Morotssoppa med rödbetshummus

Denna rätt kan jag varmt rekommendera. Faktum är att du snabbt slänger ihop den efter en dag på jobbet eller skolan, dessutom kommer du under 50-lappen. När vår ena dotter pluggade levde hon på denna ihopkomponerade soppa under vissa studieperioder när det var lite knapert i börsen. Själv har jag en kall vinterkväll bjudit på detta, lite extra festligt med hummusen. Självklart funkar morotssoppan utan rödbetshummus och blir då ännu billigare. Men jag rekommenderar verkligen rödbetshummusen till. Bred ett tjockt lager på en rostad brödskiva. Mums, det smälter i munnen till den varma goda soppan. //Ulrika

Morotssoppa 4 personer:

  • 2 msk smör
  • 1 gul lök
  • 8 morötter rivna
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk dragon torkad eller färsk
  • 8 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 dl crèmefraiche
  • 2 msk vetemjöl
  • Ev. en skvätt vitt vin
  • salt och vitpeppar
Rödbetshummus:
  • 2 kokta rödbetor (normalstora)
  • 1 pkt (400g) kikärtor  
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk tahini*
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 msk citronsaft
  • salt och vitpeppar
*Tahini är en pasta gjord av krossade sesamfrön.

Gör så här:

Morotssoppan:

  1. Hacka lök, vitlök och dragon. Riv morötterna och ingefära. 
  2. Smält smör i en relativt stor gryta och häll i allt hackat och rivet. Låt fräsa på svag värme i någon minut. Lägg i buljongtärningarna och strö över mjölet.
  3. Rör om och häll på vattnet. Låt koka under lock i ca 20 minuter.
  4. Ta av kastrullen från plattan och kör med stavmixer till en slät soppa, lägg i crèmefraiche och kör några extra varv med mixern. Smaka av med salt och peppar.
Om du vill kan du droppa lite olivolja över soppan vid servering.
Rödbetshummus:
  1. Skala och koka rödbetorna
  2. Mixa allt i en matberedare till en slät smet!
  3. Skiva och rosta baguette eller annat gott bröd och bred på rejält med hummus.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln