PAJ MED SPENAT, LÖK & VÄSTERBOTTENSOST
Här serverar vi ett enkelt recept på en mycket god paj med spenat, lök och Västerbottensost som huvudrollsinnehavare men där även den lilla touchen av muscotnöt hjälper till att förhöja smakupplevelsen. God att käka som den är eller med en fräsch enkel sallad och en klick crème fraiche. Passar även utmärkt att serveras med t ex lite kallrökt lax eller varför inte med någon god kallskuren skinka.
Pajdeg:
- 125 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 1 nypa salt
- 2 msk kallt vatten
Fyllning:
- 50 g smör
- 2 hackade gula lökar
- 225 g färsk eller fryst spenat
- 3 ägg
- 1 1/2 dl grädde
- 1 msk dijonsenap
- 100 g riven Västerbottensost
- 1 tsk salt och vitpeppar från kvarn
- 1 krm riven muskotnöt
Gör så här:
Degen:
- Blanda alla ingredienser i en matberedare eller förhand, tillsätt sist vattnet och knåda ihop till en slät deg. Låt vila i kylskåp, minst 30 minuter.
- Förgrädda pajskalet i 10 minuter i 175° C.
Fyllningen:
- Hacka löken och bryn i stekpannan några minuter. Tillsätt den färska spenaten. Grovhacka spenaten innan om det är stora blad. Använder du fryst spenat behöver den inte förstekas men däremot kramas ur innan den blandas ner i fyllningen.
- Riv osten om du inte köpt färdigriven. Samma gäller muskotnöten.
- Rör ihop ägg, grädde, spenap och kryddorna. Tillsätt löken och spenaten. Blanda i osten och fyll pajskalet.
- Klicka till sist på 50 gram smör fördelat över pajen.
- Grädda pajen i ca 30 minuter i 175-200 grader tills den fått fin färg.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad spanien prosecco potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger rabarberpaj vegetarisk soppa lingon daal jästpannkakor ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar hallå! sashimi långpannebröd vitaminboost mousse risotto pressgurka gäddrecept räkor, stekar fudge gädda gnocchi pavlova tosca nektariner curry romsås mumma matvete paj med spenat och västerbottensost müsli koka hummer ljuvliga smaker aubergine blommor i maten på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais potatispuré ansjovis jätteräkor kycklingsallad citrus mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa butternutpumpa bearnaisesås skaldjursfond julsill portvinsmarinerad matbloggpriset skåne körsbär bröd recept kalix löjrom campari vårprimörer hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake nudlar kaka, brownie byxad makrill salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsa gratäng sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever ugnstekt lax saint agur cocoschutney högrev ciabatta svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill på tallriken persika färskost på filmjölk tortillas lussekatter vegetarisk, gambero ramslökspesto foccacia rödlök ceviche slottsstek gäddqueneller billig mat pepparrotssås gåsagille apfelstrudel kladdkaka couscous rimmad oxbringa mazarinkaka skaldjurssås fiskpågrillen medelhavet äppelpaj kakor saft blåmusslor potatisrätt kantarelltoast 1-2-3-lag gin grillat pannkakor pepparrot sjögräsnudlar pilgrimsmusslor björnbär nyårsdessert flädersaft abborre matjesill höstmat pulled japanskt ingefära välkomstdrink brunsås parmaskinka maräng lök julgodis nässelsoppa fläder citrondessert whiskey marmelad buljong pizza hallonsås gräddsås rom tårta västerbottensost hallonsylt fond champagne gåsamiddag tartar frukost fondspara munsbit inläggning torskrygg gåsmeny äppeldessert sorbet midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur grytor festmåltid glaze sillrecept nötter sparris slow cooking kycklingrätt insjöfisk tårtor blåbär kalv nötkött fläsk doften av nybakat bröd jordgubbar lakrits, starters torsk skaldjur potatis ramslök husmanskost asiatiskt bröd chokladdessert vegetariskt hallon moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax choklad drinkar pasta pastarätt oxkött baka nyårsmeny vegetarisk såsrecept efterrätt italienskt dessert fisk & skaldjur köttrecept fiskrecept fisk förrätt kötträtt grill bakning soppa bbq svamp dryck cocktails laxrecept soppor griskött nybakat på grillen glass sylt sallad sommardessert drinkrecept kyckling primör glassdessert julmat bär sill nu är det jul igen ramslöksolja tomater festrätt kantareller apelsin sommarmat paj sommarmat, entrérätt drinktilltugg brödbak pastarecept vit sparris chokladtårta spenat sockerlag nypotatis rabarber hummer nässlor grön sparris kallrökt lax kolasås saffran frukt & bär tagliatelle äppelkaka bullar picklad karl johan svamp fågelrecept äpplen avocado hollandaisesås brynt smör ramslöksrecept fiskgryta parmesan scampi pasta med räkor gös ugnsbakade rotfrukter romtopf hummerfond äppeltarte lamm våfflor fisksoppa negroni vegetarisk pasta reportage apetizer alla hjärtans dag indiskt majonnäs laxrätter rotfrukter torskrecept korv långkok cheesecake rårörda lingon kullasparris tomatsås basilika citron rödbetor chutney, sopprecept majs karré toscakaka torskrätt hälleflundra wokgrönsaker grillad makrill chorizo semla mozarella råstekt potatis halloncurd hjorthornssalt kola & knäck bouillabaisse fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom innanlår melon lantbruk brytbröd senapscreme salmalax flarn picklad gurka parfait majonnäas päron rabarberkräm burgare kokosmjölk chokladflarn rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie mangosallad bläckfisk gravad lax mandelpotatis ätliga blommor räkor granola dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck kycklingwok rökt fikon rödvinssås gulaschsoppa oxbringa grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis potatisstomp kolakräm kesella smoothie pizzadeg havskräftor heiße liebe pesto vegetarisk pizza blomkål, flankstek lättbakat ponzu matblogg kryddsmör lingonparfait tapenade frukt grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata vaniljsås morötter rödkål oxfilé flädersorbet calemare gravlaxsås pepparrotssmör tomatsallad vaktelägg sojasås struvor tomatsalsa falukorv kräftsås honeysuckle mazarin lammracks sandefjordsås mörk choklad pannbiff stekt strömming fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest ramslökssoppa vermouth vikingfågel färskost grillad flankstek varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa apelsinmarmelad pannacotta gremolata ugnsrostade fromage hummus paella panko omelett citronmarinerad vinägrett gubbröra rulltårta kalvbräss hummer recept dekoration crème brûllée jordärtskocka mexikanskt