LYXIG BOUILLABAISSE MED HAVSKRÄFTA & AIOLI
I dag så serverar vi vår version av Bouillabaisse som är en fisk- och skaldjurssoppa med ursprung från Marseille i södra Frankrike. Enligt sägen så uppstod rätten när stadens fiskare kokte en mustig gryta på den fångst som de inte fick såld.
Fransmännen som är mycket om sig och kring sig när det gäller deras mat, har naturligtvis tagit fram ett "originalrecept" på Bouillabaisse men vi tycker nog att man får lov att improvisera lite som man vill. Några ingrdienser som dock bör ingå är minst ett par vita fisksorter, skaldjur av något slag, buljong, vitt torrt vin, tomat, lök, vitlök och saffran. Till vår soppa på torsk, hälleflundra, musslor och räkor så serverar vi dessutom varsin hel kokt havskräfta sidan om, en skål men aioli samt ett gott rostat bröd. Lyxigt värre!
Den ambitiöse kokar sin egen buljong till soppan på fisk- och skaldjursrens och visst – det gör skillnad. I det här receptet har vi dock varit bekväma och använt färdigköpt koncentrerad buljong. För aiolin har vi däremot recept på både egengjord och köpt majonnäs. Gör som du vill & lycka till!
4 personer:
Soppan:
- 600 g vit fiskfilé (vi använde hälften hälleflundra och hälften torsk)
- 300 g räkor med skal
- 4 msk koncentrerad fiskbuljong.
- 8 dl vatten
- 2 dl torrt vitt vin
- 2 msk olivolja
- 1 fänkål
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1/2 röd chili (alt. 1 tsk chilipulver)
- 4 potatisar (ca 300 g)
- 4 morötter (ca 300 g)
- 2 burkar hela tomater
- 1 burk krossade tomater
- 2 lagerblad
- Färsk timjan, blad från några kvistar
- 2 pkt saffran
- 2-3 tsk salt
- Vitpeppar från kvarn
- 1 påse/ nät blåmusslor
- 1 msk olivolja
- 3 dl vitt vin
- 2 schalottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 knippe bladpersilja
- 1 litet knippe timjan
- Salt och svartpeppar
Aioli (Ambitiöst):
- 2 äggulor
- 1 dl rapsolja
- 1 dl olivolja
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 2 vitlöksklyftor
- 1/2 tsk salt
- 1 nypa cayennepeppar
Aioli (Bekvämt):
- 2 dl majonnäs
- 2 tsk dijonsenap
- 2 vitlöksklyftor
- 1 nypa cayennepeppar
Kokta havskräftor, ett gott bröd och persiljekvistar
Gör så här:
- Skala och hacka löken, finhacka vitlöksklyftan och en halv chili (ta bort kärnorna).
- Ansa fänkål och skala potatis och morötter. Strimla fänkålen och skär morätterna och potatisen i ca 2 cm stora bitar/ kuber.
- Fräs löken, vitlöken och chilin i olivolja i en stor tjockbottnad gryta tills de mjuknar utan att ta färg.
- Tillsätt fänkålen, potatisen och morötterna och låt dem fräsa med i någon minut. Tillsätt därefter de hela och krossade tomaterna, vatten, 2 dl vitt , fond, saffran, lagerblad, timjanblad. Salta och peppra. Låt småputtra i ca 30 minuter. Under tiden fixar du musslorna och aiolin.
- Skrubba och skölj musslorna noga. Kassera alla musslor med trasigt skal och de som inte sluter sig när du knackar på skalet.
- Skala och finhacka schalottenlök och vitlök som du sedan fräser i olivolja utan att ta färg i en katrull. Tillsätt musslorna efter en minut. Hacka persiljan grovt och strö över musslorna. (spara några kvistar till dekoration). Häll på vinet och låt småkoka i ca 4 minuter. Salta och peppra. Rör om då och då och plocka bort de musslor som inte har öppnat sig. Häll sedan ner musslorna och kokspadet i soppan och låt puttra med de sista minuterna.
- Skär fisken i ca 4×4 cm stora bitar och låt dem sjuda med i soppan i 3-4 minuter. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.
- Skala räkorna och lägg i soppan precis innan servering.
Aioli för den ambitiöse:
- Rör ihop äggulor, senap och vinäger i en skål.
- Vispa ner oljan, först droppvis och sedan i en jämn stråle. Lägg gärna en fuktig trasa eller handduk under skålen så far den inte omkring när du vispar.
- Smaksätt med pressad vitlök, salt och lite cayennepeppar.
Aioli för den bekväme:
- Rör ihop majonnäs och senap. Smaksätt med pressad vitlök och en nypa cayennepeppar.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
matblogg grillad abborre i folie saint agur gambas varma hallon kantarelltoast oliv- & basilikatapenade rabarberkräm jästpannkakor pumpasoppa parfait picklad gurka sillinläggningar rårörda lingon färskost tortillas lantbruk fastlagsbulle couscous stekt strömming torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest löjrom fikon romsås bouillabaisse med havskräfta & aioli kola & knäck gädda dekorera med blommor stekar gåsagille sandefjordsås ätliga blommor gulaschsoppa hälleflundra aubergine ugnstekt lax müsli egg toddy cocoschutney crème brûllée på landet majs indisk mat kalvlever rulltårta chutney, gravlax blåmusslor på tallriken salmalax bresaola paella ramslökssoppa ost, lingon pannacotta heiße liebe rödlök entrecote vårkyckling saffran potatisstomp brytbröd mozarella semlor lammracks havskräftor gambero makrill fisksoppa grillad gås vit choklad torskrätt dekoration långgrillad nudlar tosca byxad italienskt kycklingwok mazarin honeysuckle lasagne gratäng granola koka hummer jordärtskocka kalvbräss chokladflarn mandelpotatis hummersoppa roscofflök calemare hummus portvinsmarinerad oxfilé rödkål högrev hallå! sashimi svamprecept mingelrätt whiskey sour thai basil mousse pumpa ugnsrostade skaldjursfond 5-minuterssill blomkål, majonnäas pulled lussekatter grillade citroner risotto kalix löjrom nektariner semla grillad makrill tomatsås matvete fiskpågrillen slottsstek gås, biskvi apfelstrudel tomat- & jordgubbssallad rimmad oxbringa kaka, brownie melanzane prosecco salsiccia ciabatta potatisrätt torskrecept kalvleveranglais matjesill sockerkaka tournedos löksoppa köttrecept,kött parmesan reportage scampi parmaskinka bullar gräddsås pepparrot rotfrukter rom toscakaka sopprecept alla hjärtans dag citron midsommarmat grillat på grillen kantareller karl johan svamp gin avocado pizza lök fläder björnbär rödbetor svamp tartar höstmat cheesecake vegetarisk pasta brunsås välkomstdrink pilgrimsmusslor västerbottensost grytor saft festrätt festmåltid julgodis hummer bär munsbit grön sparris gåsamiddag tagliatelle nypotatis frukt & bär picklat fond champagne gåsmeny sillrecept picklad spenat insjöfisk ramslöksolja sommarmat, potatis hallon husmanskost sill starters torsk nötkött glassdessert skaldjur drinkrecept ramslök kyckling kötträtt sallad nybakat primör soppor laxrecept vegetariskt oxkött köttrecept pastarätt bakning baka fisk & skaldjur vegetarisk efterrätt dessert fiskrecept fisk såsrecept nyårsmeny förrätt pasta soppa drinkar grill dryck cocktails lax sommardessert asiatiskt moltas drinktips doften av nybakat bröd choklad bröd julmat lakrits, nu är det jul igen kycklingrätt sparris glass sommarmat nötter tårtor brödbak jordgubbar apelsin äpplen fondspara mango äppeldessert fågelrecept kallrökt lax drinktilltugg chokladdessert frukost rabarber äppelkaka paj sockerlag entrérätt kolasås romtopf hummerfond äppelpaj äppeltarte laxrätter nässelsoppa maräng nässlor negroni blåbär fiskgryta nygrillat 1-2-3-lag gös sylt pasta med räkor sorbet ugnsbakade rotfrukter medelhavet vit sparris kullasparris hollandaisesås apetizer hallonsås buljong ingefära basilika abborre marmelad kakor flädersaft sjögräsnudlar fisk&skaldjur ramslöksrecept torskrygg långkok inläggning whiskey citrondessert morotssoppa bläckfisk gravad lax potatismos fromage morötter indiskt salsa vaniljsås juldryck wok mangosallad skaldjurssås rödvinssås wokgrönsaker karré blommor i maten ljuvliga smaker godis våfflor pepparrotssås gäddqueneller pocherat ägg bouillabaisse lamm negroni sour pesto långpannebröd brynt smör hjorthornssalt skåne grillad entrecote färskost på filmjölk fruktsallad kryddsmör lingonparfait tapenade melon crème ninon tartlett picklad rödlök kokosmjölk persika flankstek flarn jätteräkor ansjovis fisk i folie apelsinmarmelad kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss daal gravlaxsås nyårsdessert hallonsylt rabarberpaj recept struvor tomatsalsa kycklingsallad pastarecept glaze mumma korv tomater räkor mörk choklad pannbiff oxbringa mozzarella vaktelägg apfelstrudelpaj fudge hasselbackspotatis pavlova queneller pressgurka räkor, chorizo campari vikingfågel bröd recept kesella smoothie oxkind matbloggpriset chokladmousse julsill gremolata butternutpumpa körsbär grön ärtsoppa panko frittata grillad flankstek majonnäs vinägrett gubbröra potatispuré rödbetshummus spanien hummer recept pepparrotssmör citrus björnbärsmarmelad karamelliserad mexikanskt flädersorbet citronmarinerad kräftsås mazarinkaka tomatsallad huvudrätt chokladtårta råstekt potatis griskött paj med spenat och västerbottensost sojabönor pizzadeg halloncurd gäddrecept ramslökspesto vegetarisk pizza ceviche lakritscheesecake granatäpple vermouth fiskfond lättbakat vegetarisk, kolakräm smoothie med spenat mango och ingefära oxfond bearnaisesås senapscreme vitaminboost burgare vegetarisk soppa japanskt parmesanstänger fritterad omelett ponzu