RÖKTA KAMBEN
Kamben är ju en favorit för de flesta när det kommer till ”grillat”. Kambenen sitter på övre delen av grisens revben, närmast ryggraden. De är tjockare och kortare än de tunna revbenen som sitter längre ner mot sidan. Vill man ha de så där riktigt möra finns det ett par knep som definitivt hjälper, dock inte att koka dem innan då mycket av smaken hamnar i vattnet och sen ner i avloppet vilket ju är synd. Eller hur!?
Preparering:
Jag börjar alltid med att ta av hinnan som sitter på baksidan, detta av två skäl. Dels för att kunna få kryddning på båda sidor direkt mot köttet och dels för att få in så mycket smak som möjligt från röken som är en smaksättare i sig. Sen är det ju dessutom inte så gott att äta något som liknar bakplåtspapper.
Rubba (krydda) sen med din favoritkrydda. Rubba ja, ett lite lurigt ord som vi har fått från engelskan. Rubba inte runt kryddan utan strö på den och klappa sen in den så slipper du sjok av krydda på vissa partier och inget på andra. Detta kan med fördel göras i god tid innan. Håll dig däremot ifrån s.k. marinader och oljor i detta skede.
På grillen:
Hemligheten med att få till Kambenen så där fantastiskt möra och smakrika är lång tillagningstid. Det gäller för i princip allt som går under namnet BBQ.
Förbered grillen för den s.k. snakemetoden. (Se BBQ special)
När du har fått grillen till en stadig temperatur, mellan 110 och 130 grader så lägger du på kambenen på grillen, dock ej direkt över briketterna.
På med locket och låt de gå där i ca 2 timmar. Lite då och då kollar du temperaturen och ger dem en dusch av utspädd äppeljuice och vitvinsvinäger med en vanlig blomspruta, detta för att de inte ska torka ut på ytan. Jag brukar göra det efterungefär en timme och sen varje halvtimme. Bli inte rädd om kambenen börjar bli väldigt mörka, det är inte bränt utan rökpartiklar som fastnar i kryddorna och sockret i juicen som karamelliseras. Det är detta som ger den härliga smaken, kallas Bark.
Efter två timmar slår du in varje ”rack” separat i folie med köttsidan ner. Innan du lägger ner dem häller du lite av äpplejuiceblandningen och även lite BBQ-sås i ”botten” på folien, slå in dem tätt och lägg tillbaka dem på grillen. Låt de ligga där ca 30-45 min. Ta sedan ur dem och lägg tillbaka dem igen utan folie. Du kommer att se att det har skett en s.k. pullback, dvs köttet har dragit sig upp på benen lite, det gillar vi för nu börjar det närma sig.
Vill du kan du också höja tempen något här på slutet genom att öppna ventilerna något mer.
När köttet har torkat upp efter badet i folien kan du pensla på lite mer av BBQ-såsen och låta den karamelliseras också.
Jag gillar själv när det är lite ”bite” kvar och de inte blir alltför mjuka, de man många gånger får på restaurang är kokta och jag tycker mest det liknar barnmat. Men det är en smaksak. Detta regleras mest kring delen hur länge de ligger i folien, prova dig fram
När är de klara då? Ett enkelt sätt är att ta en tandpetare och föra igenom köttet, glider den igenom utan motstånd är de klara. Ta då av dem och låt de svalna något och pensla dem en sista gång innan ni sätter tänderna i dem.
Prova dig fram men jag tror du blir nöjd.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt kalvbräss hummer recept vinägrett citronmarinerad potatismos recept parmesanstänger ost fromage omelett panko gremolata pannacotta anklever ugnsrostade fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote vitaminboost mousse färskost smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna pressgurka fudge gädda gnocchi räkor, stekar mörk choklad sandefjordsås romsås pannbiff mumma matvete paj med spenat och västerbottensost koka hummer ljuvliga smaker aubergine blommor i maten müsli gravlaxsås calemare flädersorbet pepparrotssmör rödkål morötter vaniljsås potatispuré tartlett grön ärtsoppa frittata picklad rödlök kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade skåne flankstek matbloggpriset kalix löjrom campari vårprimörer bröd recept pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat hasselbackspotatis gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake brownie byxad makrill nudlar juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor kycklingwok räkor ätliga blommor salsa löksoppa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie fritterad rabarberkräm brioche kokosmjölk burgare oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax päron majonnäas tortillas lussekatter senapscreme brytbröd ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, gambero gäddqueneller billig mat bouillabaisse gåsagille apfelstrudel chorizo grillad makrill pepparrotssås mazarinkaka torskrätt rimmad oxbringa toscakaka karré sopprecept äppelpaj blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag kullasparris rårörda lingon tomatsås lammracks långkok sjögräsnudlar torskrecept rotfrukter flädersaft oxfilé indiskt matjesill skaldjursfond pulled japanskt apetizer ingefära välkomstdrink parmaskinka brunsås kaka, äppeltarte julgodis nässelsoppa hummerfond citrondessert ägg whiskey marmelad buljong fiskgryta hallonsås semla gräddsås rom västerbottensost fågelrecept karl johan svamp ost och vin cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär saffran munsbit torskrygg grön sparris gåsmeny sorbet midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur tårta grytor festmåltid brödbak nötter champagne sommarmat, paj sommarmat apelsin kolasås blåbär kalv nötkött fläsk sillrecept jordgubbar tomater starters glassdessert primör kyckling ramslök lakrits, sallad sylt på grillen nybakat hallon glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax choklad dryck bbq drinkar sill bakning baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill soppa oxkött pastarätt pasta svamp cocktails laxrecept soppor chokladdessert griskött drinkrecept vegetariskt bröd asiatiskt husmanskost sommardessert potatis skaldjur torsk brynt smör julmat bär doften av nybakat bröd nu är det jul igen ramslöksolja rabarber festrätt kantareller tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris entrérätt drinktilltugg glaze pastarecept vit sparris chokladtårta spenat sockerlag nypotatis hummer äppeldessert nässlor lamm kallrökt lax inläggning fondspara frukost tartar äppelkaka bullar picklad fond hallonsylt äpplen avocado hälleflundra hollandaisesås pizza ramslöksrecept ostar parmesan scampi gös pasta med räkor fläder ugnsbakade rotfrukter romtopf lök maräng våfflor fisksoppa havskräftor negroni vegetarisk pasta höstmat reportage alla hjärtans dag abborre nyårsmat ansjovis majonnäs laxrätter björnbär korv pilgrimsmusslor pepparrot pannkakor risotto grillat gin basilika kantarelltoast chutney, rödbetor majs saft kakor medelhavet wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka mozarella slottsstek ceviche hjorthornssalt kola & knäck innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom färskost på filmjölk melon lantbruk entrecote pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka parfait oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon indisk mat saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk gravad lax granola gratäng salsiccia mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad gulaschsoppa oxbringa rökt fikon rödvinssås grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis pizzadeg potatisstomp kolakräm kesella smoothie vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe pesto lättbakat körsbär getost bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg julsill lingonparfait mingelrätt morotssoppa thai basil whiskey sour citrus kycklingsallad jätteräkor hummersoppa på landet kalvleveranglais roscofflök tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås struvor falukorv kräftsås honeysuckle mazarin pavlova curry nektariner tosca bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle vit choklad grillad gås torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gäddrecept långpannebröd ramslökssoppa vermouth vikingfågel pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon vårkyckling oxkind apelsinmarmelad jästpannkakor daal lingon bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax prosecco spanien wok dekoration crème brûllée jordärtskocka