GRILLA LÅÅÅÅÅÅNGSAMT MED "SNAKEMETODEN"
LÅNGGRILLAD KARRÉ MED UGNSBAKADE, ÖRTKRYDDADE ROTFRUKTER OCH RÖDLÖKAR
Om du inte redan provat att grilla med den så kallade snakemetoden så är detta något du bara måste testa.
Metoden innebär att köttet tillagas under lock och under extremt lång tid på indirekt låg värme, runt 100°C. Kolbriketterna läggs i en halvcirkel (orm) utmed med kanten, gärna med lite rökspån som tillför en lätt behaglig röksmak i köttet. Det finns en uppsjö med olika rökspån att köpa. Fick tips om att flis från fruktträd, t ex äpple, passar utmärkt till fläskött.
Ett värmetåligt fat med kokhett vatten placeras under köttstycket. "Ormen antänds i ena änden med några glödande bricketter. Lägg på köttet och på med locket. Sakta arbetar sig glöden igenom hela ormen.
Resultatet blir ett otroligt mört, saftigt och välsmakande kött med en härligt krispig grillyta. Det fina med snakemetoden är att det i stor sett sköter sig själv. Visst, det kräver ju lite framförhållning och planering men annars behöver du endast ha lite koll på temperaturen emellanåt så den håller sig runt de 100 graderna samt ge köttet en dusch äppeljuice lite då och då. Undvik att lyfta på locket för ofta. If you look – it wont cook!
Fläskkarrén på bilden vägde ca 1,8 kg och tillagades i ca 8 timmar tills innertemperaturen nådde 80°C.
Till karrén serverade vi ugnsbakade rotfrukter och färsk rödlök som vi rikligt kryddade med färska örter och pressad citron samt en kall enkel sås på crème fraiche och bbq- sås (t ex Sweet Baby Ray´s).
I bildspelet nedan kan du se hur "snake-metoden" går till.
Vill du har mer grilltips– besök grillbloggen bbqlovers.se.

8-10 personer:
Du behöver en rund kolklotgrill, helst med en temperaturmätare i grillens lock. 1 påse grillbricketter, ett par nävar rökflis, en värmetålig skål/ fat, en sprayflaska med äppeljuice samt en stektermometer.
- 1,8 kg urbenad fläskkarré
- 1/2 dl grillolja (honey chipotle bbq-sås)
- 3 krm kajunkrydda
- Salt och svartpeppar frånkvarn
- 2 dl äppeljuice
- 10 potatisar (normalstora)
- 1 knippe morötter
- 1 knippe rödbetor
- 2 knippe färsk rödlök (8- 10 st)
- 3-5 palsternacka (beroende på storlek)
- 1 kruka dragon (minst 1 dl grovhackad)
- 1/2 kruka oregano
- 2 kvistar rosmarin
- 1 citron (saften från)
- 4 msk olivolja
- 3 nypor flingsalt
- Svartpeppar från kvarn
- 5 dl crème fraiche
- 1/2- 1 dl bbq-sås (typ hickory Sweet Baby Ray´s)
- Ev. 1 pressad eller finhackad vitlöksklyfta
Gör så här:
- Putsa köttet från senor och hinnor. Krydda rikligt med salt och peppar. Blanda bbq-såsen med kajunkrydda och pensla på köttet.
- Lägg ett lager med kolbriketter i en halvcirkel längs med grillens kant.
- Lägg ett par nävar rökflis ovanpå kolen. Antänd ca 8 bricketter (gärna med en skorstenständare om du har) och placera sedan dessa i "ormens" ena ände.
- Koka upp vatten som du sedan häller i ett vattenbad i grillens mitt. På med gallret och placera köttet över vattenbadet. På med locket.
- Grilla i 8-9 timmar eller tills köttet har en innertemperatur på 80°C. Kontrollera då och då att grillens temeratur håller sig runt 100°C. Spraya köttet några gånger med äppeljuice. OBS: Köttet ska aldrig vändas!
- Sätt ugnen på 200°C. Skölj och ansa rotfrukterna och löken. Dela i någorlunda lika stora bitar och lägg på en plåt. Krydda med färsk dragon, oregano, rosmarin, flingsalt och peppar. Ringla över olivolja och pressa över citron. Blanda runt. Stek i ugnen i ca 30 minuter. Rör om efter halva tiden.
- Blanda ihop såsen.
- Tranchera/ skär upp köttet i centimetertjocka skivor.
- NJUT!
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
jordärtskocka crème brûllée dekoration wok egg toddy kalvbräss hummer recept citronmarinerad potatismos gravlax paella hummus fromage omelett panko pannacotta apelsinmarmelad lingon daal sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond vitaminboost mousse färskost smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås mörk choklad sandefjordsås lammracks pavlova tosca matvete paj med spenat och västerbottensost mazarin ljuvliga smaker aubergine blommor i maten müsli koka hummer calemare flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås jätteräkor kycklingsallad citrus oxfilé rödkål grön ärtsoppa frittata picklad rödlök tartlett julsill matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås skaldjursfond getost körsbär lättbakat campari vårprimörer bröd recept kalix löjrom smoothie kesella kolakräm potatisstomp hasselbackspotatis biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake godis fikon rökt oxbringa gulaschsoppa rödvinssås sojabönor köttbullar dekorera med blommor kycklingwok juldryck gratäng granola bläckfisk mangosallad sockerkaka tournedos löksoppa högrev ciabatta fisk i folie fritterad rabarberkräm svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat 5-minuterssill matjessill salmalax päron majonnäas parfait lantbruk melon färskost på filmjölk tortillas negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom hjorthornssalt ceviche slottsstek mozarella semla chorizo grillad makrill pepparrotssås gåsagille torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka medelhavet toscakaka äppelpaj kakor blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag grillat tomatsås cheesecake pepparrot pilgrimsmusslor korv björnbär laxrätter nyårsdessert matjesill indiskt reportage höstmat pulled vegetarisk pasta välkomstdrink fisksoppa våfflor maräng äppeltarte nässelsoppa hummerfond fläder gös marmelad whiskey ostar fiskgryta hallonsås pizza gräddsås avocado västerbottensost fågelrecept ost och vin fond bullar gåsamiddag tagliatelle frukost saffran kolasås munsbit torskrygg nässlor äppeldessert hummer nypotatis mango spenat fisk&skaldjur grytor festmåltid brödbak drinktilltugg entrérätt sommarmat, paj sommarmat apelsin kantareller kalv rabarber ramslöksolja nu är det jul igen jordgubbar lakrits, julmat sill torsk skaldjur potatis sommardessert sallad sylt chokladdessert vegetariskt drinkrecept griskött moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax cocktails svamp pasta pastarätt soppa baka nyårsmeny vegetarisk såsrecept efterrätt italienskt dessert fisk & skaldjur köttrecept fiskrecept fisk förrätt kötträtt grill bakning oxkött bbq drinkar dryck choklad laxrecept soppor glass hallon nybakat på grillen bröd asiatiskt husmanskost ramslök kyckling primör glassdessert starters tomater bär doften av nybakat bröd fläsk nötkött festrätt blåbär tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris nötter sillrecept glaze pastarecept vit sparris chokladtårta sockerlag picklat midsommarmat sorbet gåsmeny grön sparris kallrökt lax inläggning fondspara frukt & bär tartar äppelkaka champagne picklad karl johan svamp hallonsylt äpplen tårta rom hollandaisesås brynt smör ramslöksrecept buljong scampi parmesan citrondessert pasta med räkor julgodis ugnsbakade rotfrukter romtopf lök lamm brunsås parmaskinka negroni ingefära apetizer japanskt alla hjärtans dag abborre majonnäs flädersaft rotfrukter torskrecept sjögräsnudlar långkok pannkakor gin rårörda lingon kullasparris basilika kantarelltoast chutney, rödbetor sopprecept majs saft karré hälleflundra wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka apfelstrudel kola & knäck bouillabaisse billig mat gäddqueneller gambero vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto brytbröd senapscreme lussekatter oxfond entrecote pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka burgare kokosmjölk crème ninon cocoschutney saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever salsa ätliga blommor räkor salsiccia mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad kaka, nudlar makrill byxad brownie gås, grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj pizzadeg havskräftor nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe pesto matbloggpriset flankstek skåne lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör whiskey sour mingelrätt morotssoppa thai basil ansjovis potatispuré vaniljsås morötter roscofflök hummersoppa på landet kalvleveranglais struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås mumma falukorv kräftsås honeysuckle pannbiff romsås curry nektariner fudge stekar räkor, gnocchi gädda pressgurka risotto gäddrecept långpannebröd ramslökssoppa vermouth vikingfågel oxkind pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon vårkyckling gremolata ugnsrostade jästpannkakor recept bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj parmesanstänger vinägrett gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss prosecco spanien mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad