PÅ TALLRIKENS LJUVLIGA SKÅNSKA NÄSSELSOPPA MED VAKTELÄGG
Våren har anlänt till södra Sverige! April kan ju vara en nyckfull månad när det gäller vädret så kanske det är tillfälligt men oj vilka härliga dagar vi har haft med sol och temperaturer på drygt 15°. Detta har fått naturen och växtligheten att explodera. Så i vår del av landet så är det hög tid att ge sig ut i skog och mark för att plocka både späda små nässlor och ramslök.
Här bjuder vi på vår version av nässelsoppa där vi serverar delikata vaktelägg till. Passar utmärkt som förrätt till stundande påskmiddagar. Väljer du också att ha vaktelägg till din soppa så är ett hett tips är att efter kokning ge äggen ett 5 min långt bad i 2 delar vatten + 1 del 24% ättika och lite salt. Efter detta sköljer man av äggen och drar av skalet som en hinna.
4 personer:
- 3 l nyplockade nässlor
- 2 schalotten lökar
- 1 knippa gräslök – spara lite hackad till dekoration
- 2 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 8 dl vatten
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- ca 1 tsk salt
- 1 nypa vitpeppar
- 1½ - 2 dl crème fraiche
Ett gott bröd med lite olivolja och flingsalt.
Knaperstekt bacon
Kokta vaktelägg eler vanliga hönsägg
Pocherat ägg
Gör så här:
- Ansa nässlorna och skölj väl, kör i mixer med lite vatten och låt rinna av i sil.
- Bryn löken och nässlorna samt gräslöken glansigt i en gryta, strö på mjölet och rör om.
- Lägg i buljongtärningarna och slå på vattnet.
- Låt koka i ca 15 minuter.
- Klicka i crème fraichen och kör runt med stavmixer till soppan blir lite krämig.
- Smaka av med salt och vitpeppar..
Ett gott bröd med lite olivolja och flingsalt, knaperstekt bacon och ägghalvor. Vi hade vaktelägg på bilden men ett pocherat ägg är inte dumt det heller…
- Vaktelägg kokas i 2-3 minuter. Kyl av i kallt vatten. Lägg äggen i 2 delar vatten, 1 del 24% ättika och lite salt i minst 5 minuter. Badet gör att skalen mjuknar till en hinna som är lätt att dra av. Skölj därefter av äggen.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Alexander Jensen » MOLTAS PRESENTERAR TVÅ LJUVLIGA SOMMARDRINKAR: ”Ska det vara 5 dl äggvita? 8,5 dl får nog inte plats i en halvliters sifon :o”
-
Simnon » HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI: ”Rigtig fin recept Ha en fin dag”
-
Simon » ULRIKA GÖR COMEBACK!: ”Rigtig god recept!”
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt spanien prosecco gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss citronmarinerad potatismos recept parmesanstänger ost fromage omelett ugnsrostade gremolata pannacotta anklever grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, långpannebröd vitaminboost mousse färskost gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest grillad gås vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli tosca nektariner curry pavlova mazarin honeysuckle kräftsås falukorv struvor sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa gravlaxsås calemare flädersorbet pepparrotssmör jätteräkor insjökräftor vaniljsås potatispuré whiskey sour thai basil morotssoppa mingelrätt lingonparfait julsill matblogg ponzu butternutpumpa lättbakat getost körsbär vegetarisk pizza pesto heiße liebe blomkål, pizzadeg smoothie kesella kolakräm potatisstomp gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake brownie byxad makrill nudlar juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor kycklingwok räkor ätliga blommor salsa löksoppa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis fritterad gambas rödbetshummus chokladflarn saint agur indisk mat crème ninon svamprecept oliv- & basilikatapenade parfait picklad gurka flarn på tallriken persika pumpa brytbröd lantbruk melon färskost på filmjölk löjrom negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår gäddqueneller billig mat bouillabaisse gåsagille apfelstrudel chorizo grillad makrill pepparrotssås mazarinkaka torskrätt rimmad oxbringa toscakaka karré sopprecept äppelpaj blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag gin grillat risotto lammracks långkok sjögräsnudlar torskrecept rotfrukter flädersaft majonnäs indiskt matjesill skaldjursfond pulled japanskt apetizer ingefära välkomstdrink parmaskinka brunsås kaka, lök julgodis nässelsoppa fläder ägg whiskey marmelad buljong fiskgryta ramslöksrecept semla gräddsås rom västerbottensost fågelrecept karl johan svamp ost och vin cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär saffran munsbit torskrygg grön sparris nässlor äppeldessert citrondessert nypotatis sockerlag spenat chokladtårta vit sparris pastarecept glaze drinktilltugg entrérätt sparris slow cooking sommarmat apelsin kolasås blåbär kalv nötkött fläsk sillrecept bär tomater julmat brynt smör glassdessert primör kyckling ramslök lakrits, sallad bröd vegetariskt drinkrecept asiatiskt chokladdessert soppor laxrecept cocktails hallon dryck bbq drinkar sill bakning baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill soppa oxkött pastarätt pasta svamp choklad lax gröna & sköna tillbehör moltas drinktips glass griskött nybakat på grillen sylt husmanskost sommardessert potatis skaldjur torsk jordgubbar starters sorbet paj doften av nybakat bröd nu är det jul igen ramslöksolja rabarber festrätt kantareller tårtor insjöfisk kycklingrätt sommarmat, champagne nötter brödbak festmåltid grytor tårta fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat hummer gåsmeny maräng lamm kallrökt lax inläggning fondspara frukost tartar äppelkaka bullar picklad fond hallonsylt äpplen avocado hälleflundra hollandaisesås hallonsås pizza ostar parmesan scampi gös pasta med räkor ugnsbakade rotfrukter romtopf hummerfond äppeltarte våfflor fisksoppa havskräftor negroni vegetarisk pasta höstmat reportage alla hjärtans dag abborre nyårsmat oxfilé ansjovis laxrätter björnbär korv pilgrimsmusslor pepparrot pannkakor rårörda lingon kullasparris tomatsås basilika kantarelltoast chutney, rödbetor majs saft kakor medelhavet wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka mozarella slottsstek ceviche hjorthornssalt kola & knäck vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto gambero senapscreme lussekatter tortillas majonnäas päron salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond entrecote kokosmjölk brioche rabarberkräm burgare fisk i folie ciabatta högrev cocoschutney tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk gravad lax granola gratäng salsiccia mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad gulaschsoppa oxbringa rökt fikon rödvinssås grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis hasselbackspotatis nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg bröd recept vårprimörer campari kalix löjrom matbloggpriset flankstek skåne tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör bearnaisesås frittata grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök citrus kycklingsallad morötter rödkål på landet kalvleveranglais roscofflök hummersoppa müsli blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer paj med spenat och västerbottensost matvete mumma pannbiff romsås sandefjordsås mörk choklad stekar räkor, gnocchi gädda fudge pressgurka pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära ramslökssoppa vermouth vikingfågel pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon vårkyckling oxkind apelsinmarmelad jästpannkakor daal lingon bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella panko rulltårta kalla såser vinägrett gubbröra kalvbräss hummer recept wok dekoration crème brûllée jordärtskocka