Krämig ramslökssoppa från Kullabygden

I april och en bit in i maj så är vi som bor i nordvästra Skåne bortskämda med att kunna plocka ramslök lite var stans i skog och mark. Ramslöken trivs på ganska fuktiga platser, ofta i bokskogar där den breder ut sig som en vacker grön matta.
Ramslöken är ganska lik liljekonvaljens giftiga blad men ramslökens påtagliga och karaktäristika lökdoft går inte att ta miste på. Smaken kan beskrivas som en blandning av vitlök och gräslök och den funkar utmärkt att använda som alternativ till vitlök, t ex i en pesto, ett kryddsmör eller som här, som huvudingrediens i en härligt krämig soppa.
Ett enkelt recept där det enda att tänka på är att ramslöken ska tillsättas i slutet av tillagningen. Kokar den för länge förlorar den nämligen i smak. Till vår soppa gjorde vi även en ramslöksolja både som smaksättare och för det visuella. Som pricken över i:et så dekorerade vi med ramslöksblommor. Fint va!?
Så ut och plocka denna delikatess om den råkar växa i din närhet. Snart är ramslökssäsongen över.

4 personer:
  • ca 70 g ramslök 
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 grönsaksbuljontärningar
  • 8 dl vatten
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 dl grädde
  • 2 dl crème fraiche
  • salt & vitpeppar
Ramslöksolja:
  • 6-7 ramslöksblad
  • 1 dl kallpressad olivolja
  • ev. en liten nypa salt
Att servera till:
  • Rostade pinjenötter och ett gott bröd.

Gör så här:

  1. Finhacka den gula löken och fräs glansigt i smöret utan att ta färg i en kastrull. 
  2. Tillsätt vetemjölet, buljontärningarna, vattnet och låt koka ihop i 10 minuter.
  3. Grovhacka ramslöken och lägg i soppan, tillsätt vinet och låt sjuda i ytterligare 3-4 minuter. Mixa soppan slät och vispa i grädden och crème fraichen.
  4. Vill du ha soppan helt slät kan du sila den genom finmaskig sil. Smaka av med salt och peppar.
  5. Gott och fint att servera till:
Ramslöksolja:
  1. Mixa bladen med oljan tills den är slät och fin. Tillsätt en liten uns salt. Sila om du vill ha oljan slät. Droppa eller ringla över soppan vid servering.
Rostade pinjenötter: 
Rosta nötterna i torr stekpanna tills de fått fin färg.

På bilden har vi även dekorerat med ramslöksblommor.
loading...

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln