MORMOR EVAS GULTÅRTA
Vi avslutar årets påsktema med något riktigt sött & gött. Den här oemotståndliga tårtan blev vi bjudna på när vi var på fest hos goda vänner. Det visade sig att det var värdinnas mor Eva som stod för receptet. I deras familj har tårtan alltid hetat "Gultårta". Självklart döper vi denna ljuvliga tårta till "Mormor Evas Gultårta". En botten av maräng och mandel som toppas med en len smörkräm och rostade mandelspån. Jösses! Gultårtan kan med fördel göras en dag innan den ska serveras. Förvara i kyl.
Till sist ett varningens finger!: Gultårtan är starkt beroendeframkallande!
Glad påsk! önskar Fredrik o Per
Till 1 tårta:
Marängbotten:
- 4 äggvitor
- 1 ¼ dl strösocker
- 125 mandel skållad o skalad
Kräm:
- 4 äggulor
- ¾ dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 dl grädde
- 125 g smör
- Rostade mandelspån
Gör så här:
Marängbotten:
- Sätt ugnen på 175°C.
- Lägg bakplåtspapper på plåt och rita en cirkel stor som en springform, 24 cm i diameter. Smöra gärna pappret så bottnen lossnar lätt efter gräddning.
- Skålla och skala mandeln.
- Kör mandeln i mixer eller mal i mandelkvarn om du har.
- Vispa äggvitor till hårt fast skum. (Ska inte rinna ut om du vänder på bunken).
- Blanda noggrant socker med den malda/mixade mandeln som du sedan vänder ner i äggviteskummet.
- Klicka och bred ut smeten i den utritade cirkeln.
- Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Marängen ska få färg.
- Lägg försiktigt över marängbotten på serveringsfatet med ovansidan nedåt. Dra av bakplåtspappret. Med nedåtsidan upp så får du en slät yta när du ska bre på krämen.
Krämen:
- Tillsätt äggulor, vispgrädde och socker i en tjockbottnad kastrull och ställ att sjuda under omrörning på svag värme till en tjock kräm. Det tar sin lilla tid men det är bara att röra på. (Konsistensen på krämen ska var som typ en tjock bearnaise i brist på bättre referens). Så snartt krämen tjocknat, ta av från värmen och låt svalna något.
- Tärna smöret.
- När krämen är ljummen (den får inte vara för varm för då smälter smöret för snabbt) så klickar du i det tärnade smöret i omgångar under ständig omrörning tills du får en fin slät kräm.
- Bred på krämen på marängbotten.
- Rosta mandelspån i torr stekpanna som du garnerar tårtan med.
Klart!
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
skåne flankstek matbloggpriset kalix löjrom campari vårprimörer bröd recept pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat hasselbackspotatis gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake brownie byxad makrill nudlar juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor kycklingwok räkor ätliga blommor salsa löksoppa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie fritterad rabarberkräm brioche kokosmjölk burgare oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax päron majonnäas tortillas lussekatter senapscreme brytbröd ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, gambero gäddqueneller billig mat bouillabaisse gåsagille apfelstrudel chorizo grillad makrill pepparrotssås mazarinkaka torskrätt rimmad oxbringa egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt spanien prosecco vinägrett citronmarinerad potatismos recept parmesanstänger ost fromage omelett panko gremolata pannacotta anklever ugnsrostade fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote vitaminboost mousse färskost smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna pressgurka fudge gädda gnocchi räkor, stekar mörk choklad sandefjordsås romsås pannbiff mumma matvete paj med spenat och västerbottensost koka hummer ljuvliga smaker aubergine blommor i maten müsli gravlaxsås calemare flädersorbet pepparrotssmör rödkål morötter vaniljsås potatispuré tartlett grön ärtsoppa frittata picklad rödlök kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade pulled japanskt apetizer ingefära välkomstdrink parmaskinka brunsås kaka, äppeltarte hummerfond romtopf ugnsbakade rotfrukter citrondessert ägg whiskey marmelad buljong fiskgryta hallonsås semla gräddsås rom toscakaka karré sopprecept äppelpaj blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag kullasparris rårörda lingon tomatsås lammracks långkok sjögräsnudlar torskrecept rotfrukter flädersaft oxfilé indiskt matjesill skaldjursfond fondspara inläggning kallrökt lax lamm nässlor äppeldessert hummer nypotatis sockerlag spenat chokladtårta vit sparris västerbottensost fågelrecept karl johan svamp ost och vin cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär kantareller festrätt rabarber ramslöksolja pastarecept glaze drinktilltugg entrérätt sparris slow cooking kycklingrätt insjöfisk tårtor julmat brynt smör sillrecept jordgubbar ramslök lakrits, sallad sylt glassdessert primör kyckling drinkrecept griskött chokladdessert på grillen nybakat gröna & sköna tillbehör lax choklad svamp pasta soppa drinkar sill baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning bbq pastarätt dryck cocktails laxrecept soppor vegetariskt moltas drinktips glass hallon potatis skaldjur torsk bröd asiatiskt husmanskost sommardessert bär doften av nybakat bröd nu är det jul igen starters tomater apelsin sommarmat paj sommarmat, champagne nötter brödbak festmåltid fläsk nötkött kalv blåbär kolasås frukost tartar äppelkaka bullar picklad fond hallonsylt äpplen grytor tårta fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat sorbet gåsmeny grön sparris torskrygg munsbit saffran alla hjärtans dag abborre nyårsmat ansjovis majonnäs laxrätter björnbär korv pilgrimsmusslor pepparrot pannkakor risotto grillat gin basilika kantarelltoast chutney, rödbetor majs saft kakor medelhavet avocado hälleflundra hollandaisesås pizza ramslöksrecept ostar parmesan scampi gös pasta med räkor fläder nässelsoppa julgodis lök maräng våfflor fisksoppa havskräftor negroni vegetarisk pasta höstmat reportage bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg julsill lingonparfait mingelrätt morotssoppa thai basil whiskey sour citrus kycklingsallad jätteräkor hummersoppa på landet kalvleveranglais roscofflök tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås struvor falukorv kräftsås honeysuckle mazarin pavlova curry nektariner tosca bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle vit choklad grillad gås torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gäddrecept långpannebröd ramslökssoppa vermouth vikingfågel pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon vårkyckling oxkind apelsinmarmelad jästpannkakor daal lingon bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax kalvbräss hummer recept wok dekoration crème brûllée jordärtskocka wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka mozarella slottsstek ceviche hjorthornssalt kola & knäck innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom färskost på filmjölk melon lantbruk entrecote pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka parfait oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon indisk mat saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk gravad lax granola gratäng salsiccia mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad gulaschsoppa oxbringa rökt fikon rödvinssås grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis pizzadeg potatisstomp kolakräm kesella smoothie vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe pesto lättbakat körsbär getost