"SPRITANS" GUBBRÖRA MED STENBITSROM & HEMBAKAT FRÖKNÄCKE
Det här receptet på gubbröra dedikerar vi till gamla spritfabriken i Ödåkra, i folkmun kallad ”Spritan” som även råkar vara vår arbetsplats. Per i sin målarateljé samt på Deep Studios och jag, Fredrik, i min fotostudio där även många av På tallrikens maträtter tillagas och fotograferas.
Spritan anlades 1897 på initiativ av grosshandlare Johan Isac Nelson med tillverkning av främst Ödåkra Taffel Aquavit fram till fabrikens nedläggning 1977. Sedan några år tillbaka sjuder Spritan åter av liv med massor av olika verksamheter och inflyttad företagande.
Även en nytillverkning av Ödåkra Taffeln är nu i gång under namnet J. I. Nelsons Taffel Aquavit dock inte i Spritans lokaler.
Receptet på gubbröran på ansjovis är ganska klassiskt men garanterat god. Fröknäcket som kan användas som "sked" när man käkar röran är väldigt snabbt och enkelt att göra och smakar även förträffligt tillsammans med goda ostar. Skål och smaklig spis! // Fredrik o Per
8 små portioner gubbröra
- 125 g ansjovisfilé
- 2 hårdkokta ägg
- 4 små potatisar (färsk- eller delikatesspotatis)
- 1 rödlök
- 1 dl crème fraiche
- ½ dl majonnäs
- ½ msk dijonsenap
- 1 knippe dill, hackad
- 1 knippe gräslök, hackad
- Vitpeppar
- 1 burk röd stenbitsrom, 75 g
- 1 dl sesamfrö
- 1 dl pumpakärnor
- 1 dl solroskärnor
- 1 dl majsmjöl
- 1/2 dl hela linfrö
- ½ tsk salt
- ½ dl rapsolja
- 2 dl kokande vatten
Gör så här:
Gubbröran:
- Koka potatisen i väl saltat vatten. Låt svalna och grovhacka.
- Koka (sjud) äggen i 8-10 minuter beroende på storlek. Skala och grovhacka.
- Finhacka ansjovis, rödlök, dill och gräslök.
- Blanda crème fraiche, majonnäs och dijon och därefter rör du varsamt ner alla hackade ingedienser. Smaka av med vitpeppar.
- Fördela blandningen i små portionsskålar och toppa med en klick stenbitsrom och en dillvippa samt en flarn knäckebröd.
- Sätt ugnen på 150°C.
- Koka upp vatten.
- Blanda alla torra ingredienser och rör därefter ner det varma vattnet och oljan. Låt svälla i ca 15 minuter.
- Lägg ett bakplåtspapper 30 x 40 cm på plåt och bred ut smeten tunt över hela pappret.
- Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter. Dra över pappret med knäcket på galler och låt svalna. Bryt i portionsbitar. Gott även till t ex ost.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
skåne flankstek matbloggpriset pesto heiße liebe blomkål, vegetarisk pizza pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat hasselbackspotatis biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake godis fikon rökt oxbringa gulaschsoppa karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsiccia räkor ätliga blommor salsa bläckfisk mangosallad sockerkaka tournedos cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie fritterad rabarberkräm brioche kokosmjölk burgare picklad gurka flarn på tallriken persika pumpa entrecote lantbruk melon färskost på filmjölk tortillas negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom hjorthornssalt ceviche slottsstek mozarella kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis skaldjurssås fiskpågrillen wokgrönsaker jordärtskocka crème brûllée dekoration wok egg toddy kalvbräss hummer recept kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta gubbröra recept parmesanstänger ost fromage omelett panko daal jästpannkakor apelsinmarmelad lingon vårkyckling varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa oxkind vitaminboost mousse färskost smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna pressgurka gädda gnocchi räkor, stekar fudge nektariner curry pavlova tosca matvete paj med spenat och västerbottensost mazarin ljuvliga smaker aubergine blommor i maten müsli koka hummer roscofflök kalvleveranglais på landet hummersoppa jätteräkor kycklingsallad citrus rödkål thai basil morotssoppa mingelrätt whiskey sour julsill matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås reportage höstmat pulled ingefära negroni parmaskinka brunsås maräng lök romtopf ugnsbakade rotfrukter julgodis citrondessert ägg scampi parmesan buljong fiskgryta hallonsås semla gräddsås avocado medelhavet toscakaka saft majs blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag grillat risotto gin lammracks långkok sjögräsnudlar torskrecept rotfrukter flädersaft oxfilé indiskt matjesill skaldjursfond fondspara inläggning kallrökt lax lamm nässlor äppeldessert hummer nypotatis mango spenat fisk&skaldjur vit sparris västerbottensost fågelrecept fond karl johan svamp cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär kantareller festrätt rabarber ramslöksolja pastarecept glaze drinktilltugg entrérätt champagne slow cooking kycklingrätt insjöfisk tårtor julmat brynt smör nu är det jul igen jordgubbar ramslök lakrits, sallad sylt glassdessert primör kyckling drinkrecept griskött chokladdessert på grillen nybakat gröna & sköna tillbehör lax cocktails svamp pasta soppa drinkar sill baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning bbq pastarätt dryck choklad laxrecept soppor vegetariskt moltas drinktips glass hallon potatis skaldjur torsk bröd asiatiskt husmanskost sommardessert bär doften av nybakat bröd sillrecept starters tomater apelsin sommarmat paj sommarmat, sparris nötter brödbak festmåltid fläsk nötkött kalv blåbär kolasås frukost tartar äppelkaka bullar picklad ost och vin hallonsylt äpplen grytor tårta chokladtårta sockerlag picklat midsommarmat sorbet gåsmeny grön sparris torskrygg munsbit saffran alla hjärtans dag abborre nyårsmat ansjovis majonnäs laxrätter björnbär korv pilgrimsmusslor pepparrot pannkakor tomatsås rårörda lingon kullasparris basilika kantarelltoast chutney, rödbetor kakor äppelpaj sopprecept karré hälleflundra rom hollandaisesås pizza ramslöksrecept ostar whiskey marmelad gös pasta med räkor fläder hummerfond nässelsoppa äppeltarte kaka, våfflor fisksoppa välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta apetizer japanskt lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör picklad rödlök frittata grön ärtsoppa tartlett potatispuré vaniljsås morötter gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet calemare struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås mumma falukorv kräftsås honeysuckle pannbiff romsås sandefjordsås mörk choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle vit choklad torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gäddrecept långpannebröd ramslökssoppa vermouth vikingfågel grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond ugnsrostade anklever pannacotta gremolata bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella gravlax potatismos citronmarinerad vinägrett prosecco spanien mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo apfelstrudel kola & knäck bouillabaisse billig mat gäddqueneller gambero vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto brytbröd senapscreme lussekatter parfait majonnäas päron salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon indisk mat saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever löksoppa granola gratäng juldryck kycklingwok dekorera med blommor köttbullar sojabönor rödvinssås nudlar makrill byxad brownie gås, grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj pizzadeg potatisstomp kolakräm kesella smoothie kalix löjrom bröd recept vårprimörer campari lättbakat körsbär getost