NYTTIGT OCH ALLDELES UNDERBART GOTT BRÖD MED NÖTTER OCH FRUKT
DESSUTOM: FÄRSKOST PÅ FILMJÖLK
Då var det bakdax och återigen så bjuder vi på ett enkelt brödrecept. Ett bröd som förutom att det är fantastiskt gott också är fyllt med massor av nyttiga nötter, frön och torkad frukt. I vårt recept valde vi fikon och aprikoser men du kan variera med andra torkade frukter och bär efter tycke och smak, t ex plommon, russin eller tranbär. Då brödet är kompakt och ganska mäktigt bör det skäras upp och serveras i tunna skivor. Prova gärna även att torka tunna skivor i ugnen till ett gott knäckebröd. Längst ner i inlägget hittar du en liten receptfilm om brödet som kanske kan vara till hjälp.
Dagen innan gjorde vi även en färskost på filmjölk som fick stå och rinna av över natten. Även detta är superenkelt att göra och så gott att bre på mackan! Osten på bilden smaksatte vi med färska örter men här kan du experimentera med smaksättningar. Några förslag är vitlök, soltorkade tomater eller pepparrot. Lycka till med bröd och ost! Ulrika o Fredrik
- 2 ½ dl havregryn
- 2 ½ dl sötmandel och/ eller hasselnötter
- 2 ½ dl valnötter
- 3 dl hasselnötsmjöl eller mandelmjöl
- 2 ½ dl solrosfrön
- 2 dl torkade frukter eller bär (Vi använde fikon och aprikoser. Andra förslag: russin, plommon, tranbär)
- 6 ägg
- 1 msk kokosolja
- 2 tsk salt
- Lite pumpakärnor som dekor
- 4 dl filmjölk (3 % fett)
- Färska örter, t ex gräslök, basilika, oregano.
- Vitlök
- Soltorkade tomater
- Pepperrot
Gör så här:
Brödet:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda havregryn, mandlar, (ev hasselnötter), valnötter, mjöl, solrosfrön,salt och torkad frukt och/ eller bär i en skål. Mandlarna och valnötterna kan vara hela, medan större torkade frukter (t ex fikon, aprikoser, plommon eller vad man väljer) kan delas på hälften.
- Tillsätt äggen kokosoljan och blanda till en smet. Häll upp i en brödform klädd med bakplåtspapper.
- Strö gärna lite pumpakärnor över brödet.
- Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter.
- Låt svalna på galler utan att täcka över.
Gör så här:
- Täck en skål med en bakduk eller annat tyg, färst duken runt skålen med hjälp av ett gummiband.
- Häll filmjölken i duken och ställ in i kylen, låt stå över natten.
- Vätskan rinner ner i skålen och kvar i duken är en färskost som du smaksätter efter tycke och smak.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
grillad gås vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli tosca nektariner curry romsås pannbiff mumma matvete paj med spenat och västerbottensost struvor sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa gravlaxsås calemare flädersorbet pepparrotssmör rödkål morötter vaniljsås potatispuré ansjovis tartlett grön ärtsoppa frittata picklad rödlök skaldjursfond julsill matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås getost körsbär lättbakat pesto heiße liebe blomkål, vegetarisk pizza smoothie kesella kolakräm potatisstomp hasselbackspotatis gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake rödvinssås fikon rökt oxbringa gulaschsoppa karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsiccia gratäng granola gravad lax bläckfisk mangosallad sockerkaka tournedos gambas rödbetshummus chokladflarn saint agur indisk mat crème ninon kokosmjölk burgare oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax päron majonnäas tortillas lussekatter senapscreme brytbröd ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, gambero gäddqueneller billig mat bouillabaisse gåsagille apfelstrudel kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis hälleflundra torskrätt rimmad oxbringa egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt kalvbräss hummer recept vinägrett citronmarinerad potatismos recept parmesanstänger rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola lingon daal jästpannkakor ugnsrostade fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote vitaminboost mousse färskost smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest cheesecake pepparrot pilgrimsmusslor korv björnbär laxrätter nyårsdessert indiskt abborre pulled japanskt apetizer ingefära välkomstdrink fisksoppa våfflor maräng äppeltarte romtopf ugnsbakade rotfrukter fläder pasta med räkor whiskey marmelad buljong fiskgryta hallonsås pizza gräddsås avocado medelhavet toscakaka sopprecept äppelpaj blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag kullasparris rårörda lingon champagne gåsamiddag tartar frukost fondspara kolasås munsbit torskrygg nässlor äppeldessert hummer nypotatis sockerlag spenat chokladtårta grytor äpplen hallonsylt fond picklad sommarmat, paj sommarmat apelsin kantareller festrätt rabarber ramslöksolja pastarecept glaze sillrecept nötter lakrits, julmat nu är det jul igen jordgubbar torsk skaldjur potatis sommardessert sallad sylt chokladdessert glassdessert vegetariskt drinkrecept griskött moltas drinktips soppor laxrecept cocktails svamp pastarätt pasta bakning grill nyårsmeny vegetarisk fisk efterrätt italienskt dessert fisk & skaldjur köttrecept fiskrecept förrätt såsrecept kötträtt baka oxkött soppa drinkar bbq choklad lax gröna & sköna tillbehör dryck glass hallon nybakat på grillen sill bröd asiatiskt husmanskost ramslök kyckling primör bär doften av nybakat bröd starters tomater entrérätt drinktilltugg brödbak festmåltid fläsk nötkött kalv blåbär tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris ost och vin karl johan svamp fågelrecept västerbottensost vit sparris fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat sorbet gåsmeny grön sparris kallrökt lax inläggning saffran frukt & bär tagliatelle äppelkaka bullar tomatsås grillat gin basilika kantarelltoast chutney, rödbetor majs saft kakor karré tårta rom hollandaisesås brynt smör ramslöksrecept ostar parmesan scampi gös citrondessert hummerfond nässelsoppa julgodis lök lamm brunsås parmaskinka negroni vegetarisk pasta höstmat reportage alla hjärtans dag matjesill majonnäs flädersaft rotfrukter torskrecept sjögräsnudlar långkok pannkakor pressgurka risotto gäddrecept långpannebröd ramslökssoppa vermouth vikingfågel pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon vårkyckling oxkind apelsinmarmelad pannacotta gremolata panko omelett fromage hummus paella gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax prosecco spanien wok dekoration crème brûllée jordärtskocka wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås mazarinkaka pepparrotssås grillad makrill chorizo semla mozarella slottsstek ceviche hjorthornssalt kola & knäck innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom färskost på filmjölk melon lantbruk entrecote pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka parfait oliv- & basilikatapenade svamprecept rabarberkräm fritterad fisk i folie ciabatta högrev cocoschutney mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever löksoppa salsa ätliga blommor räkor kycklingwok dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck nudlar makrill byxad brownie kaka, grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis pizzadeg havskräftor nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg bröd recept vårprimörer campari kalix löjrom matbloggpriset flankstek skåne tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör lingonparfait mingelrätt morotssoppa thai basil whiskey sour oxfilé citrus kycklingsallad jätteräkor hummersoppa på landet kalvleveranglais roscofflök koka hummer müsli blommor i maten aubergine ljuvliga smaker falukorv kräftsås honeysuckle mazarin pavlova lammracks sandefjordsås mörk choklad stekar räkor, gnocchi gädda fudge