VITELLO TONNATO

Idag fortsätter vi på temat "Italiensk påsk" med Vitello Tonnato på mitt vis. En riktig klassisk antipasto som har sitt ursprung i nordvästra Italien (Piemento-regionen) och består av tunt skuret kalvkött och en krämig majonnäsliknande sås som smaksätts med tonfisk. Rucola, kapris, citron och riven parmesan hör till, tycker jag. Kalv är kanske inte alltid så lätt att få tag på, så kolla med din butik. Här har jag använt mig av en lite tunnare styckningsdetalj på kalven som kallas tri-tip men även rostbiff av kalv eller kalvstek funkar utmärkt.
Buon appetito! Sara/ Il Faro

Vitello Tonnato

4 portioner: 

  • 500 g stek-, rostbiff eller tri-tp från kalv.

Tonnata sås:

  • 1 burk tonfisk i vatten 185-200 gram 
  • 1 vitlöksklyfta 
  • 2 äggulor 
  • 2 msk kapris 
  • 2 msk citronsaft 
  • 2 dl neutral olja 
Tillbehör:
  • Rucola
  • Kapris
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Riven parmesan
  • Citronklyftor

Gör så här:

Köttet:

  1. Putsa köttet, bryn runt om, salta och peppra 
  2. Sätt in i ugnen på 85 grader och sätt termometern på 54 grader innertemp på kalven. När köttet nått innertemperaturen låt kallna ordentligt. Köttet kan du göra i förväg dagen innan och ha i kylen. 
  3. Skär köttet i tunna skivor.
Såsen:
  1. Häll av vattnet från tonfisken. Skala vitlöken och pressa saften ur citronen. Mixa samtliga ingredienser till en slät sås med stavmixer. Häll i oljan i en fin stråle och mixa till en krämig konsistens. Smaka av med lite salt och peppar.
Servering:
  1. Lägg upp det skivade köttet på ett vackert fat. Ringla över tonfisksåsen. Toppa med rucola, kapris, svartpeppar, olivolja och lite riven parmesanost. Garnera med citronklyftor.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln