KÄKA BLOMMOR!?
Käka blommor? Ja visst kan du det! Faktum är att en hel del av de blommor som nu växer i naturen och i våra trädgårdar är ätliga och i många fall, förutom att vara dekorativa, även bidrar med angenäma smaker i olika maträtter. Nedan finner du en lista på några exempel på blommor som funkar utmärkt att både dekorera och smaksätta dina anrättningar med.
Ett litet tips är att frysa in små blommor i istärningar till sommardrinken.
Blomsterkrasse – lite rädissmak, i sallad, fyllda, knoppar till inläggning.
Blåklocka – dekoration efterrätter, i sallad.
Blåklint – smakar inte mycket men är dekorativ.
Fläder – saft och dekoration. Knoppar som kapris.
Förgätmigej – te, dekoration efterrätter, drycker.
Gräslök – mildare löksmak. Som dekoration och krydda i sallader mm.
Gurkört – endast kronbladen, dekoration efterrätter, isbitar, sillinläggning.
Kaprifol – i botten av blomman är söt nektar, dekoration, sallad.
Körsbär – dekoration efterrätter och bakverk, socker.
Lavendel – i och på bakverk (skorpor kan rekommenderas), till vilt- och lammarinad.
Lejongap – milda till bittra, men fina att dekorera med.
Luktärt – kanderas, till te, dekoration, bakverk, is och sirap.
Maskros – krydda med blombladen i stuvningar, bröddeg, omelett, toppa sallad, dekorera pizza och paj, salt, smör, unga blomknoppar är mildare friteras och ångkokas.
Nejlika – söt smak på blombladen, dekoration.
Pensé och viol – dekoration efterrätter, kanderad, socker, sallader, is. Hitta recept frö pensé och viol här.
Prästkrage – blombladen till toppa sallad, i stuvningar, omeletter, blomknoppar som kapris.
Raps – som smaksättare i sallad, omelett, paj.
Ramslök – mildare löksmak, toppa sallad, smaksätt smör, vinägrett, färskost.
Ringblomma – milt bitter, te, blad till sallader, färgar ris.
Ros – ju mer doft desto mer smak, kronbladen, saft, kanderad, dekoration, rosenvatten, sorbet, gelé.
Rödklöver – te, i sallad, dekorera mat och efterrätter.
Solros – blomblad strösslas råa som dekoration, lite svagt bittra.
Stockros – kanderad, smaksättare i sirap.
Syrén – saft, dekoration sötsaker, kanderad, socker.
Zucchini – fritera, steka, panera eller fylla (det är hanblommorna man skördar, ta bort pistill innan).
Äpple – dekoration efterrätter och bakverk, socker.
Källa: Allt om trädgård
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
ciabatta fisk i folie fritterad gambas morötter kokosmjölk burgare rabarberkräm morotssoppa salmalax päron majonnäas parfait picklad gurka melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter rödlök vegetarisk, gambero ramslökspesto heiße liebe ceviche slottsstek smoothie kesella grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel kladdkaka fiskpågrillen wokgrönsaker hälleflundra torskrätt tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka crème brûllée hummer recept räkor gratäng rulltårta gubbröra vinägrett rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger apelsinmarmelad ugnsrostade gremolata pannacotta hallå! sashimi pumpasoppa oxkind vårkyckling flarn ramslökssoppa långpannebröd vermouth torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gäddrecept räkor, stekar fudge gädda lammracks pavlova tosca nektariner semla mazarin honeysuckle kräftsås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor sojasås flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare kycklingsallad citrus oxfilé rödkål frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås skaldjursfond julsill körsbär lättbakat varma hallon bröd recept kalix löjrom vitaminboost nygrillat havskräftor pizzadeg smoothie med spenat mango och ingefära kolakräm lakritscheesecake godis apfelstrudelpaj saffransbullar makrill nudlar kaka, brownie byxad dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor paj med spenat och västerbottensost huvudrätt granola aubergine ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax bläckfisk gös marmelad scampi buljong ingefära pizza hollandaisesås fisk&skaldjur rom tårta toscakaka lök äppelpaj kakor potatisrätt blåmusslor pasta med räkor kantarelltoast 1-2-3-lag rårörda lingon gin cheesecake pepparrot pilgrimsmusslor korv torskrecept laxrätter nyårsdessert majonnäs matjesill indiskt japanskt apetizer vegetarisk pasta välkomstdrink brunsås parmaskinka maräng äppeltarte ugnsbakade rotfrukter julgodis fläder rabarber tagliatelle frukost sockerlag grytor äpplen karl johan svamp picklad spenat gåsamiddag västerbottensost hallonsylt saffran inläggning grön sparris torskrygg tomater paj hummer ramslöksolja festmåltid pastarecept sillrecept nötter sparris slow cooking kycklingrätt apelsin kantareller festrätt starters sill bröd glass doften av nybakat bröd chokladdessert italienskt primör kyckling sommardessert husmanskost sallad skaldjur hallon laxrecept på grillen vegetariskt dryck choklad drinkar soppa pasta bakning kötträtt förrätt nyårsmeny såsrecept fiskrecept dessert fisk & skaldjur köttrecept efterrätt fisk vegetarisk grill baka oxkött pastarätt bbq svamp cocktails soppor gröna & sköna tillbehör lax moltas drinktips nybakat asiatiskt griskött glassdessert ramslök torsk sylt drinkrecept lakrits, potatis bär jordgubbar nu är det jul igen julmat blåbär tårtor insjöfisk sommarmat sommarmat, entrérätt drinktilltugg brödbak glaze fläsk nötkött kalv äppeldessert gåsmeny bullar munsbit kolasås fondspara frukt & bär äppelkaka champagne mango fond fågelrecept kallrökt lax chokladtårta picklat nypotatis midsommarmat sorbet romtopf hummerfond nässelsoppa nässlor lamm våfflor fisksoppa negroni pulled höstmat reportage abborre rödbetor tartar flädersaft björnbär rotfrukter sjögräsnudlar långkok pannkakor kullasparris tomatsås grillat basilika parmesan citron chutney, sopprecept majs saft medelhavet karré avocado vit sparris gräddsås ramslöksrecept hallonsås fiskgryta alla hjärtans dag whiskey citrondessert kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka mangosallad salsa ätliga blommor köttbullar lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella rökt fikon rödvinssås gulaschsoppa oxbringa granatäpple fastlagsbulle biskvi gås, grillade citroner queneller pocherat ägg hasselbackspotatis potatisstomp campari pesto vegetarisk pizza blomkål, skåne matbloggpriset flankstek kryddsmör lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad hummus thai basil whiskey sour mingelrätt jätteräkor ansjovis potatispuré vaniljsås kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet melanzane ljuvliga smaker koka hummer müsli blommor i maten falukorv matvete mumma curry sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås hjorthornssalt vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming pressgurka risotto vikingfågel färskost mousse sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, grillad flankstek jästpannkakor daal lingon vegetarisk soppa rödbetshummus paella panko omelett fromage kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos citronmarinerad kalvbräss spanien prosecco björnbärsmarmelad egg toddy wok dekoration skaldjurssås mazarinkaka rimmad oxbringa chorizo semlor mozarella råstekt potatis halloncurd couscous gäddqueneller kola & knäck bouillabaisse brynt smör negroni sour löjrom innanlår fruktsallad chokladmousse lantbruk brytbröd senapscreme 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa persika på tallriken crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept högrev cocoschutney saint agur chokladflarn