PERFECT MATCH, OST & VIN, DEL 4: ÄDELOSTAR TILL SÖTA VINER
Det goda möglet!
Penicillium Roqueforti är kanske en av de mest omtyckta mögelkulturerna utan att vi visste det. Grönmögel, blåmögel eller Ädelost som man kan ha som samlingsnamn på ostarna med synbart mögel som har en lång historia. Franskan Bleu och engelskans Blue har översatts till Blåmögel men det kan också vara ostar som skiftar i grönt därav benämningen grönmögelostar med världsberömda ostar som Gorgonzola, Roquefort, Stilton, Saint Agur med flera. Beroende på sort får osten olika skiftningar och färg.
Mögelkulturen kan antingen tillsättas i ostmassan vid ystningen eller i samband med lagringen. Ibland kan möglet också finnas i lagringsutrymmet. För att luft ska komma åt att påskynda mögelbildningen prickas den blivande grön-/blåmögelosten med långa nålar. Lagringstiden är normalt två – fem månader och de är inte lika känsliga som till exempel vitmögelostar utan har en längre hållbarhet.
Flerhundraåriga Gorgonzola och Roquefort med myter och kärlekshistorier:
Enligt myten så tillkom gorgonzolan genom ett misstag (som jag beskrivit i tidigare inlägg). Ostlärlingen skulle passa ostmassan men glömde bort sig då han träffade sin käresta och när han lite för sent kom tillbaka till osten hade den fått ett grönt mögel som blandat sig i ostmassan. Liksom Roquefort blev uppfunnen i en grotta i bergen då en herde glömde bort sin matsäck med osten då han träffade sin fästmö och några dagar senare när han kom tillbaka för att hämta sin ryggsäck hade det lagt sig ett tjockt lager grönt mögel på ytan på fårosten, enligt myten i alla fall…
Numera har vi kommit att älska ostar som franska Saint Agur, danska krämiga Blå Kornblomst, tyska lite mildare Montagnolo, spanska lite torrare och smakrika Cabrialego Kombinationen av krämighet, syrlighet och sälta gör ostarna till favoriter hos många och en självklar avslutning på en ostbricka eller ostprovning till exempel. De finns både som klassiska komjölksostar men till exempel Roquefort är alltid gjord på fårmjölk.
Och då passar det att ha tillbehör med sötma som balanserar syrligheten och sältan; marmelader av olika slag; fikon, päron, plommon, kvitten med flera är utmärkta smakkompisar men framför allt ett sött vin som Portvin och Sauternes.
En Perfect match helt enkelt!
/Cecilia
TIPS FRÅN HÅKAN
Det finns få viner som är så starkt förknippat till ost som Portvin. Sedan 2016 är Port varumärkesskyddat och vinet måste komma från Dourodalen i Portugal. Man avstannar jäsningen genom att tillsätta en 77%-ig druvsprit. Detta gör att druvmusten behåller sin naturliga sötma och åker upp till en alkoholhalt av 20 %. Idén med den perfekta kombinationen är att sötman i vinet skall matcha sältan i osten på ett bra sätt. Eftersom de klassiska ostarna roquefort, gorgonzola, stilton m.f.l är intensiva i smaken krävs ett lite starkare vin. Dessa typer av ostar kan vara allt från smuligt torra till gräddiga och alltid med en påtaglig sälta och umami. Umamin gör att inte röda viner passar så speciellt bra utan framkallar en oangenäm metallisk smak. Här kan man även nämna andra lyckade kombinationer där sötman tar han om sältan i osten och då tänker jag på Sauternes från Bordeaux eller Tokajer från Ungern.
Ha det fint! / Håkan
I filmen så serverar Håkan ett portvin som heter Grahams, Late bottle vintage. Vinet har artikelnummer 8000 på Systembolaget och kostar 179:-.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad fastlagsbulle romsås pannbiff mörk choklad sandefjordsås mazarin honeysuckle kräftsås falukorv blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker aubergine på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais vaniljsås potatispuré jätteräkor frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås kryddsmör tomatsoppa körsbär lättbakat getost bröd recept kalix löjrom campari vårprimörer potatisstomp pizzadeg smoothie kesella kolakräm lakritscheesecake godis apfelstrudelpaj saffransbullar makrill nudlar rödvinssås fikon rökt mozzarella salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt granola räkor mangosallad sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever chokladflarn saint agur cocoschutney högrev brioche kokosmjölk burgare rabarberkräm på tallriken persika pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill senapscreme brytbröd lantbruk rödlök vegetarisk, gambero ramslökspesto foccacia ceviche slottsstek gäddqueneller billig mat grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel chorizo rimmad oxbringa mazarinkaka torskrätt tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka crème brûllée prosecco spanien citronmarinerad potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger apelsinmarmelad lingon daal jästpannkakor hallå! sashimi pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon ramslökssoppa långpannebröd vitaminboost mousse pressgurka gäddrecept pannkakor pepparrot pilgrimsmusslor korv torskrecept laxrätter oxfilé majonnäs matjesill indiskt alla hjärtans dag japanskt apetizer vegetarisk pasta havskräftor välkomstdrink brunsås parmaskinka kaka, lök ugnsbakade rotfrukter julgodis fläder gös pasta med räkor parmesan scampi ostar hallonsås ramslöksrecept gräddsås hälleflundra avocado toscakaka saft majs sopprecept chutney, rödbetor kantarelltoast basilika grillat risotto gin cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukost saffran munsbit grön sparris torskrygg gåsmeny sorbet midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur vit sparris tårta västerbottensost hallonsylt fond picklad champagne slow cooking sommarmat insjöfisk tårtor kantareller festrätt rabarber ramslöksolja festmåltid glaze drinktilltugg entrérätt julmat brynt smör nu är det jul igen jordgubbar primör skaldjur kyckling sommardessert husmanskost asiatiskt bröd på grillen nybakat hallon chokladdessert moltas drinktips laxrecept lax choklad svamp pastarätt soppa drinkar sill baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning pasta bbq dryck cocktails gröna & sköna tillbehör soppor glass griskött drinkrecept vegetariskt glassdessert sylt sallad lakrits, ramslök potatis torsk bär doften av nybakat bröd sillrecept starters tomater nötter brödbak pastarecept fläsk nötkött kalv blåbär kolasås apelsin kycklingrätt paj sommarmat, sparris ost och vin karl johan svamp fågelrecept äpplen grytor chokladtårta spenat sockerlag nypotatis hummer äppeldessert nässlor kallrökt lax lamm inläggning fondspara frukt & bär tartar äppelkaka bullar kullasparris tomatsås rårörda lingon 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron blåmusslor potatisrätt kakor äppelpaj medelhavet karré rom semla hollandaisesås pizza fiskgryta buljong whiskey marmelad citrondessert ägg romtopf hummerfond nässelsoppa äppeltarte maräng våfflor fisksoppa negroni ingefära pulled höstmat reportage skaldjursfond abborre nyårsmat ansjovis flädersaft björnbär rotfrukter sjögräsnudlar långkok lammracks pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest vermouth vikingfågel färskost rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, grillad flankstek anklever pannacotta gremolata ugnsrostade hummus paella panko omelett fromage ost vinägrett gubbröra rulltårta kalvbräss hummer recept melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wok dekoration skaldjurssås wokgrönsaker fiskpågrillen kladdkaka mozarella råstekt potatis halloncurd couscous hjorthornssalt kola & knäck bouillabaisse chokladmousse negroni sour löjrom innanlår fruktsallad lussekatter tortillas färskost på filmjölk melon flarn picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie ciabatta bläckfisk gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax gratäng salsa ätliga blommor köttbullar sojabönor juldryck kycklingwok dekorera med blommor byxad brownie gulaschsoppa oxbringa granatäpple semlor biskvi gås, grillade citroner enkelt recept queneller pocherat ägg hasselbackspotatis nygrillat heiße liebe pesto vegetarisk pizza blomkål, skåne matbloggpriset flankstek julsill lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt morötter rödkål citrus kycklingsallad calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet sojasås struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg paj med spenat och västerbottensost matvete mumma curry nektariner tosca pavlova gnocchi gädda fudge stekar räkor,