CHUTNEYGASERAD OXFILÉ TOURNEDOS MED NUDELSALLAD & EN GRYM SÅS "ASIAN STYLE"
Vår huvudrätt består av oxfilé med en tvist av asiatiska smaker. Oxfilén försteks där du ger köttet en fin stekyta. Därefter ska köttet kylas ner. Så detta moment kan du göra långt innan gästerna kommer. Även den magiskt goda såsen kan med största fördel förberedas innan, den blir bara ännu mustigare och godare av att få stå och dra. När det börjar närma sig servering så eftersteks köttet i 10 minuter eller tills innertempen är 58°C. Då är köttet rosa. Använd stektermometer! Köttbitarna penslas med mango chutney som smaksatts med ingefära. Till oxfilén serverar vi en härlig och lite het nudelsallad med bl a pak choi, shiitakesvamp, sambal oelek och edamamebönor. Den här asiatika varaianten av oxfilé är en riktig "Smash Hit" som vi garanterar gör succé.
Vi brukar inte ge några vintips men här gör vi ett undantag, det är ju ändå nyår. Allegrini Valpolicella Superiore 2017 (119:-) är ett fruktigt och kryddigt vin som vi tycker passar utmärkt till denna smakrika rätt.
- 1 kg oxfilé ( ca 125 g/ pers)
- smör
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 1/2 dl mango chutney
- 1 msk finriven färsk ingefära
- 2 schalottenlökar
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk olja
- 1 msk finriven färsk ingefära
- 1/2 dl japansk soja
- 3 dl rödvin
- 1 dl vatten
- 4 msk konc kalvfond (på flaska)
- 2 msk honung
- 1/2 tsk sambal oelek
- 2 tsk maizena majsstärkelse
Nudelsalladen:
- 8 portioner risnudlar (eller andra nudlar du föredrar)
- 1 msk matolja
- 100 g shiitakesvamp
- 1 pak choi ( asiatisk typ salladskål)
- 3 salladslökar
- 2 vitlöksklyfta
- 1 röd chili
- 1 msk sesamolja
- 1 msk soja
- 1 msk sambal oelek
- 100 g frysta skalade edamamebönor
- 1/2 dl sesamfrön
Gör så här:
Steg 1 köttet:
- Skär köttet i 8 skivor (för 8 port). Bryn det hastigt i smör i en het stekpanna så att det får färg. Salta och peppra. Lägg upp köttet på ett ugnssäkert fat och sätt genast in det i kylen.
Såsen:
- Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken. Fräs det i olja i en kastrull.
- Tillsätt ingefära, soja, rödvin, vatten, kalvfond, honung och sambal oelek.
- Låt såsen koka i ca 10 minuter. Rör ner maizena utrört i lite vatten. Låt såsen koka någon minut till. Såsen kan med fördel göras i god tid innan då smakerna växer om den får stå ett tag..
Nudelsalladen:
- Koka nudlarna enligt anvisning på paketet. Skölj med kallt vatten, häll på matolja och ställ åt sidan.
- Rosta sesamfröna i torr panna.
- Rensa svampen och skär i bitar. Strimla pak choi och salladslök. Finacka vitlök och chili (urkärnad). Fräs svamp och lök i sesamolja, tillsätt chilin, pak choi och salladslöken efter en stund.
- Tillsätt nudlarna, soja och sambal oelek. Rör ordentligt så att kryddorna fördelas.
- Låt de frysta bönorna fräsa med de sista minuterna. Toppa med rostade sesamfrön vid servering.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Skala ingefäran med hjälp av spetsen på en sked och finriv sedan.
- Värm mango chutney och ingefäran i en liten kastrull.
- Stek köttet i mitten av ugnen i ca 10 minuter, tills innertemperaturen är 58°C om köttet önskas rosa.
- Pensla mango chutney över köttet. Värm såsen. Servera med nudelsalladen.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Alexander Jensen » MOLTAS PRESENTERAR TVÅ LJUVLIGA SOMMARDRINKAR: ”Ska det vara 5 dl äggvita? 8,5 dl får nog inte plats i en halvliters sifon :o”
-
Simnon » HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI: ”Rigtig fin recept Ha en fin dag”
-
Simon » ULRIKA GÖR COMEBACK!: ”Rigtig god recept!”
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
gnocchi räkor, stekar fudge gädda curry pavlova tosca nektariner falukorv mumma matvete paj med spenat och västerbottensost vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor sojasås på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais kycklingsallad citrus rödkål morötter mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås kryddsmör getost körsbär lättbakat vårprimörer bröd recept kalix löjrom campari enkelt recept nygrillat hasselbackspotatis pocherat ägg queneller saffransbullar grillade citroner gås, biskvi semlor makrill nudlar rödvinssås fikon köttbullar dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor gratäng granola räkor ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax bläckfisk ciabatta fisk i folie fritterad gambas rödbetshummus svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon på tallriken persika pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom negroni sour ceviche slottsstek gäddqueneller kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis mozarella torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka crème brûllée hummer recept kalvbräss citronmarinerad potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger anklever ugnsrostade gremolata pannacotta rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar mousse färskost vikingfågel vermouth torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pannkakor pepparrot pilgrimsmusslor korv torskrecept laxrätter oxfilé majonnäs matjesill indiskt alla hjärtans dag japanskt apetizer vegetarisk pasta havskräftor välkomstdrink brunsås parmaskinka äppeltarte nässelsoppa hummerfond romtopf ägg pasta med räkor parmesan scampi buljong hallonsås ramslöksrecept gräddsås hälleflundra avocado toscakaka saft majs sopprecept chutney, rödbetor kantarelltoast basilika grillat risotto gin cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukost saffran munsbit lamm maräng nässlor äppeldessert midsommarmat nypotatis sockerlag spenat chokladtårta vit sparris äpplen fågelrecept ost och vin fond sparris sommarmat, sommarmat insjöfisk tårtor kantareller festrätt rabarber ramslöksolja festmåltid glaze drinktilltugg entrérätt tomater julmat brynt smör nu är det jul igen bär primör potatis ramslök lakrits, sallad bröd glassdessert vegetariskt drinkrecept asiatiskt glass hallon gröna & sköna tillbehör lax cocktails svamp pastarätt soppa drinkar sill baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning pasta bbq dryck choklad laxrecept soppor moltas drinktips chokladdessert griskött nybakat på grillen jordgubbar sylt husmanskost sommardessert kyckling skaldjur torsk doften av nybakat bröd sillrecept starters sorbet paj nötter brödbak pastarecept fläsk nötkött kalv blåbär kolasås apelsin kycklingrätt slow cooking champagne picklad karl johan svamp hallonsylt västerbottensost grytor tårta fisk&skaldjur mango picklat citrondessert hummer gåsmeny kallrökt lax grön sparris torskrygg inläggning fondspara frukt & bär tartar äppelkaka bullar kullasparris tomatsås rårörda lingon 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron blåmusslor potatisrätt kakor äppelpaj medelhavet karré rom semla hollandaisesås pizza fiskgryta ostar whiskey marmelad gös fläder julgodis ugnsbakade rotfrukter lök kaka, våfflor fisksoppa negroni ingefära pulled höstmat reportage skaldjursfond abborre nyårsmat ansjovis flädersaft björnbär rotfrukter sjögräsnudlar långkok lammracks gäddrecept pressgurka pyttipanna vitaminboost långpannebröd ramslökssoppa varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi hallå! jästpannkakor daal lingon apelsinmarmelad hummus paella panko omelett fromage ost vinägrett gubbröra rulltårta kalla såser spanien prosecco björnbärsmarmelad egg toddy wok dekoration skaldjurssås wokgrönsaker fiskpågrillen apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo hjorthornssalt kola & knäck bouillabaisse billig mat ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök foccacia lantbruk brytbröd senapscreme flarn picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax matjessill rabarberkräm burgare kokosmjölk brioche högrev cocoschutney saint agur chokladflarn kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka mangosallad salsa ätliga blommor lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella huvudrätt byxad brownie gulaschsoppa oxbringa rökt apfelstrudelpaj godis lakritscheesecake granatäpple kesella smoothie pizzadeg potatisstomp kolakräm heiße liebe pesto vegetarisk pizza blomkål, skåne matbloggpriset flankstek julsill lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata jätteräkor potatispuré vaniljsås insjökräftor calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet ljuvliga smaker koka hummer müsli blommor i maten aubergine kräftsås honeysuckle mazarin sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming