PAJ MED SPENAT, LÖK & VÄSTERBOTTENSOST
Här serverar vi ett enkelt recept på en mycket god paj med spenat, lök och Västerbottensost som huvudrollsinnehavare men där även den lilla touchen av muscotnöt hjälper till att förhöja smakupplevelsen. God att käka som den är eller med en fräsch enkel sallad och en klick crème fraiche. Passar även utmärkt att serveras med t ex lite kallrökt lax eller varför inte med någon god kallskuren skinka.
Pajdeg:
- 125 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 1 nypa salt
- 2 msk kallt vatten
Fyllning:
- 50 g smör
- 2 hackade gula lökar
- 225 g färsk eller fryst spenat
- 3 ägg
- 1 1/2 dl grädde
- 1 msk dijonsenap
- 100 g riven Västerbottensost
- 1 tsk salt och vitpeppar från kvarn
- 1 krm riven muskotnöt
Gör så här:
Degen:
- Blanda alla ingredienser i en matberedare eller förhand, tillsätt sist vattnet och knåda ihop till en slät deg. Låt vila i kylskåp, minst 30 minuter.
- Förgrädda pajskalet i 10 minuter i 175° C.
Fyllningen:
- Hacka löken och bryn i stekpannan några minuter. Tillsätt den färska spenaten. Grovhacka spenaten innan om det är stora blad. Använder du fryst spenat behöver den inte förstekas men däremot kramas ur innan den blandas ner i fyllningen.
- Riv osten om du inte köpt färdigriven. Samma gäller muskotnöten.
- Rör ihop ägg, grädde, spenap och kryddorna. Tillsätt löken och spenaten. Blanda i osten och fyll pajskalet.
- Klicka till sist på 50 gram smör fördelat över pajen.
- Grädda pajen i ca 30 minuter i 175-200 grader tills den fått fin färg.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
-
Mårten » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Detsamma önskas ni, i morgon blir det "stomp" till kalvfileten! (För övrigt med ..”
-
Fredrik » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Hoppas det funkar Josefina. Hade varit kul om du vill dela med dig med en bild h..”
-
Josefina » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Vad bra! Då gör jag så!! Tack! ”
-
Fredrik » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Plastfilmen ska det vara. ”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
äppelpaj tournedos sojabönor sockerkaka saint agur lingon portvinsmarinerad grillad abborre i folie oliv- & basilikatapenade glaze flankstek pumpasoppa karl johan svamp lök frukt & bär färskost tartlett couscous körsbär vegetarisk pizza vegetarisk, pizzadeg kola & knäck potatisstomp pepparrotssås råstekt potatis hälleflundra rödbetshummus blåbär toscakaka flarn müsli hummer recept matblogg mozzarella majs rödkål laxrätter prosecco potatispuré panko kesella flädersorbet frittata lingonparfait kolakräm abborre basilika pulled ramslökssoppa matbloggpriset kalix löjrom torskrygg persika brytbröd scampi lammracks melon pressgurka webergrillad gratäng parmaskinka hasselbackspotatis mangosallad brynt smör nudlar mazarin hummus grön sparris halloncurd korv struvor varma hallon dekorera med blommor långgrillad tomatsalsa gravad lax på tallriken tomat- & jordgubbssallad nyårsdessert matvete saft gös picklad rödlök hjorthornssalt rabarberpaj citrus kokosmjölk parfait grillad flankstek svamprecept tapenade tortillas paj med spenat och västerbottensost ramslök färskost på filmjölk grillat indisk mat grillade citroner långpannebröd räkpasta lamm blomkål, tomatsås välkomstdrink vaktelägg fisksoppa våfflor godis citronmarinerad stekt strömming oxbringa äppeltarte morotssoppa romsås rimmad oxbringa salsiccia smoothie dekoration festmåltid hummer fikon hallå! flädersaft svamp torsk vegetarisk pasta gräddsås cheesecake sjögräsnudlar pilgrimsmusslor kakor äppelkaka medelhavet fläder sillrecept västerbottensost pasta med räkor pizza rödbetor ingefära äppeldessert nötkött höstmat bär frukost kantareller julgodis nygrillat midsommarmat entrérätt munsbit nybakat sill kolasås jordgubbar hallon potatis husmanskost glass grill gåsmeny starters brödbak julmat oxkött doften av nybakat bröd glassdessert drinkar sallad soppor pastarätt soppa förrätt baka nyårsmeny dessert vegetarisk fiskrecept fisk & skaldjur efterrätt pasta köttrecept sommardessert sommarmat, nu är det jul igen bröd kötträtt dryck laxrecept moltas drinktips bakning nötter asiatiskt gåsamiddag cocktails lax mango tårtor drinktilltugg kyckling spenat på grillen nypotatis choklad äpplen grytor hallonsås brunsås paj kycklingrätt whiskey ugnsbakade rotfrukter pepparrot gåsagille lakrits, apetizer parmesan vegetariskt rabarber avocado rotfrukter maräng apelsin sparris enkelt recept picklad långkok tagliatelle sorbet tomatsallad heiße liebe gravlax salsa karré apelsinmarmelad hummerfond wok pavlova vit sparris juldryck wokgrönsaker räkor, hollandaisesås morötter kaka, slottsstek rårörda lingon billig mat grillad gås havskräftor rödlök melanzane gremolata japanskt torskrätt löjrom majonnäas ponzu chorizo cocoschutney bearnaisesås pumpa matjesill semla mingelrätt fisk i folie potatisrätt chokladmousse ljuvliga smaker oxfilé hallonsylt ugnstekt lax ansjovis mandelpotatis ätliga blommor nektariner hummersoppa granola fiskpågrillen marmelad smoothie med spenat mango och ingefära koka hummer kycklingwok grillad makrill ciabatta mumma pannbiff ceviche lakritscheesecake fudge bouillabaisse med havskräfta & aioli fruktsallad champagne gambero torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest inläggning huvudrätt negroni bröd recept sashimi indiskt grillad entrecote ost, granatäpple ugnsrostade butternutpumpa fromage semlor bresaola rulltårta cokladdessert whiskey sour chutney, på landet tomater reportage gubbröra pepparrotssmör blommor i maten mozarella mexikanskt makrill egg toddy gulaschsoppa kycklingsallad vitaminboost mazarinkaka stekar risotto nässelsoppa gås, bouillabaisse aubergine fiskgryta 1-2-3-lag daal lättbakat senapscreme salmalax recept entrecote kantarelltoast bullar oxkind vegetarisk soppa chokladflarn fastlagsbulle burgare omelett mousse fritterad potatismos