UGNSBAKADE RABARBER MED NÖTIG KOLASÅS & VANILJGLASS

Äntligen verkar det som sommaren är på intåg med värme och sol. Vi firar detta med ett enkelt recept på en underbart god rabarberdessert som du bara måste prova. Rabarberna bakas i ugnen i en marinad av socker, smör och citron. Till rabarberna serverar vi en ljuvlig kolasås med nötter samt en kula vaniljglass. I vår kolasås hade vi pistage- och hasselnötter men tag vad du har i skafferiet, t ex mandlar funkar fint. Njut av försommaren! Ulrika o Fredrik

4 personer:

  • 400 g färska rabarber
  • 3/4 dl råsocker eller rörsocker
  • 3 msk smör
  • 1 msk färskpressad citron

Kolasås med nötter:

  • 100 g smör
  • 1 dl rörsocker eller råsocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl vispgrädde
  • 1/2 tsk flingsalt
  • 1 dl grovhackade nötter (pistage,hasselnötter eller mandel)
Att servara till:
  • Vaniljglass

Gör så här:

  1. Ansa och skölj rabarberna, skär i ca 10 cm stavar och lägg i en smord ugnsform.
  2. Klicka på smör, strö över sockret samt häll citronjuicen över.
  3. Ställ in i ugn 20-30 minuter eller tills rabarberna är blivit mjuka. Ös gärna rabarberna då och  

Kolasåsen:

  1. Hacka nötterna grovt.
  2. Bryn smöret tills det doftar nötigt, tillsätt samtliga ingredienser utom nötterna.
  3. Låt koka i ca 5 minuter, rör sist ner nötterna.
Såsen går att förbereda dagen innan om man vill.

Servera rabarberna med kolasåsen och vaniljglass.
Avnjuts helst och bäst ute på en solig försommardag.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln