CITRUSFORMAGETÅRTA MED JORDGUBBAR, CHOKLADFLARN & HALLONSÅS
I dag har jag och alla som heter Fredrik (även Fritz) namnsdag. Fredrik inleder fruntimmersveckan som består av Sara, Margareta, Greta, Johanna, Magdalena, Madeleine, Emma, Emmy, Kristina och Kerstin. Grattis Fredrik och alla fruntimmer! Tänkte fira detta med att bjuda dig på på ett riktigt smarrit och somrigt jordgubbstårterecept. Tårtan består av en botten av digistivekex och smör, ett lager med fromage med smak av citron och lime, en dekor av jordgubbar och chokladflarn och om du vill även av en hallonsås. En tårta som tar sin lilla tid att mecka ihop men den som väntar på något gott...

8-10 personer:
- 14 digistivekex
- 100 g smält smör
- 1/2 l jordubbar
Fromage:
- 5 gelantinblad
- 2 äggulor
- 1 1/2 dl strösocker
- Saft och rivet skal från:
- 1 citron och
- 1 lime
- 2 äggvitor
- 3 dl vispgrädde
- 100 g mörk choklad av god kvalitet
- 1 ark plastfilm (overheadfilm)
Hallonsås (kan uteslutas):
- 3 dl frysta eller färska hallon
- 1 dl strösocker
Gör så här:
- Smula kexen, gärna i mixer och blanda med det smälta smöret. Tryck ut massan i en pajform med avtagbar kant. Dela jordgubbar på hälften och lägg dem med snittytan utmed pajformskanten. Ställ i kyl.
- Lägg gelantinbladen att mjukna i kallt vatten.
- Vispa äggulor och socker till ett vitt poröst skum. Tillsätt saft och rivet skal från citron och lime.
- Vispa äggvitor till hårt skum.
- Vispa grädden.
- Krama ur gelatinbladen och smält dem i en kastrull på svag värme. Rör om då och då. Låt svalna.
- Blanda sedan ner grädden, därefter äggulesmeten och till sist äggviteskummet.
- Häll sedan över smeten i pajformen. Låt stå och stelna i kylen i ca 3 timmar.
Chokladflarnen:
- Smält chokladen i en skål i vattenbad. Bred ut chokladen tunt på plastfilm. Ställ kallt för att stelna. Bryt sedan chokladen i önskad storlek, lossa försiktigt från plastfilmen. Tycker du detta momentet är krångligt går det naturligvis utmärkt med riven eller hackad choklad.
Dekorera tårtan med chokladen och skivade jordubbar.
Hallonsås:
- Värm och mosa bären i en kastrull, tillsätt socker. Rör till sockret löst upp. Sila bort kärnor i finmaskig sil. Servera såsen i en skål bredvid.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
skåne flankstek matbloggpriset pesto campari bröd recept kalix löjrom smoothie med spenat mango och ingefära kolakräm potatisstomp hasselbackspotatis biskvi fastlagsbulle granatäpple lakritscheesecake godis fikon rökt oxbringa gulaschsoppa rödvinssås sojabönor paj med spenat och västerbottensost huvudrätt mozzarella salsiccia aubergine granola löksoppa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax gambas morötter chokladflarn saint agur indisk mat crème ninon svamprecept oliv- & basilikatapenade oxfond 5-minuterssill salmalax päron majonnäas parfait lussekatter senapscreme brytbröd ramslökspesto heiße liebe rödlök vegetarisk, gambero smoothie kesella ceviche slottsstek mozarella semlor chorizo grillad makrill pepparrotssås gåsagille torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka jordärtskocka crème brûllée tomat- & jordgubbssallad mexikanskt spanien kalvbräss prosecco vinägrett citronmarinerad potatismos gravlax paella rödbetshummus fromage omelett panko daal jästpannkakor vegetarisk soppa lingon vårkyckling flarn grillad flankstek ost, grillad entrecote vikingfågel mousse färskost gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest vit choklad hjorthornssalt räkor, stekar fudge nektariner semla lammracks pavlova tosca matvete falukorv mumma sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor calemare flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås kycklingsallad citrus oxfilé rödkål thai basil hummus mingelrätt whiskey sour kryddsmör matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås reportage höstmat pulled negroni parmaskinka brunsås lamm nässlor romtopf ugnsbakade rotfrukter julgodis sorbet gös marmelad alla hjärtans dag ingefära ramslöksrecept pizza gräddsås rom tårta medelhavet karré sopprecept äppelpaj kakor potatisrätt citron parmesan basilika kullasparris rårörda lingon gin pannkakor långkok sjögräsnudlar torskrecept rotfrukter flädersaft tartar rödbetor matjesill fondspara kolasås munsbit torskrygg gåsmeny kalv äppeldessert tagliatelle midsommarmat frukost sockerlag kallrökt lax äpplen karl johan svamp mango spenat gåsamiddag äppelkaka frukt & bär blåbär nötkött fläsk glaze brödbak drinktilltugg entrérätt sommarmat, kycklingrätt insjöfisk tårtor julmat nu är det jul igen bröd glass potatis glassdessert sommardessert griskött asiatiskt drinkrecept italienskt torsk kyckling nybakat moltas drinktips lax gröna & sköna tillbehör dryck cocktails drinkar soppa pasta oxkött kötträtt förrätt nyårsmeny såsrecept fiskrecept dessert fisk & skaldjur köttrecept efterrätt fisk vegetarisk grill baka bakning pastarätt bbq svamp choklad soppor på grillen laxrecept hallon vegetariskt primör sylt chokladdessert skaldjur sallad husmanskost ramslök doften av nybakat bröd bär jordgubbar sill starters lakrits, apelsin sommarmat slow cooking sparris nötter sillrecept pastarecept festmåltid ramslöksolja festrätt kantareller hallonsylt västerbottensost champagne picklad fond fågelrecept grytor chokladtårta picklat nypotatis rabarber hummer tomater paj grön sparris bullar inläggning saffran abborre indiskt majonnäs nyårsdessert laxrätter björnbär korv pilgrimsmusslor pepparrot cheesecake tomatsås grillat 1-2-3-lag kantarelltoast pasta med räkor chutney, blåmusslor majs saft toscakaka lök vit sparris avocado fisk&skaldjur hollandaisesås hallonsås fiskgryta buljong whiskey scampi citrondessert fläder hummerfond nässelsoppa äppeltarte maräng våfflor fisksoppa välkomstdrink vegetarisk pasta apetizer japanskt lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad julsill skaldjursfond picklad rödlök frittata grön ärtsoppa tartlett ansjovis potatispuré vaniljsås jätteräkor hummersoppa på landet kalvleveranglais roscofflök koka hummer müsli blommor i maten melanzane ljuvliga smaker mazarin kräftsås honeysuckle pannbiff romsås curry sandefjordsås mörk choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming gädda pressgurka risotto långpannebröd ramslökssoppa vermouth oxkind pumpasoppa sashimi hallå! sillinläggningar fiskfond ugnsrostade apelsinmarmelad pannacotta gremolata bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj parmesanstänger recept gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss hummer recept gratäng räkor egg toddy wok dekoration björnbärsmarmelad hälleflundra wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka apfelstrudel kola & knäck bouillabaisse brynt smör gäddqueneller löjrom innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour tortillas färskost på filmjölk melon lantbruk entrecote pumpa persika på tallriken picklad gurka burgare kokosmjölk morotssoppa rabarberkräm fritterad fisk i folie ciabatta högrev cocoschutney tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk salsa ätliga blommor juldryck kycklingwok dekorera med blommor köttbullar lasagne karamelliserad kaka, nudlar makrill byxad brownie gås, grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj pizzadeg havskräftor nygrillat queneller pocherat ägg vegetarisk pizza blomkål, vitaminboost lättbakat körsbär varma hallon