SASHIMI PÅ LAX MED INGEFÄRA- & CHILIPONZU
Här kommer ett smarrigt och fräscht recept med lite influenser från det japanska köket. En sashimi på salmalax med en mix av avocado, picklad rödlök (se förra inlägget), salladslök, gurka och som toppas med krasse och laxrom. Till sashimin severas en variant på ponzu med bl a ingefära och chili. Ponzu är en klassisk japansk sojabaserad sås som severas till fisk och skaldjur.
Den här rätten kan antingen severas som förrätt eller som en lätt sommarlunch, då gärna med risbollar, rullade i rostade sesamfrön som ett kompletterande tillbehör. På bilden har vi lagt till en liten klick wasabi som extra krydda för dig som gillar extra hetta.
Hoppas det ska smaka! / Ulrika o Fredrik

4 portioner:
· 350 g salmalax (eller motsvarande lax)
· 2 st avokado
· 3 st salladslökar
· 1/2 gurka
· Picklad rödlök (se separat recept)
· 1/2 ask smörgåskrasse
· 50 g laxrom
· 2 msk rostade sesamfrön
Ponzu med ingefära:
· 1 dl japansk soja
· saft från 1 ½ lime
· 1 tsk sesamolja
· 1 msk råsocker
· ½ finhackad röd chili
· 2-3 cm ingefära
Risbollar: (Kan uteslutas vid förrätt)
· 2 dl sushiris
· 1 msk socker
· 2 msk risvinäger
· 1 dl rostade sesamfrön
· Eventellt tillbehör: wasabi pasta
Gör så här:
Ponzun: (Börja med denna)
- Skala (med toppen av en sked) och riv ingefäran fint, finhacka chilin och blanda med resterande ingredienser. Ställ i kyl. Ponzun kan med fördel göras dagen innan.
Risbollarna :
- Rosta sesamfröna gyllenbruna i en torr stekpanna. Spara lite frön till att strössla över rätten.
- Koka riset enligt anvisning på paketet. Låt sedan svalna något.
- Blanda socker och risvinäger tills sockret löst upp. Blanda ner i det färdigkokta riset.
- Forma riset till små bollar som du sedan rullar i sesamfröna. Även risbollarna kan förberedas dagen innan.
- Skär laxen i ca ½ cm tunna skivor.
- Skala och ta bort kärnhuset från gurkan och skär i små tärningar. Dela och gröp ur avokadon skär i snygga skivor. Strimla salladslöken.
- Placera lax-och avocadon i en snygg rad på 4 tallrikar.
- Strö över salladslök, picklad lök, gurka och toppa med laxrom, krasse och lite rostade sesamfrön. Droppa ca hälften av sojasåsen över anrättningarna. Servera resten av ponzun i en skål vid sidan av.
- Placera till sist risbollarna på tallrikarna och eventuellt en liten klick wasabi.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
fruktsallad färskost på filmjölk grillad entrecote skåne hjorthornssalt brynt smör långpannebröd pesto negroni sour lamm bouillabaisse pocherat ägg gäddqueneller pepparrotssås våfflor godis ljuvliga smaker blommor i maten karré wokgrönsaker rödvinssås skaldjurssås mangosallad wok juldryck vaniljsås salsa indiskt morötter fromage potatismos gravad lax bläckfisk morotssoppa grillad abborre i folie saint agur gambas varma hallon japanskt vegetarisk soppa burgare vitaminboost senapscreme bearnaisesås oxfond smoothie med spenat mango och ingefära rårörda lingon färskost tortillas lantbruk fastlagsbulle couscous stekt strömming torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest löjrom fikon granatäpple halloncurd pizzadeg sojabönor paj med spenat och västerbottensost griskött råstekt potatis chokladtårta huvudrätt tomatsallad mazarinkaka kräftsås citronmarinerad flädersorbet mexikanskt karamelliserad björnbärsmarmelad citrus pepparrotssmör hummer recept spanien rödbetshummus potatispuré gubbröra vinägrett majonnäs salmalax bresaola paella på tallriken körsbär butternutpumpa gremolata julsill rödlök entrecote vårkyckling saffran chokladmousse bröd recept vikingfågel campari lammracks havskräftor gambero chorizo pavlova hasselbackspotatis fudge apfelstrudelpaj vaktelägg mozzarella oxbringa pannbiff mörk choklad räkor tomater korv mumma glaze pastarecept kycklingsallad tomatsalsa struvor recept rabarberpaj hallonsylt nyårsdessert gravlaxsås daal kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss portvinsmarinerad oxfilé rödkål högrev apelsinmarmelad sashimi svamprecept mingelrätt whiskey sour thai basil hallå! pumpa ugnsrostade skaldjursfond 5-minuterssill nygrillat fiskgryta blåbär negroni nässlor maräng nässelsoppa laxrätter äppeltarte äppelpaj hummerfond romtopf parmesan whiskey reportage parmaskinka bullar ramslöksrecept pepparrot rotfrukter rom toscakaka sopprecept alla hjärtans dag citron midsommarmat grillat på grillen kantareller karl johan svamp gin avocado pizza lök fläder björnbär rödbetor svamp tartar höstmat fondspara äpplen apelsin entrérätt munsbit grön sparris gåsamiddag tagliatelle nypotatis frukt & bär chokladdessert fond champagne gåsmeny sillrecept starters torsk nötkött jordgubbar brödbak tårtor nötter sommarmat glass kyckling nu är det jul igen lakrits, julmat bröd kötträtt sallad nybakat primör vegetariskt cocktails dryck grill pastarätt köttrecept bakning nyårsmeny fisk & skaldjur såsrecept efterrätt dessert fiskrecept fisk vegetarisk baka förrätt soppa pasta oxkött drinkar laxrecept soppor lax sommardessert asiatiskt moltas drinktips ramslök drinkrecept skaldjur glassdessert doften av nybakat bröd choklad sill husmanskost hallon potatis sommarmat, ramslöksolja kycklingrätt sparris mango äppeldessert fågelrecept kallrökt lax drinktilltugg picklat frukost rabarber äppelkaka paj sockerlag kolasås bär insjöfisk spenat picklad 1-2-3-lag gös sylt pasta med räkor sorbet ugnsbakade rotfrukter medelhavet vit sparris kullasparris hollandaisesås apetizer hallonsås buljong ingefära basilika abborre marmelad kakor flädersaft sjögräsnudlar fisk&skaldjur torskrygg gräddsås långkok inläggning scampi citrondessert hummer julgodis festmåltid festrätt saft grytor västerbottensost pilgrimsmusslor välkomstdrink brunsås vegetarisk pasta cheesecake mousse kryddsmör lingonparfait tapenade melon crème ninon tartlett picklad rödlök kokosmjölk persika flankstek flarn jätteräkor ansjovis fisk i folie hummus calemare roscofflök hummersoppa mandelpotatis chokladflarn kalvbräss jordärtskocka koka hummer granola gratäng lasagne honeysuckle mazarin kycklingwok italienskt byxad tosca nudlar långgrillad dekoration torskrätt vit choklad grillad gås fisksoppa makrill queneller pressgurka räkor, semlor mozarella brytbröd potatisstomp kesella smoothie oxkind matbloggpriset heiße liebe pannacotta lingon ost, ramslökssoppa grön ärtsoppa panko frittata grillad flankstek blåmusslor gravlax chutney, rulltårta kalvlever indisk mat majs på landet crème brûllée cocoschutney egg toddy müsli ugnstekt lax aubergine hälleflundra gulaschsoppa ätliga blommor sandefjordsås gåsagille stekar dekorera med blommor gädda kola & knäck bouillabaisse med havskräfta & aioli romsås gäddrecept ramslökspesto vegetarisk pizza ceviche lakritscheesecake kolakräm vermouth fiskfond lättbakat vegetarisk, sillinläggningar picklad gurka parfait pumpasoppa jästpannkakor rabarberkräm oliv- & basilikatapenade kantarelltoast matblogg parmesanstänger fritterad omelett ponzu köttrecept,kött löksoppa tournedos sockerkaka matjesill kalvleveranglais torskrecept potatisrätt ciabatta salsiccia prosecco melanzane brownie kaka, rimmad oxbringa tomat- & jordgubbssallad apfelstrudel biskvi gås, slottsstek fiskpågrillen matvete tomatsås grillad makrill semla nektariner kalix löjrom risotto grillade citroner lussekatter pulled majonnäas blomkål,