KÅLDOLMAR PÅ INGVARS VIS MED SIRAPSSKY
För oss är kåldolmar en av de mest traditionsbundna rätterna och tillagas därför här som sig bör. Jo, visst är det lite pill och det tar sin tid men oj så gott! När du ändå håller på så gör ett gäng och frys in. I köttsmeten blandar vi i risgrynsgröt, en idé som norpats från Pers svärfar Ingvar och till våra kåldolmar är det minsann sirapssky som gäller. Serveras tillsammans med ronderad potatis eller mos, rårörda lingon och persilja. Kålhuvudet låter vi först koka helt i ca 10 minuter så att bladen lättare släpper. Så en rymlig gryta behöver du. Smaklig spis!
6 personer, 12 kåldolmar:
- 1 vitkåshuvud ca 1-1,5 kg
- Salt
Grötblandning:
- 1/5 dl risgryn
- 1 dl vatten
- 2 dl mjölk
- 300 g nötfärs
- ½ gul lök, finhackad
- 3 tsk salt
- Svartpeppar
- Ca 1 dl mjölk
Sirapssky:
- ½ gul lök
- Mittendelen av kålbladet
- 5 dl kalvbuljong
- 1 dl ljus sirap
- 2-3msk Maizenaredning
- En skvätt kinesisk soja
- Smaka av med salt och peppar
Gör så här:
Börja med risblandningen.
- Koka risgrynen på svag värme tills vattnet nästan kokat in. Späd med mjölken och låt grynen sakta koka mjuka under lock. Låt gröten svalna. Gröten kan du med fördel göra dagen innan och förvara i kyl.
- Skär ut mittstocken på kålhuvudet (akta fingrarna!), placera kålhuvudet i den kokande vattenkastrullen. Koka 10-15 min eller tills bladen lossnar lätt från huvudet.
Under tiden gör du fyllningen:
- Bryn den finhackade löken i rikligt med smör och blanda den och smöret i grötblandningen, låt svalna lite. Blanda färsen med gröt- och lökblandningen, salta och peppra.
- Plocka försiktigt av 12 fina blad från kålhuvudet och skär bort den tjockaste delen av mittsträngen på bladet. Spara dessa delar till sirapsskyn.
- Forma avlånga bullar, använd ca 1,5 msk smet per bulle.
- Placera smeten på nedre delen av bladet (se bildspel nedan), börja rulla och vik in kanterna. Fortsätt rulla och vips så har du en kåldolme! Placera dem i en ugnsfast form så de ligger tätt och hindras från att rulla upp. Lägg några smörbitar uppe på rullarna. Förgrädda i ugnen på 180° för färgens skull 15-20 min.
Sirapssky:
- Fräs den finhackade löken tillsammans med kålbitarna du sparade från bladen i smör. Tillsätt sirap och låt den karamelliseras en liten stund, därefter går du i med buljongen och en skvätt soja.
- Sist in i skyn är maizenaredningen. Låt den få ett uppkok och rör om. Den ska bli lite trögare, men inte för tjock.
- Sila skyn över kåldolmarna. Ringla över lite extra sirap och sätt in kåldolmarna ca 30 min eller till de har fin gyllenbrun färg. De ska inte brännas, sänk ugnens temperatur om det behövs.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie fritterad rabarberkräm brioche kokosmjölk burgare oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax päron majonnäas tortillas lussekatter senapscreme brytbröd ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, gambero gäddqueneller billig mat bouillabaisse mozarella kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis skaldjurssås fiskpågrillen wokgrönsaker egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt kalvbräss hummer recept vinägrett citronmarinerad potatismos recept parmesanstänger ost fromage omelett panko gremolata pannacotta anklever ugnsrostade fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote vitaminboost mousse färskost smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna pressgurka vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås nektariner curry pavlova tosca honeysuckle kräftsås falukorv struvor sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa gravlaxsås calemare flädersorbet pepparrotssmör rödkål morötter vaniljsås potatispuré tartlett grön ärtsoppa frittata picklad rödlök kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade skåne flankstek matbloggpriset kalix löjrom campari vårprimörer bröd recept pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat hasselbackspotatis godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner gås, brownie byxad makrill nudlar juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor kycklingwok räkor ätliga blommor salsa löksoppa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis citrondessert ägg whiskey marmelad buljong fiskgryta hallonsås semla gräddsås rom medelhavet toscakaka sopprecept äppelpaj blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag kullasparris rårörda lingon tomatsås lammracks långkok sjögräsnudlar torskrecept rotfrukter flädersaft oxfilé indiskt matjesill skaldjursfond pulled japanskt apetizer ingefära havskräftor parmaskinka brunsås maräng lök julgodis nässelsoppa hummerfond midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur tårta grytor äpplen hallonsylt fond picklad bullar äppelkaka tartar frukost fondspara inläggning kallrökt lax lamm nässlor äppeldessert hummer nötkött fläsk festmåltid brödbak nötter champagne sommarmat, paj sommarmat apelsin kolasås blåbär kalv starters nu är det jul igen doften av nybakat bröd bär sylt glassdessert primör kyckling ramslök lakrits, sallad glass moltas drinktips vegetariskt drinkrecept griskött gröna & sköna tillbehör lax cocktails svamp bbq bakning oxkött soppa baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill sill drinkar pastarätt pasta dryck choklad laxrecept soppor hallon nybakat på grillen chokladdessert asiatiskt husmanskost sommardessert potatis skaldjur torsk bröd tomater jordgubbar sillrecept brynt smör julmat festrätt kantareller tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris entrérätt drinktilltugg glaze pastarecept ramslöksolja rabarber sorbet gåsmeny grön sparris torskrygg munsbit saffran frukt & bär tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake ost och vin karl johan svamp fågelrecept västerbottensost vit sparris chokladtårta spenat sockerlag nypotatis fläder ugnsbakade rotfrukter romtopf äppeltarte kaka, våfflor fisksoppa negroni välkomstdrink vegetarisk pasta höstmat reportage alla hjärtans dag abborre nyårsmat ansjovis majonnäs laxrätter björnbär korv pilgrimsmusslor pepparrot pannkakor risotto grillat gin basilika kantarelltoast chutney, rödbetor majs saft kakor karré avocado hälleflundra hollandaisesås pizza ramslöksrecept ostar parmesan scampi gös pasta med räkor tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk gravad lax granola gratäng salsiccia mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad gulaschsoppa oxbringa rökt fikon rödvinssås lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi pizzadeg potatisstomp kolakräm kesella smoothie vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe pesto lättbakat körsbär getost bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg julsill lingonparfait mingelrätt morotssoppa thai basil whiskey sour citrus kycklingsallad jätteräkor hummersoppa på landet kalvleveranglais roscofflök koka hummer müsli blommor i maten aubergine ljuvliga smaker mazarin paj med spenat och västerbottensost matvete mumma pannbiff romsås sandefjordsås mörk choklad stekar räkor, gnocchi gädda fudge torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gäddrecept långpannebröd ramslökssoppa vermouth vikingfågel pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon vårkyckling oxkind apelsinmarmelad jästpannkakor daal lingon bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax prosecco spanien wok dekoration crème brûllée jordärtskocka mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo apfelstrudel slottsstek ceviche hjorthornssalt kola & knäck innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom färskost på filmjölk melon lantbruk entrecote pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka parfait oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon indisk mat saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas