Paj med spenat, lök & Västerbottensost

Här serverar vi ett enkelt recept på en mycket god paj med spenat, lök och Västerbottensost som huvudrollsinnehavare men där även den lilla touchen av muscotnöt hjälper till att förhöja smakupplevelsen. God att käka som den är eller med en fräsch enkel sallad och en klick crème fraiche. Passar även utmärkt att serveras med t ex lite kallrökt lax eller varför inte med någon god kallskuren skinka.

Pajdeg:

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning:

  • 50 g smör
  • 2 hackade gula lökar
  • 225 g färsk eller fryst spenat
  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl grädde
  • 1 msk dijonsenap
  • 100 g riven Västerbottensost
  • 1 tsk salt och vitpeppar från kvarn
  • 1 krm riven muskotnöt

Gör så här:
Degen:

  • Blanda alla ingredienser i en matberedare eller förhand, tillsätt sist vattnet och knåda ihop till en slät deg. Låt vila i kylskåp, minst 30 minuter.
  • Förgrädda pajskalet i 10 minuter i 175° C.

Fyllningen:

  1. Hacka löken och bryn i stekpannan några minuter. Tillsätt den färska spenaten. Grovhacka spenaten innan om det är stora blad. Använder du fryst spenat behöver den inte förstekas men däremot kramas ur innan den blandas ner i fyllningen.
  2. Riv osten om du inte köpt färdigriven. Samma gäller muskotnöten.
  3. Rör ihop ägg, grädde, spenap och kryddorna. Tillsätt löken och spenaten. Blanda i osten och fyll pajskalet.
  4. Klicka till sist på 50 gram smör fördelat över pajen.
  5. Grädda pajen i ca 30 minuter i 175-200 grader tills den fått fin färg.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln