WEBERGRILLAD GÅS MED INDIREKT VÄRME
SERVERAS MED: KANARISK POTATIS, BEURRE BLANC MED APELSINCEST & VITLÖK SAMT SMÖRSTEKT BRYSSELKÅL MED FINHACKAT ÄPPLE
Jan Boris Möller berättade en gång att man kan göra gås på 45 min i ugn genom att använda hög värme och att skära upp gåsens skinn i rutor så att värmen snabbare penetrerar köttet. Jag och min kompis Tom provade detta ett år och bjöd våra familjer och kompisar på detta. Det blev fantastiskt. Dock tyckte vi att det fortfarande blev en ansenlig mängd fett kvar i köket, så vi provade metoden ute i en webergrill istället. Det funkade! Så här får du tips om hur vi gjorde. Kolla in filmen längre ner i inlägget.
Till gåsen serverar vi kanarsik potatis (kokt i rikligt saltat vatten) en härlig smörsås som vi smaksätter med aplelsin och vitlök samt smörstekt brysselkål och finhackat äpple.
Glöm inte beställa gås! Befinner du dig i nordvästra Skåne kan vi varmt rekommendera Viking Fågel i Munka Ljungby. Lycka till! // Per
4 personer:
- 1 gås á ca 4 kg
- Salt & peppar
- 250 g rumsvarmt smör
- 1 schalottenlök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk kycklingfond
- 1 msk äppelcidervinäger
- 2-3 msk apelsincest
- ½ dl vispgrädde
- 1 kg potatis, små, t ex deilkatesspotatis
- 3,5 dl salt (ja, det stämmer)
- 1,5 l vatten
- ½ kg brysselkål
- 1 st syrligt äpple
- 2 msk smör
- Salt
Gåsen:
Beredning:
- Ta ur eventuellt medföljande krås ur gåsen. Skär bort överflödigt halsskinn och gumpen från gåsen.
- Om du håller upp gåsen som en tubkikare mot skyn ska du kunna titta rakt igenom gåsen. Att värmen kommer igenom gåsen är viktigt för tillagnings-tiden.
- Skär upp gåsens skinn i ett kryssmönster över hela gåsen. Nu har du gjort det möjligt för värmen att forcera det mycket värmebeständiga skinnet och därmed kortat tillagningstiden väsentligt. Gnid in gåsen med salt och peppar efter behag.
Tillagning/ grillning:
- Vi använde Webers klotgrill ca 50 cm i diameter. Skruva bort grillens underrede så att fett kan droppa ur grillen ner i ett kärl som du placerar på marken under grillen. Låt spjället i grillen vara helt öppet. Tänd kolet. Det bör hålla en jämn temperatur på minst 250°. Fördela den glödande kolet längs två sidor. Placera gåsen i mitten av grillen så den endast bakas med indirekt värme. På med locket. Kolla då och då, vänd gåsen vid behov. Skinnet på gåsen blir krispigt och gåsen behöver inte ösas med fett. Tillagningstiden för en gås runt 4 kg ligger runt 60 minuter men kan variera något beroende på hur hög värme du kan hålla i grillen.
- Tag kråset och stek det separat i en panna. Om du vill kan du smälta lite av fettet från gumpen i en panna och confitera kråset i.
- Hacka schalottenlöken och vitlöksklyftan fint. Fräs löken sakta med fond, vinäger och en klick av smöret.
- Montera ner resten av smöret klickvis och vispa hela tiden. Låt apelsincesten gå med i såsen. Mot slutet vispar du i grädden för en ännu lenare smak. Smaka av med salt och peppar.
- Garnera gärna med ytterligare lite apelincest som ger en skön brytning till såsen. Servera direkt.
Ursprunget till Kanarisk potatis sägs komma ifrån att spanska sjöfarare kokade potatisen i havsvatten, därav den höga saltmängden.
- Tvätta potatisarna om det behövs, låt skalet vara kvar. Koka upp salt och vatten och lägg i potatisen. Den kommer att flyta i grytan på grund av vattnets höga salthalt. Koka tills potatisen är nästan genomkokt.
- Häll av nästan allt vatten ur potatisgrytan, sänk värmen på spisen och ställ tillbaka grytan utan lock. Låt vattnet ånga bort så att potatisen torkar. Skaka kastrullen då och då. Stäng av plattan, lägg hushållspapper eller en handduk över potatisen i fem minuter. Nu är potatisen skrynklig och har ett lager med salt på sig.
- Har du stora brysselkål kan du förkoka brysselkålen i några minuter. Stek kålen i smör tills den mjuknat något och fått lite färg. Tärna äpplet (behåll skalet på) och tillsätt mot slutet. Salta efter tycke & smak.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
matblogg grillad abborre i folie saint agur gambas varma hallon kantarelltoast oliv- & basilikatapenade rabarberkräm jästpannkakor pumpasoppa parfait picklad gurka sillinläggningar vegetarisk, lättbakat fiskfond vermouth kolakräm lakritscheesecake ceviche vegetarisk pizza ramslökspesto gäddrecept romsås bouillabaisse med havskräfta & aioli kola & knäck gädda dekorera med blommor stekar gåsagille sandefjordsås ätliga blommor gulaschsoppa hälleflundra aubergine ugnstekt lax müsli egg toddy cocoschutney crème brûllée på landet majs indisk mat kalvlever rulltårta chutney, gravlax blåmusslor på tallriken salmalax bresaola paella ramslökssoppa ost, lingon pannacotta heiße liebe matbloggpriset oxkind smoothie kesella potatisstomp brytbröd mozarella semlor räkor, pressgurka queneller makrill fisksoppa grillad gås vit choklad torskrätt dekoration långgrillad nudlar tosca byxad italienskt kycklingwok mazarin honeysuckle lasagne gratäng granola koka hummer jordärtskocka kalvbräss chokladflarn mandelpotatis hummersoppa roscofflök calemare hummus portvinsmarinerad oxfilé rödkål högrev hallå! sashimi svamprecept mingelrätt whiskey sour thai basil mousse pumpa ugnsrostade skaldjursfond 5-minuterssill blomkål, majonnäas pulled lussekatter grillade citroner risotto kalix löjrom nektariner semla grillad makrill tomatsås matvete fiskpågrillen slottsstek gås, biskvi apfelstrudel tomat- & jordgubbssallad rimmad oxbringa kaka, brownie melanzane prosecco salsiccia ciabatta potatisrätt torskrecept kalvleveranglais matjesill sockerkaka tournedos löksoppa köttrecept,kött parmesan reportage scampi parmaskinka bullar ramslöksrecept pepparrot rotfrukter rom toscakaka sopprecept alla hjärtans dag citron midsommarmat grillat på grillen kantareller karl johan svamp gin avocado pizza lök fläder björnbär rödbetor svamp tartar höstmat cheesecake vegetarisk pasta brunsås välkomstdrink pilgrimsmusslor västerbottensost grytor saft festrätt festmåltid julgodis hummer bär munsbit grön sparris gåsamiddag tagliatelle nypotatis frukt & bär picklat fond champagne gåsmeny sillrecept picklad spenat insjöfisk ramslöksolja sommarmat, potatis hallon husmanskost sill starters torsk nötkött glassdessert skaldjur drinkrecept ramslök kyckling kötträtt sallad nybakat primör soppor laxrecept vegetariskt oxkött köttrecept pastarätt bakning baka fisk & skaldjur vegetarisk efterrätt dessert fiskrecept fisk såsrecept nyårsmeny förrätt pasta soppa drinkar grill dryck cocktails lax sommardessert asiatiskt moltas drinktips doften av nybakat bröd choklad bröd julmat lakrits, nu är det jul igen kycklingrätt sparris glass sommarmat nötter tårtor brödbak jordgubbar apelsin äpplen fondspara mango äppeldessert fågelrecept kallrökt lax drinktilltugg chokladdessert frukost rabarber äppelkaka paj sockerlag entrérätt kolasås romtopf hummerfond äppelpaj äppeltarte laxrätter nässelsoppa maräng nässlor negroni blåbär fiskgryta nygrillat 1-2-3-lag gös sylt pasta med räkor sorbet ugnsbakade rotfrukter medelhavet vit sparris kullasparris hollandaisesås apetizer hallonsås buljong ingefära basilika abborre marmelad kakor flädersaft sjögräsnudlar fisk&skaldjur torskrygg gräddsås långkok inläggning whiskey citrondessert morotssoppa bläckfisk gravad lax potatismos fromage morötter indiskt salsa vaniljsås juldryck wok mangosallad skaldjurssås rödvinssås wokgrönsaker karré blommor i maten ljuvliga smaker godis våfflor pepparrotssås gäddqueneller pocherat ägg bouillabaisse lamm negroni sour pesto långpannebröd brynt smör hjorthornssalt skåne grillad entrecote färskost på filmjölk fruktsallad kryddsmör lingonparfait tapenade melon crème ninon tartlett picklad rödlök kokosmjölk persika flankstek flarn jätteräkor ansjovis fisk i folie apelsinmarmelad kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss daal gravlaxsås nyårsdessert hallonsylt rabarberpaj recept struvor tomatsalsa kycklingsallad pastarecept glaze mumma korv tomater räkor mörk choklad pannbiff oxbringa mozzarella vaktelägg apfelstrudelpaj fudge hasselbackspotatis pavlova chorizo gambero havskräftor lammracks campari vikingfågel bröd recept chokladmousse saffran vårkyckling entrecote rödlök julsill gremolata butternutpumpa körsbär grön ärtsoppa panko frittata grillad flankstek majonnäs vinägrett gubbröra potatispuré rödbetshummus spanien hummer recept pepparrotssmör citrus björnbärsmarmelad karamelliserad mexikanskt flädersorbet citronmarinerad kräftsås mazarinkaka tomatsallad huvudrätt chokladtårta råstekt potatis griskött paj med spenat och västerbottensost sojabönor pizzadeg halloncurd granatäpple fikon löjrom torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest stekt strömming couscous fastlagsbulle lantbruk tortillas färskost rårörda lingon smoothie med spenat mango och ingefära oxfond bearnaisesås senapscreme vitaminboost burgare vegetarisk soppa japanskt parmesanstänger fritterad omelett ponzu