VÅRENS ENKLASTE & GODASTE RABARBERPAJ MED VANILJSÅS
Vad är inte mer förknippat med vår och försommar än en nygräddad rabarberpaj serverad ute i trädgården? Kanske den smakare ännu bättre om rabarberna är skördade från din egen trädgård? Här är ett enkelt men ack så gott recept som mina gäster alltid jublar över. Ta dig även tid för att göra din egen vaniljsås. Så mycket godare! // Ulrika
1 pajform:
- ca 400 g rabarber
- 175 g smör
- 3-3 ½dl vetemjöl
- 1 dl socker
- ½ tsk bakpulver
- lite salt
- 1 vaniljstång
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl mjölk
- 1 dl strösocker
- 4 äggulor
Gör så här:
- Blanda alla torra ingredienser i en skål, smält smöret och häll det över blandningen. Vispa med elvisp.
- Klä en form med pajdegen och sätt formen i kylen i 5-10 minuter.
- Hacka rabarberna i centimeterstora bitar och lägg över pajen.
- Sikta 2 tsk potatismjöl över rabarberna och därefter strö över 4 msk socker.
- Grädda i 225 grader i ca 20-25 minuter
- Häll mjölken och grädden i en kastrull.
- Snitta vaniljstången och skrapa ur kärnorna i gräddmjölken. Lägg även i vailjstången.
- Koka upp och låt sjuda i ett par minuter. Ta upp vaniljstången och låt svalna.
- Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till.
- Häll äggblandningen i kastrullen med resterande gräddmjölk.
- Låt sjuda på svag värme under vispning tills den tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig.
- Ställ i kyl tills det är dags att servera.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
omelett fritterad parmesanstänger matblogg grillad abborre i folie oliv- & basilikatapenade rabarberkräm jästpannkakor kantarelltoast bearnaisesås oxfond smoothie med spenat mango och ingefära senapscreme lättbakat fiskfond vermouth kolakräm vegetarisk, vegetarisk pizza ramslökspesto gäddrecept couscous stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli kola & knäck gädda romsås stekar gåsagille sandefjordsås dekorera med blommor gulaschsoppa hälleflundra aubergine tomatsallad mexikanskt karamelliserad björnbärsmarmelad citronmarinerad flädersorbet pepparrotssmör hummer recept spanien rödbetshummus potatispuré gubbröra vinägrett majonnäs frittata panko grön ärtsoppa grillad flankstek butternutpumpa gremolata julsill ramslökssoppa ost, entrecote vårkyckling saffran chokladmousse bröd recept vikingfågel campari potatisstomp pressgurka queneller lammracks fisksoppa grillad gås vit choklad torskrätt pavlova nudlar tosca byxad vaktelägg mozzarella kycklingwok mumma glaze falukorv tomater tomatsalsa struvor recept kycklingsallad mandelpotatis hummersoppa roscofflök calemare hummus chokladflarn ansjovis jätteräkor flarn portvinsmarinerad kokosmjölk picklad rödlök tartlett crème ninon flankstek persika pumpa ugnsrostade skaldjursfond 5-minuterssill melon majonnäas pulled lussekatter fruktsallad långpannebröd pesto negroni sour grillade citroner risotto pocherat ägg gäddqueneller grillad makrill slottsstek gås, biskvi apfelstrudel rimmad oxbringa kaka, brownie melanzane tomat- & jordgubbssallad wok juldryck mangosallad salsa indiskt morötter vaniljsås potatismos gravad lax bläckfisk morotssoppa fromage citrondessert whiskey reportage parmaskinka bullar ramslöksrecept pepparrot sjögräsnudlar rotfrukter flädersaft sopprecept marmelad abborre midsommarmat buljong apetizer på grillen kantareller kullasparris hollandaisesås medelhavet vit sparris korv ugnsbakade rotfrukter pasta med räkor fläder sylt tartar 1-2-3-lag nygrillat vegetarisk pasta brunsås negroni blåbär nässlor maräng nässelsoppa festrätt saft festmåltid julgodis hummer kolasås munsbit grön sparris gåsamiddag tagliatelle frukost frukt & bär picklat fond champagne gåsmeny sillrecept fondspara picklad insjöfisk ramslöksolja sommarmat, potatis hallon husmanskost sill starters torsk nötkött glassdessert skaldjur drinkrecept choklad doften av nybakat bröd sallad nybakat primör ramslök cocktails dryck kötträtt oxkött köttrecept pastarätt bakning baka fisk & skaldjur vegetarisk efterrätt dessert fiskrecept fisk såsrecept nyårsmeny förrätt pasta soppa drinkar grill vegetariskt laxrecept soppor lax sommardessert asiatiskt moltas drinktips kyckling bröd julmat lakrits, nu är det jul igen kycklingrätt sparris glass sommarmat nötter tårtor brödbak jordgubbar apelsin äpplen spenat mango äppeldessert fågelrecept kallrökt lax drinktilltugg chokladdessert nypotatis rabarber äppelkaka paj sockerlag bär entrérätt romtopf hummerfond äppelpaj laxrätter äppeltarte grytor pilgrimsmusslor västerbottensost välkomstdrink tomatsås cheesecake fiskgryta höstmat svamp gös sorbet rödbetor björnbär pastarecept italienskt lök pizza avocado gin hallonsås karl johan svamp grillat ingefära basilika citron alla hjärtans dag kakor toscakaka rom fisk&skaldjur torskrygg gräddsås långkok inläggning scampi parmesan sockerkaka matjesill köttrecept,kött löksoppa tournedos potatisrätt ciabatta kalvleveranglais torskrecept prosecco köttbullar salsiccia karré blommor i maten skaldjurssås rödvinssås wokgrönsaker fiskpågrillen ljuvliga smaker godis våfflor pepparrotssås lamm matvete bouillabaisse brynt smör semla nektariner kalix löjrom blomkål, hjorthornssalt skåne grillad entrecote färskost på filmjölk mousse kryddsmör lingonparfait tapenade svamprecept sashimi hallå! thai basil whiskey sour mingelrätt fisk i folie apelsinmarmelad högrev rödkål oxfilé rabarberpaj kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss daal gravlaxsås nyårsdessert hallonsylt kalvbräss jordärtskocka koka hummer granola gratäng lasagne honeysuckle mazarin långgrillad dekoration räkor mörk choklad pannbiff oxbringa makrill apfelstrudelpaj fudge hasselbackspotatis räkor, chorizo gambero havskräftor semlor mozarella brytbröd rödlök kesella smoothie oxkind matbloggpriset körsbär heiße liebe pannacotta lingon salmalax på tallriken paella bresaola rulltårta blåmusslor gravlax chutney, citrus kalvlever indisk mat majs på landet ugnstekt lax crème brûllée cocoschutney egg toddy müsli ätliga blommor kräftsås mazarinkaka griskött huvudrätt chokladtårta råstekt potatis halloncurd paj med spenat och västerbottensost sojabönor pizzadeg ceviche lakritscheesecake granatäpple fikon löjrom torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest rårörda lingon fastlagsbulle lantbruk tortillas färskost sillinläggningar picklad gurka parfait pumpasoppa japanskt vitaminboost burgare vegetarisk soppa ponzu varma hallon gambas saint agur