Asiatisk lax med sojamajonnäs

Första nyårsrätten är en lyxig och superfräsch lime-, koriander- och ingefärsmarinerad laxrätt som serveras i krispiga salladsblad. Dessa läckra mumsbitar toppas med en sojamajo som får dina smaksinnen att slå frivolter! Antingen serverar du de laxfyllda salladsbladen som en entré-/ mingelrätt eller som en förrätt. Ett glas champagne passar utmärkt till eller ett fylligt och fruktigt vitt vin om du så vill.

8 st

  • 200 g skinnfri laxfilé (typ Salmalax)
  • 1/2 kruka koriander
  • 2 salladslökar
  • 1 1/2 tsk riven ingefära
  • 1/2 lime
  • 1/2 tsk sesamolja
  • 1 msk olja
  • 1/2 tsk flytande honung

Sojamajonnäs:

  • 2 msk japansk soja
  • 1 dl majonnäs

Till servering:

  • Hjärtsallad

Gör så här:

  1. Skär laxen i små kuber.
  2. Hacka koriandern, ansa och skiva salladslöken fint. Skala (med spetsen på en sked) och riv ingefäran. Skölj limen, riv skalet och pressa ur saften.
  3. Blanda en dressing av ingefära, det rivna skalet och saften från lime, sesamolja, olja och honung. Blanda ner lax, koriander och salladslök i dressingen och låt marinera minst 10 minuter.

Sojamajonnäs: 

  1. Koka ihop sojan till en 1/2 matsked återstår. Låt den kallna ordentligt. Blanda majonnäsen med sojan.

Till servering: 
Ansa och skölj salladen. Servera laxen i salladsbladen och klicka på majonnäsen.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln