PAELLA *[pa’eʎa] PÅ ROBBANS VIS
Nyligen hade jag det stora nöjet att få vara med när vår vän Robban med familj bjöd in till en spanskinspirerad fest och där paella självklart stod på menyn. Halvspanjor som han är med en spansk far och ett jobb med anknytning till Spanien så kan Robban det här med paella, det vill jag lova. Under kvällen tillagades med hjälp av dottern Jonna, en underbar "spansk skaldjurspyttipanna". Både vacker och välsmakande Anrättningen var väl för runt 40 personer men i receptet nedan så har Robban bantat ner det till 8 hungriga - lite mer hanterbart kanske. Längst ner kan du se ett bildspel om hur det gick till. // Fredrik
* Bokstavskombinationen LL ska uttalas mer som ett mjukt ”j”. Eller för att vara exakt och ta Paella som exempel: [pa’eʎa]. Om man kollar upp på ll- ljudet på Wikipedia står det att det bör uttalas som ”lj” i ordet Vanilj, detta blir dock inte rätt. Ett j-ljud är inte heller rätt men om du har svårt att uttala exakt som det ska vara så ligger det ljudet lite närmare det korrekta. För att komma närmare ett bra uttal kan ni tänka på det engelska utropsordet ”ey”, vilket slutar på ett mjukt j-ljud, där någonstans ligger uttalet på ”ll”.
Robbans tankar om paella
Pappa är spanjor. När vi hängde i Spanjen om somrarna som barn var det ofta som släkten samlades på söndagarna för en paella. Hemma i trädgården eller i en mysig park. Alla hjälptes åt att hacka och förbereda, samla ved och duka. Någon sjöng en flamenco, någon visade nya tricks med porronen (karraffen med pip man dricker direkt ur). Socialt och riktigt, riktigt trevligt. Broder Stefan och jag började senare, som unga vuxna att testa själva hemma i Sverige och idag är det ibland ett gig på andras fester eller som nedan när det blev en del av vår inflyttningsfest nyligen - "Hej till Viken".
Recept på skaldjurspaella.
Tycker själv att just skaldjurspaellan (de marisco) är godare än t ex en paella mixta som oftast innehåller både fläskkött och kyckling och som då tar över smakerna från skaldjuren. De som väljer att slå i chorizo eller annan kryddkorv kan lika gärna satsa på en kreolsk jambalaya . Så tyvärr, kryddkorv har inte i en paella att göra! Blir svimfärdig bara jag skriver om det.
Om riset
Jag håller också gärna ner saffranmängden för att det inte ska dominera för mycket men visst, lite är gott. När det gäller riset är det otvivelaktigt bäst att satsa på ett rundkorningt ris före ett smalkornigt. Proteinhalt och stärkelsenivån i det rundkorniga gör att det tål värmen bättre.
Nummer 1 är Bomba-riset. Odlas i Spanien kring valenciaregionen och går att köpa här och där i Sverige och på nätet. Spädes 1 del ris och 2,75 delar vatten/buljong. Lagom per person är 0,8 dl ris vilket ger 2,2 dl buljong.
Långt längre ner kommer arborioris eller grötris och 4 km längre ner på skalan kommer alltså vanligt långkornigt ris.
Paellapannan
Viktigt att också ha en planbottnad panna.
En stekhäll som är skålad samlar upp vätskan i mitten av pannan och eftersom paellan inte ska "röras om" som t ex en wokrätt så är det uteslutet med stekhäll, wokpanna etc. Paellapannor kostar inte så mycket, det finns varianter i polerat kolstål alternativt ytbehandlade, s k "non-stick". Jag föredrar kolstålpannan då man också kan leka lite med temperaturen för att t ex på slutet höja temperaturen och skapa lite lätt bränd yta i botten som på spanska kallas socarrat - valfritt så klart men det ger ett litet tillskott smakmässigt.
I grunden är paellan en "i omgångar tillagad pyttipanna". Ingredienserna kan variera men konsten ligger i att balansera när under processen man adderar ingredienser, hur mycket vätska man har i och att hålla rätt värme.
Buljongen/ fonden
Den enskilt viktigaste ingrediensen för att få en smakfull helhet är buljongen/fonden - el caldo. Så ett gott råd: Gör din egen fond- det blir absolut bäst. Köpt fiskbuljong eller fond är väl "okej" men näää.
Fonden görs med fördel dagen innan. Låt stå och dra över natten i kylen med alla ingredienserna i och sila av på morgonen. Naturligtvis kan du göra din fond långt innan och frysa in tills det är dags.
Här är mitt recept på fond till skaldjurspaella:
8 personer:
- 0,5-1 dl olivolja (virgen extra)
- 2 nävar räkskal
- Blasten från en purjolök
- 0,5 gul hackad lök
- 1 skivad morot
- 1/2 fänkål
- 1 skivad vitlök
- 1 torkad chilifrukt (sötrökt och svag, inte för het och utan kärnor)
- 10 vitpepparkorn
- 3 msk tomatpuré
- 1 glas vitt vin
- 1 pkt saffran
- 2 liter vatten
- Hetta upp olja i en större kastrull, tillsätt räkskal och grönsaker och låt fräsa en stund.
- Tillsätt vin och efter ett par minuter, tillsätt därefter tomatpuré, peppar, saffran och vatten. Låt koka i ca 15 minuter, skumma av under tiden.
Robbans skaljurspaella för 8 personer
- 8 större räkor med skal - t ex argentinska rödräkor
- 24 st wannameiräkor
- 8 havskräftor
- 1-2 bläckfisktuber
- 1 gul lök
- 1 mellanstor purjolök
- 2 vitlöksklyftor
- 4 mogna kvisttomater
- 1 burk krossade tomater
- 6,4 dl bombaris
- 17,6 dl buljong enligt receptet ovan
- 1 nät blåmusslor
- 1/2 nät snäckor/hjärtmusslor
- 500 g vit fisk, t ex torsk-, kolja- eller sejfilé
- 3 dl gröna ärtor
- 2 grön paprikor
- 2 dl olivolja (extra virgen)
- Vitpeppar
- Salt
- Chilipulver
- Sötrökt paprikapulver (pimenton dulce)
- 1 kruka persilja
Att servera till:
- 2-3 citroner
- 1 baguette
Gör så här:
Vi börjar med att koka blåmusslorna:
- Skölj och rensa bort skägget från musslorna. Släng musslor med trasigt skal eller som inte sluter sig när du skrubbar dem.
- Hetta upp olivolja i kastrull. I med 1/2 hackad gul lök och 2 skivade vitlökar, fräs någon minut.
- Tillsätt 3 dl vitt vin och därefter musslorna, på med locket och koka ca 3-4 minuter.
- Sila gärna ner spadet tillsammans med buljongen.
Därefter gör vi en Picada - en "pesto" bestående av 2 dl persilja, 1,5 dl olivolja, 1 vitlök som mixas slät och ringlas över den färdiga paellan.
Mise en place: Förbered alla ingredienser:
- Hacka och lägg i separata skålar.
- Har skaldjuren tinat i skålarna slå av vattnet så det inte följer med ner i pannan där det ska stekas.
- Tärna bläckfisken i 2x2 cm bitar Finhacka lök, purjolök, vitlök, tomaterna Tärna fisken i 3x3 cm bitar
- Grovhacka 1 dl persilja
Då kör vi:
- Hetta upp mitten av pannan (1 ring om du har 2 på brännaren och 2 ringar om du har 3) med 1,5 dl olivolja.
- Fräs de stora räkorna 1 min på varje sida, salta och vitpeppra lite - lägg åt sidan. Samma sak med wannameiräkorna - fräs snabbt på ytan, salta, vitpeppra ev även lite chilipulver, lägg åt sidan
- Addera olja om pannan är torr - slå i bläckfisk, fräs någon minut. Slå i lök, purjolök, vitlök, fräs runt ett par minuter Tillsätt tomathacket, de krossade tomaterna, sötpaprikapulver, låt fräsa någon minut.
- Slå i riset, blanda runt och låt riset dra in saften från tomaterna någon minut.
- Tillsätt hela mängden buljong, låt koka upp och koka ca 6-7 minuter (på med värme på alla ringar). Salta efter smak Sänk temperaturen till låg nivå, ungefär när riset dragit in hälften av vätskan
- Dekorera (tryck gärna ner ingredienserna lite så de inte bara ligger på toppen) med stora räkor, wannameiräkor, musslor (ta bort locket eller lägg i med musslan öppen "uppåt"), snäckor (de kokas in nu och behöver inte förkokas), fisk, ärtor
- Från och med nu så rör vi inte paellan - den ligger still, småputtrar och drar in buljongen, total koktid från att man slog i buljongen ca 18-20 minuter. När det fortfarande småbubblar lite här och där i pannan - stäng av värmen, dekorera med citronklyftor (eller servera bredvid), strö över lite färsk persilja och drippla på lite picada. Täck pannan med en duk och låt hela härligheten vila i 5 minuter sen är det bara att avtäcka och njuta. Buen provecho!
Fimpa kniven, vi äter med gaffel och skopar med brödet. Rekommenderar ett lätt rött vin till. Inte sangria - den smakar bäst under tiden man lagar maten, gärna tillsammans med lite manchegoost och serranoskinka.
Lycka till!
// Robert Tello
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad fastlagsbulle romsås pannbiff mörk choklad sandefjordsås mazarin honeysuckle kräftsås falukorv tomatsallad tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais citrus rödkål morötter frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait julsill matblogg körsbär lättbakat getost bröd recept kalix löjrom campari vårprimörer potatisstomp pizzadeg smoothie kesella kolakräm gås, biskvi semlor granatäpple makrill nudlar rödvinssås fikon rökt mozzarella salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt granola räkor ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax bläckfisk mangosallad fisk i folie fritterad gambas rödbetshummus svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon salmalax päron majonnäas parfait picklad gurka flarn på tallriken senapscreme brytbröd lantbruk rödlök vegetarisk, gambero ramslökspesto foccacia ceviche slottsstek gäddqueneller billig mat halloncurd råstekt potatis mozarella kladdkaka couscous rimmad oxbringa mazarinkaka torskrätt tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka crème brûllée prosecco spanien rulltårta gubbröra vinägrett citronmarinerad fromage omelett panko paella hummus ugnsrostade gremolata pannacotta anklever grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin ramslökssoppa långpannebröd vitaminboost mousse pressgurka gäddrecept pannkakor långkok pilgrimsmusslor korv torskrecept laxrätter oxfilé majonnäs abborre nyårsmat alla hjärtans dag höstmat pulled vegetarisk pasta havskräftor välkomstdrink brunsås parmaskinka kaka, lök hummerfond romtopf fläder citrondessert ägg whiskey marmelad ostar hallonsås ramslöksrecept gräddsås hälleflundra avocado toscakaka saft majs sopprecept chutney, rödbetor kantarelltoast basilika grillat risotto gin cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukost saffran munsbit kallrökt lax lamm nässlor sorbet midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur vit sparris tårta västerbottensost hallonsylt fond picklad champagne slow cooking kycklingrätt insjöfisk apelsin kantareller festrätt rabarber ramslöksolja festmåltid glaze drinktilltugg entrérätt julmat brynt smör nu är det jul igen jordgubbar torsk skaldjur kyckling sommardessert husmanskost asiatiskt bröd på grillen nybakat hallon glass moltas drinktips laxrecept lax choklad svamp pastarätt soppa drinkar sill baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning pasta bbq dryck cocktails gröna & sköna tillbehör soppor chokladdessert griskött drinkrecept vegetariskt glassdessert sylt sallad lakrits, ramslök potatis primör bär doften av nybakat bröd sillrecept starters tomater nötter brödbak pastarecept fläsk nötkött kalv blåbär kolasås tårtor sommarmat paj sommarmat, sparris ost och vin karl johan svamp fågelrecept äpplen grytor chokladtårta spenat sockerlag nypotatis hummer äppeldessert gåsmeny torskrygg grön sparris inläggning fondspara frukt & bär tartar äppelkaka bullar kullasparris tomatsås rårörda lingon 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron blåmusslor potatisrätt kakor äppelpaj medelhavet karré rom semla hollandaisesås pizza fiskgryta buljong scampi parmesan pasta med räkor gös nässelsoppa julgodis ugnsbakade rotfrukter äppeltarte maräng våfflor fisksoppa negroni ingefära reportage apetizer japanskt skaldjursfond indiskt matjesill ansjovis flädersaft björnbär rotfrukter sjögräsnudlar lammracks pepparrot pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest vermouth vikingfågel färskost hallå! varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi apelsinmarmelad jästpannkakor daal lingon ost parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos kalvbräss hummer recept melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wok dekoration skaldjurssås wokgrönsaker fiskpågrillen chorizo apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill hjorthornssalt kola & knäck bouillabaisse chokladmousse negroni sour löjrom innanlår fruktsallad lussekatter tortillas färskost på filmjölk melon matjessill 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa persika brioche rabarberkräm burgare kokosmjölk ciabatta högrev cocoschutney saint agur chokladflarn kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka gratäng salsa ätliga blommor köttbullar sojabönor juldryck kycklingwok dekorera med blommor byxad brownie gulaschsoppa oxbringa grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis lakritscheesecake enkelt recept queneller pocherat ägg hasselbackspotatis nygrillat heiße liebe pesto vegetarisk pizza blomkål, skåne matbloggpriset flankstek tomatsoppa kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa ponzu morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt kycklingsallad jätteräkor potatispuré vaniljsås calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet aubergine ljuvliga smaker koka hummer müsli blommor i maten paj med spenat och västerbottensost matvete mumma curry nektariner tosca pavlova gnocchi gädda fudge stekar räkor,