MAMMA STINAS FLÄDERSAFT

De flesta vet säkert hur man gör flädersaft och kanske har du ditt eget favoritrecept. Problemet för många är att det ofta inte blir av att plocka och safta innan den korta fläderblomssäsongen är över. Så för dig som ännu inte fått tummarna loss får nu en vänlig men bestämd uppmaning: Ut och plocka fläder och gör din egen flädersaft! Det är ju så enkelt och framför allt så underbart gott med egengjord flädersaft. Frys in i mindre portioner och ta fram efterhand. Här nere i Skåne blommar flädern nu och kanske en eller ett par veckor framåt. Receptet som du får här är min mamma Stinas.
Vi kan redan nu avslöja att det så småningom kommer ett smarrigt recept på en dessert med flädersaft som bas. Då är det ju bra att ha ett litet lager i frysen, eller hur!? Kram Ulrika

Flädersaft,På tallriken,foto Fredrik Rege

Ca 2,5 l saft:

  • 40-45 klasar fläderblommor
  • 3 citroner
  • 2 l vatten
  • 2 l socker
  • 50 g citronsyra

Gör så här:

  1. Skölj fläderblomsklasarna noga i ljummet vatten och rensa från eventuella blad och annat som inte hör dit.
  2. Lägg fläderblomsklasarna i en stor kastrull. Tvätta citronerna noga och riv sedan det yttersta av citronskalen.
  3. Lägg det rivna citronskalet i kastrullen med fläden, pressa över saften från citronerna och lägg sedan även med de urpressade citronerna i kastrullen.
  4. Häll i sockret och citronsyran i en ny kastrull med 2 liter vatten. Koka upp och rör om tills sockret och citronsyran löst upp sig. Häll det varma sockervattnet över flädern. Låt svalna och täck sedan med lock eller plastfilm. Låt stå svalt i 5 dagar.
  5. Sila av saften med silduk. Häll över saften på antingen väl rengjorda flaskor eller i portionsburkar som du fryser in för framtida bruk.
loading...

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln