RIMMAD OXBRINGA MED PEPPARROTSSÅS
I dag serverar vi riktig svensk klassisk husmanskost. Vad sägs om kokt rimmad oxbringa med pepparrotsås? Underbart gott om du frågar oss. En rätt som tar lite tid men ta dig den tiden. Du blir rikligt belönad med att kunna få avnjuta en fantastiskt god måltid och dessutom, som de flesta långkok, så sköter det sig själv till största delen.
Kanske något att förgylla helgen med? Ulrika o Fredrik
4 personer:
- 700-800 g rimmad oxbringa
- 3 morötter
- 1 gul lök
- ¼ rotselleri
- 3 lagerblad
- 10 svartpepparkorn
- 1 litet knippe färsk timjan
- Ca 2 liter vatten
- 3 tsk salt/ liter vatten
Såsen:
- 1 dl grädde
- 2 dl mjölk
- 1-2 dl buljong från köttkoket
- 2 msk mjöl
- 50 g smör
- 1 msk dijonsenap
- 2 dl riven pepparrot
- salt och vitpeppar från kvarn
Tillbehör:
- 1 knippe morötter
- 1 msk smör
- 2 dl buljong från koket
- salt
- ev en nypa råsocker
- Kokt potatis
- Persilja
- Extra riven pepparrot
Gör så här:
- Lägg oxbringan i en stor tjockbottnad kastrull och häll på vatten så att det gott och väl täcker köttet. Koka upp och skumma av noga. (Fortsätt skumma av lite då och då under hela koket om det behövs. Buljongen ska vara klar.)
- Skala och skär lök och rotsakerna i grova bitar och lägg dem tillsammans med kryddorna i grytan. Var inte rädd för att salta vattnet ordentligt även om köttet är rimmat. Låt småkoka på svag värme i minst 2 timmar eller tills köttet blivit riktigt mört. Prova med att sticka med en gaffel. Köttet ska släppa lätt. Ta upp bringan, låt rinna av och linda in och låt vila i folie.
- Skala och koka potatisen i saltat vatten.
- Skala morötterna och skär t ex i slantar. Kocka i buljongen från köttkoket i 5-10 minuter, beroende på tjocklek. Får du tag i späda primörmorötter ska dessa endast kokas i ett par minuter, gärna hela med lite av blasten kvar. Slunga morötterna i en klick smör och eventuellt en nypa råsocker (om du har) strax innan servering.
- Finriv pepparroten.
- Smält smör i en kastrull och tillsätt mjöl under vispning. Tillsätt sedan grädde, mjölk och buljong från köttkoket. Smaksätt med dijonsenap, salt och peppar. Låt småputtra i några minuter. Tillsätt pepparrot efter tycke och smak. Runda av såsen (montera) med en klick smör strax innan servering.
Servera gärna en skål med extra riven pepparrot.
Njut!
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
högrev ciabatta fisk i folie fritterad gambas kokosmjölk burgare rabarberkräm flarn på tallriken persika pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill senapscreme brytbröd lantbruk foccacia rödlök vegetarisk, gambero ramslökspesto billig mat bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt chorizo grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka skaldjurssås melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka kalvbräss hummer recept kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta gubbröra vinägrett rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger ugnsrostade gremolata pannacotta rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar mousse färskost vikingfågel vermouth risotto pressgurka gäddrecept stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad fastlagsbulle lammracks pavlova tosca nektariner falukorv mumma matvete paj med spenat och västerbottensost aubergine blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare kycklingsallad citrus oxfilé rödkål morotssoppa mingelrätt whiskey sour thai basil tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait kryddsmör getost körsbär lättbakat vårprimörer bröd recept kalix löjrom campari enkelt recept nygrillat havskräftor pizzadeg smoothie kesella granatäpple lakritscheesecake godis apfelstrudelpaj rökt oxbringa gulaschsoppa rödvinssås fikon köttbullar dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor gratäng granola räkor mangosallad sockerkaka tournedos löksoppa gös pasta med räkor parmesan scampi buljong hallonsås pizza hollandaisesås tårta avocado toscakaka saft majs sopprecept potatisrätt blåmusslor kantarelltoast basilika grillat tomatsås kullasparris pannkakor långkok sjögräsnudlar rotfrukter björnbär flädersaft majonnäs abborre alla hjärtans dag japanskt apetizer vegetarisk pasta negroni fisksoppa våfflor lamm äppeltarte nässelsoppa hummerfond romtopf midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur vit sparris äpplen fågelrecept ost och vin fond champagne gåsamiddag tartar frukt & bär fondspara kolasås munsbit grön sparris nässlor äppeldessert hummer nötkött fläsk pastarecept brödbak drinktilltugg entrérätt sommarmat, paj kycklingrätt apelsin kantareller kalv julmat nu är det jul igen jordgubbar lakrits, sylt chokladdessert glassdessert primör potatis ramslök husmanskost asiatiskt moltas drinktips vegetariskt drinkrecept griskött soppor laxrecept choklad svamp pasta pastarätt oxkött grill kötträtt nyårsmeny fisk efterrätt köttrecept dessert fisk & skaldjur italienskt fiskrecept förrätt såsrecept vegetarisk baka soppa bakning bbq drinkar cocktails lax gröna & sköna tillbehör dryck hallon nybakat på grillen glass sallad sommardessert kyckling skaldjur torsk sill bröd tomater bär doften av nybakat bröd starters festrätt blåbär tårtor insjöfisk sommarmat slow cooking sparris nötter sillrecept glaze festmåltid ramslöksolja rabarber sorbet gåsmeny kallrökt lax torskrygg inläggning saffran frukost tagliatelle äppelkaka bullar picklad karl johan svamp hallonsylt västerbottensost grytor chokladtårta spenat sockerlag nypotatis fläder julgodis ugnsbakade rotfrukter lök maräng parmaskinka brunsås välkomstdrink ingefära pulled höstmat reportage indiskt matjesill nyårsdessert laxrätter torskrecept korv pilgrimsmusslor pepparrot cheesecake gin rårörda lingon 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron chutney, rödbetor kakor äppelpaj medelhavet karré rom gräddsås ramslöksrecept brynt smör fiskgryta ostar whiskey marmelad citrondessert bläckfisk gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever salsa ätliga blommor lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella huvudrätt byxad brownie kaka, nudlar makrill semlor biskvi gås, grillade citroner saffransbullar queneller pocherat ägg hasselbackspotatis potatisstomp kolakräm heiße liebe pesto vegetarisk pizza blomkål, skåne matbloggpriset flankstek julsill skaldjursfond bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata jätteräkor ansjovis potatispuré vaniljsås morötter roscofflök hummersoppa på landet kalvleveranglais struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås kräftsås honeysuckle mazarin sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås curry gädda fudge stekar räkor, gnocchi smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest pyttipanna vitaminboost långpannebröd ramslökssoppa varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi hallå! jästpannkakor daal lingon apelsinmarmelad paella panko omelett fromage hummus gravlax potatismos citronmarinerad spanien prosecco björnbärsmarmelad egg toddy wok dekoration crème brûllée hälleflundra wokgrönsaker fiskpågrillen semla mozarella råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka gäddqueneller slottsstek ceviche negroni sour löjrom innanlår fruktsallad chokladmousse lussekatter tortillas färskost på filmjölk melon picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax matjessill crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept cocoschutney saint agur chokladflarn rödbetshummus