SASHIMI PÅ LAX MED INGEFÄRA- & CHILIPONZU
Här kommer ett smarrigt och fräscht recept med lite influenser från det japanska köket. En sashimi på salmalax med en mix av avocado, picklad rödlök (se förra inlägget), salladslök, gurka och som toppas med krasse och laxrom. Till sashimin severas en variant på ponzu med bl a ingefära och chili. Ponzu är en klassisk japansk sojabaserad sås som severas till fisk och skaldjur.
Den här rätten kan antingen severas som förrätt eller som en lätt sommarlunch, då gärna med risbollar, rullade i rostade sesamfrön som ett kompletterande tillbehör. På bilden har vi lagt till en liten klick wasabi som extra krydda för dig som gillar extra hetta.
Hoppas det ska smaka! / Ulrika o Fredrik

4 portioner:
· 350 g salmalax (eller motsvarande lax)
· 2 st avokado
· 3 st salladslökar
· 1/2 gurka
· Picklad rödlök (se separat recept)
· 1/2 ask smörgåskrasse
· 50 g laxrom
· 2 msk rostade sesamfrön
Ponzu med ingefära:
· 1 dl japansk soja
· saft från 1 ½ lime
· 1 tsk sesamolja
· 1 msk råsocker
· ½ finhackad röd chili
· 2-3 cm ingefära
Risbollar: (Kan uteslutas vid förrätt)
· 2 dl sushiris
· 1 msk socker
· 2 msk risvinäger
· 1 dl rostade sesamfrön
· Eventellt tillbehör: wasabi pasta
Gör så här:
Ponzun: (Börja med denna)
- Skala (med toppen av en sked) och riv ingefäran fint, finhacka chilin och blanda med resterande ingredienser. Ställ i kyl. Ponzun kan med fördel göras dagen innan.
Risbollarna :
- Rosta sesamfröna gyllenbruna i en torr stekpanna. Spara lite frön till att strössla över rätten.
- Koka riset enligt anvisning på paketet. Låt sedan svalna något.
- Blanda socker och risvinäger tills sockret löst upp. Blanda ner i det färdigkokta riset.
- Forma riset till små bollar som du sedan rullar i sesamfröna. Även risbollarna kan förberedas dagen innan.
- Skär laxen i ca ½ cm tunna skivor.
- Skala och ta bort kärnhuset från gurkan och skär i små tärningar. Dela och gröp ur avokadon skär i snygga skivor. Strimla salladslöken.
- Placera lax-och avocadon i en snygg rad på 4 tallrikar.
- Strö över salladslök, picklad lök, gurka och toppa med laxrom, krasse och lite rostade sesamfrön. Droppa ca hälften av sojasåsen över anrättningarna. Servera resten av ponzun i en skål vid sidan av.
- Placera till sist risbollarna på tallrikarna och eventuellt en liten klick wasabi.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad hjorthornssalt räkor, tosca nektariner semla lammracks pavlova mumma matvete falukorv tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg tomatsallad pepparrotssmör gravlaxsås calemare flädersorbet oxfilé rödkål kycklingsallad citrus mingelrätt whiskey sour thai basil hummus butternutpumpa bearnaisesås skaldjursfond julsill portvinsmarinerad matbloggpriset skåne flankstek bröd recept kalix löjrom vitaminboost blomkål, hasselbackspotatis pocherat ägg queneller nygrillat gås, biskvi fastlagsbulle granatäpple lakritscheesecake nudlar kaka, brownie byxad makrill salsiccia karamelliserad lasagne köttbullar dekorera med blommor granola aubergine sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever ugnstekt lax saint agur cocoschutney högrev ciabatta svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill salmalax päron brytbröd lantbruk melon innanlår löjrom negroni sour chokladmousse fruktsallad bouillabaisse kola & knäck gäddqueneller brynt smör pepparrotssås gåsagille apfelstrudel kladdkaka couscous halloncurd wokgrönsaker hälleflundra torskrätt wok egg toddy björnbärsmarmelad dekoration hummer recept räkor gratäng rulltårta gubbröra vinägrett citronmarinerad omelett panko paella rödbetshummus fromage ugnsrostade gremolata pannacotta apelsinmarmelad grillad entrecote fiskfond sillinläggningar hallå! sashimi färskost vikingfågel mousse torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gäddrecept pannkakor pepparrot sjögräsnudlar pilgrimsmusslor björnbär nyårsdessert flädersaft majonnäs abborre matjesill pulled japanskt vegetarisk pasta välkomstdrink brunsås parmaskinka maräng nässlor julgodis nässelsoppa fläder gös whiskey marmelad buljong ingefära ramslöksrecept gräddsås hollandaisesås avocado vit sparris medelhavet karré majs sopprecept chutney, potatisrätt pasta med räkor basilika 1-2-3-lag gin grillat spenat gåsamiddag västerbottensost frukt & bär saffran kolasås bullar grön sparris äppeldessert kalv hummer rabarber nypotatis picklat chokladtårta kallrökt lax fågelrecept fond picklad sommarmat, kycklingrätt insjöfisk tårtor blåbär nötkött fläsk glaze brödbak drinktilltugg nötter doften av nybakat bröd julmat nu är det jul igen bröd glass torsk kyckling ramslök husmanskost sallad skaldjur chokladdessert sylt gröna & sköna tillbehör nybakat moltas drinktips lax dryck choklad svamp pastarätt soppa oxkött kötträtt vegetarisk nyårsmeny såsrecept fiskrecept dessert fisk & skaldjur köttrecept efterrätt fisk förrätt grill baka bakning pasta drinkar bbq cocktails soppor laxrecept hallon vegetariskt på grillen italienskt drinkrecept asiatiskt griskött sommardessert glassdessert primör bär jordgubbar sill starters lakrits, potatis entrérätt sillrecept pastarecept festmåltid ramslöksolja festrätt kantareller apelsin sommarmat slow cooking sparris mango karl johan svamp äpplen grytor sockerlag frukost midsommarmat tagliatelle tomater paj gåsmeny torskrygg inläggning munsbit fondspara hallonsylt äppelkaka champagne rårörda lingon kullasparris tomatsås parmesan kantarelltoast citron blåmusslor saft kakor äppelpaj lök toscakaka tårta rom fisk&skaldjur hallonsås pizza fiskgryta alla hjärtans dag scampi citrondessert sorbet ugnsbakade rotfrukter romtopf hummerfond äppeltarte lamm våfflor fisksoppa negroni höstmat reportage apetizer indiskt rödbetor tartar laxrätter rotfrukter torskrecept korv långkok cheesecake risotto pressgurka ramslökssoppa vermouth långpannebröd ost, grillad flankstek flarn vårkyckling oxkind pumpasoppa jästpannkakor daal lingon vegetarisk soppa rabarberpaj parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos prosecco kalvbräss spanien tomat- & jordgubbssallad crème brûllée jordärtskocka mexikanskt fiskpågrillen skaldjurssås mazarinkaka rimmad oxbringa grillad makrill chorizo semlor mozarella råstekt potatis ceviche kesella smoothie slottsstek vegetarisk, rödlök heiße liebe ramslökspesto gambero senapscreme lussekatter tortillas färskost på filmjölk persika på tallriken picklad gurka parfait majonnäas morotssoppa rabarberkräm burgare kokosmjölk chokladflarn morötter gambas fritterad fisk i folie mangosallad bläckfisk gravad lax mandelpotatis ätliga blommor salsa mozzarella huvudrätt paj med spenat och västerbottensost sojabönor juldryck kycklingwok rökt fikon rödvinssås gulaschsoppa oxbringa grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis potatisstomp kolakräm smoothie med spenat mango och ingefära pizzadeg havskräftor campari pesto vegetarisk pizza körsbär varma hallon lättbakat ponzu matblogg kryddsmör lingonparfait tapenade frukt grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata vaniljsås jätteräkor ansjovis potatispuré kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet blommor i maten melanzane ljuvliga smaker koka hummer müsli kräftsås honeysuckle mazarin romsås curry sandefjordsås mörk choklad pannbiff stekt strömming gädda fudge stekar