenska köttbullar.
- Koka spagettin al dente i väl saltat vatten, gärna tillsammans med en tärning grönsaksbuljong och en skvätt olivolja.
- Servera i djupa tallrikar med med riven parmesan och en kvist basilika. På bilden friterade vi ramslök till frasiga blad som vi toppade med.
LITE ITALIENSKA DELIKATESSER ATT STARTA MED
Får vi fresta med en bricka med lite italiensk ost och chark? Kan väl vara en bra start på en måltid i italienska tecken, eller vad säger du?
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
grillad gås vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli pannbiff mörk choklad sandefjordsås romsås mazarin honeysuckle kräftsås falukorv koka hummer ljuvliga smaker aubergine blommor i maten müsli gravlaxsås calemare flädersorbet pepparrotssmör jätteräkor kycklingsallad citrus mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa tapenade lingonparfait julsill matblogg ponzu butternutpumpa skåne flankstek matbloggpriset kalix löjrom campari vårprimörer bröd recept pizzadeg smoothie kesella kolakräm potatisstomp godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner gulaschsoppa brownie byxad makrill nudlar juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor kycklingwok räkor ätliga blommor tournedos löksoppa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis fritterad gambas rödbetshummus chokladflarn oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon svamprecept majonnäas parfait picklad gurka flarn på tallriken persika pumpa tortillas lussekatter senapscreme innanlår löjrom negroni sour chokladmousse fruktsallad kola & knäck hjorthornssalt ceviche slottsstek gåsagille apfelstrudel chorizo grillad makrill pepparrotssås skaldjurssås fiskpågrillen wokgrönsaker egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad hummer recept kalvbräss gubbröra vinägrett citronmarinerad potatismos panko paella hummus rabarberpaj grillad abborre i folie ugnsrostade gremolata pannacotta anklever grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, långpannebröd vitaminboost mousse färskost smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna pannkakor pepparrot korv sjögräsnudlar björnbär laxrätter oxfilé majonnäs nyårsmat abborre alla hjärtans dag pulled japanskt vegetarisk pasta negroni havskräftor parmaskinka brunsås maräng lök julgodis nässelsoppa fläder pasta med räkor gös scampi parmesan ostar pizza hallonsås hollandaisesås hälleflundra avocado medelhavet majs sopprecept äppelpaj blåmusslor potatisrätt basilika vegetarisk soppa tomatsås kullasparris rårörda lingon cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär saffran inläggning torskrygg grön sparris gåsmeny hummer midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur grytor vit sparris äpplen hallonsylt fond picklad sparris slow cooking kycklingrätt insjöfisk tårtor kantareller festrätt rabarber ramslöksolja pastarecept glaze drinktilltugg nötter julmat brynt smör sillrecept jordgubbar torsk skaldjur potatis sommardessert husmanskost asiatiskt bröd på grillen nybakat hallon glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax choklad svamp pastarätt soppa drinkar sill baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning pasta bbq dryck cocktails laxrecept soppor chokladdessert griskött drinkrecept vegetariskt glassdessert sylt sallad lakrits, ramslök kyckling primör bär doften av nybakat bröd nu är det jul igen starters tomater entrérätt brödbak festmåltid fläsk nötkött kalv blåbär kolasås apelsin sommarmat paj sommarmat, champagne ost och vin karl johan svamp fågelrecept västerbottensost tårta chokladtårta spenat sockerlag nypotatis sorbet äppeldessert nässlor lamm kallrökt lax munsbit fondspara frukost tartar äppelkaka bullar risotto grillat gin 1-2-3-lag kantarelltoast citron rödbetor chutney, saft kakor karré toscakaka rom gräddsås semla ramslöksrecept fiskgryta buljong marmelad whiskey ägg citrondessert ugnsbakade rotfrukter romtopf hummerfond äppeltarte kaka, fisksoppa våfflor välkomstdrink ingefära höstmat reportage apetizer skaldjursfond matjesill indiskt ansjovis flädersaft rotfrukter torskrecept pilgrimsmusslor långkok lammracks torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gäddrecept pressgurka ramslökssoppa vermouth vikingfågel pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon vårkyckling oxkind apelsinmarmelad jästpannkakor daal lingon omelett fromage ost parmesanstänger recept bresaola rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax prosecco spanien wok dekoration crème brûllée jordärtskocka mexikanskt rimmad oxbringa torskrätt mazarinkaka halloncurd couscous kladdkaka mozarella råstekt potatis bouillabaisse billig mat gäddqueneller vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto gambero färskost på filmjölk melon lantbruk brytbröd päron salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond entrecote kokosmjölk brioche rabarberkräm burgare fisk i folie ciabatta högrev cocoschutney saint agur sockerkaka mangosallad bläckfisk gravad lax granola gratäng salsa mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia oxbringa rökt fikon rödvinssås lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi gås, nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg hasselbackspotatis blomkål, heiße liebe pesto vegetarisk pizza körsbär getost lättbakat frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör bearnaisesås frittata grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök potatispuré vaniljsås morötter rödkål på landet kalvleveranglais roscofflök hummersoppa tomatsallad vaktelägg sojasås struvor tomatsalsa paj med spenat och västerbottensost matvete mumma pavlova curry nektariner tosca stekar räkor, gnocchi gädda fudge