ENKELT & GOTT LÅNGPANNEBRÖD
Med tanke på att försäljningen av mjöl och jäst skjutit i höjden den senaste tiden så kan vi inte annat än tolka detta som att det bakas febrilt i de svenska köken just nu. Vi är inte sena att haka på denna plötsliga baktrend, så därför serverar dig här ett enkelt recept på ett mycket gott brytbröd som du kavlar ut och gräddar i en långpanna (djup plåt). Du kan piffa till och variera ditt bröd med olika topping. T ex pensla med ägg och sedan strö en näve pumpa- eller solrosfrö över. Eller kanske lite flingsalt. Baka på så hörs vi snart igen! Ulrika o Fredrik
- 25 g jäst
- 1 tsk salt
- ½ l vatten
- 2 msk honung
- 3 msk olivolja
- 2 dl grovt rågmjöl
- 2 dl rågsikt
- ca 7 dl vetemjöl
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke , värm vattnet till ca 37 grader , häll vattnet över jästen som får lösas upp. Tillsätt därefter samtliga ingredienser. Kör i hushållsmaksin 5-10 minuter eller om du vill ha lite armträning; för hand i nästan en kvart. Degen ska vara rätt lös.
- Låt jäsa 45-60 minuter i bunken.
- Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna (djup ugnsplåt) och strö lite mjöl över pappret.
- Efter jäsning så bara häll ut degen i långpannan och platta ut med händerna eller kavla ut den försiktigt. Knåda inte för mycket.
- Skär med degskrapa eller kniv rutor i degen i lagom portions-/ brytbitar.
- Låt jäsa på plåten i ytterliggare 20 minuter.
- Du kan antingen sikta lite vetemjöl över innan bakning (som på bilden) eller pensla med ägg och strö fröer typ solros- eller pumpafrön. Eller varför inte lite flingsalt?
- Grädda brödet i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter eller tills det fått fin färg.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Alexander Jensen » MOLTAS PRESENTERAR TVÅ LJUVLIGA SOMMARDRINKAR: ”Ska det vara 5 dl äggvita? 8,5 dl får nog inte plats i en halvliters sifon :o”
-
Simnon » HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI: ”Rigtig fin recept Ha en fin dag”
-
Simon » ULRIKA GÖR COMEBACK!: ”Rigtig god recept!”
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
lättbakat getost körsbär kalix löjrom campari vårprimörer bröd recept pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat hasselbackspotatis gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake brownie byxad makrill nudlar juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor kycklingwok räkor ätliga blommor salsa löksoppa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis fritterad gambas rödbetshummus chokladflarn saint agur indisk mat crème ninon svamprecept oliv- & basilikatapenade parfait picklad gurka flarn på tallriken persika pumpa brytbröd lantbruk melon färskost på filmjölk ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, gambero gäddqueneller billig mat bouillabaisse gåsagille apfelstrudel chorizo grillad makrill pepparrotssås mazarinkaka torskrätt rimmad oxbringa egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt spanien prosecco gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss citronmarinerad potatismos recept parmesanstänger ost fromage omelett ugnsrostade gremolata pannacotta anklever grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, vikingfågel vermouth ramslökssoppa långpannebröd gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest grillad gås vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli tosca nektariner curry pavlova mazarin honeysuckle kräftsås falukorv struvor sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa gravlaxsås calemare flädersorbet pepparrotssmör jätteräkor insjökräftor vaniljsås potatispuré whiskey sour thai basil morotssoppa mingelrätt lingonparfait julsill matblogg ponzu butternutpumpa pulled japanskt apetizer ingefära välkomstdrink parmaskinka brunsås kaka, lök julgodis nässelsoppa fläder ägg whiskey marmelad buljong fiskgryta hallonsås semla gräddsås rom toscakaka karré sopprecept äppelpaj blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag kullasparris rårörda lingon tomatsås lammracks långkok sjögräsnudlar torskrecept rotfrukter flädersaft majonnäs indiskt matjesill skaldjursfond fondspara inläggning kallrökt lax lamm maräng gåsmeny hummer midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur tårta grytor äpplen hallonsylt fond picklad bullar äppelkaka tartar frukost kolasås blåbär kalv nötkött fläsk festmåltid brödbak nötter champagne sommarmat, kycklingrätt insjöfisk tårtor sorbet starters nu är det jul igen doften av nybakat bröd paj sommardessert husmanskost sylt jordgubbar torsk skaldjur potatis griskött glass moltas drinktips vegetariskt hallon gröna & sköna tillbehör lax choklad svamp pasta soppa drinkar sill baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning bbq pastarätt dryck cocktails laxrecept soppor nybakat på grillen chokladdessert asiatiskt drinkrecept kyckling primör glassdessert bröd sallad lakrits, ramslök bär sillrecept brynt smör julmat tomater apelsin sommarmat slow cooking sparris entrérätt drinktilltugg glaze pastarecept ramslöksolja rabarber festrätt kantareller frukt & bär tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake ost och vin karl johan svamp fågelrecept västerbottensost vit sparris chokladtårta spenat sockerlag nypotatis citrondessert äppeldessert nässlor grön sparris torskrygg munsbit saffran alla hjärtans dag abborre nyårsmat oxfilé ansjovis laxrätter björnbär korv pilgrimsmusslor pepparrot pannkakor risotto grillat gin basilika kantarelltoast chutney, rödbetor majs saft kakor medelhavet avocado hälleflundra hollandaisesås pizza ramslöksrecept ostar parmesan scampi gös pasta med räkor ugnsbakade rotfrukter romtopf hummerfond äppeltarte våfflor fisksoppa havskräftor negroni vegetarisk pasta höstmat reportage tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör bearnaisesås frittata grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök citrus kycklingsallad morötter rödkål på landet kalvleveranglais roscofflök hummersoppa müsli blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer paj med spenat och västerbottensost matvete mumma pannbiff romsås sandefjordsås mörk choklad stekar räkor, gnocchi gädda fudge pressgurka pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära färskost mousse vitaminboost pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon vårkyckling oxkind apelsinmarmelad jästpannkakor daal lingon bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella panko rulltårta kalla såser vinägrett gubbröra kalvbräss hummer recept wok dekoration crème brûllée jordärtskocka wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka mozarella slottsstek ceviche hjorthornssalt kola & knäck innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom senapscreme lussekatter tortillas majonnäas päron salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond entrecote kokosmjölk brioche rabarberkräm burgare fisk i folie ciabatta högrev cocoschutney tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk gravad lax granola gratäng salsiccia mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad gulaschsoppa oxbringa rökt fikon rödvinssås grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis pizzadeg potatisstomp kolakräm kesella smoothie vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe pesto matbloggpriset flankstek skåne