LYXIG BOUILLABAISSE MED HAVSKRÄFTA & AIOLI
I dag så serverar vi vår version av Bouillabaisse som är en fisk- och skaldjurssoppa med ursprung från Marseille i södra Frankrike. Enligt sägen så uppstod rätten när stadens fiskare kokte en mustig gryta på den fångst som de inte fick såld.
Fransmännen som är mycket om sig och kring sig när det gäller deras mat, har naturligtvis tagit fram ett "originalrecept" på Bouillabaisse men vi tycker nog att man får lov att improvisera lite som man vill. Några ingrdienser som dock bör ingå är minst ett par vita fisksorter, skaldjur av något slag, buljong, vitt torrt vin, tomat, lök, vitlök och saffran. Till vår soppa på torsk, hälleflundra, musslor och räkor så serverar vi dessutom varsin hel kokt havskräfta sidan om, en skål men aioli samt ett gott rostat bröd. Lyxigt värre!
Den ambitiöse kokar sin egen buljong till soppan på fisk- och skaldjursrens och visst – det gör skillnad. I det här receptet har vi dock varit bekväma och använt färdigköpt koncentrerad buljong. För aiolin har vi däremot recept på både egengjord och köpt majonnäs. Gör som du vill & lycka till!
4 personer:
Soppan:
- 600 g vit fiskfilé (vi använde hälften hälleflundra och hälften torsk)
- 300 g räkor med skal
- 4 msk koncentrerad fiskbuljong.
- 8 dl vatten
- 2 dl torrt vitt vin
- 2 msk olivolja
- 1 fänkål
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1/2 röd chili (alt. 1 tsk chilipulver)
- 4 potatisar (ca 300 g)
- 4 morötter (ca 300 g)
- 2 burkar hela tomater
- 1 burk krossade tomater
- 2 lagerblad
- Färsk timjan, blad från några kvistar
- 2 pkt saffran
- 2-3 tsk salt
- Vitpeppar från kvarn
- 1 påse/ nät blåmusslor
- 1 msk olivolja
- 3 dl vitt vin
- 2 schalottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 knippe bladpersilja
- 1 litet knippe timjan
- Salt och svartpeppar
Aioli (Ambitiöst):
- 2 äggulor
- 1 dl rapsolja
- 1 dl olivolja
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 2 vitlöksklyftor
- 1/2 tsk salt
- 1 nypa cayennepeppar
Aioli (Bekvämt):
- 2 dl majonnäs
- 2 tsk dijonsenap
- 2 vitlöksklyftor
- 1 nypa cayennepeppar
Kokta havskräftor, ett gott bröd och persiljekvistar
Gör så här:
- Skala och hacka löken, finhacka vitlöksklyftan och en halv chili (ta bort kärnorna).
- Ansa fänkål och skala potatis och morötter. Strimla fänkålen och skär morätterna och potatisen i ca 2 cm stora bitar/ kuber.
- Fräs löken, vitlöken och chilin i olivolja i en stor tjockbottnad gryta tills de mjuknar utan att ta färg.
- Tillsätt fänkålen, potatisen och morötterna och låt dem fräsa med i någon minut. Tillsätt därefter de hela och krossade tomaterna, vatten, 2 dl vitt , fond, saffran, lagerblad, timjanblad. Salta och peppra. Låt småputtra i ca 30 minuter. Under tiden fixar du musslorna och aiolin.
- Skrubba och skölj musslorna noga. Kassera alla musslor med trasigt skal och de som inte sluter sig när du knackar på skalet.
- Skala och finhacka schalottenlök och vitlök som du sedan fräser i olivolja utan att ta färg i en katrull. Tillsätt musslorna efter en minut. Hacka persiljan grovt och strö över musslorna. (spara några kvistar till dekoration). Häll på vinet och låt småkoka i ca 4 minuter. Salta och peppra. Rör om då och då och plocka bort de musslor som inte har öppnat sig. Häll sedan ner musslorna och kokspadet i soppan och låt puttra med de sista minuterna.
- Skär fisken i ca 4×4 cm stora bitar och låt dem sjuda med i soppan i 3-4 minuter. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.
- Skala räkorna och lägg i soppan precis innan servering.
Aioli för den ambitiöse:
- Rör ihop äggulor, senap och vinäger i en skål.
- Vispa ner oljan, först droppvis och sedan i en jämn stråle. Lägg gärna en fuktig trasa eller handduk under skålen så far den inte omkring när du vispar.
- Smaksätt med pressad vitlök, salt och lite cayennepeppar.
Aioli för den bekväme:
- Rör ihop majonnäs och senap. Smaksätt med pressad vitlök och en nypa cayennepeppar.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
jordärtskocka crème brûllée dekoration wok egg toddy kalvbräss hummer recept kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta gubbröra recept parmesanstänger rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola gremolata pannacotta apelsinmarmelad ugnsrostade fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote vikingfågel vermouth ramslökssoppa långpannebröd gäddrecept risotto pressgurka gädda gnocchi räkor, stekar fudge nektariner curry romsås pannbiff honeysuckle kräftsås falukorv mumma sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor calemare flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås morötter vaniljsås potatispuré ansjovis tartlett grön ärtsoppa frittata picklad rödlök skaldjursfond julsill portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait getost körsbär lättbakat campari vårprimörer bröd recept kalix löjrom smoothie kesella kolakräm potatisstomp hasselbackspotatis biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake godis fikon rökt oxbringa gulaschsoppa rödvinssås sojabönor köttbullar dekorera med blommor kycklingwok juldryck gratäng granola löksoppa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax gambas rödbetshummus chokladflarn saint agur indisk mat crème ninon kokosmjölk burgare picklad gurka flarn salmalax päron majonnäas parfait lussekatter senapscreme brytbröd ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, gambero gäddqueneller billig mat bouillabaisse kola & knäck apfelstrudel kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis skaldjurssås fiskpågrillen wokgrönsaker hälleflundra karré sopprecept äppelpaj kakor rödbetor chutney, kantarelltoast 1-2-3-lag grillat tomatsås cheesecake pepparrot pilgrimsmusslor korv björnbär laxrätter nyårsdessert indiskt abborre reportage höstmat pulled vegetarisk pasta välkomstdrink fisksoppa våfflor maräng äppeltarte nässelsoppa hummerfond fläder pasta med räkor scampi parmesan ostar fiskgryta hallonsås pizza gräddsås avocado västerbottensost fågelrecept ost och vin fond bullar gåsamiddag tartar frukost saffran kolasås munsbit torskrygg nässlor äppeldessert hummer midsommarmat picklat sockerlag chokladtårta vit sparris pastarecept glaze sillrecept nötter sparris slow cooking kycklingrätt insjöfisk tårtor blåbär kalv nötkött fläsk doften av nybakat bröd jordgubbar lakrits, starters torsk skaldjur potatis sommardessert sallad sylt glass på grillen nybakat hallon moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax cocktails svamp pasta pastarätt oxkött baka nyårsmeny vegetarisk såsrecept efterrätt italienskt dessert fisk & skaldjur köttrecept fiskrecept fisk förrätt kötträtt grill bakning soppa bbq drinkar dryck choklad laxrecept soppor griskött drinkrecept vegetariskt chokladdessert bröd asiatiskt husmanskost ramslök kyckling primör glassdessert julmat bär sill nu är det jul igen ramslöksolja tomater festrätt kantareller apelsin sommarmat paj sommarmat, entrérätt drinktilltugg brödbak festmåltid grytor fisk&skaldjur spenat mango nypotatis rabarber sorbet gåsmeny grön sparris kallrökt lax inläggning fondspara frukt & bär tagliatelle äppelkaka champagne picklad karl johan svamp hallonsylt äpplen tårta rom hollandaisesås brynt smör ramslöksrecept buljong whiskey marmelad gös citrondessert julgodis ugnsbakade rotfrukter romtopf lök lamm brunsås parmaskinka negroni ingefära apetizer japanskt alla hjärtans dag matjesill majonnäs flädersaft rotfrukter torskrecept sjögräsnudlar långkok pannkakor gin rårörda lingon kullasparris basilika citron potatisrätt blåmusslor majs saft toscakaka medelhavet mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo semla mozarella slottsstek ceviche hjorthornssalt löjrom innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour tortillas färskost på filmjölk melon lantbruk entrecote pumpa persika på tallriken 5-minuterssill oxfond oliv- & basilikatapenade svamprecept rabarberkräm fritterad fisk i folie ciabatta högrev cocoschutney tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk salsa ätliga blommor räkor salsiccia mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad kaka, nudlar makrill byxad brownie gås, grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj pizzadeg havskräftor nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe pesto matbloggpriset flankstek skåne bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg kryddsmör whiskey sour mingelrätt morotssoppa thai basil rödkål oxfilé citrus kycklingsallad jätteräkor hummersoppa på landet kalvleveranglais roscofflök koka hummer müsli blommor i maten aubergine ljuvliga smaker mazarin paj med spenat och västerbottensost matvete tosca pavlova lammracks sandefjordsås mörk choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle vit choklad torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära färskost mousse vitaminboost oxkind pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon vårkyckling lingon vegetarisk soppa jästpannkakor daal panko omelett fromage hummus paella gravlax potatismos citronmarinerad vinägrett prosecco spanien mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad