PÅ TALLRIKENS LJUVLIGA SKÅNSKA NÄSSELSOPPA MED VAKTELÄGG
Våren har anlänt till södra Sverige! April kan ju vara en nyckfull månad när det gäller vädret så kanske det är tillfälligt men oj vilka härliga dagar vi har haft med sol och temperaturer på drygt 15°. Detta har fått naturen och växtligheten att explodera. Så i vår del av landet så är det hög tid att ge sig ut i skog och mark för att plocka både späda små nässlor och ramslök.
Här bjuder vi på vår version av nässelsoppa där vi serverar delikata vaktelägg till. Passar utmärkt som förrätt till stundande påskmiddagar. Väljer du också att ha vaktelägg till din soppa så är ett hett tips är att efter kokning ge äggen ett 5 min långt bad i 2 delar vatten + 1 del 24% ättika och lite salt. Efter detta sköljer man av äggen och drar av skalet som en hinna.
4 personer:
- 3 l nyplockade nässlor
- 2 schalotten lökar
- 1 knippa gräslök – spara lite hackad till dekoration
- 2 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 8 dl vatten
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- ca 1 tsk salt
- 1 nypa vitpeppar
- 1½ - 2 dl crème fraiche
Ett gott bröd med lite olivolja och flingsalt.
Knaperstekt bacon
Kokta vaktelägg eler vanliga hönsägg
Pocherat ägg
Gör så här:
- Ansa nässlorna och skölj väl, kör i mixer med lite vatten och låt rinna av i sil.
- Bryn löken och nässlorna samt gräslöken glansigt i en gryta, strö på mjölet och rör om.
- Lägg i buljongtärningarna och slå på vattnet.
- Låt koka i ca 15 minuter.
- Klicka i crème fraichen och kör runt med stavmixer till soppan blir lite krämig.
- Smaka av med salt och vitpeppar..
Ett gott bröd med lite olivolja och flingsalt, knaperstekt bacon och ägghalvor. Vi hade vaktelägg på bilden men ett pocherat ägg är inte dumt det heller…
- Vaktelägg kokas i 2-3 minuter. Kyl av i kallt vatten. Lägg äggen i 2 delar vatten, 1 del 24% ättika och lite salt i minst 5 minuter. Badet gör att skalen mjuknar till en hinna som är lätt att dra av. Skölj därefter av äggen.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt spanien prosecco vinägrett citronmarinerad potatismos recept parmesanstänger rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola lingon daal jästpannkakor ugnsrostade fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote vitaminboost mousse färskost smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest grillad gås vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli tosca nektariner curry romsås pannbiff mumma matvete paj med spenat och västerbottensost koka hummer ljuvliga smaker aubergine blommor i maten müsli hummersoppa roscofflök kalvleveranglais på landet rödkål morötter vaniljsås potatispuré ansjovis tartlett grön ärtsoppa frittata picklad rödlök skaldjursfond julsill matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås getost körsbär lättbakat pesto heiße liebe blomkål, vegetarisk pizza smoothie kesella kolakräm potatisstomp hasselbackspotatis gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake rödvinssås fikon rökt oxbringa gulaschsoppa karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsiccia gratäng granola gravad lax bläckfisk mangosallad sockerkaka tournedos gambas rödbetshummus chokladflarn saint agur indisk mat crème ninon kokosmjölk burgare oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax päron majonnäas tortillas lussekatter senapscreme brytbröd ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, gambero gäddqueneller billig mat bouillabaisse gåsagille apfelstrudel kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis hälleflundra torskrätt rimmad oxbringa toscakaka karré sopprecept äppelpaj blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag kullasparris rårörda lingon cheesecake pepparrot pilgrimsmusslor korv björnbär laxrätter nyårsdessert indiskt abborre pulled japanskt apetizer ingefära välkomstdrink fisksoppa våfflor maräng lök julgodis nässelsoppa fläder pasta med räkor whiskey marmelad buljong fiskgryta hallonsås pizza gräddsås avocado västerbottensost fågelrecept karl johan svamp ost och vin champagne gåsamiddag tartar frukost fondspara kolasås munsbit torskrygg nässlor äppeldessert hummer nypotatis sockerlag spenat chokladtårta grytor festmåltid brödbak drinktilltugg entrérätt sommarmat, paj sommarmat apelsin kantareller festrätt rabarber ramslöksolja nu är det jul igen jordgubbar lakrits, julmat sill torsk skaldjur potatis sommardessert sallad sylt chokladdessert vegetariskt drinkrecept griskött moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax choklad svamp pasta pastarätt soppa baka nyårsmeny vegetarisk såsrecept efterrätt italienskt dessert fisk & skaldjur köttrecept fiskrecept fisk förrätt kötträtt grill bakning oxkött bbq drinkar dryck cocktails laxrecept soppor glass hallon nybakat på grillen bröd asiatiskt husmanskost ramslök kyckling primör glassdessert starters tomater bär doften av nybakat bröd fläsk nötkött kalv blåbär tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris nötter sillrecept glaze pastarecept vit sparris fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat sorbet gåsmeny grön sparris kallrökt lax inläggning saffran frukt & bär tagliatelle äppelkaka bullar picklad fond hallonsylt äpplen tårta rom hollandaisesås brynt smör ramslöksrecept ostar parmesan scampi gös citrondessert ugnsbakade rotfrukter romtopf hummerfond äppeltarte lamm brunsås parmaskinka negroni vegetarisk pasta höstmat reportage alla hjärtans dag matjesill majonnäs flädersaft rotfrukter torskrecept sjögräsnudlar långkok pannkakor tomatsås grillat gin basilika kantarelltoast chutney, rödbetor majs saft kakor medelhavet wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås mazarinkaka pepparrotssås grillad makrill chorizo semla mozarella slottsstek ceviche hjorthornssalt kola & knäck innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom färskost på filmjölk melon lantbruk entrecote pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka parfait oliv- & basilikatapenade svamprecept rabarberkräm fritterad fisk i folie ciabatta högrev cocoschutney mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever löksoppa salsa ätliga blommor räkor kycklingwok dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck nudlar makrill byxad brownie kaka, grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis pizzadeg havskräftor nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg bröd recept vårprimörer campari kalix löjrom matbloggpriset flankstek skåne tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör lingonparfait mingelrätt morotssoppa thai basil whiskey sour oxfilé citrus kycklingsallad jätteräkor pepparrotssmör flädersorbet calemare gravlaxsås tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås struvor falukorv kräftsås honeysuckle mazarin pavlova lammracks sandefjordsås mörk choklad stekar räkor, gnocchi gädda fudge pressgurka risotto gäddrecept långpannebröd ramslökssoppa vermouth vikingfågel pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon vårkyckling oxkind apelsinmarmelad pannacotta gremolata panko omelett fromage hummus paella gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax kalvbräss hummer recept wok dekoration crème brûllée jordärtskocka