RIMMAD OXBRINGA MED PEPPARROTSSÅS
I dag serverar vi riktig svensk klassisk husmanskost. Vad sägs om kokt rimmad oxbringa med pepparrotsås? Underbart gott om du frågar oss. En rätt som tar lite tid men ta dig den tiden. Du blir rikligt belönad med att kunna få avnjuta en fantastiskt god måltid och dessutom, som de flesta långkok, så sköter det sig själv till största delen.
Kanske något att förgylla helgen med? Ulrika o Fredrik
4 personer:
- 700-800 g rimmad oxbringa
- 3 morötter
- 1 gul lök
- ¼ rotselleri
- 3 lagerblad
- 10 svartpepparkorn
- 1 litet knippe färsk timjan
- Ca 2 liter vatten
- 3 tsk salt/ liter vatten
Såsen:
- 1 dl grädde
- 2 dl mjölk
- 1-2 dl buljong från köttkoket
- 2 msk mjöl
- 50 g smör
- 1 msk dijonsenap
- 2 dl riven pepparrot
- salt och vitpeppar från kvarn
Tillbehör:
- 1 knippe morötter
- 1 msk smör
- 2 dl buljong från koket
- salt
- ev en nypa råsocker
- Kokt potatis
- Persilja
- Extra riven pepparrot
Gör så här:
- Lägg oxbringan i en stor tjockbottnad kastrull och häll på vatten så att det gott och väl täcker köttet. Koka upp och skumma av noga. (Fortsätt skumma av lite då och då under hela koket om det behövs. Buljongen ska vara klar.)
- Skala och skär lök och rotsakerna i grova bitar och lägg dem tillsammans med kryddorna i grytan. Var inte rädd för att salta vattnet ordentligt även om köttet är rimmat. Låt småkoka på svag värme i minst 2 timmar eller tills köttet blivit riktigt mört. Prova med att sticka med en gaffel. Köttet ska släppa lätt. Ta upp bringan, låt rinna av och linda in och låt vila i folie.
- Skala och koka potatisen i saltat vatten.
- Skala morötterna och skär t ex i slantar. Kocka i buljongen från köttkoket i 5-10 minuter, beroende på tjocklek. Får du tag i späda primörmorötter ska dessa endast kokas i ett par minuter, gärna hela med lite av blasten kvar. Slunga morötterna i en klick smör och eventuellt en nypa råsocker (om du har) strax innan servering.
- Finriv pepparroten.
- Smält smör i en kastrull och tillsätt mjöl under vispning. Tillsätt sedan grädde, mjölk och buljong från köttkoket. Smaksätt med dijonsenap, salt och peppar. Låt småputtra i några minuter. Tillsätt pepparrot efter tycke och smak. Runda av såsen (montera) med en klick smör strax innan servering.
Servera gärna en skål med extra riven pepparrot.
Njut!
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
räkor, stekar fudge gädda stekt strömming pannbiff mörk choklad sandefjordsås curry romsås mumma matvete falukorv tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg tomatsallad på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais potatispuré ansjovis jätteräkor vaniljsås mingelrätt whiskey sour thai basil hummus butternutpumpa bearnaisesås skaldjursfond julsill portvinsmarinerad körsbär lättbakat varma hallon blomkål, vegetarisk pizza pesto campari hasselbackspotatis pocherat ägg queneller nygrillat gås, biskvi fastlagsbulle granatäpple lakritscheesecake nudlar kaka, brownie byxad makrill salsiccia karamelliserad lasagne köttbullar dekorera med blommor granola aubergine sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever ugnstekt lax fisk i folie fritterad gambas morötter svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon persika pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill salmalax senapscreme brytbröd lantbruk vegetarisk, gambero ramslökspesto heiße liebe rödlök ceviche slottsstek smoothie kesella halloncurd råstekt potatis mozarella semlor chorizo grillad makrill wokgrönsaker hälleflundra torskrätt wok egg toddy björnbärsmarmelad dekoration prosecco spanien kalvbräss rulltårta gubbröra vinägrett citronmarinerad grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger rabarberpaj ugnsrostade gremolata pannacotta apelsinmarmelad pumpasoppa oxkind vårkyckling flarn grillad flankstek färskost vikingfågel mousse risotto pressgurka pannkakor pepparrot sjögräsnudlar pilgrimsmusslor torskrecept nyårsdessert flädersaft majonnäs abborre matjesill apetizer reportage vegetarisk pasta välkomstdrink brunsås parmaskinka lamm nässlor hummerfond romtopf sorbet gös whiskey marmelad buljong ingefära ramslöksrecept gräddsås hollandaisesås avocado vit sparris toscakaka lök majs sopprecept chutney, potatisrätt pasta med räkor kantarelltoast 1-2-3-lag gin grillat spenat gåsamiddag västerbottensost hallonsylt saffran kolasås bullar grön sparris äppeldessert kalv hummer rabarber nypotatis picklat chokladtårta kallrökt lax fågelrecept fond picklad slow cooking kycklingrätt insjöfisk apelsin blåbär nötkött fläsk glaze brödbak drinktilltugg entrérätt doften av nybakat bröd julmat nu är det jul igen jordgubbar bär torsk kyckling glassdessert husmanskost sallad skaldjur chokladdessert sylt gröna & sköna tillbehör nybakat moltas drinktips lax dryck choklad svamp pastarätt soppa oxkött kötträtt vegetarisk nyårsmeny såsrecept fiskrecept dessert fisk & skaldjur köttrecept efterrätt fisk förrätt grill baka bakning pasta drinkar bbq cocktails soppor laxrecept hallon vegetariskt på grillen italienskt drinkrecept asiatiskt griskött ramslök sommardessert primör glass bröd sill starters lakrits, potatis nötter sillrecept pastarecept festmåltid ramslöksolja festrätt kantareller tårtor sommarmat sommarmat, sparris mango karl johan svamp äpplen grytor sockerlag frukost midsommarmat tagliatelle tomater paj gåsmeny torskrygg inläggning munsbit fondspara frukt & bär äppelkaka champagne rårörda lingon kullasparris tomatsås basilika parmesan citron blåmusslor saft kakor äppelpaj medelhavet karré tårta rom fisk&skaldjur hallonsås pizza fiskgryta alla hjärtans dag scampi citrondessert fläder nässelsoppa julgodis ugnsbakade rotfrukter äppeltarte maräng våfflor fisksoppa negroni japanskt pulled höstmat indiskt rödbetor tartar laxrätter björnbär rotfrukter korv långkok cheesecake gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest ramslökssoppa vermouth långpannebröd sashimi hallå! sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, jästpannkakor daal lingon vegetarisk soppa rödbetshummus paella panko omelett fromage kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos gratäng räkor hummer recept tomat- & jordgubbssallad crème brûllée jordärtskocka mexikanskt fiskpågrillen skaldjurssås mazarinkaka rimmad oxbringa couscous kladdkaka apfelstrudel gåsagille pepparrotssås brynt smör gäddqueneller kola & knäck bouillabaisse fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom innanlår lussekatter tortillas färskost på filmjölk melon på tallriken picklad gurka parfait majonnäas päron morotssoppa rabarberkräm burgare kokosmjölk ciabatta högrev cocoschutney saint agur chokladflarn mangosallad bläckfisk gravad lax mandelpotatis ätliga blommor salsa mozzarella huvudrätt paj med spenat och västerbottensost sojabönor juldryck kycklingwok rökt fikon rödvinssås gulaschsoppa oxbringa grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis potatisstomp kolakräm smoothie med spenat mango och ingefära pizzadeg havskräftor vitaminboost kalix löjrom bröd recept flankstek skåne matbloggpriset ponzu matblogg kryddsmör lingonparfait tapenade frukt grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata kycklingsallad rödkål oxfilé citrus calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet blommor i maten melanzane ljuvliga smaker koka hummer müsli kräftsås honeysuckle mazarin lammracks semla nektariner tosca pavlova hjorthornssalt vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli