GRILLA LÅÅÅÅÅÅNGSAMT MED "SNAKEMETODEN"
LÅNGGRILLAD KARRÉ MED UGNSBAKADE, ÖRTKRYDDADE ROTFRUKTER OCH RÖDLÖKAR
Om du inte redan provat att grilla med den så kallade snakemetoden så är detta något du bara måste testa.
Metoden innebär att köttet tillagas under lock och under extremt lång tid på indirekt låg värme, runt 100°C. Kolbriketterna läggs i en halvcirkel (orm) utmed med kanten, gärna med lite rökspån som tillför en lätt behaglig röksmak i köttet. Det finns en uppsjö med olika rökspån att köpa. Fick tips om att flis från fruktträd, t ex äpple, passar utmärkt till fläskött.
Ett värmetåligt fat med kokhett vatten placeras under köttstycket. "Ormen antänds i ena änden med några glödande bricketter. Lägg på köttet och på med locket. Sakta arbetar sig glöden igenom hela ormen.
Resultatet blir ett otroligt mört, saftigt och välsmakande kött med en härligt krispig grillyta. Det fina med snakemetoden är att det i stor sett sköter sig själv. Visst, det kräver ju lite framförhållning och planering men annars behöver du endast ha lite koll på temperaturen emellanåt så den håller sig runt de 100 graderna samt ge köttet en dusch äppeljuice lite då och då. Undvik att lyfta på locket för ofta. If you look – it wont cook!
Fläskkarrén på bilden vägde ca 1,8 kg och tillagades i ca 8 timmar tills innertemperaturen nådde 80°C.
Till karrén serverade vi ugnsbakade rotfrukter och färsk rödlök som vi rikligt kryddade med färska örter och pressad citron samt en kall enkel sås på crème fraiche och bbq- sås (t ex Sweet Baby Ray´s).
I bildspelet nedan kan du se hur "snake-metoden" går till.
Vill du har mer grilltips– besök grillbloggen bbqlovers.se.

8-10 personer:
Du behöver en rund kolklotgrill, helst med en temperaturmätare i grillens lock. 1 påse grillbricketter, ett par nävar rökflis, en värmetålig skål/ fat, en sprayflaska med äppeljuice samt en stektermometer.
- 1,8 kg urbenad fläskkarré
- 1/2 dl grillolja (honey chipotle bbq-sås)
- 3 krm kajunkrydda
- Salt och svartpeppar frånkvarn
- 2 dl äppeljuice
- 10 potatisar (normalstora)
- 1 knippe morötter
- 1 knippe rödbetor
- 2 knippe färsk rödlök (8- 10 st)
- 3-5 palsternacka (beroende på storlek)
- 1 kruka dragon (minst 1 dl grovhackad)
- 1/2 kruka oregano
- 2 kvistar rosmarin
- 1 citron (saften från)
- 4 msk olivolja
- 3 nypor flingsalt
- Svartpeppar från kvarn
- 5 dl crème fraiche
- 1/2- 1 dl bbq-sås (typ hickory Sweet Baby Ray´s)
- Ev. 1 pressad eller finhackad vitlöksklyfta
Gör så här:
- Putsa köttet från senor och hinnor. Krydda rikligt med salt och peppar. Blanda bbq-såsen med kajunkrydda och pensla på köttet.
- Lägg ett lager med kolbriketter i en halvcirkel längs med grillens kant.
- Lägg ett par nävar rökflis ovanpå kolen. Antänd ca 8 bricketter (gärna med en skorstenständare om du har) och placera sedan dessa i "ormens" ena ände.
- Koka upp vatten som du sedan häller i ett vattenbad i grillens mitt. På med gallret och placera köttet över vattenbadet. På med locket.
- Grilla i 8-9 timmar eller tills köttet har en innertemperatur på 80°C. Kontrollera då och då att grillens temeratur håller sig runt 100°C. Spraya köttet några gånger med äppeljuice. OBS: Köttet ska aldrig vändas!
- Sätt ugnen på 200°C. Skölj och ansa rotfrukterna och löken. Dela i någorlunda lika stora bitar och lägg på en plåt. Krydda med färsk dragon, oregano, rosmarin, flingsalt och peppar. Ringla över olivolja och pressa över citron. Blanda runt. Stek i ugnen i ca 30 minuter. Rör om efter halva tiden.
- Blanda ihop såsen.
- Tranchera/ skär upp köttet i centimetertjocka skivor.
- NJUT!
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
skåne flankstek matbloggpriset campari vårprimörer bröd recept kalix löjrom smoothie kesella kolakräm potatisstomp hasselbackspotatis pocherat ägg semlor granatäpple lakritscheesecake godis byxad makrill nudlar kaka, brownie lasagne huvudrätt mozzarella salsiccia karamelliserad räkor ätliga blommor salsa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax gambas rödbetshummus chokladflarn saint agur cocoschutney crème ninon kokosmjölk burgare picklad gurka flarn på tallriken persika pumpa entrecote oxfond melon färskost på filmjölk tortillas negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom gäddqueneller billig mat bouillabaisse kola & knäck semla chorizo grillad makrill pepparrotssås gåsagille skaldjurssås fiskpågrillen wokgrönsaker hälleflundra crème brûllée dekoration wok egg toddy spanien prosecco kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta gubbröra vinägrett parmesanstänger rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept jästpannkakor ugnsrostade gremolata vårkyckling varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa oxkind vitaminboost mousse färskost vikingfågel gäddrecept risotto pressgurka fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad curry romsås pannbiff mörk choklad kräftsås falukorv mumma matvete aubergine blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker kalvleveranglais på landet hummersoppa roscofflök morötter vaniljsås potatispuré ansjovis thai basil morotssoppa mingelrätt whiskey sour kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait reportage höstmat pulled vegetarisk pasta välkomstdrink brunsås parmaskinka maräng äppeltarte nässelsoppa hummerfond fläder gös marmelad whiskey ostar fiskgryta brynt smör ramslöksrecept gräddsås rom karré medelhavet äppelpaj kakor blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag rårörda lingon gin cheesecake pepparrot pilgrimsmusslor korv rotfrukter laxrätter nyårsdessert matjesill indiskt saffran kolasås munsbit torskrygg nässlor äppeldessert hummer nypotatis mango spenat chokladtårta grytor äpplen hallonsylt karl johan svamp picklad champagne äppelkaka tartar frukt & bär blåbär festrätt nötkött fläsk festmåltid brödbak drinktilltugg entrérätt sommarmat, paj kycklingrätt apelsin lakrits, julmat nu är det jul igen jordgubbar ramslök husmanskost asiatiskt bröd sill torsk skaldjur kyckling hallon glass på grillen nybakat soppor laxrecept choklad svamp drinkar bbq bakning grill kötträtt nyårsmeny fisk efterrätt köttrecept dessert fisk & skaldjur italienskt fiskrecept förrätt såsrecept vegetarisk baka oxkött soppa pasta pastarätt cocktails lax gröna & sköna tillbehör dryck vegetariskt moltas drinktips griskött drinkrecept potatis primör glassdessert chokladdessert sylt sallad sommardessert bär doften av nybakat bröd starters tomater tårtor insjöfisk sommarmat slow cooking sparris nötter sillrecept glaze pastarecept ramslöksolja rabarber kalv kantareller frukost tagliatelle gåsamiddag bullar fond ost och vin fågelrecept västerbottensost vit sparris fisk&skaldjur sockerlag picklat midsommarmat sorbet gåsmeny grön sparris kallrökt lax inläggning fondspara alla hjärtans dag abborre majonnäs flädersaft torskrecept björnbär sjögräsnudlar långkok pannkakor kullasparris tomatsås grillat basilika kantarelltoast chutney, rödbetor sopprecept majs saft toscakaka avocado tårta hollandaisesås pizza hallonsås buljong scampi parmesan citrondessert pasta med räkor julgodis ugnsbakade rotfrukter romtopf lök lamm våfflor fisksoppa negroni ingefära apetizer japanskt skaldjursfond bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg julsill tartlett picklad rödlök frittata grön ärtsoppa rödkål oxfilé citrus kycklingsallad jätteräkor gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet calemare struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås honeysuckle mazarin paj med spenat och västerbottensost nektariner tosca pavlova lammracks sandefjordsås fudge stekar räkor, gnocchi gädda torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära långpannebröd ramslökssoppa vermouth fiskfond grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar daal lingon apelsinmarmelad pannacotta panko omelett fromage hummus paella gravlax potatismos citronmarinerad hummer recept kalvbräss jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt mozarella råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka apfelstrudel slottsstek ceviche hjorthornssalt ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök foccacia lantbruk brytbröd senapscreme lussekatter parfait majonnäas päron salmalax matjessill 5-minuterssill indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept rabarberkräm fritterad fisk i folie ciabatta högrev löksoppa tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk granola gratäng sojabönor juldryck kycklingwok dekorera med blommor köttbullar fikon rödvinssås gulaschsoppa oxbringa rökt biskvi gås, grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj pizzadeg havskräftor nygrillat enkelt recept queneller pesto vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe lättbakat körsbär getost