HUMMERSALLAD MED APELSIN- OCH INGEFÄRSMAJONNÄS
Vi välkomnar våra kära nyårsgäster till bords och serverar en ljuvlig förrätt bestående av bl a halstrad hummer, syrlig fänkål, laxrom samt en sojamajonnäs med smak av apelsin och ingefära. Inspiration och delar av receptet har vi norpat från Jennie Walldén, bl a grunden till den magiska sojamajon.
Hummern glaskokte och skalade vi dagen innan. Kan rekommenderas, då det kan vara nog så stressigt att hinna med allt annat på nyårsafton. Att glaskoka innebär att man kokar hummern hastigt i 2-3 minuter och sedan kyler ner. Den är då halvrå men lätt att skala och tål att stekas eller grillas på hastigt utan att bli seg och tråkig. Vill ni använda färdigkokt hummer får ni helt enkelt skippa halstringen. Ett fullgott alternativ till hummer är halstrade pilgrimsmusslor. Är ju också fantastiskt gott.
Du kan förbereda uppläggen av alla ingredienserna på tallrikarna förutom hummern (eller pilgrimsmusslorna) som du steker på hastigt i smör och en nypa flingsalt precis innan servering.
4 personer:
- Hummer- eller pilgrimsmusslor, ca 75 g hummer/ person (typ 1/2 hummerstjärt) eller 50-60 g (2-3 st ) musslor/ person.
- 2 skivor surdegsbröd
- 2 msk smör att steka i
- 1 nypa flingsalt
- Finrivet skal (zest) av 1/2 apelsin
- 5 msk pressad apelsinsaft
- 1 msk finriven ingefära
- 3 msk japansk soja
- 1 msk risvinäger
- 2 äggulor
- 2,5 dl rapsolja
- 1 stor fänkål
- 1/2 citron pressad
- 1/2 krm salt
- Blad av brysselkål
- 1 msk svarta sesamfrön
- 50 g lax- eller forellrom
- 1/2 gurka
Gör så här:
- Köp levande humrar och glaskoka dessa enligt recept här.
- Du kan glaskoka och skala hummern dagen innan och ställ i kyl. Köttet du eventuellt inte använder fryser du in. Å du: Släng för jösse namn inte skalen! Frys in och koka en härlig skladjursfond vid senare tillfälle.
- Tvätta apelsinen och finriv skalet (zest) från halva apelsinen som du sparar till senare. Dela apelsinen och pressa juicen från ena halvan, ca 5 msk.
- Koka ner apelsinsaften, sojan och risvinägern i en liten kastrull tills halva mängden återstår. Kyl ner i iskallt vattennbad eller ställ ute att svalna om det är vintersäsong.
- Vispa samman äggulorna med hälften av den nerkokta sojan. Tillsätt sedan oljan droppvis under ständig vispning till en tjock majonnäs. Rör ner resterande soja.
- Skala ingefäran med toppen av en sked och finriv ca 1 msk som du tillsätter i majonnäsen samt även det finrivna apelsinskalet.
Fänkålen:
- Skiva fänkålen tunt, gärna med mandolin. Droppa över citron, salta lätt och rör om.
- Koka 4 st brysselkål i lättsaltat vatten i 5-7 minuter beroende på storlek. Låt svala något och plocka sedan så många blad du vill ha som dekor.
- Tärna eller riv surdegsbrödet och stek brödkrutonger frasigt gyllenbruna i smör.
- Hyvla tunna skivor av gurkan med mandolin eller potatiskalare.
- Stek hastigt i smör på hög temperatur. Max 1 minut! Strö på en nypa flingsalt.
Servering/ montering på tallrikar:
- Placera en klick eller en sträng av majonnäsen på varje tallrik. Placera/ montera därefter skaldjur, fänkål, gurka, brysselkålblad och brödkrutonger så snyggt som bara du kan. Till sist klickar du ut lite laxrom och strösslar över sesamfrön.
Vackert som en tavla och underbart gott!
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
fudge gädda gnocchi räkor, stekar mörk choklad sandefjordsås romsås pannbiff honeysuckle kräftsås falukorv mumma sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor calemare flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås morötter vaniljsås potatispuré tartlett grön ärtsoppa frittata picklad rödlök kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait getost körsbär lättbakat campari vårprimörer bröd recept kalix löjrom smoothie kesella kolakräm potatisstomp pizzadeg apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner gås, brownie byxad makrill nudlar rödvinssås sojabönor köttbullar dekorera med blommor kycklingwok juldryck gratäng granola löksoppa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax gambas rödbetshummus chokladflarn saint agur indisk mat crème ninon svamprecept oliv- & basilikatapenade oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax päron majonnäas parfait lussekatter senapscreme brytbröd ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, gambero kola & knäck hjorthornssalt ceviche slottsstek apfelstrudel chorizo grillad makrill pepparrotssås gåsagille torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt spanien prosecco vinägrett citronmarinerad potatismos gravlax paella hummus rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola gremolata pannacotta anklever ugnsrostade fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote vikingfågel vermouth ramslökssoppa långpannebröd gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest pannkakor pepparrot pilgrimsmusslor korv björnbär laxrätter majonnäs ansjovis nyårsmat abborre alla hjärtans dag japanskt apetizer vegetarisk pasta välkomstdrink negroni fisksoppa våfflor kaka, äppeltarte nässelsoppa hummerfond fläder pasta med räkor gös marmelad whiskey ostar ramslöksrecept pizza hollandaisesås rom hälleflundra karré sopprecept äppelpaj kakor rödbetor chutney, kantarelltoast basilika gin grillat risotto cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär saffran munsbit torskrygg grön sparris gåsmeny sorbet midsommarmat picklat mango chokladtårta tårta grytor äpplen hallonsylt ost och vin picklad champagne slow cooking kycklingrätt insjöfisk tårtor kantareller festrätt rabarber ramslöksolja pastarecept glaze drinktilltugg entrérätt julmat brynt smör nu är det jul igen jordgubbar torsk skaldjur potatis sommardessert husmanskost asiatiskt bröd på grillen nybakat hallon glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax cocktails svamp pastarätt soppa drinkar sill baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning pasta bbq dryck choklad laxrecept soppor chokladdessert griskött drinkrecept vegetariskt glassdessert sylt sallad lakrits, ramslök kyckling primör bär doften av nybakat bröd sillrecept starters tomater nötter brödbak festmåltid fläsk nötkött kalv blåbär kolasås apelsin sommarmat paj sommarmat, sparris karl johan svamp fond fågelrecept västerbottensost vit sparris fisk&skaldjur spenat sockerlag nypotatis hummer äppeldessert nässlor lamm kallrökt lax inläggning fondspara frukost tartar äppelkaka bullar tomatsås rårörda lingon kullasparris 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron potatisrätt blåmusslor majs saft toscakaka medelhavet avocado gräddsås semla hallonsås fiskgryta buljong parmesan scampi ägg citrondessert julgodis ugnsbakade rotfrukter romtopf lök maräng brunsås parmaskinka havskräftor ingefära pulled höstmat reportage skaldjursfond matjesill indiskt oxfilé flädersaft rotfrukter torskrecept sjögräsnudlar långkok lammracks pressgurka pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära färskost mousse vitaminboost oxkind pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon vårkyckling lingon apelsinmarmelad jästpannkakor daal panko omelett fromage ost parmesanstänger recept gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss hummer recept kalvbräss egg toddy wok dekoration crème brûllée jordärtskocka wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka mozarella bouillabaisse billig mat gäddqueneller löjrom innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour tortillas färskost på filmjölk melon lantbruk entrecote pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka burgare kokosmjölk brioche rabarberkräm fritterad fisk i folie ciabatta högrev cocoschutney tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk salsa ätliga blommor räkor salsiccia mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad gulaschsoppa oxbringa rökt fikon godis lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi hasselbackspotatis nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe pesto matbloggpriset flankstek skåne bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg julsill whiskey sour mingelrätt morotssoppa thai basil rödkål citrus kycklingsallad jätteräkor hummersoppa på landet kalvleveranglais roscofflök koka hummer müsli blommor i maten aubergine ljuvliga smaker mazarin paj med spenat och västerbottensost matvete tosca pavlova curry nektariner grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle vit choklad