MAMMA STINAS FLÄDERSAFT
De flesta vet säkert hur man gör flädersaft och kanske har du ditt eget favoritrecept. Problemet för många är att det ofta inte blir av att plocka och safta innan den korta fläderblomssäsongen är över. Så för dig som ännu inte fått tummarna loss får nu en vänlig men bestämd uppmaning: Ut och plocka fläder och gör din egen flädersaft! Det är ju så enkelt och framför allt så underbart gott med egengjord flädersaft. Frys in i mindre portioner och ta fram efterhand. Här nere i Skåne blommar flädern nu och kanske en eller ett par veckor framåt. Receptet som du får här är min mamma Stinas.
Vi kan redan nu avslöja att det så småningom kommer ett smarrigt recept på en dessert med flädersaft som bas. Då är det ju bra att ha ett litet lager i frysen, eller hur!? Kram Ulrika

Ca 2,5 l saft:
- 40-45 klasar fläderblommor
- 3 citroner
- 2 l vatten
- 2 l socker
- 50 g citronsyra
Gör så här:
- Skölj fläderblomsklasarna noga i ljummet vatten och rensa från eventuella blad och annat som inte hör dit.
- Lägg fläderblomsklasarna i en stor kastrull. Tvätta citronerna noga och riv sedan det yttersta av citronskalen.
- Lägg det rivna citronskalet i kastrullen med fläden, pressa över saften från citronerna och lägg sedan även med de urpressade citronerna i kastrullen.
- Häll i sockret och citronsyran i en ny kastrull med 2 liter vatten. Koka upp och rör om tills sockret och citronsyran löst upp sig. Häll det varma sockervattnet över flädern. Låt svalna och täck sedan med lock eller plastfilm. Låt stå svalt i 5 dagar.
- Sila av saften med silduk. Häll över saften på antingen väl rengjorda flaskor eller i portionsburkar som du fryser in för framtida bruk.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
-
Mårten » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Detsamma önskas ni, i morgon blir det "stomp" till kalvfileten! (För övrigt med ..”
-
Fredrik » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Hoppas det funkar Josefina. Hade varit kul om du vill dela med dig med en bild h..”
-
Josefina » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Vad bra! Då gör jag så!! Tack! ”
-
Fredrik » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Plastfilmen ska det vara. ”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
webergrillad gratäng parmaskinka pressgurka fudge lakritscheesecake ceviche hasselbackspotatis hummus grön sparris halloncurd pannbiff struvor varma hallon dekorera med blommor långgrillad korv gravad lax på tallriken tomat- & jordgubbssallad tomatsalsa matvete saft nyårsdessert ljuvliga smaker chokladmousse potatisrätt hallonsylt oxfilé parfait grillad flankstek fisk i folie mingelrätt cocoschutney chorizo ponzu pumpa bearnaisesås indisk mat grillade citroner färskost på filmjölk grillat räkpasta lamm blomkål, grillad gås billig mat rårörda lingon tomatsås godis citronmarinerad stekt strömming fisksoppa våfflor morotssoppa romsås oxbringa äppeltarte apelsinmarmelad karré wok hummerfond fikon hallå! festmåltid hummer mousse potatismos fritterad fastlagsbulle chokladflarn omelett burgare glaze flankstek vegetarisk soppa karl johan svamp lök frukt & bär pumpasoppa tartlett couscous körsbär färskost aubergine fiskgryta gås, nässelsoppa risotto pizzadeg vitaminboost kycklingsallad pepparrotssås råstekt potatis egg toddy makrill toscakaka matblogg mozzarella mexikanskt rödkål laxrätter prosecco majs whiskey sour cokladdessert på landet chutney, lingonparfait kolakräm rulltårta bresaola granatäpple abborre basilika kalix löjrom torskrygg persika matbloggpriset negroni huvudrätt inläggning bröd recept lakrits, rödbetor ingefära ugnsbakade rotfrukter whiskey nötkött höstmat frukost kantareller grytor nygrillat flädersaft svamp torsk picklad enkelt recept gräddsås apelsin maräng kakor avocado medelhavet fläder vegetariskt västerbottensost apetizer tårtor mango choklad midsommarmat entrérätt spenat kyckling drinktilltugg moltas drinktips starters laxrecept potatis husmanskost gåsamiddag grill doften av nybakat bröd glassdessert drinkar julmat oxkött soppor pastarätt sommardessert pasta fisk & skaldjur förrätt nyårsmeny dessert vegetarisk fiskrecept baka soppa efterrätt sallad köttrecept kötträtt dryck sommarmat, nu är det jul igen bröd nötter asiatiskt glass cocktails lax brödbak bakning gåsmeny sill nybakat munsbit på grillen nypotatis hallon jordgubbar kolasås pasta med räkor parmesan sillrecept rabarber äppelkaka rotfrukter sjögräsnudlar pilgrimsmusslor sparris cheesecake långkok vegetarisk pasta tagliatelle sorbet äpplen julgodis brunsås hallonsås bär paj kycklingrätt äppeldessert pepparrot pizza gåsagille brytbröd melon lammracks scampi grillad entrecote ost, sashimi indiskt ugnsrostade butternutpumpa ramslökssoppa pulled frittata fromage semlor panko potatispuré flädersorbet kesella gubbröra pepparrotssmör tomater reportage hummer recept müsli blommor i maten mozarella gulaschsoppa flarn mazarinkaka stekar blåbär rödbetshummus hälleflundra bouillabaisse potatisstomp kola & knäck vegetarisk pizza vegetarisk, lättbakat senapscreme 1-2-3-lag daal entrecote kantarelltoast salmalax recept oliv- & basilikatapenade grillad abborre i folie bullar oxkind saint agur sockerkaka portvinsmarinerad lingon tournedos äppelpaj sojabönor salsa tomatsallad heiße liebe gravlax salsiccia rimmad oxbringa dekoration smoothie wokgrönsaker pavlova vit sparris juldryck slottsstek räkor, hollandaisesås morötter kaka, havskräftor vaktelägg välkomstdrink långpannebröd rödlök melanzane gremolata majonnäas japanskt torskrätt löjrom tapenade svamprecept ramslök paj med spenat och västerbottensost tortillas kokosmjölk matjesill semla picklad rödlök gös citrus rabarberpaj hjorthornssalt ansjovis mandelpotatis ugnstekt lax hummersoppa granola ätliga blommor nektariner koka hummer kycklingwok fiskpågrillen marmelad smoothie med spenat mango och ingefära mazarin nudlar grillad makrill ciabatta mumma bouillabaisse med havskräfta & aioli brynt smör mangosallad gambero torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest fruktsallad champagne