Sashimi på lax med ingefära- & chiliponzu
Här kommer ett smarrigt och fräscht recept med lite influenser från det japanska köket. En sashimi på salmalax med en mix av avocado, picklad rödlök (se förra inlägget), salladslök, gurka och som toppas med krasse och laxrom. Till sashimin severas en variant på ponzu med bl a ingefära och chili. Ponzu är en klassisk japansk sojabaserad sås som severas till fisk och skaldjur.
Den här rätten kan antingen severas som förrätt eller som en lätt sommarlunch, då gärna med risbollar, rullade i rostade sesamfrön som ett kompletterande tillbehör. På bilden har vi lagt till en liten klick wasabi som extra krydda för dig som gillar extra hetta.
Hoppas det ska smaka! / Ulrika o Fredrik

4 portioner:
· 350 g salmalax (eller motsvarande lax)
· 2 st avokado
· 3 st salladslökar
· 1/2 gurka
· Picklad rödlök (se separat recept)
· 1/2 ask smörgåskrasse
· 50 g laxrom
· 2 msk rostade sesamfrön
Ponzu med ingefära:
· 1 dl japansk soja
· saft från 1 ½ lime
· 1 tsk sesamolja
· 1 msk råsocker
· ½ finhackad röd chili
· 2-3 cm ingefära
Risbollar: (Kan uteslutas vid förrätt)
· 2 dl sushiris
· 1 msk socker
· 2 msk risvinäger
· 1 dl rostade sesamfrön
· Eventellt tillbehör: wasabi pasta
Gör så här:
Ponzun: (Börja med denna)
- Skala (med toppen av en sked) och riv ingefäran fint, finhacka chilin och blanda med resterande ingredienser. Ställ i kyl. Ponzun kan med fördel göras dagen innan.
Risbollarna :
- Rosta sesamfröna gyllenbruna i en torr stekpanna. Spara lite frön till att strössla över rätten.
- Koka riset enligt anvisning på paketet. Låt sedan svalna något.
- Blanda socker och risvinäger tills sockret löst upp. Blanda ner i det färdigkokta riset.
- Forma riset till små bollar som du sedan rullar i sesamfröna. Även risbollarna kan förberedas dagen innan.
- Skär laxen i ca ½ cm tunna skivor.
- Skala och ta bort kärnhuset från gurkan och skär i små tärningar. Dela och gröp ur avokadon skär i snygga skivor. Strimla salladslöken.
- Placera lax-och avocadon i en snygg rad på 4 tallrikar.
- Strö över salladslök, picklad lök, gurka och toppa med laxrom, krasse och lite rostade sesamfrön. Droppa ca hälften av sojasåsen över anrättningarna. Servera resten av ponzun i en skål vid sidan av.
- Placera till sist risbollarna på tallrikarna och eventuellt en liten klick wasabi.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
På tallriken » Frittata på pasta, grönkål, svamp & tomater: ”Varsågod Astrid! Visst kan man det. Kanske blomkål eller broccoli kan funka? Häl..”
-
Astrid thernström » Frittata på pasta, grönkål, svamp & tomater: ”Tack för lunchtips! Kanske byta ut pastan mot något med mindre kolhydrater?”
-
Ulrika o Fredrik » Höstlig päronsallad med gorgonzola & karamelliserade pecannötter: ”Tack Annika för komplimanger! :-) // Ulrika o Fredrik ”
-
Annika » Höstlig päronsallad med gorgonzola & karamelliserade pecannötter: ”Vilken fantastiskt fin blogg ni har. Härliga recept och jätte fina bilder ”
-
Ulrika o Fredrik » Kolakräm med ljus chokladmousse: ”Hej Caroline och tack för tipset! Kul att det smakade! Ulrika o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
daal chorizo potatis pasta med räkor grillad flankstek doften av nybakat bröd ramslök fisksoppa lammracks rimmad oxbringa morötter äppeldessert morotssoppa cheesecake nektariner sparris matvete pilgrimsmusslor ljuvliga smaker på tallriken kantarelltoast cokladdessert vegetarisk, paj med spenat och västerbottensost rabarber sjögräsnudlar sillrecept räkpasta flankstek bouillabaisse aubergine sashimi lamm äpplen vaktelägg äppelpaj flarn lakritscheesecake fikon grön sparris sojabönor apelsinmarmelad svamprecept hallå! kantareller bullar ugnstekt lax indisk mat granatäpple potatisrätt tagliatelle grill pumpa huvudrätt ponzu gratäng japanskt vitaminboost inläggning hummus hallonsås mozarella kycklingsallad sockerkaka glassdessert vit sparris medelhavet matblogg svamp semlor blomkål, choklad wokgrönsaker soppor kyckling mango sallad spenat lax vegetarisk soppa dessert fiskrecept förrätt baka bröd laxrecept enkelt recept brödbak kötträtt hallon nypotatis flädersaft recept reportage glaze dekoration kesella grillad abborre i folie apelsin avocado hollandaisesås varma hallon sommardessert nässelsoppa äppelkaka rödbetor köttrecept couscous bouillabaisse med havskräfta & aioli ramslökssoppa pasta matjesill torskrygg kycklingwok rabarberpaj lök saft chokladmousse cocoschutney ätliga blommor fastlagsbulle dekorera med blommor heiße liebe fisk i folie glass hallonsylt citronmarinerad smoothie picklad rödbetshummus 1-2-3-lag husmanskost grillade citroner frukost sill torsk butternutpumpa paj fläder kolakräm indiskt laxrätter semla blommor i maten hjorthornssalt abborre marmelad rulltårta ciabatta på landet mangosallad smoothie med spenat mango och ingefära rödlök ingefära asiatiskt billig mat salmalax melanzane pumpasoppa torskrätt wok portvinsmarinerad västerbottensost