PAVLOVA MED HALLONCURD, GRÄDDE & FÄRSKA SOMMARBÄR

En härlig och otroligt smarrig sommardessert med en pavlova (maräng) och en helt ljuvlig halloncurd som ringlas över. Toppas med fluffigt vispad grädde och sommarbär. Till dig som älskar desserter: Prova! // Ulrika o Fredrik
PS: Desserten Pavlova är uppkallad efter den berömda ryska prima ballerinan Anna Pavlova som var aktiv i början av förra seklet. Hon var den första ballerinan som turnérade runt hela vårt klot, bland annat i Australien och Nya Zeeland som båda hävdar att de är ursprunglandet för Pavlovan och i båda länderna är desserten något av en nationalrätt. Ja, så vet du det om du inte redan visste det.

1 tårta 8- 10 personer:
Pavlova:

  • 4 äggvitor
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk ättika 12%
  • Lite smör och mjöl till bakplåtspappret.

Halloncurd:

  • 250 g frysta hallon
  • 1 ägg
  • 1 1/4 dl syltsocker
  • 25 g smör, rumstempererat

Garnering:

  • 3 dl vispgrädde
  • Färska bär efter tycke, smak och säsong.

Gör så här:
Pavlovan:

  1. Sätt ugnen på 125 °C.
  2. Vispa äggvitorna tillsammans med ättikan till ett fast skum och tillsätt hälften av sockret under vispning. Tillsätt resten av sockret efter 5 minuter och vispa sedan ytterligare 5 minuter.
  3. Klicka ut pavlovan på ett smörat och lite mjölat bakplåtspapper: Bre ut smeten till en rund form. Marängen får gärna vara lite vågig och toppig. Grädda i ugnen i ca 1 1/2 tim. Den ska vara seg i mitten. Stäng av ugnen och låt plåten stå kvar.

Halloncurden: 

  1. Tina och pressa därefter hallonen genom en finmaskig sil. Vispa upp ägget och rör ner i hallonen. Häll såsen genom en finmaskig sil ner i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt syltsocker och låt sjuda under omrörning i 2–3 minuter.
  2. Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Sätt kastrullen i en skål med kallt vatten och vispa med en elvisp tills halloncurden svalnat av.  Ställ i kylen för att svalna.

Dekoration:

  1. Vispa grädden fluffig.
  2. Lägg pavlovan på ett fat och klicka på grädden.
  3. Skeda över hälften av halloncurden och strö över färska bär. Servera resterande halloncurd i en skål bredvid.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln