KÄKA BLOMMOR!?
Käka blommor? Ja visst kan du det! Faktum är att en hel del av de blommor som nu växer i naturen och i våra trädgårdar är ätliga och i många fall, förutom att vara dekorativa, även bidrar med angenäma smaker i olika maträtter. Nedan finner du en lista på några exempel på blommor som funkar utmärkt att både dekorera och smaksätta dina anrättningar med.
Ett litet tips är att frysa in små blommor i istärningar till sommardrinken.
Blomsterkrasse – lite rädissmak, i sallad, fyllda, knoppar till inläggning.
Blåklocka – dekoration efterrätter, i sallad.
Blåklint – smakar inte mycket men är dekorativ.
Fläder – saft och dekoration. Knoppar som kapris.
Förgätmigej – te, dekoration efterrätter, drycker.
Gräslök – mildare löksmak. Som dekoration och krydda i sallader mm.
Gurkört – endast kronbladen, dekoration efterrätter, isbitar, sillinläggning.
Kaprifol – i botten av blomman är söt nektar, dekoration, sallad.
Körsbär – dekoration efterrätter och bakverk, socker.
Lavendel – i och på bakverk (skorpor kan rekommenderas), till vilt- och lammarinad.
Lejongap – milda till bittra, men fina att dekorera med.
Luktärt – kanderas, till te, dekoration, bakverk, is och sirap.
Maskros – krydda med blombladen i stuvningar, bröddeg, omelett, toppa sallad, dekorera pizza och paj, salt, smör, unga blomknoppar är mildare friteras och ångkokas.
Nejlika – söt smak på blombladen, dekoration.
Pensé och viol – dekoration efterrätter, kanderad, socker, sallader, is. Hitta recept frö pensé och viol här.
Prästkrage – blombladen till toppa sallad, i stuvningar, omeletter, blomknoppar som kapris.
Raps – som smaksättare i sallad, omelett, paj.
Ramslök – mildare löksmak, toppa sallad, smaksätt smör, vinägrett, färskost.
Ringblomma – milt bitter, te, blad till sallader, färgar ris.
Ros – ju mer doft desto mer smak, kronbladen, saft, kanderad, dekoration, rosenvatten, sorbet, gelé.
Rödklöver – te, i sallad, dekorera mat och efterrätter.
Solros – blomblad strösslas råa som dekoration, lite svagt bittra.
Stockros – kanderad, smaksättare i sirap.
Syrén – saft, dekoration sötsaker, kanderad, socker.
Zucchini – fritera, steka, panera eller fylla (det är hanblommorna man skördar, ta bort pistill innan).
Äpple – dekoration efterrätter och bakverk, socker.
Källa: Allt om trädgård
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Alexander Jensen » MOLTAS PRESENTERAR TVÅ LJUVLIGA SOMMARDRINKAR: ”Ska det vara 5 dl äggvita? 8,5 dl får nog inte plats i en halvliters sifon :o”
-
Simnon » HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI: ”Rigtig fin recept Ha en fin dag”
-
Simon » ULRIKA GÖR COMEBACK!: ”Rigtig god recept!”
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie fritterad rabarberkräm brioche kokosmjölk burgare oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax päron majonnäas lantbruk melon färskost på filmjölk tortillas negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom gäddqueneller billig mat bouillabaisse mozarella kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis skaldjurssås fiskpågrillen wokgrönsaker egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt kalvbräss hummer recept vinägrett kalla såser rulltårta gubbröra paella hummus rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa vikingfågel vermouth ramslökssoppa långpannebröd gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest fudge gädda gnocchi räkor, stekar mörk choklad sandefjordsås romsås pannbiff mumma matvete paj med spenat och västerbottensost mazarin ljuvliga smaker aubergine blommor i maten müsli koka hummer roscofflök kalvleveranglais flädersorbet pepparrotssmör rödkål morötter kycklingsallad citrus whiskey sour thai basil morotssoppa mingelrätt lingonparfait julsill matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås getost körsbär lättbakat campari vårprimörer bröd recept kalix löjrom smoothie kesella kolakräm potatisstomp pizzadeg apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner gås, brownie byxad makrill nudlar juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor kycklingwok räkor ätliga blommor salsa löksoppa kalvlever mangosallad sockerkaka tournedos ägg scampi buljong fiskgryta hallonsås semla gräddsås rom medelhavet toscakaka sopprecept äppelpaj blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag kullasparris rårörda lingon tomatsås lammracks långkok sjögräsnudlar torskrecept rotfrukter flädersaft oxfilé indiskt matjesill skaldjursfond reportage höstmat pulled ingefära havskräftor parmaskinka brunsås kaka, äppeltarte romtopf ugnsbakade rotfrukter fläder midsommarmat marmelad picklat mango fisk&skaldjur tårta grytor äpplen hallonsylt ost och vin picklad gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär saffran munsbit kallrökt lax lamm maräng gåsmeny hummer nötkött fläsk festmåltid brödbak nötter cheesecake sparris slow cooking sommarmat apelsin kolasås blåbär kalv starters nu är det jul igen doften av nybakat bröd paj sorbet bröd glassdessert primör kyckling ramslök lakrits, sallad chokladdessert på grillen nybakat griskött soppor laxrecept cocktails dryck choklad bbq bakning oxkött soppa baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill sill drinkar pastarätt pasta svamp hallon lax gröna & sköna tillbehör asiatiskt drinkrecept vegetariskt moltas drinktips glass husmanskost sommardessert potatis skaldjur torsk jordgubbar sylt tomater bär sillrecept brynt smör julmat festrätt kantareller tårtor insjöfisk kycklingrätt sommarmat, champagne entrérätt drinktilltugg glaze pastarecept ramslöksolja rabarber äppeldessert nässlor grön sparris torskrygg godis inläggning fondspara frukost tartar äppelkaka bullar karl johan svamp fond fågelrecept västerbottensost vit sparris chokladtårta spenat sockerlag nypotatis gös citrondessert hummerfond nässelsoppa julgodis lök våfflor fisksoppa negroni välkomstdrink vegetarisk pasta apetizer japanskt alla hjärtans dag abborre nyårsmat ansjovis majonnäs laxrätter björnbär korv pilgrimsmusslor pepparrot pannkakor risotto grillat gin basilika kantarelltoast chutney, rödbetor majs saft kakor karré avocado hälleflundra hollandaisesås pizza ramslöksrecept ostar parmesan whiskey pasta med räkor mandelpotatis ugnstekt lax ostkaka bläckfisk gravad lax granola gratäng salsiccia mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad gulaschsoppa oxbringa rökt fikon rödvinssås lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi hasselbackspotatis nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe pesto matbloggpriset flankstek skåne tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör picklad rödlök frittata grön ärtsoppa tartlett potatispuré vaniljsås insjökräftor jätteräkor hummersoppa på landet praliner calemare gravlaxsås tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås struvor falukorv kräftsås honeysuckle tosca pavlova curry nektariner grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle vit choklad pressgurka pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära färskost mousse vitaminboost grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond ugnsrostade anklever pannacotta gremolata panko omelett fromage ost parmesanstänger recept potatismos citronmarinerad kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax prosecco spanien wok dekoration crème brûllée jordärtskocka mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo apfelstrudel slottsstek ceviche hjorthornssalt kola & knäck gambero vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto brytbröd senapscreme lussekatter entrecote pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka parfait oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon indisk mat saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas