PIZZATAJM! VECKANS PIZZA: GAMBERO CON GREMOLATA
De här pizzarecepten hade vi egentligen tänkt att publicera lagom till Mellofinalen men av den blev det ju inget. Pizza funkar ju dock alltid så därför kör vi dem nu istället. Det blir ett recept idag och ett nästa torsdag. Först ut är Gambero, en supersmarrig pizza med stora räkor och en gremolata som är ett kryddsmör som du klickar över räkorna. Så jäkla gott! I det här första inlägget får du även recept på pizzadeg och tomatsås. Kanske har du varken ork eller tid att göra din egen deg. Det helt OK att köpa färdig deg. Däremot så uppmanar vi dig å det skarpaste att göra din egen tomatsås. Det blir sååå mycket godare. Vi lovar! Lycka till med pizzabaket och hoppas det ska smaka. Ulrika o Fredrik
Pizzadeg ( 2 rejäla pizzor):
- 25 g jäst (1/2 pkt)
- 4 dl ljummet vatten (ca 37°C)
- 8 dl vetemjöl ( + 1 dl till knådning o utbakning)
- 2 msk olivolja
- 2 tsk salt
- 1 nypa socker
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 burkar krossade tomater
- 1 dl tomatpuré
- 1/2 dl olivolja
- 1 litet knippe färsk oregono ( el. 1 msk torkad)
- 1 litet knippe färsk basilika ( el. 1 msk torkad)
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 1 msk socker
- (+ ev. några droppar tabasco o en skvätt balsamvinäger)
Degen:
- Smula ner jäst i degblandarens bunke. (eller i en stor skål om du knådar förhand). Tillsätt hälften av vattnet som ska vara fingervarmt. Lös upp jästen med en slev.
- Tillsätt salt, socker och hälften av mjölet i jästvattnet. Kör degblandaren i ett par minuter (eller rör ihop med slev).
- Tillsätt olivolja och resterande mjöl och vatten. Blanda/ knåda ihop ytterliggare 5 minuter .
- Ta ur degen från bunken och knåda degen förhand i ytterligare 10 minute tills du fått ihop en fin slät deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa i minst 1 timme i rumstempertur. Degen kan med fördel göras dagen innan och förvaras i kylen under natten.
- Dela degen i 2 delar och kavla ut till ca 1/2 cm tjocklek och till önskad form på bakplåtspapper.
Tomatsåsen:
- Finhacka lök och vitlök, lägg i kastrull och fräs i lite olivolja tills den blir mjuk utan att få färg.
- Tillsätt, tomatkross, tomatpuré, olivolja, och kryddor. Låt puttra utan lock i 20 minuter på svag värme så vätskan reduceras något. Låt sedan puttra under lock i ytterligare 20 minuter. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.
- Vill du ha ytterliggare stuns kan du tillsätta några droppar tabasco och en skvätt balsamvinäger.
Pizza Gambero med gremolata:
Grund:
- Pizzadeg enligt recept ovan el färdigköpt.
- Tomatsås enligt recept ovan.
- 2-3 dl riven ost, Vi använde lika mängd grevé och lagrad cheddar.
- 1 bit skivad buffelmozzarella
- 6-8 ekologiskt odlade tigeräkor eller scampi
- 5-6 halverade körsbärstomater
- ett par nypor flingsalt
- 1 näve färsk spenat
- 2 msk smör
- 1 knippe hackad persilja
- 1/2 pressad citron
- 1 msk olivolja
- 2 pressade eller finhackade vitlöksklyftor
- 1 bit (2 cm) finhackad eller riven ingefära
- 1/2 finhackad röd chili
Gör så här:
- Sätt ugnen på max temperatur (minst 250°C) och placera en tom plåt i hacket strax under mitten av ugnen.
- Kavla ut degen till önskad form och placera på bakplåtspapper. Tänk på att när du klar med toppingen, så ska du lätt ska kunna föra över pizzan på den varma plåten i ugnen.
- Grunda med tomasås, riven ost och skivor av mozzarella.
- Rör ihop smör med persilja, vitlök, ingefära, chili, citron och olivolja.
- Placera ut räkor och tomathalvor och lägg därefter en rejäl klick kryddsmör på varje räka.
- Placera pizzan på den heta plåten i ugnen och grädda i ca 10 minuter eller tills pizzan fått fin färg.
- Toppa med spenatblad, flingsalt och lite svartpeppar från kvarn.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
grillad gås vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli tosca nektariner curry pavlova mazarin honeysuckle kräftsås falukorv struvor sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa gravlaxsås calemare flädersorbet pepparrotssmör jätteräkor kycklingsallad citrus picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa frittata bearnaisesås kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade skåne flankstek matbloggpriset kalix löjrom campari vårprimörer bröd recept pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat hasselbackspotatis godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner rödvinssås fikon rökt oxbringa gulaschsoppa karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsiccia gratäng granola gravad lax bläckfisk mangosallad sockerkaka tournedos cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie burgare rabarberkräm brioche kokosmjölk entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax päron majonnäas tortillas lussekatter senapscreme gambero ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, kola & knäck hjorthornssalt ceviche slottsstek mozarella kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis skaldjurssås fiskpågrillen wokgrönsaker jordärtskocka crème brûllée dekoration wok hummer recept kalvbräss gubbröra vinägrett citronmarinerad potatismos recept parmesanstänger ost fromage omelett ugnsrostade gremolata pannacotta anklever grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, långpannebröd vitaminboost mousse färskost gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest pannkakor pepparrot pilgrimsmusslor korv björnbär laxrätter ansjovis oxfilé nyårsmat abborre alla hjärtans dag reportage höstmat vegetarisk pasta negroni havskräftor parmaskinka brunsås maräng lök julgodis nässelsoppa fläder pasta med räkor gös scampi parmesan ostar pizza hallonsås hollandaisesås hälleflundra avocado medelhavet kakor saft majs rödbetor chutney, kantarelltoast basilika tomatsås kullasparris rårörda lingon cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär saffran munsbit torskrygg grön sparris gåsmeny hummer midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur tårta grytor äpplen hallonsylt fond picklad sparris slow cooking kycklingrätt insjöfisk tårtor kantareller festrätt rabarber ramslöksolja pastarecept glaze drinktilltugg entrérätt julmat brynt smör sillrecept jordgubbar torsk skaldjur potatis sommardessert husmanskost asiatiskt bröd på grillen nybakat hallon glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax choklad svamp pastarätt soppa drinkar sill baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning pasta bbq dryck cocktails laxrecept soppor chokladdessert griskött drinkrecept vegetariskt glassdessert sylt sallad lakrits, ramslök kyckling primör bär doften av nybakat bröd nu är det jul igen starters tomater nötter brödbak festmåltid fläsk nötkött kalv blåbär kolasås apelsin sommarmat paj sommarmat, champagne ost och vin karl johan svamp fågelrecept västerbottensost vit sparris chokladtårta spenat sockerlag nypotatis sorbet äppeldessert nässlor lamm kallrökt lax inläggning fondspara frukost tartar äppelkaka bullar risotto grillat gin 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron potatisrätt blåmusslor äppelpaj sopprecept karré toscakaka rom gräddsås semla ramslöksrecept fiskgryta buljong marmelad whiskey ägg citrondessert ugnsbakade rotfrukter romtopf hummerfond äppeltarte kaka, fisksoppa våfflor välkomstdrink ingefära apetizer japanskt pulled skaldjursfond matjesill indiskt majonnäs flädersaft rotfrukter torskrecept sjögräsnudlar långkok lammracks pressgurka pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära ramslökssoppa vermouth vikingfågel pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon vårkyckling oxkind apelsinmarmelad jästpannkakor daal lingon bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella panko rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax prosecco spanien mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad egg toddy rimmad oxbringa torskrätt mazarinkaka pepparrotssås grillad makrill chorizo apfelstrudel gåsagille bouillabaisse billig mat gäddqueneller innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom färskost på filmjölk melon lantbruk brytbröd pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka parfait oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon indisk mat saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas fritterad mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever löksoppa salsa ätliga blommor räkor kycklingwok dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck nudlar makrill byxad brownie lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi gås, potatisstomp kolakräm kesella smoothie pizzadeg blomkål, heiße liebe pesto vegetarisk pizza körsbär getost lättbakat butternutpumpa ponzu matblogg julsill lingonparfait mingelrätt morotssoppa thai basil whiskey sour potatispuré vaniljsås morötter rödkål på landet kalvleveranglais roscofflök hummersoppa müsli blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer paj med spenat och västerbottensost matvete mumma pannbiff romsås sandefjordsås mörk choklad stekar räkor, gnocchi gädda fudge