SLOTTSSTEK MED HASSELBACKSPOTATIS, PRESSGURKA & GRÄDDSÅS
Vi vill slå ett slag för klassisk svensk husmanskost och just slottsstek kanske inte tillhör det vanligaste på svenska middagsbord nuförtiden. Kanske framkallar rätten lite nostalgiska minnen? Ordet slottsstek har förmodligen inget att göra med att den här rätten serverades på slott och herresäten. Nä, enligt osäkra källor så är slottsstek en försvenskning av tyskans schlossbratlein som betyder fransyska.
Vi gjorde vår stek på innanlår, omsorgsfullt närproducerad från Larsvikens lantbruk utanför Viken men det funkar även utmärkt med fransyska.
Slottssteken ska småputtra runt 2 timmar för att bli mör och god. Snåla inte när du kryddar köttet. Det krävs ganska mycket salt och peppar för ge smak åt steken. För att steken ska behålla formen är det en god idé att knyta upp den med steksnöre.
Skär i tunna skivor och servera med hasselbackspotatis, en härlig gräddsås, pressgurka, gelé och smörslungade morötter. Äppelchutney passar också utmärkt till.
Till hasselbackspotatisen använde vi en sort som heter Almonda, även den från Larsviken och om ni mot förmodan har funderat på hasselbackspotatisens ursprung så sägs den skapats i början på 1950-talet av en kockelev vid namn Leif Ellison som jobbade på restaurang Hasselbacken på Djurgården i Stockholm. Ja, så vet du även det. Bra va!
Önskar dig en riktigt härlig och välsmakande helgmiddag vare sig du bor i slott eller koja. Ulrika och Fredrik
- 1,5 kg innanlår eller fransyska
- 2-3 dl vatten
- 1 msk ättika
- 2 st lagerblad
- 6 st kryddpepparkorn
- 6-7 st ansjovisfiléer (en liten burk 55 g)
- 3 msk tomatpuré
- 2 st morötter, skalade, skurna i mindre bitar
- 6 st schalottenlökar, skalade och grovt skurna
- Salt och svartpeppar
- Skyn från köttkoket
- 3- 4 msk vinbärsgelé
- 5 dl vispgrädde
- Eventuellt salt o svartpeppar
Hasselbackspotatis:
- 500 g potatis, mellanstor och skalad
- 2 dl ströbröd
- 100 g smör
- Salt och vitpeppar
Snabbinlagd gurka:
- 1 gurka
- 1 msk vinäger, eller ättika
- 1 msk socker
- 2 msk vatten
- 1 knippe persilja
- Salta och peppra köttet. Var inte rädd för att salta rikligt och gnid gärna in kryddorna i köttet. Bryn därefter i en stekgryta till steken fått fin färg runt om.
- Skala lök, morötter och skär i grova bitar. Hacka ansjovisen grovt. (Spara spadet)
- Lägg i grönsaker, ansjovis inkl lite spad, tomatpuré och fräs i ytterligare några minuter. Tillsätt kryddor och häll på ättika och vatten så att det knappt täcker. Låt sjuda utan lock i ca 2 - 2 1/2 timmar, vänd köttet några gånger. Använd gärna stek-termometer. Steken ska ha en innertemperatur på 75° C.
- Ta upp köttet och låt det vila medan såsen reds till.
- Sila över stekskyn i en kastrull och koka ner till hälften,
- Häll i grädden och låt småkoka i 5 minuter, smaka av med vinbärsgelé, salt och peppar
- Sätt ugnen på 225 grader. Skär potatisen i tunna skivor men inte helt igenom (om man lägger potatisen i en träsked så kan man skära utan att riskera skära igenom helt).
- Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i en smord ugnssäker form. Klicka ut smör på varje potatis. Salta och peppra. Ställ in formen mitt i ugnen i 25 minuter.
- Ta ut formen och pensla med det smälta smöret som är i pannan. Strö på ströbröd. Ös gärna potatisen med smält smör ytterligare någon gång, Ju fler gånger desto godare. Klara på 45-60 minuter eller när de är härligt gyllenbruna.
- Hyvla eller skär gurkan tunt och lägg i en skål. Tillsätt övriga ingredienser, blanda om och låt stå i en timme.
- Innan servering hackas persilja och blandas med gurkan.
Skär steken i tunna skivor. Servera med hasselbackspotatis, kokta morötter, sås, pressgurka och gelé. Även äppelchutney är gott till. ;-)
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
-
Mårten » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Detsamma önskas ni, i morgon blir det "stomp" till kalvfileten! (För övrigt med ..”
-
Fredrik » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Hoppas det funkar Josefina. Hade varit kul om du vill dela med dig med en bild h..”
-
Josefina » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Vad bra! Då gör jag så!! Tack! ”
-
Fredrik » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Plastfilmen ska det vara. ”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
flarn gulaschsoppa egg toddy matblogg mozzarella mexikanskt reportage tomater pepparrotssmör gubbröra kesella flädersorbet potatispuré panko semlor fromage frittata lingonparfait ramslökssoppa butternutpumpa ugnsrostade indiskt sashimi ost, grillad entrecote huvudrätt inläggning bröd recept negroni gratäng parmaskinka pressgurka webergrillad mangosallad brynt smör bouillabaisse med havskräfta & aioli fudge ciabatta grillad makrill nudlar mazarin smoothie med spenat mango och ingefära marmelad fiskpågrillen kycklingwok koka hummer nektariner ätliga blommor granola hummersoppa matvete saft nyårsdessert ljuvliga smaker chokladmousse potatisrätt hallonsylt oxfilé semla matjesill kokosmjölk parfait paj med spenat och västerbottensost ramslök svamprecept tapenade tortillas grillade citroner färskost på filmjölk grillat indisk mat melanzane rödlök långpannebröd billig mat rårörda lingon tomatsås välkomstdrink citronmarinerad stekt strömming fisksoppa våfflor godis vit sparris pavlova wokgrönsaker juldryck apelsinmarmelad karré wok hummerfond heiße liebe tomatsallad salsa gravlax mousse potatismos fritterad portvinsmarinerad sockerkaka saint agur lingon bullar grillad abborre i folie oliv- & basilikatapenade recept salmalax kantarelltoast entrecote couscous körsbär färskost tartlett aubergine fiskgryta nässelsoppa risotto pizzadeg kola & knäck rödbetshummus blåbär stekar mazarinkaka apelsin maräng rotfrukter avocado medelhavet fläder vegetariskt västerbottensost apetizer rödbetor gåsagille pepparrot äppeldessert kycklingrätt paj bär hallonsås brunsås julgodis äpplen sorbet tagliatelle picklad vegetarisk pasta cheesecake sparris nybakat sill kolasås jordgubbar hallon nypotatis på grillen munsbit gåsamiddag grill gåsmeny starters brödbak lax cocktails oxkött doften av nybakat bröd glassdessert nu är det jul igen julmat soppor pastarätt sommardessert pasta fisk & skaldjur förrätt vegetarisk dessert nyårsmeny fiskrecept baka soppa efterrätt sallad köttrecept dryck sommarmat, drinkar bröd kötträtt husmanskost potatis laxrecept moltas drinktips bakning nötter asiatiskt glass entrérätt midsommarmat choklad mango tårtor drinktilltugg kyckling spenat gräddsås enkelt recept långkok torsk svamp flädersaft nygrillat grytor kantareller frukost höstmat nötkött whiskey ugnsbakade rotfrukter ingefära pizza lakrits, pasta med räkor parmesan sillrecept rabarber äppelkaka kakor sjögräsnudlar pilgrimsmusslor hälleflundra råstekt potatis pepparrotssås kycklingsallad vitaminboost gås, bouillabaisse potatisstomp vegetarisk pizza vegetarisk, daal lättbakat senapscreme 1-2-3-lag karl johan svamp pumpasoppa frukt & bär lök oxkind vegetarisk soppa flankstek glaze burgare omelett chokladflarn fastlagsbulle tournedos äppelpaj sojabönor hummer festmåltid hallå! fikon salsiccia rimmad oxbringa dekoration smoothie äppeltarte oxbringa romsås morotssoppa kaka, slottsstek räkor, hollandaisesås morötter grillad gås havskräftor vaktelägg gremolata blomkål, lamm räkpasta löjrom majonnäas japanskt torskrätt bearnaisesås pumpa ponzu chorizo cocoschutney mingelrätt fisk i folie grillad flankstek picklad rödlök gös citrus rabarberpaj hjorthornssalt ansjovis mandelpotatis ugnstekt lax gravad lax tomatsalsa tomat- & jordgubbssallad på tallriken struvor korv långgrillad dekorera med blommor varma hallon mumma pannbiff halloncurd grön sparris hummus hasselbackspotatis ceviche lakritscheesecake champagne gambero torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest fruktsallad scampi brytbröd melon lammracks kalix löjrom matbloggpriset persika torskrygg pulled basilika abborre granatäpple bresaola rulltårta kolakräm whiskey sour chutney, på landet cokladdessert rödkål majs prosecco laxrätter hummer recept müsli blommor i maten mozarella toscakaka makrill