GRILLA LÅÅÅÅÅÅNGSAMT MED "SNAKEMETODEN"
LÅNGGRILLAD KARRÉ MED UGNSBAKADE, ÖRTKRYDDADE ROTFRUKTER OCH RÖDLÖKAR
Om du inte redan provat att grilla med den så kallade snakemetoden så är detta något du bara måste testa.
Metoden innebär att köttet tillagas under lock och under extremt lång tid på indirekt låg värme, runt 100°C. Kolbriketterna läggs i en halvcirkel (orm) utmed med kanten, gärna med lite rökspån som tillför en lätt behaglig röksmak i köttet. Det finns en uppsjö med olika rökspån att köpa. Fick tips om att flis från fruktträd, t ex äpple, passar utmärkt till fläskött.
Ett värmetåligt fat med kokhett vatten placeras under köttstycket. "Ormen antänds i ena änden med några glödande bricketter. Lägg på köttet och på med locket. Sakta arbetar sig glöden igenom hela ormen.
Resultatet blir ett otroligt mört, saftigt och välsmakande kött med en härligt krispig grillyta. Det fina med snakemetoden är att det i stor sett sköter sig själv. Visst, det kräver ju lite framförhållning och planering men annars behöver du endast ha lite koll på temperaturen emellanåt så den håller sig runt de 100 graderna samt ge köttet en dusch äppeljuice lite då och då. Undvik att lyfta på locket för ofta. If you look – it wont cook!
Fläskkarrén på bilden vägde ca 1,8 kg och tillagades i ca 8 timmar tills innertemperaturen nådde 80°C.
Till karrén serverade vi ugnsbakade rotfrukter och färsk rödlök som vi rikligt kryddade med färska örter och pressad citron samt en kall enkel sås på crème fraiche och bbq- sås (t ex Sweet Baby Ray´s).
I bildspelet nedan kan du se hur "snake-metoden" går till.
Vill du har mer grilltips– besök grillbloggen bbqlovers.se.

8-10 personer:
Du behöver en rund kolklotgrill, helst med en temperaturmätare i grillens lock. 1 påse grillbricketter, ett par nävar rökflis, en värmetålig skål/ fat, en sprayflaska med äppeljuice samt en stektermometer.
- 1,8 kg urbenad fläskkarré
- 1/2 dl grillolja (honey chipotle bbq-sås)
- 3 krm kajunkrydda
- Salt och svartpeppar frånkvarn
- 2 dl äppeljuice
- 10 potatisar (normalstora)
- 1 knippe morötter
- 1 knippe rödbetor
- 2 knippe färsk rödlök (8- 10 st)
- 3-5 palsternacka (beroende på storlek)
- 1 kruka dragon (minst 1 dl grovhackad)
- 1/2 kruka oregano
- 2 kvistar rosmarin
- 1 citron (saften från)
- 4 msk olivolja
- 3 nypor flingsalt
- Svartpeppar från kvarn
- 5 dl crème fraiche
- 1/2- 1 dl bbq-sås (typ hickory Sweet Baby Ray´s)
- Ev. 1 pressad eller finhackad vitlöksklyfta
Gör så här:
- Putsa köttet från senor och hinnor. Krydda rikligt med salt och peppar. Blanda bbq-såsen med kajunkrydda och pensla på köttet.
- Lägg ett lager med kolbriketter i en halvcirkel längs med grillens kant.
- Lägg ett par nävar rökflis ovanpå kolen. Antänd ca 8 bricketter (gärna med en skorstenständare om du har) och placera sedan dessa i "ormens" ena ände.
- Koka upp vatten som du sedan häller i ett vattenbad i grillens mitt. På med gallret och placera köttet över vattenbadet. På med locket.
- Grilla i 8-9 timmar eller tills köttet har en innertemperatur på 80°C. Kontrollera då och då att grillens temeratur håller sig runt 100°C. Spraya köttet några gånger med äppeljuice. OBS: Köttet ska aldrig vändas!
- Sätt ugnen på 200°C. Skölj och ansa rotfrukterna och löken. Dela i någorlunda lika stora bitar och lägg på en plåt. Krydda med färsk dragon, oregano, rosmarin, flingsalt och peppar. Ringla över olivolja och pressa över citron. Blanda runt. Stek i ugnen i ca 30 minuter. Rör om efter halva tiden.
- Blanda ihop såsen.
- Tranchera/ skär upp köttet i centimetertjocka skivor.
- NJUT!
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
-
Mårten » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Detsamma önskas ni, i morgon blir det "stomp" till kalvfileten! (För övrigt med ..”
-
Fredrik » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Hoppas det funkar Josefina. Hade varit kul om du vill dela med dig med en bild h..”
-
Josefina » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Vad bra! Då gör jag så!! Tack! ”
-
Fredrik » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Plastfilmen ska det vara. ”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
daal couscous körsbär färskost aubergine fiskgryta nässelsoppa risotto pizzadeg kola & knäck rödbetshummus blåbär stekar mazarinkaka flarn maräng toscakaka mozarella blommor i maten müsli hummer recept laxrätter prosecco majs rödkål cokladdessert på landet chutney, whiskey sour kolakräm rulltårta bresaola granatäpple abborre basilika pulled torskrygg persika matbloggpriset kalix löjrom huvudrätt inläggning bröd recept negroni fruktsallad torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gambero champagne lakritscheesecake ceviche hasselbackspotatis hummus grön sparris halloncurd pannbiff mumma varma hallon dekorera med blommor långgrillad korv struvor på tallriken tomat- & jordgubbssallad tomatsalsa gravad lax ugnstekt lax mandelpotatis ansjovis hjorthornssalt rabarberpaj citrus gös picklad rödlök grillad flankstek fisk i folie mingelrätt cocoschutney chorizo ponzu pumpa bearnaisesås indisk mat torskrätt japanskt majonnäas löjrom melanzane rödlök långpannebröd vaktelägg havskräftor grillad gås morötter hollandaisesås räkor, slottsstek kaka, morotssoppa romsås oxbringa äppeltarte smoothie dekoration rimmad oxbringa salsiccia fikon hallå! festmåltid hummer sojabönor äppelpaj tournedos fastlagsbulle chokladflarn omelett burgare glaze flankstek vegetarisk soppa oxkind lök frukt & bär pumpasoppa karl johan svamp picklad enkelt recept gräddsås apelsin sjögräsnudlar kakor äppelkaka rabarber sillrecept parmesan apetizer rödbetor gåsagille pepparrot äppeldessert kycklingrätt höstmat frukost kantareller grytor nygrillat flädersaft svamp spenat kyckling drinktilltugg tårtor jordgubbar hallon nypotatis på grillen cocktails husmanskost gåsamiddag grill gåsmeny starters brödbak lax dryck kötträtt soppor glassdessert nu är det jul igen julmat köttrecept soppa baka fisk & skaldjur fiskrecept dessert nyårsmeny vegetarisk förrätt efterrätt sallad sommardessert sommarmat, drinkar bröd doften av nybakat bröd oxkött potatis laxrecept moltas drinktips bakning nötter asiatiskt glass pasta entrérätt midsommarmat choklad mango pastarätt kolasås sill nybakat munsbit sorbet äpplen julgodis brunsås hallonsås bär nötkött whiskey ugnsbakade rotfrukter ingefära pizza lakrits, västerbottensost vegetariskt fläder medelhavet avocado rotfrukter pilgrimsmusslor sparris cheesecake långkok torsk entrecote kantarelltoast salmalax recept oliv- & basilikatapenade grillad abborre i folie bullar lingon saint agur sockerkaka portvinsmarinerad fritterad potatismos mousse gravlax salsa tomatsallad heiße liebe hummerfond wok karré apelsinmarmelad juldryck wokgrönsaker pavlova vit sparris godis våfflor fisksoppa stekt strömming citronmarinerad välkomstdrink tomatsås rårörda lingon billig mat blomkål, lamm räkpasta grillat färskost på filmjölk grillade citroner paj tortillas tapenade svamprecept ramslök paj med spenat och västerbottensost parfait kokosmjölk matjesill semla oxfilé hallonsylt potatisrätt chokladmousse ljuvliga smaker nyårsdessert saft matvete hummersoppa granola ätliga blommor nektariner koka hummer kycklingwok fiskpågrillen marmelad smoothie med spenat mango och ingefära mazarin nudlar grillad makrill ciabatta fudge bouillabaisse med havskräfta & aioli brynt smör mangosallad webergrillad pressgurka parmaskinka gratäng brytbröd melon lammracks pasta med räkor grillad entrecote ost, sashimi indiskt ugnsrostade butternutpumpa ramslökssoppa lingonparfait frittata fromage semlor panko potatispuré flädersorbet kesella gubbröra pepparrotssmör tomater reportage mexikanskt mozzarella matblogg egg toddy gulaschsoppa makrill hälleflundra råstekt potatis pepparrotssås kycklingsallad vitaminboost gås, bouillabaisse potatisstomp vegetarisk pizza vegetarisk, lättbakat senapscreme 1-2-3-lag tagliatelle