Käka blommor!?

Käka blommor? Ja visst kan du det! Faktum är att en hel del av de blommor som nu växer i naturen och i våra trädgårdar är ätliga och i många fall, förutom att vara dekorativa, även bidrar med angenäma smaker i olika maträtter. Nedan finner du en lista på några exempel på blommor som funkar utmärkt att både dekorera och smaksätta dina anrättningar med.
Ett litet tips är att frysa in små blommor i istärningar till sommardrinken.

Blomsterkrasse – lite rädissmak, i sallad, fyllda, knoppar till inläggning.
Blåklocka – dekoration efterrätter, i sallad.
Blåklint – smakar inte mycket men är dekorativ.
Fläder – saft och dekoration. Knoppar som kapris.
Förgätmigej – te, dekoration efterrätter, drycker.
Gräslök – mildare löksmak. Som dekoration och krydda i sallader mm.
Gurkört – endast kronbladen, dekoration efterrätter, isbitar, sillinläggning.
Kaprifol – i botten av blomman är söt nektar, dekoration, sallad.
Körsbär – dekoration efterrätter och bakverk, socker.
Lavendel – i och på bakverk (skorpor kan rekommenderas), till vilt- och lammarinad.
Lejongap – milda till bittra, men fina att dekorera med.
Luktärt – kanderas, till te, dekoration, bakverk, is och sirap.
Maskros – krydda med blombladen i stuvningar, bröddeg, omelett, toppa sallad, dekorera pizza och paj, salt, smör, unga blomknoppar är mildare friteras och ångkokas. 
Nejlika – söt smak på blombladen, dekoration.
Pensé och viol – dekoration efterrätter, kanderad, socker, sallader, is. Hitta recept frö pensé och viol här.
Prästkrage – blombladen till toppa sallad, i stuvningar, omeletter, blomknoppar som kapris.
Raps – som smaksättare i sallad, omelett, paj.
Ramslök – mildare löksmak, toppa sallad, smaksätt smör, vinägrett, färskost.
Ringblomma – milt bitter, te, blad till sallader, färgar ris.
Ros – ju mer doft desto mer smak, kronbladen, saft, kanderad, dekoration, rosenvatten, sorbet, gelé.
Rödklöver – te, i sallad, dekorera mat och efterrätter.
Solros – blomblad strösslas råa som dekoration, lite svagt bittra.
Stockros – kanderad, smaksättare i sirap.
Syrén – saft, dekoration sötsaker, kanderad, socker.
Zucchini – fritera, steka, panera eller fylla (det är hanblommorna man skördar, ta bort pistill innan).
Äpple – dekoration efterrätter och bakverk, socker.

Källa: Allt om trädgård

loading...

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • På tallriken » Picklad rödlök:  ”Tack för tipset Elisabeth! Perfekt, det ska vi prova.”

  • Elisabeth carlsson » Picklad rödlök:  ”Man kan även göra picklad rödlök utan socker. Då tar man lika delar vatten och ä..”

  • På tallriken » Melanzane da Salò!:  ”Tack Birgitta för vackra ord! Ulrika o Fredrik”

  • Birgitta Meyer » Melanzane da Salò!:  ”Den här gratängen måste alla provlaga. Supergod ”

  • Birgitta Meyer » Det fantastiska brödet!:  ”Jätte kul att jag har hittat er, mina allra käresta elever Fredrik å Ulrika till..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln