MATJESSALLAD MED BRYNT SMÖR, RÅGBRÖDSKRISP & POCHERAT ÄGG
Här serverar vi en fräsch och synnerligen delikat "sillsallad" som sitter som en smäck året om. Det brynta varma smöret, de frasigt stekta rågbrödschipsen och det pocherade ägget på toppen gör denna sillanrättningen till något alldeles extra. Har du aldrig pocherat ägg innan så kan vi lugna dig med att det är en ganska enkel procedur.
Prova detta, du kommer inte bli besviken! Hälsar Fredrik o Per
4 personer:
- 300 g matjessill, hela filéer eller färdigskurna bitar.
- 12 små potatisar. typ delikatess, skivade.
- 2-3 rödbetor (beroende på storlek), i klyftor.
- 1 knippe rädisor, tunt skivade.
- Saltgurka, färdigskivad (ca 20 skivor) eller 2 hela som skivas.
- 4 msk kapris
- 1 knippe gräslök, finhackad.
- 1 dl gräddfil
- 100 g smör
Pocherade ägg:
- 4 stora ägg
- 1 dl ättikssprit 12%
- 1 dl vatten
- 1 l vatten till kokning med ½ msk salt
Rågbrödskrisp:
- Danskt rågbröd, 4- 8 tunna skivor som delas i trekanter.
- Ca 50 g smör att steka brödet i.
Gör så här:
- Koka potatis i väl saltat vatten. Låt sedan svalna och skär i ganska tunna skivor.
- Koka rödbetorna i väl saltat vatten. (30–40 minuter beroende på storlek) Låt svalna, skala sedan och skär i klyftor.
- Låt matjessillen rinna av och dela filéerna i lagom munsbitar (om du nu inte köpt färdiga bitar).
- Skiva saltgurkan och rädisorna.
- Bryn smöret under omrörning. Så fort smöret får en gyllenbrun ton och en nötig doft, tag genast bort från plattan.
- Fördela snyggt ingredienserna på tallrikar. Strö kapris över och klicka på gräddfilen.
Pocherade ägg:
- Blanda vatten med ättikssprit i en skål. Knäck varsamt ner äggen med ca 30 sekunders mellanrum. Låt stå i ca 5 minuter.
- Koka upp 1 liter vatten med ½ msk salt. Stjälp ner äggen inkl. ättiksspritvattnet och låt sjuda i 3 minuter. Ta upp äggen med hålslev och lägg över i en kastrull eller bunke med iskallt vatten.
Servering:
- Skär rågbrödet i tunna skivor och dela till trekanter. Stek skivorna i rikligt med smör tills de fått fin färg och blivit till krispiga brödchips.
- Placera äggen mitt på anrättningen, strö på finhackad gräslök och ringla till sist över det varma brynta smöret. Servera med rågbrödskrispet.
Jösses vad gott!
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
skåne flankstek matbloggpriset pesto heiße liebe blomkål, vegetarisk pizza pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat hasselbackspotatis biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake godis fikon rökt oxbringa gulaschsoppa karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsiccia räkor ätliga blommor salsa bläckfisk mangosallad sockerkaka tournedos cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie fritterad rabarberkräm brioche kokosmjölk burgare 5-minuterssill matjessill salmalax päron majonnäas parfait lantbruk melon färskost på filmjölk tortillas negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom hjorthornssalt ceviche slottsstek mozarella kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis skaldjurssås fiskpågrillen wokgrönsaker jordärtskocka crème brûllée dekoration wok egg toddy kalvbräss hummer recept kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta gubbröra recept parmesanstänger ost fromage omelett panko daal jästpannkakor apelsinmarmelad lingon sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond vitaminboost mousse färskost smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna pressgurka gädda gnocchi räkor, stekar fudge nektariner curry pavlova tosca matvete paj med spenat och västerbottensost mazarin ljuvliga smaker aubergine blommor i maten müsli koka hummer roscofflök kalvleveranglais på landet hummersoppa jätteräkor kycklingsallad citrus rödkål thai basil morotssoppa mingelrätt whiskey sour julsill matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås reportage höstmat pulled vegetarisk pasta negroni parmaskinka brunsås maräng lök romtopf ugnsbakade rotfrukter julgodis citrondessert ägg scampi parmesan ostar fiskgryta hallonsås semla gräddsås avocado medelhavet toscakaka saft majs blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag grillat risotto gin lammracks långkok sjögräsnudlar torskrecept rotfrukter flädersaft oxfilé indiskt matjesill alla hjärtans dag saffran inläggning kallrökt lax lamm nässlor äppeldessert hummer nypotatis mango spenat fisk&skaldjur vit sparris västerbottensost fågelrecept ost och vin fond cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär kantareller festrätt rabarber ramslöksolja pastarecept glaze drinktilltugg entrérätt champagne slow cooking kycklingrätt insjöfisk tårtor julmat brynt smör nu är det jul igen jordgubbar ramslök lakrits, sallad sylt glassdessert primör kyckling drinkrecept griskött chokladdessert på grillen nybakat gröna & sköna tillbehör lax cocktails svamp pasta soppa drinkar sill baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning bbq pastarätt dryck choklad laxrecept soppor vegetariskt moltas drinktips glass hallon potatis skaldjur torsk bröd asiatiskt husmanskost sommardessert bär doften av nybakat bröd sillrecept starters tomater apelsin sommarmat paj sommarmat, sparris nötter brödbak festmåltid fläsk nötkött kalv blåbär kolasås frukost tartar äppelkaka bullar picklad karl johan svamp hallonsylt äpplen grytor tårta chokladtårta sockerlag picklat midsommarmat sorbet gåsmeny grön sparris torskrygg munsbit fondspara skaldjursfond abborre nyårsmat ansjovis majonnäs laxrätter björnbär korv pilgrimsmusslor pepparrot pannkakor tomatsås rårörda lingon kullasparris basilika kantarelltoast chutney, rödbetor kakor äppelpaj sopprecept karré hälleflundra rom hollandaisesås pizza ramslöksrecept buljong whiskey marmelad gös pasta med räkor fläder hummerfond nässelsoppa äppeltarte kaka, våfflor fisksoppa välkomstdrink havskräftor ingefära apetizer japanskt lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör picklad rödlök frittata grön ärtsoppa tartlett potatispuré vaniljsås morötter gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet calemare struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås mumma falukorv kräftsås honeysuckle pannbiff romsås sandefjordsås mörk choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle vit choklad torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gäddrecept långpannebröd ramslökssoppa vermouth vikingfågel oxkind pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon vårkyckling ugnsrostade anklever pannacotta gremolata bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella gravlax potatismos citronmarinerad vinägrett prosecco spanien mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo apfelstrudel kola & knäck bouillabaisse billig mat gäddqueneller gambero vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto brytbröd senapscreme lussekatter oxfond entrecote pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon indisk mat saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever löksoppa granola gratäng juldryck kycklingwok dekorera med blommor köttbullar sojabönor rödvinssås nudlar makrill byxad brownie gås, grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj pizzadeg potatisstomp kolakräm kesella smoothie kalix löjrom bröd recept vårprimörer campari lättbakat körsbär getost