CHUTNEYGASERAD OXFILÉ TOURNEDOS MED NUDELSALLAD & EN GRYM SÅS "ASIAN STYLE"
Vår huvudrätt består av oxfilé med en tvist av asiatiska smaker. Oxfilén försteks där du ger köttet en fin stekyta. Därefter ska köttet kylas ner. Så detta moment kan du göra långt innan gästerna kommer. Även den magiskt goda såsen kan med största fördel förberedas innan, den blir bara ännu mustigare och godare av att få stå och dra. När det börjar närma sig servering så eftersteks köttet i 10 minuter eller tills innertempen är 58°C. Då är köttet rosa. Använd stektermometer! Köttbitarna penslas med mango chutney som smaksatts med ingefära. Till oxfilén serverar vi en härlig och lite het nudelsallad med bl a pak choi, shiitakesvamp, sambal oelek och edamamebönor. Den här asiatika varaianten av oxfilé är en riktig "Smash Hit" som vi garanterar gör succé.
Vi brukar inte ge några vintips men här gör vi ett undantag, det är ju ändå nyår. Allegrini Valpolicella Superiore 2017 (119:-) är ett fruktigt och kryddigt vin som vi tycker passar utmärkt till denna smakrika rätt.
- 1 kg oxfilé ( ca 125 g/ pers)
- smör
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 1/2 dl mango chutney
- 1 msk finriven färsk ingefära
- 2 schalottenlökar
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk olja
- 1 msk finriven färsk ingefära
- 1/2 dl japansk soja
- 3 dl rödvin
- 1 dl vatten
- 4 msk konc kalvfond (på flaska)
- 2 msk honung
- 1/2 tsk sambal oelek
- 2 tsk maizena majsstärkelse
Nudelsalladen:
- 8 portioner risnudlar (eller andra nudlar du föredrar)
- 1 msk matolja
- 100 g shiitakesvamp
- 1 pak choi ( asiatisk typ salladskål)
- 3 salladslökar
- 2 vitlöksklyfta
- 1 röd chili
- 1 msk sesamolja
- 1 msk soja
- 1 msk sambal oelek
- 100 g frysta skalade edamamebönor
- 1/2 dl sesamfrön
Gör så här:
Steg 1 köttet:
- Skär köttet i 8 skivor (för 8 port). Bryn det hastigt i smör i en het stekpanna så att det får färg. Salta och peppra. Lägg upp köttet på ett ugnssäkert fat och sätt genast in det i kylen.
Såsen:
- Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken. Fräs det i olja i en kastrull.
- Tillsätt ingefära, soja, rödvin, vatten, kalvfond, honung och sambal oelek.
- Låt såsen koka i ca 10 minuter. Rör ner maizena utrört i lite vatten. Låt såsen koka någon minut till. Såsen kan med fördel göras i god tid innan då smakerna växer om den får stå ett tag..
Nudelsalladen:
- Koka nudlarna enligt anvisning på paketet. Skölj med kallt vatten, häll på matolja och ställ åt sidan.
- Rosta sesamfröna i torr panna.
- Rensa svampen och skär i bitar. Strimla pak choi och salladslök. Finacka vitlök och chili (urkärnad). Fräs svamp och lök i sesamolja, tillsätt chilin, pak choi och salladslöken efter en stund.
- Tillsätt nudlarna, soja och sambal oelek. Rör ordentligt så att kryddorna fördelas.
- Låt de frysta bönorna fräsa med de sista minuterna. Toppa med rostade sesamfrön vid servering.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Skala ingefäran med hjälp av spetsen på en sked och finriv sedan.
- Värm mango chutney och ingefäran i en liten kastrull.
- Stek köttet i mitten av ugnen i ca 10 minuter, tills innertemperaturen är 58°C om köttet önskas rosa.
- Pensla mango chutney över köttet. Värm såsen. Servera med nudelsalladen.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
egg toddy björnbärsmarmelad dekoration wok hummer recept räkor gratäng gubbröra vinägrett citronmarinerad potatismos recept parmesanstänger rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola lingon daal jästpannkakor vegetarisk soppa oxkind vårkyckling flarn grillad flankstek ost, långpannebröd vermouth ramslökssoppa gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest grillad gås vit choklad hjorthornssalt räkor, stekar mörk choklad sandefjordsås curry romsås pannbiff mumma matvete falukorv struvor sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa gravlaxsås calemare flädersorbet pepparrotssmör rödkål kycklingsallad citrus oxfilé whiskey sour thai basil hummus mingelrätt lingonparfait kryddsmör matblogg ponzu butternutpumpa lättbakat varma hallon körsbär vegetarisk pizza pesto campari bröd recept pocherat ägg queneller nygrillat havskräftor gås, biskvi fastlagsbulle granatäpple lakritscheesecake rödvinssås fikon rökt oxbringa gulaschsoppa karamelliserad lasagne köttbullar dekorera med blommor kycklingwok aubergine granola gravad lax bläckfisk mangosallad sockerkaka tournedos cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie burgare rabarberkräm morotssoppa kokosmjölk entrecote oxfond 5-minuterssill salmalax päron majonnäas tortillas lussekatter senapscreme gambero ramslökspesto heiße liebe rödlök vegetarisk, kola & knäck gäddqueneller brynt smör bouillabaisse gåsagille apfelstrudel kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis hälleflundra torskrätt rimmad oxbringa toscakaka lök kakor saft majs potatisrätt citron parmesan basilika tomatsås kullasparris rårörda lingon pannkakor långkok sjögräsnudlar torskrecept rotfrukter flädersaft tartar rödbetor matjesill pulled japanskt apetizer negroni parmaskinka brunsås lamm äppeltarte hummerfond romtopf ugnsbakade rotfrukter sorbet gös scampi alla hjärtans dag ingefära ramslöksrecept pizza hollandaisesås rom tårta äpplen karl johan svamp mango spenat gåsamiddag äppelkaka frukt & bär saffran inläggning bullar grön sparris paj tomater hummer rabarber nypotatis picklat chokladtårta grytor glaze brödbak drinktilltugg entrérätt sommarmat, kycklingrätt insjöfisk tårtor blåbär nötkött fläsk sill jordgubbar bär doften av nybakat bröd julmat italienskt torsk kyckling ramslök husmanskost sallad skaldjur chokladdessert lax gröna & sköna tillbehör nybakat moltas drinktips dryck choklad bbq soppa pasta oxkött kötträtt förrätt nyårsmeny såsrecept fiskrecept dessert fisk & skaldjur köttrecept efterrätt fisk vegetarisk grill baka bakning pastarätt svamp drinkar cocktails soppor hallon vegetariskt på grillen laxrecept drinkrecept asiatiskt griskött sommardessert glassdessert primör sylt starters lakrits, potatis glass bröd nu är det jul igen ramslöksolja festrätt kantareller apelsin sommarmat slow cooking sparris nötter sillrecept pastarecept festmåltid kallrökt lax sockerlag frukost midsommarmat tagliatelle äppeldessert kalv gåsmeny torskrygg munsbit kolasås fondspara hallonsylt västerbottensost champagne picklad fond fågelrecept vit sparris avocado gräddsås fisk&skaldjur hallonsås fiskgryta buljong marmelad whiskey citrondessert fläder nässelsoppa julgodis nässlor maräng våfflor fisksoppa välkomstdrink vegetarisk pasta höstmat reportage abborre indiskt majonnäs nyårsdessert laxrätter björnbär korv pilgrimsmusslor pepparrot cheesecake grillat gin 1-2-3-lag kantarelltoast pasta med räkor chutney, blåmusslor äppelpaj sopprecept karré medelhavet wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås mazarinkaka pepparrotssås grillad makrill chorizo semlor mozarella slottsstek ceviche kesella smoothie innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom färskost på filmjölk melon lantbruk brytbröd pumpa persika på tallriken picklad gurka parfait oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon indisk mat saint agur chokladflarn morötter gambas fritterad mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever löksoppa salsa ätliga blommor salsiccia mozzarella huvudrätt paj med spenat och västerbottensost sojabönor juldryck nudlar makrill byxad brownie kaka, grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis hasselbackspotatis potatisstomp kolakräm smoothie med spenat mango och ingefära pizzadeg blomkål, vitaminboost kalix löjrom matbloggpriset flankstek skåne tapenade frukt portvinsmarinerad julsill skaldjursfond bearnaisesås frittata grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök potatispuré vaniljsås jätteräkor ansjovis på landet kalvleveranglais roscofflök hummersoppa müsli blommor i maten melanzane ljuvliga smaker koka hummer kräftsås honeysuckle mazarin pavlova lammracks semla nektariner tosca bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming gädda fudge pressgurka risotto färskost mousse vikingfågel pumpasoppa sashimi hallå! sillinläggningar fiskfond grillad entrecote apelsinmarmelad pannacotta gremolata ugnsrostade omelett fromage rödbetshummus paella panko rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax prosecco kalvbräss spanien mexikanskt tomat- & jordgubbssallad crème brûllée jordärtskocka