Vårens enklaste & godaste rabarberpaj med vaniljsås

Vad är inte mer förknippat med vår och försommar än en nygräddad rabarberpaj serverad ute i trädgården? Kanske den smakare ännu bättre om rabarberna är skördade från din egen trädgård? Här är ett enkelt men ack så gott recept som mina gäster alltid jublar över. Ta dig även tid för att göra din egen vaniljsås. Så mycket godare! // Ulrika

1 pajform:

  • ca 400 g rabarber  
  • 175 g smör 
  • 3-3 ½dl vetemjöl 
  • 1 dl socker 
  • ½ tsk bakpulver 
  • lite salt 
Vaniljsås:
  • 1 vaniljstång
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor

Gör så här: 

  1. Blanda alla torra ingredienser i en skål, smält smöret och häll det över blandningen. Vispa med elvisp.
  2. Klä en form med pajdegen och sätt formen i kylen i 5-10 minuter.
  3. Hacka rabarberna i centimeterstora bitar och lägg över pajen. 
  4. Sikta 2 tsk potatismjöl över rabarberna och  därefter strö över 4 msk socker. 
  5. Grädda i 225 grader i ca 20-25 minuter 
Egen vaniljsås:
  1. Häll mjölken och grädden i en kastrull.
  2. Snitta vaniljstången och skrapa ur kärnorna i gräddmjölken. Lägg även i vailjstången.
  3. Koka upp och låt sjuda i ett par minuter. Ta upp vaniljstången och låt svalna.
  4. Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till.
  5. Häll äggblandningen i kastrullen med resterande gräddmjölk.
  6. Låt sjuda på svag värme under vispning tills den tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig.
  7. Ställ i kyl tills det är dags att servera.
loading...

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln