MUSTIG RÖDKÅL
Förutom sin givna plats på julbordet passar den här härligt mustiga rödkålen utmärkt till gås, tupp och kalkonmiddagen. Var inte rädd för att först steka på kålen ordentligt i het panna. Snåla inte med smöret! Rödkålen ska färgas mörkt lila. Sedan låter du den småputtra i minst ett par timmar ihop med alla ingredienser. Rör om då och då. Låt svalna och frys in. Till jul kan du njuta av den godaste rödkålen du någonsin smakat. Vi lovar! Receptet har Pers svåger Mårten bidragit med. Vi tackar och bugar!
Ca 25 portioner à 100g
- 1 stort rödkålshuvud (ca 1,5 kg)
- 3 stora gula lökar
- 4 syrliga äpplen
- 300 g smör
- 225 g svartvinbärsgelé
- 8 kryddnejlikor
- 8 kryddpepparkorn
- Salt & vitpeppar
- 75 cl Pinot Noir (rödvin)
Gör så här:
- Skala och hacka löken grovt. Bryn smör och stek löken gyllenbrun (helst i en stekpanna av gjutjärn). Lägg över den färdiga löken i en stor (ca 5 l) emaljerad gryta.
- Strimla rödkålen och stek den, i tre eller fyra omgångar, i gjutjärnspannan. Använd rejält med smör, ca 50 g smör per omgång, salta och peppra. Stek på hög värme under omrörning tills rödkålen är färgad mörkt lila.
- Skala, kärna ur och hacka äpplena grovt och stek dem på låg värme i lite smör ett par minuter innan de åker ner i grytan.
- Vänd ner svartvinbärsgelén, de malda kryddpepparkornen och nejlikorna i grytan. Häll i hälften av vinet.
- Låt puttra ett par timmar, minst två (beroende på hur mjuk du önskar ha rödkålen). Rör med jämna mellanrum och se till att rödkålen inte blir för torr och fastnar i grytan. Häll på mer rödvin efterhand för att hålla rödkålen lagom fuktig. När vinet är slut går det bra att koka med vatten.
- Låt stå över natten och frys i folieformar. Innehåll, datum och vikt är bra att skriva på locket. Räkna med 100 g per portion.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
gädda gnocchi räkor, stekar fudge sandefjordsås romsås pannbiff mörk choklad kräftsås falukorv mumma matvete aubergine blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker kalvleveranglais på landet hummersoppa roscofflök morötter vaniljsås potatispuré thai basil morotssoppa mingelrätt whiskey sour kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait flankstek matbloggpriset skåne heiße liebe blomkål, vegetarisk pizza pesto kesella kolakräm potatisstomp pizzadeg smoothie semlor granatäpple lakritscheesecake godis byxad makrill nudlar rödvinssås fikon köttbullar dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor gratäng granola bläckfisk mangosallad sockerkaka tournedos löksoppa högrev ciabatta fisk i folie fritterad rabarberkräm brioche kokosmjölk burgare 5-minuterssill matjessill salmalax päron majonnäas parfait picklad gurka melon färskost på filmjölk tortillas negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom gäddqueneller billig mat bouillabaisse kola & knäck kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis mozarella torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka crème brûllée dekoration wok egg toddy spanien prosecco kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta gubbröra vinägrett parmesanstänger ost fromage omelett panko pannacotta anklever ugnsrostade gremolata sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond vitaminboost mousse färskost vikingfågel pyttipanna pressgurka pannkakor pepparrot pilgrimsmusslor korv rotfrukter laxrätter majonnäs ansjovis matjesill indiskt skaldjursfond japanskt apetizer ingefära havskräftor välkomstdrink brunsås parmaskinka kaka, äppeltarte nässelsoppa hummerfond fläder ägg citrondessert parmesan scampi buljong hallonsås ramslöksrecept hollandaisesås hälleflundra avocado toscakaka saft majs sopprecept rödbetor chutney, kantarelltoast basilika grillat risotto gin cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tartar frukt & bär fondspara munsbit torskrygg grön sparris gåsmeny sorbet midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur tårta grytor äpplen hallonsylt karl johan svamp picklad champagne slow cooking sommarmat insjöfisk tårtor kantareller kalv rabarber ramslöksolja pastarecept glaze drinktilltugg entrérätt julmat brynt smör nu är det jul igen jordgubbar torsk skaldjur kyckling sommardessert husmanskost asiatiskt bröd på grillen nybakat hallon glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax cocktails svamp pastarätt soppa drinkar sill baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning pasta bbq dryck choklad laxrecept soppor chokladdessert griskött drinkrecept vegetariskt glassdessert sylt sallad lakrits, ramslök potatis primör bär doften av nybakat bröd sillrecept starters tomater nötter brödbak festmåltid fläsk nötkött festrätt blåbär kolasås apelsin kycklingrätt paj sommarmat, sparris fond ost och vin fågelrecept västerbottensost vit sparris chokladtårta spenat sockerlag nypotatis hummer äppeldessert nässlor lamm kallrökt lax inläggning saffran frukost tagliatelle äppelkaka bullar kullasparris tomatsås rårörda lingon 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron potatisrätt blåmusslor kakor äppelpaj medelhavet karré rom gräddsås semla pizza fiskgryta ostar whiskey marmelad gös pasta med räkor julgodis ugnsbakade rotfrukter romtopf lök maräng våfflor fisksoppa negroni vegetarisk pasta pulled höstmat reportage alla hjärtans dag abborre nyårsmat oxfilé flädersaft torskrecept björnbär sjögräsnudlar långkok lammracks smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gäddrecept långpannebröd ramslökssoppa vermouth vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon daal lingon apelsinmarmelad jästpannkakor recept bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella gravlax potatismos citronmarinerad hummer recept kalvbräss jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo apfelstrudel slottsstek ceviche hjorthornssalt ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök foccacia lantbruk brytbröd senapscreme lussekatter oxfond entrecote pumpa persika på tallriken flarn indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon cocoschutney saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever salsa ätliga blommor räkor karamelliserad salsiccia mozzarella huvudrätt lasagne brownie gulaschsoppa oxbringa rökt biskvi gås, grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj pocherat ägg hasselbackspotatis nygrillat enkelt recept queneller kalix löjrom bröd recept vårprimörer campari lättbakat körsbär getost bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg julsill tartlett picklad rödlök frittata grön ärtsoppa rödkål citrus kycklingsallad jätteräkor gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet calemare struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås honeysuckle mazarin paj med spenat och västerbottensost nektariner tosca pavlova curry vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle