SLOTTSSTEK MED HASSELBACKSPOTATIS, PRESSGURKA & GRÄDDSÅS
Vi vill slå ett slag för klassisk svensk husmanskost och just slottsstek kanske inte tillhör det vanligaste på svenska middagsbord nuförtiden. Kanske framkallar rätten lite nostalgiska minnen? Ordet slottsstek har förmodligen inget att göra med att den här rätten serverades på slott och herresäten. Nä, enligt osäkra källor så är slottsstek en försvenskning av tyskans schlossbratlein som betyder fransyska.
Vi gjorde vår stek på innanlår, omsorgsfullt närproducerad från Larsvikens lantbruk utanför Viken men det funkar även utmärkt med fransyska.
Slottssteken ska småputtra runt 2 timmar för att bli mör och god. Snåla inte när du kryddar köttet. Det krävs ganska mycket salt och peppar för ge smak åt steken. För att steken ska behålla formen är det en god idé att knyta upp den med steksnöre.
Skär i tunna skivor och servera med hasselbackspotatis, en härlig gräddsås, pressgurka, gelé och smörslungade morötter. Äppelchutney passar också utmärkt till.
Till hasselbackspotatisen använde vi en sort som heter Almonda, även den från Larsviken och om ni mot förmodan har funderat på hasselbackspotatisens ursprung så sägs den skapats i början på 1950-talet av en kockelev vid namn Leif Ellison som jobbade på restaurang Hasselbacken på Djurgården i Stockholm. Ja, så vet du även det. Bra va!
Önskar dig en riktigt härlig och välsmakande helgmiddag vare sig du bor i slott eller koja. Ulrika och Fredrik
- 1,5 kg innanlår eller fransyska
- 2-3 dl vatten
- 1 msk ättika
- 2 st lagerblad
- 6 st kryddpepparkorn
- 6-7 st ansjovisfiléer (en liten burk 55 g)
- 3 msk tomatpuré
- 2 st morötter, skalade, skurna i mindre bitar
- 6 st schalottenlökar, skalade och grovt skurna
- Salt och svartpeppar
- Skyn från köttkoket
- 3- 4 msk vinbärsgelé
- 5 dl vispgrädde
- Eventuellt salt o svartpeppar
Hasselbackspotatis:
- 500 g potatis, mellanstor och skalad
- 2 dl ströbröd
- 100 g smör
- Salt och vitpeppar
Snabbinlagd gurka:
- 1 gurka
- 1 msk vinäger, eller ättika
- 1 msk socker
- 2 msk vatten
- 1 knippe persilja
- Salta och peppra köttet. Var inte rädd för att salta rikligt och gnid gärna in kryddorna i köttet. Bryn därefter i en stekgryta till steken fått fin färg runt om.
- Skala lök, morötter och skär i grova bitar. Hacka ansjovisen grovt. (Spara spadet)
- Lägg i grönsaker, ansjovis inkl lite spad, tomatpuré och fräs i ytterligare några minuter. Tillsätt kryddor och häll på ättika och vatten så att det knappt täcker. Låt sjuda utan lock i ca 2 - 2 1/2 timmar, vänd köttet några gånger. Använd gärna stek-termometer. Steken ska ha en innertemperatur på 75° C.
- Ta upp köttet och låt det vila medan såsen reds till.
- Sila över stekskyn i en kastrull och koka ner till hälften,
- Häll i grädden och låt småkoka i 5 minuter, smaka av med vinbärsgelé, salt och peppar
- Sätt ugnen på 225 grader. Skär potatisen i tunna skivor men inte helt igenom (om man lägger potatisen i en träsked så kan man skära utan att riskera skära igenom helt).
- Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i en smord ugnssäker form. Klicka ut smör på varje potatis. Salta och peppra. Ställ in formen mitt i ugnen i 25 minuter.
- Ta ut formen och pensla med det smälta smöret som är i pannan. Strö på ströbröd. Ös gärna potatisen med smält smör ytterligare någon gång, Ju fler gånger desto godare. Klara på 45-60 minuter eller när de är härligt gyllenbruna.
- Hyvla eller skär gurkan tunt och lägg i en skål. Tillsätt övriga ingredienser, blanda om och låt stå i en timme.
- Innan servering hackas persilja och blandas med gurkan.
Skär steken i tunna skivor. Servera med hasselbackspotatis, kokta morötter, sås, pressgurka och gelé. Även äppelchutney är gott till. ;-)
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
egg toddy cocoschutney crème brûllée ugnstekt lax müsli hummer recept spanien rödbetshummus på landet majs gravlax blåmusslor rulltårta chutney, paella på tallriken salmalax bresaola gremolata julsill ramslökssoppa ost, entrecote vårkyckling saffran chokladmousse matbloggpriset vikingfågel campari potatisstomp gambero chorizo räkor, pressgurka fudge apfelstrudelpaj makrill fisksoppa tosca byxad italienskt dekoration långgrillad nudlar mazarin honeysuckle lasagne gratäng kycklingwok koka hummer jordärtskocka kalvbräss granola hummersoppa roscofflök calemare hummus chokladflarn mandelpotatis ansjovis jätteräkor flarn portvinsmarinerad oxfilé whiskey sour thai basil hallå! sashimi svamprecept mingelrätt lingonparfait kryddsmör mousse pumpa grillad entrecote skåne hjorthornssalt blomkål, majonnäas kalix löjrom nektariner semla brynt smör tomatsås matvete lamm bouillabaisse godis ljuvliga smaker fiskpågrillen slottsstek kaka, brownie melanzane tomat- & jordgubbssallad rimmad oxbringa juldryck prosecco salsiccia indiskt morötter vaniljsås salsa löksoppa köttrecept,kött matjesill sockerkaka tournedos gambas varma hallon ponzu omelett burgare vitaminboost japanskt vegetarisk soppa bearnaisesås oxfond smoothie med spenat mango och ingefära senapscreme lättbakat fiskfond vermouth kolakräm vegetarisk, vegetarisk pizza ramslökspesto gäddrecept couscous stekt strömming torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest sojabönor paj med spenat och västerbottensost halloncurd pizzadeg chokladtårta huvudrätt griskött råstekt potatis hälleflundra aubergine tomatsallad toscakaka kakor alla hjärtans dag citron midsommarmat basilika grillat på grillen kantareller gin avocado medelhavet vit sparris ugnsbakade rotfrukter pasta med räkor fläder sylt svamp 1-2-3-lag nygrillat cheesecake negroni blåbär västerbottensost pilgrimsmusslor nässelsoppa äppeltarte laxrätter hummerfond romtopf festmåltid citrondessert whiskey reportage parmaskinka långkok torskrygg fisk&skaldjur rom sjögräsnudlar äppelkaka frukost frukt & bär picklat fond champagne gåsmeny sillrecept fondspara picklad äpplen kolasås entrérätt sockerlag paj brödbak tårtor nötter sommarmat glass sparris kycklingrätt ramslöksolja sommarmat, drinkrecept ramslök kyckling nu är det jul igen lakrits, nybakat primör kötträtt sallad cocktails dryck soppor drinkar soppa pasta bakning nyårsmeny fisk & skaldjur såsrecept efterrätt dessert fiskrecept fisk vegetarisk baka förrätt köttrecept pastarätt grill oxkött vegetariskt laxrecept asiatiskt moltas drinktips lax sommardessert skaldjur glassdessert doften av nybakat bröd choklad bröd julmat jordgubbar nötkött torsk starters sill husmanskost hallon potatis gåsamiddag grön sparris munsbit bär apelsin insjöfisk spenat mango äppeldessert fågelrecept kallrökt lax drinktilltugg chokladdessert nypotatis rabarber tagliatelle rotfrukter pepparrot gräddsås ramslöksrecept bullar inläggning scampi parmesan hummer äppelpaj julgodis saft festrätt grytor maräng nässlor brunsås välkomstdrink fiskgryta vegetarisk pasta höstmat gös tartar sorbet rödbetor björnbär pizza lök hollandaisesås kullasparris apetizer hallonsås karl johan svamp buljong ingefära abborre marmelad sopprecept flädersaft gulaschsoppa ätliga blommor kräftsås mazarinkaka stekar dekorera med blommor sandefjordsås gåsagille bouillabaisse med havskräfta & aioli romsås gädda kola & knäck ceviche lakritscheesecake granatäpple fikon löjrom färskost rårörda lingon fastlagsbulle lantbruk tortillas pumpasoppa sillinläggningar picklad gurka parfait oliv- & basilikatapenade kantarelltoast jästpannkakor rabarberkräm saint agur grillad abborre i folie matblogg parmesanstänger fritterad potatismos fromage morotssoppa bläckfisk gravad lax potatisrätt ciabatta kalvleveranglais torskrecept wok mangosallad wokgrönsaker karré blommor i maten skaldjurssås rödvinssås våfflor pepparrotssås apfelstrudel biskvi gås, grillad makrill gäddqueneller pocherat ägg risotto grillade citroner negroni sour pesto långpannebröd färskost på filmjölk fruktsallad lussekatter pulled tapenade melon 5-minuterssill skaldjursfond ugnsrostade kokosmjölk persika flankstek crème ninon tartlett picklad rödlök fisk i folie apelsinmarmelad högrev rödkål nyårsdessert hallonsylt rabarberpaj kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss daal gravlaxsås tomatsalsa kycklingsallad recept struvor korv tomater pastarecept glaze mumma pannbiff oxbringa mozzarella vaktelägg räkor mörk choklad hasselbackspotatis pavlova torskrätt vit choklad grillad gås havskräftor lammracks queneller bröd recept semlor mozarella brytbröd rödlök kesella smoothie oxkind butternutpumpa körsbär heiße liebe pannacotta lingon frittata grillad flankstek grön ärtsoppa panko potatispuré majonnäs vinägrett gubbröra pepparrotssmör citrus kalvlever indisk mat mexikanskt flädersorbet citronmarinerad björnbärsmarmelad karamelliserad