SAAG GHOST–LAMMCURRYGRYTA MED SPENAT

Detta är en mild, god och torr curry, som i Indien sägs vara ett tecken på ekonomiskt välstånd. Man behöver inte dryga ut köttet. Vi gör den mild här, för lamm och spenat är en härlig kombination, med du kan göra den hur het du vill såklart.

Saag Ghost_Lammcurrygryta

6 personer:

  • 800g urbenad lammstek, behåll benen för sig.
  • 300g färsk bladspenat
  • 1 gul lök, hackad
  • 5 vitlöksklyftor, hackade
  • 2-3 msk tomatpuré
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 tsk gurkmeja
  • 6 dl vatten
  • ½ msk salt eller efter smak
  • 2 dl matolja
  • 2 msk Garam masala (färdig kryddblandning)
  • 1 tsk strösocker
  • 1 nypa chiliflakes eller efter egen smak

Gör så här:

  1. Lägg benen i en rymlig kastrull. Hugg upp dem i mindre bitar om det behövs.
  2. Skär köttet i ca 2x2 cm stora bitar och putsa bort så mycket senor och hinnor som möjligt.
  3. Häll i 1 dl olja tillsammans med tomatpurén och bryn benen en stund utan att bränna tomatpurén. När benen fått fin brynt färg drar du ner plattan till hälften. Tillsätt lök, vitlök och samtliga kryddor. Detta för att de ska släppa sina aromer i fettet men inte brännas. 
  4. Häll på vattnet och låt det koka till ca 4 dl återstår. Nu har du fått en mustig och god fond som grund. Du plocka bort benen nu men låt dem gärna få hänga med i grytan tills det är tid att servera. Det ger bara extra smak.
  5. Tillätt köttet och spenaten, låt förkoka ca 15 min.  Addera därefter den andra delen olja och låt blandningen småputtra i ca 1 timme eller tills nästan allt vatten dunstat och spenaten är ljusbrun. Rör om i grytan med jämna mellanrum.
  6. Smaka av med ytterligare Garam Masala och ev lite salt.
  7. Servera med långkornigt Basmatiris, Naan och lite chutney. Prova gärna vår gröna tomatchutney. Passar perfekt till denna rätt  (se recept här).
Riset som du ser på bilden är en förenklad Pilau som du enkelt gör om du vill förhöja både  smak och utseende på Basmatiriset.
  1. Häll 1-2 teskedar gurkmeja i risvattnet,
  2. Bryn gul lök.
  3. Grovhacka mandel som du torrostar i en panna.
  4. När riset kokat klart vänder du ner löken och de rostade manlarna ihop med sultanrussin eller grovhackade aprikoser. En skätt olja och lite salt kan också behövas.. Smakvariationerna på detta ris är oändliga.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln