CHUTNEYGASERAD OXFILÉ TOURNEDOS MED NUDELSALLAD & EN GRYM SÅS "ASIAN STYLE"
Vår huvudrätt består av oxfilé med en tvist av asiatiska smaker. Oxfilén försteks där du ger köttet en fin stekyta. Därefter ska köttet kylas ner. Så detta moment kan du göra långt innan gästerna kommer. Även den magiskt goda såsen kan med största fördel förberedas innan, den blir bara ännu mustigare och godare av att få stå och dra. När det börjar närma sig servering så eftersteks köttet i 10 minuter eller tills innertempen är 58°C. Då är köttet rosa. Använd stektermometer! Köttbitarna penslas med mango chutney som smaksatts med ingefära. Till oxfilén serverar vi en härlig och lite het nudelsallad med bl a pak choi, shiitakesvamp, sambal oelek och edamamebönor. Den här asiatika varaianten av oxfilé är en riktig "Smash Hit" som vi garanterar gör succé.
Vi brukar inte ge några vintips men här gör vi ett undantag, det är ju ändå nyår. Allegrini Valpolicella Superiore 2017 (119:-) är ett fruktigt och kryddigt vin som vi tycker passar utmärkt till denna smakrika rätt.
- 1 kg oxfilé ( ca 125 g/ pers)
- smör
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 1/2 dl mango chutney
- 1 msk finriven färsk ingefära
- 2 schalottenlökar
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk olja
- 1 msk finriven färsk ingefära
- 1/2 dl japansk soja
- 3 dl rödvin
- 1 dl vatten
- 4 msk konc kalvfond (på flaska)
- 2 msk honung
- 1/2 tsk sambal oelek
- 2 tsk maizena majsstärkelse
Nudelsalladen:
- 8 portioner risnudlar (eller andra nudlar du föredrar)
- 1 msk matolja
- 100 g shiitakesvamp
- 1 pak choi ( asiatisk typ salladskål)
- 3 salladslökar
- 2 vitlöksklyfta
- 1 röd chili
- 1 msk sesamolja
- 1 msk soja
- 1 msk sambal oelek
- 100 g frysta skalade edamamebönor
- 1/2 dl sesamfrön
Gör så här:
Steg 1 köttet:
- Skär köttet i 8 skivor (för 8 port). Bryn det hastigt i smör i en het stekpanna så att det får färg. Salta och peppra. Lägg upp köttet på ett ugnssäkert fat och sätt genast in det i kylen.
Såsen:
- Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken. Fräs det i olja i en kastrull.
- Tillsätt ingefära, soja, rödvin, vatten, kalvfond, honung och sambal oelek.
- Låt såsen koka i ca 10 minuter. Rör ner maizena utrört i lite vatten. Låt såsen koka någon minut till. Såsen kan med fördel göras i god tid innan då smakerna växer om den får stå ett tag..
Nudelsalladen:
- Koka nudlarna enligt anvisning på paketet. Skölj med kallt vatten, häll på matolja och ställ åt sidan.
- Rosta sesamfröna i torr panna.
- Rensa svampen och skär i bitar. Strimla pak choi och salladslök. Finacka vitlök och chili (urkärnad). Fräs svamp och lök i sesamolja, tillsätt chilin, pak choi och salladslöken efter en stund.
- Tillsätt nudlarna, soja och sambal oelek. Rör ordentligt så att kryddorna fördelas.
- Låt de frysta bönorna fräsa med de sista minuterna. Toppa med rostade sesamfrön vid servering.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Skala ingefäran med hjälp av spetsen på en sked och finriv sedan.
- Värm mango chutney och ingefäran i en liten kastrull.
- Stek köttet i mitten av ugnen i ca 10 minuter, tills innertemperaturen är 58°C om köttet önskas rosa.
- Pensla mango chutney över köttet. Värm såsen. Servera med nudelsalladen.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
fudge gädda gnocchi räkor, stekar mörk choklad sandefjordsås lammracks pavlova tosca matvete paj med spenat och västerbottensost mazarin ljuvliga smaker aubergine blommor i maten müsli koka hummer roscofflök kalvleveranglais på landet hummersoppa jätteräkor kycklingsallad citrus oxfilé rödkål thai basil morotssoppa mingelrätt whiskey sour kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait getost körsbär lättbakat campari vårprimörer bröd recept kalix löjrom smoothie kesella kolakräm potatisstomp hasselbackspotatis godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner gås, brownie byxad makrill nudlar kaka, sojabönor köttbullar dekorera med blommor kycklingwok juldryck gratäng granola löksoppa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax gambas rödbetshummus chokladflarn saint agur indisk mat crème ninon kokosmjölk burgare picklad gurka flarn på tallriken persika pumpa entrecote lantbruk melon färskost på filmjölk tortillas negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom gäddqueneller billig mat bouillabaisse mozarella semla chorizo grillad makrill pepparrotssås gåsagille torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka jordärtskocka crème brûllée dekoration wok egg toddy kalvbräss hummer recept kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta gubbröra recept parmesanstänger rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola gremolata pannacotta apelsinmarmelad lingon vårkyckling varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa oxkind vitaminboost mousse färskost smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest cheesecake pepparrot pilgrimsmusslor korv björnbär laxrätter nyårsdessert indiskt abborre reportage höstmat pulled ingefära negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte nässelsoppa hummerfond fläder pasta med räkor scampi parmesan buljong fiskgryta hallonsås pizza gräddsås avocado medelhavet toscakaka saft majs blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag kullasparris rårörda lingon champagne gåsamiddag tartar frukost fondspara kolasås munsbit torskrygg nässlor äppeldessert hummer nypotatis sockerlag spenat chokladtårta grytor äpplen hallonsylt ost och vin picklad sommarmat, paj sommarmat apelsin kantareller festrätt rabarber ramslöksolja pastarecept glaze sillrecept nötter lakrits, julmat nu är det jul igen jordgubbar torsk skaldjur potatis sommardessert sallad sylt chokladdessert glassdessert vegetariskt drinkrecept griskött moltas drinktips soppor laxrecept choklad svamp pastarätt pasta bakning grill nyårsmeny vegetarisk fisk efterrätt italienskt dessert fisk & skaldjur köttrecept fiskrecept förrätt såsrecept kötträtt baka oxkött soppa drinkar bbq cocktails lax gröna & sköna tillbehör dryck glass hallon nybakat på grillen sill bröd asiatiskt husmanskost ramslök kyckling primör bär doften av nybakat bröd starters tomater entrérätt drinktilltugg brödbak festmåltid fläsk nötkött kalv blåbär tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris karl johan svamp fond fågelrecept västerbottensost vit sparris fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat sorbet gåsmeny grön sparris kallrökt lax inläggning saffran frukt & bär tagliatelle äppelkaka bullar tomatsås grillat gin basilika kantarelltoast chutney, rödbetor kakor äppelpaj sopprecept karré tårta rom hollandaisesås brynt smör ramslöksrecept ostar whiskey marmelad gös citrondessert julgodis ugnsbakade rotfrukter romtopf lök lamm brunsås parmaskinka välkomstdrink vegetarisk pasta apetizer japanskt alla hjärtans dag matjesill majonnäs flädersaft rotfrukter torskrecept sjögräsnudlar långkok pannkakor pressgurka risotto gäddrecept långpannebröd ramslökssoppa vermouth vikingfågel grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond ugnsrostade jästpannkakor daal panko omelett fromage hummus paella gravlax potatismos citronmarinerad vinägrett prosecco spanien mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad hälleflundra wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka apfelstrudel slottsstek ceviche hjorthornssalt kola & knäck gambero vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto brytbröd senapscreme lussekatter parfait majonnäas päron salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond oliv- & basilikatapenade svamprecept rabarberkräm fritterad fisk i folie ciabatta högrev cocoschutney tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk salsa ätliga blommor räkor salsiccia mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad gulaschsoppa oxbringa rökt fikon rödvinssås lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi pizzadeg havskräftor nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe pesto matbloggpriset flankstek skåne bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg julsill skaldjursfond picklad rödlök frittata grön ärtsoppa tartlett ansjovis potatispuré vaniljsås morötter gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet calemare struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås mumma falukorv kräftsås honeysuckle pannbiff romsås curry nektariner grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle vit choklad