CITRUSFORMAGETÅRTA MED JORDGUBBAR, CHOKLADFLARN & HALLONSÅS
I dag har jag och alla som heter Fredrik (även Fritz) namnsdag. Fredrik inleder fruntimmersveckan som består av Sara, Margareta, Greta, Johanna, Magdalena, Madeleine, Emma, Emmy, Kristina och Kerstin. Grattis Fredrik och alla fruntimmer! Tänkte fira detta med att bjuda dig på på ett riktigt smarrit och somrigt jordgubbstårterecept. Tårtan består av en botten av digistivekex och smör, ett lager med fromage med smak av citron och lime, en dekor av jordgubbar och chokladflarn och om du vill även av en hallonsås. En tårta som tar sin lilla tid att mecka ihop men den som väntar på något gott...

8-10 personer:
- 14 digistivekex
- 100 g smält smör
- 1/2 l jordubbar
Fromage:
- 5 gelantinblad
- 2 äggulor
- 1 1/2 dl strösocker
- Saft och rivet skal från:
- 1 citron och
- 1 lime
- 2 äggvitor
- 3 dl vispgrädde
- 100 g mörk choklad av god kvalitet
- 1 ark plastfilm (overheadfilm)
Hallonsås (kan uteslutas):
- 3 dl frysta eller färska hallon
- 1 dl strösocker
Gör så här:
- Smula kexen, gärna i mixer och blanda med det smälta smöret. Tryck ut massan i en pajform med avtagbar kant. Dela jordgubbar på hälften och lägg dem med snittytan utmed pajformskanten. Ställ i kyl.
- Lägg gelantinbladen att mjukna i kallt vatten.
- Vispa äggulor och socker till ett vitt poröst skum. Tillsätt saft och rivet skal från citron och lime.
- Vispa äggvitor till hårt skum.
- Vispa grädden.
- Krama ur gelatinbladen och smält dem i en kastrull på svag värme. Rör om då och då. Låt svalna.
- Blanda sedan ner grädden, därefter äggulesmeten och till sist äggviteskummet.
- Häll sedan över smeten i pajformen. Låt stå och stelna i kylen i ca 3 timmar.
Chokladflarnen:
- Smält chokladen i en skål i vattenbad. Bred ut chokladen tunt på plastfilm. Ställ kallt för att stelna. Bryt sedan chokladen i önskad storlek, lossa försiktigt från plastfilmen. Tycker du detta momentet är krångligt går det naturligvis utmärkt med riven eller hackad choklad.
Dekorera tårtan med chokladen och skivade jordubbar.
Hallonsås:
- Värm och mosa bären i en kastrull, tillsätt socker. Rör till sockret löst upp. Sila bort kärnor i finmaskig sil. Servera såsen i en skål bredvid.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
gambas varma hallon ponzu omelett fritterad vitaminboost japanskt vegetarisk soppa burgare smoothie med spenat mango och ingefära senapscreme bearnaisesås oxfond vermouth kolakräm vegetarisk, lättbakat fiskfond fikon granatäpple lakritscheesecake ceviche vegetarisk pizza sojabönor paj med spenat och västerbottensost halloncurd pizzadeg chokladtårta huvudrätt griskött råstekt potatis kräftsås ätliga blommor gulaschsoppa hälleflundra cocoschutney crème brûllée ugnstekt lax müsli egg toddy spanien rödbetshummus på landet majs vinägrett majonnäs potatispuré gubbröra paella på tallriken salmalax bresaola pannacotta heiße liebe körsbär butternutpumpa gremolata smoothie kesella rödlök entrecote vikingfågel campari potatisstomp brytbröd chorizo räkor, pressgurka vit choklad torskrätt pavlova hasselbackspotatis fudge byxad italienskt dekoration långgrillad nudlar tosca glaze pastarecept tomater korv mumma recept kycklingsallad tomatsalsa struvor daal kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rabarberpaj hallonsylt nyårsdessert gravlaxsås högrev apelsinmarmelad fisk i folie ansjovis thai basil hallå! sashimi svamprecept mingelrätt whiskey sour kryddsmör mousse pumpa ugnsrostade skaldjursfond lussekatter fruktsallad färskost på filmjölk grillad entrecote pesto negroni sour grillade citroner risotto kalix löjrom matvete lamm bouillabaisse biskvi apfelstrudel pepparrotssås våfflor godis skaldjurssås blommor i maten karré wokgrönsaker rödvinssås prosecco salsiccia torskrecept kalvleveranglais ciabatta potatisrätt löksoppa köttrecept,kött matjesill sockerkaka tournedos citrondessert reportage scampi parmaskinka långkok torskrygg pepparrot rom sjögräsnudlar toscakaka kakor marmelad abborre basilika grillat på grillen kantareller karl johan svamp avocado gin lök pizza björnbär rödbetor sorbet tartar gös höstmat cheesecake vegetarisk pasta brunsås välkomstdrink nässlor maräng grytor laxrätter äppeltarte äppelpaj hummerfond hummer bär munsbit grön sparris gåsamiddag äppelkaka frukost frukt & bär picklat fond fågelrecept gåsmeny sillrecept spenat fondspara äpplen ramslöksolja sommarmat, potatis hallon husmanskost sill starters torsk nötkött glassdessert skaldjur julmat ramslök kyckling kötträtt sallad nybakat primör soppor laxrecept vegetariskt oxkött köttrecept pastarätt bakning baka fisk & skaldjur vegetarisk efterrätt dessert fiskrecept fisk såsrecept nyårsmeny förrätt pasta soppa drinkar grill dryck cocktails lax sommardessert asiatiskt moltas drinktips doften av nybakat bröd choklad bröd drinkrecept lakrits, nu är det jul igen kycklingrätt sparris glass sommarmat nötter tårtor brödbak jordgubbar apelsin insjöfisk picklad mango äppeldessert champagne kallrökt lax drinktilltugg chokladdessert nypotatis rabarber tagliatelle paj sockerlag entrérätt kolasås julgodis festmåltid romtopf saft festrätt nässelsoppa pilgrimsmusslor västerbottensost negroni blåbär fiskgryta nygrillat 1-2-3-lag svamp sylt fläder pasta med räkor ugnsbakade rotfrukter vit sparris medelhavet hollandaisesås kullasparris apetizer hallonsås buljong midsommarmat ingefära citron alla hjärtans dag sopprecept flädersaft rotfrukter fisk&skaldjur gräddsås ramslöksrecept bullar inläggning whiskey parmesan gravad lax potatismos fromage morotssoppa bläckfisk salsa vaniljsås morötter indiskt juldryck wok mangosallad kaka, rimmad oxbringa tomat- & jordgubbssallad melanzane brownie gås, slottsstek fiskpågrillen ljuvliga smaker tomatsås grillad makrill gäddqueneller pocherat ägg långpannebröd brynt smör semla nektariner pulled majonnäas blomkål, hjorthornssalt skåne lingonparfait tapenade melon 5-minuterssill tartlett picklad rödlök kokosmjölk persika flankstek crème ninon rödkål oxfilé portvinsmarinerad flarn jätteräkor hummersoppa mandelpotatis chokladflarn hummus calemare roscofflök koka hummer granola kalvbräss jordärtskocka mazarin kycklingwok gratäng lasagne honeysuckle pannbiff oxbringa mozzarella vaktelägg räkor mörk choklad grillad gås fisksoppa makrill apfelstrudelpaj gambero havskräftor lammracks queneller bröd recept semlor mozarella oxkind matbloggpriset chokladmousse saffran vårkyckling lingon ost, ramslökssoppa julsill panko frittata grillad flankstek grön ärtsoppa gravlax chutney, rulltårta blåmusslor hummer recept pepparrotssmör citrus kalvlever indisk mat mexikanskt flädersorbet citronmarinerad björnbärsmarmelad karamelliserad mazarinkaka tomatsallad aubergine gåsagille stekar dekorera med blommor sandefjordsås kola & knäck bouillabaisse med havskräfta & aioli romsås gädda löjrom torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest stekt strömming couscous gäddrecept ramslökspesto tortillas färskost rårörda lingon fastlagsbulle lantbruk parfait pumpasoppa sillinläggningar picklad gurka oliv- & basilikatapenade kantarelltoast jästpannkakor rabarberkräm saint agur grillad abborre i folie matblogg parmesanstänger