På tallrikens ljuvliga skånska nässelsoppa med vaktelägg

Våren har anlänt till södra Sverige! April kan ju vara en nyckfull månad när det gäller vädret så kanske det är tillfälligt men oj vilka härliga dagar vi har haft med sol och temperaturer på drygt 15°. Detta har fått naturen och växtligheten att explodera. Så i vår del av landet så är det hög tid att ge sig ut i skog och mark för att plocka både späda små nässlor och ramslök.
Här bjuder vi på vår version av nässelsoppa där vi serverar delikata vaktelägg till. Passar utmärkt som förrätt till stundande påskmiddagar. Väljer du också att ha vaktelägg till din soppa så är ett hett tips är att efter kokning ge äggen ett 5 min långt bad i 2 delar vatten + 1 del 24% ättika och lite salt. Efter detta sköljer man av äggen och drar av skalet som en hinna.  

4 personer:

  • 3 l nyplockade nässlor 
  • 2 schalotten lökar 
  • 1 knippa gräslök – spara lite hackad till dekoration 
  • 2 msk  smör 
  • 2 msk vetemjöl 
  • 8 dl vatten 
  • 2 grönsaksbuljongtärningar 
  • ca 1 tsk salt 
  • 1 nypa vitpeppar 
  • 1½ - 2 dl crème fraiche
Passar till:
Ett gott bröd med lite olivolja och flingsalt.
Knaperstekt bacon
Kokta vaktelägg eler vanliga hönsägg
Pocherat ägg

Gör så här: 

  1. Ansa nässlorna och skölj väl, kör i mixer med lite vatten och låt rinna av i sil. 
  2. Bryn löken och nässlorna samt gräslöken glansigt i en gryta, strö på mjölet och rör om. 
  3. Lägg i buljongtärningarna och slå på vattnet. 
  4. Låt koka i ca 15 minuter. 
  5. Klicka i crème fraichen och kör runt med stavmixer till soppan blir lite krämig. 
  6. Smaka av med salt och vitpeppar.. 
Tips att servera till:
Ett gott bröd med lite olivolja och flingsalt, knaperstekt bacon och ägghalvor. Vi hade vaktelägg på bilden men ett pocherat ägg är inte dumt det heller…
  • Vaktelägg kokas i 2-3 minuter. Kyl av i kallt vatten. Lägg äggen i 2 delar vatten, 1 del 24% ättika och lite salt i minst 5 minuter. Badet gör att skalen mjuknar till en hinna som är lätt att dra av. Skölj därefter av äggen.
loading...

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • På tallriken » Picklad rödlök:  ”Tack för tipset Elisabeth! Perfekt, det ska vi prova.”

  • Elisabeth carlsson » Picklad rödlök:  ”Man kan även göra picklad rödlök utan socker. Då tar man lika delar vatten och ä..”

  • På tallriken » Melanzane da Salò!:  ”Tack Birgitta för vackra ord! Ulrika o Fredrik”

  • Birgitta Meyer » Melanzane da Salò!:  ”Den här gratängen måste alla provlaga. Supergod ”

  • Birgitta Meyer » Det fantastiska brödet!:  ”Jätte kul att jag har hittat er, mina allra käresta elever Fredrik å Ulrika till..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln