RISOTTO PARMESAN & CHÈVRE D´ARGENTAL SERVERAS MED LJUVLIGA LAMMRACKS
Min fru Cilla testade att göra den här risotton när vi hade en bit Chévre dÁrgental över från Cecilias Fromagerie i Viken. Tillsammans med citroncest blev det fantastiskt gott ihop med lammracks, så det här tycker vi du ska prova till Påsk. Funkar förmodligen perfekt till en lammstek också om du råkar ha en liggande. Glad Påsk! Fredrik, Cilla & Per
Risotton 4 personer:
- 1 gul lök, ca 80 g
- 1 dl olivolja
- 4 dl arborioris
- 2 dl torrt vitt vin
- 1 1/2 liter kalv eller grönsaksbuljong
- 2 1/2 dl parmesan, färskriven
- 150 g getost Chèvre d’Argental
- 1 citron, endast zest
- 3-4 lammracks per pers.
- 4 kvistar rosmarin
- olivolja
- Flingsalt
- Svartpeppar
- 3-4 vitlöksklyftor
- Grillade citronhalvor
- Ungsbakad vitlök
- Rosmarin till dekoration
Gör så här:
Risotton:
- Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk, utan att den tar färg, i rikligt med olivolja. Använd en tjockbottnad kastrull.
- Vänd ner riset, höj värmen något och rör tills riset blandat sig väl med löken och känns torrt. Rostningen gör att riset lättare absorberar buljong och smaker
- Häll på vinet och låt det ånga bort helt.
- Tillsätt 1/3 av buljongen (den måste vara varm, annars avstannar kokningen)
- Beräkna koktiden för riset från det att du häller på buljongen.
- Rör sakta tills riset absorberat all buljong, tillsätt sedan 1-2 dl i taget. Sänk värmen en aning.
- Risotton skall koka lugnt och behöver röras om ofta.
- Det tar ca 17-20 min beroende på rismängd, kastrullens storlek, buljongens värme mm.
- Ta bort kastrullen från plattan och blanda sedan ner den förskrivna parmesanen.
- Se till att risotton är lös när parmesanen tillsätts.
- Smula därefter i getosten och riv över citronen. Bland runt ordentligt.
Färdig att servera!
Lammracks:
- Putsa lammet från hinnor och senor.
- Dela lammet mellan benen så du får jämnstora racks.
- Finhacka vitlök och rosmarin.
- Salta, peppra och gnid in båda sidorna på lammet med vitlökshacket.
- Stek i olivolja tills bitarna fått fin färg och du är nöjd med innertemperaturen.
- Strö över den hackade rosmarinen på båda sidor på bitarna.
- Lägg upp med risotton och garnera gärna med mer vitlök, grillad/ stekt citron och någon kvist rosmarin.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka crème brûllée dekoration hummer recept kalvbräss potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss fromage omelett panko paella hummus rabarberpaj lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi långpannebröd vitaminboost mousse torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna räkor, stekar fudge gädda gnocchi pavlova tosca nektariner curry mumma matvete paj med spenat och västerbottensost tomatsallad tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare citrus rödkål morötter vaniljsås mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa butternutpumpa bearnaisesås kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad körsbär lättbakat getost blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe potatisstomp pizzadeg smoothie kesella kolakräm gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake oxbringa gulaschsoppa brownie byxad mozzarella salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt granola räkor ätliga blommor mandelpotatis gravad lax bläckfisk mangosallad chokladflarn saint agur cocoschutney högrev ciabatta kokosmjölk burgare rabarberkräm brioche päron majonnäas parfait picklad gurka flarn på tallriken melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter vegetarisk, gambero ramslökspesto foccacia rödlök bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel chorizo fiskpågrillen wokgrönsaker skaldjurssås karré medelhavet äppelpaj kakor potatisrätt blåmusslor citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag risotto gin grillat pepparrot lammracks korv rotfrukter björnbär laxrätter ansjovis matjesill indiskt skaldjursfond höstmat pulled japanskt ingefära negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte ugnsbakade rotfrukter julgodis nässelsoppa gös pasta med räkor parmesan scampi buljong fiskgryta ramslöksrecept gräddsås hollandaisesås rom äpplen fågelrecept karl johan svamp ost och vin cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukost saffran inläggning torskrygg grön sparris nässlor sorbet midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur grytor vit sparris pastarecept brödbak nötter champagne sommarmat, paj sommarmat tårtor kolasås blåbär kalv nötkött fläsk nu är det jul igen jordgubbar tomater starters glassdessert primör potatis sommardessert lakrits, sallad sylt på grillen nybakat hallon glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax choklad dryck bbq drinkar sill bakning baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill soppa oxkött pastarätt pasta svamp cocktails laxrecept soppor chokladdessert griskött drinkrecept vegetariskt bröd asiatiskt husmanskost ramslök kyckling skaldjur torsk brynt smör julmat bär doften av nybakat bröd sillrecept ramslöksolja rabarber festrätt kantareller apelsin insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris entrérätt drinktilltugg glaze festmåltid tårta chokladtårta spenat sockerlag nypotatis hummer äppeldessert gåsmeny lamm kallrökt lax munsbit fondspara frukt & bär tartar äppelkaka bullar picklad fond hallonsylt västerbottensost avocado hälleflundra semla hallonsås pizza ostar marmelad whiskey ägg citrondessert fläder romtopf hummerfond lök kaka, parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta reportage apetizer alla hjärtans dag nyårsmat abborre majonnäs oxfilé flädersaft torskrecept pilgrimsmusslor sjögräsnudlar långkok pannkakor kullasparris tomatsås rårörda lingon basilika kantarelltoast rödbetor chutney, sopprecept majs saft toscakaka torskrätt mazarinkaka rimmad oxbringa couscous kladdkaka mozarella råstekt potatis halloncurd billig mat gäddqueneller slottsstek ceviche chokladmousse negroni sour löjrom innanlår fruktsallad lantbruk brytbröd senapscreme salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa persika crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie ugnstekt lax kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka gratäng salsa dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck kycklingwok rökt fikon rödvinssås nudlar makrill grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg hasselbackspotatis vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept flankstek skåne matbloggpriset ponzu matblogg julsill lingonparfait tapenade frukt grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata kycklingsallad jätteräkor potatispuré kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer müsli falukorv kräftsås honeysuckle mazarin sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming gäddrecept pressgurka ramslökssoppa vermouth vikingfågel färskost grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, anklever pannacotta gremolata ugnsrostade ost parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie citronmarinerad vinägrett gubbröra rulltårta spanien prosecco melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wok