ENKELT & GOTT LÅNGPANNEBRÖD
Med tanke på att försäljningen av mjöl och jäst skjutit i höjden den senaste tiden så kan vi inte annat än tolka detta som att det bakas febrilt i de svenska köken just nu. Vi är inte sena att haka på denna plötsliga baktrend, så därför serverar dig här ett enkelt recept på ett mycket gott brytbröd som du kavlar ut och gräddar i en långpanna (djup plåt). Du kan piffa till och variera ditt bröd med olika topping. T ex pensla med ägg och sedan strö en näve pumpa- eller solrosfrö över. Eller kanske lite flingsalt. Baka på så hörs vi snart igen! Ulrika o Fredrik
- 25 g jäst
- 1 tsk salt
- ½ l vatten
- 2 msk honung
- 3 msk olivolja
- 2 dl grovt rågmjöl
- 2 dl rågsikt
- ca 7 dl vetemjöl
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke , värm vattnet till ca 37 grader , häll vattnet över jästen som får lösas upp. Tillsätt därefter samtliga ingredienser. Kör i hushållsmaksin 5-10 minuter eller om du vill ha lite armträning; för hand i nästan en kvart. Degen ska vara rätt lös.
- Låt jäsa 45-60 minuter i bunken.
- Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna (djup ugnsplåt) och strö lite mjöl över pappret.
- Efter jäsning så bara häll ut degen i långpannan och platta ut med händerna eller kavla ut den försiktigt. Knåda inte för mycket.
- Skär med degskrapa eller kniv rutor i degen i lagom portions-/ brytbitar.
- Låt jäsa på plåten i ytterliggare 20 minuter.
- Du kan antingen sikta lite vetemjöl över innan bakning (som på bilden) eller pensla med ägg och strö fröer typ solros- eller pumpafrön. Eller varför inte lite flingsalt?
- Grädda brödet i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter eller tills det fått fin färg.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
omelett fritterad parmesanstänger matblogg grillad abborre i folie oliv- & basilikatapenade rabarberkräm jästpannkakor kantarelltoast bearnaisesås oxfond smoothie med spenat mango och ingefära senapscreme lättbakat fiskfond vermouth kolakräm vegetarisk, vegetarisk pizza ramslökspesto gäddrecept couscous stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli kola & knäck gädda romsås stekar gåsagille sandefjordsås dekorera med blommor gulaschsoppa hälleflundra aubergine tomatsallad mexikanskt karamelliserad björnbärsmarmelad citronmarinerad flädersorbet majs indisk mat kalvlever citrus potatispuré gubbröra vinägrett majonnäs frittata panko grön ärtsoppa grillad flankstek butternutpumpa gremolata julsill ramslökssoppa ost, entrecote vårkyckling saffran chokladmousse bröd recept vikingfågel campari potatisstomp pressgurka queneller lammracks fisksoppa grillad gås vit choklad torskrätt pavlova nudlar tosca byxad italienskt dekoration långgrillad korv mumma glaze pastarecept tomater tomatsalsa struvor recept kycklingsallad nyårsdessert gravlaxsås daal kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rabarberpaj hallonsylt ansjovis jätteräkor flarn portvinsmarinerad kokosmjölk picklad rödlök tartlett crème ninon flankstek persika pumpa ugnsrostade skaldjursfond 5-minuterssill melon majonnäas pulled lussekatter fruktsallad långpannebröd pesto negroni sour grillade citroner risotto tomatsås matvete lamm pepparrotssås våfflor godis ljuvliga smaker fiskpågrillen kaka, brownie melanzane tomat- & jordgubbssallad rimmad oxbringa salsiccia mangosallad salsa indiskt morötter vaniljsås potatismos gravad lax bläckfisk morotssoppa fromage citrondessert whiskey reportage parmaskinka bullar ramslöksrecept pepparrot sjögräsnudlar rotfrukter flädersaft sopprecept marmelad abborre midsommarmat buljong apetizer på grillen kantareller kullasparris hollandaisesås medelhavet vit sparris björnbär rödbetor sorbet gös svamp höstmat fiskgryta cheesecake negroni blåbär nässlor maräng nässelsoppa festrätt saft hummerfond romtopf hummer kolasås munsbit grön sparris gåsamiddag äppelkaka frukost frukt & bär picklat fond champagne gåsmeny sillrecept fondspara picklad äpplen ramslöksolja sommarmat, potatis hallon husmanskost sill starters torsk nötkött glassdessert skaldjur drinkrecept ramslök kyckling kötträtt sallad nybakat primör soppor laxrecept vegetariskt oxkött köttrecept pastarätt bakning baka fisk & skaldjur vegetarisk efterrätt dessert fiskrecept fisk såsrecept nyårsmeny förrätt pasta soppa drinkar grill dryck cocktails lax sommardessert asiatiskt moltas drinktips doften av nybakat bröd choklad bröd julmat lakrits, nu är det jul igen kycklingrätt sparris glass sommarmat nötter tårtor brödbak jordgubbar apelsin insjöfisk spenat mango äppeldessert fågelrecept kallrökt lax drinktilltugg chokladdessert nypotatis rabarber tagliatelle paj sockerlag bär entrérätt äppelpaj julgodis festmåltid laxrätter äppeltarte grytor pilgrimsmusslor västerbottensost välkomstdrink brunsås vegetarisk pasta nygrillat 1-2-3-lag tartar sylt fläder pasta med räkor ugnsbakade rotfrukter lök pizza avocado gin hallonsås karl johan svamp grillat ingefära basilika citron alla hjärtans dag kakor toscakaka rom fisk&skaldjur torskrygg gräddsås långkok inläggning scampi parmesan sockerkaka matjesill köttrecept,kött löksoppa tournedos potatisrätt ciabatta kalvleveranglais torskrecept prosecco juldryck wok karré blommor i maten skaldjurssås rödvinssås wokgrönsaker apfelstrudel biskvi gås, slottsstek grillad makrill gäddqueneller pocherat ägg bouillabaisse brynt smör semla nektariner kalix löjrom blomkål, hjorthornssalt skåne grillad entrecote färskost på filmjölk mousse kryddsmör lingonparfait tapenade svamprecept sashimi hallå! thai basil whiskey sour mingelrätt fisk i folie apelsinmarmelad högrev rödkål oxfilé chokladflarn hummus calemare roscofflök hummersoppa mandelpotatis kalvbräss jordärtskocka koka hummer granola gratäng lasagne honeysuckle mazarin kycklingwok mozzarella vaktelägg räkor mörk choklad pannbiff oxbringa makrill apfelstrudelpaj fudge hasselbackspotatis räkor, chorizo gambero havskräftor semlor mozarella brytbröd rödlök kesella smoothie oxkind matbloggpriset körsbär heiße liebe pannacotta lingon salmalax på tallriken paella bresaola rulltårta blåmusslor gravlax chutney, på landet rödbetshummus spanien hummer recept pepparrotssmör ugnstekt lax crème brûllée cocoschutney egg toddy müsli ätliga blommor kräftsås mazarinkaka griskött huvudrätt chokladtårta råstekt potatis halloncurd paj med spenat och västerbottensost sojabönor pizzadeg ceviche lakritscheesecake granatäpple fikon löjrom torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest rårörda lingon fastlagsbulle lantbruk tortillas färskost sillinläggningar picklad gurka parfait pumpasoppa japanskt vitaminboost burgare vegetarisk soppa ponzu varma hallon gambas saint agur