LÄCKRASTE ÄPPELTOSCAKAKAN!
Som final på vår gåsmeny så serverar vi en magiskt god och saftig mazarinäppelkaka med ett knäckigt toscatäcke. Om det fanns VM i äppelkaka så vill vi påstå att den här kakan absolut vore en aspirant till guldet. Inspiration till kakan har vi fått från Tareq Tylers recept. I vår version så har vi dels adderat en frasig mördegsbotten och dels mandelmassa i kaksmeten som vi tycker höjer kakan till världsmästarklass.
8-10 portioner:
Mördegsbotten:
- 125 g smör
- 3,5 dl vetemjöl
- 1 msk mörk sirap
- 2 tsk vaniljsocker
Fyllning:
- 100 g smör
- 2 ägg
- 100 g mandelmassa
- 1,5 dl strösocker
- 1,25 dl vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- 2-3 äpplen (beroende på storlek), skalade och urkärnade
- 1 tsk kanel
- 50 g smör
- 0,75 dl strösocker
- 50 g flagad mandelspån
- 1 msk vetemjöl
- 1 msk grädde
Gör så här:
Mördegsbotten:
- Sätt ugnen på 200°.
- Mixa samman smör, mjöl, sirap och vaniljsocker i en matberedare. Arbeta ihop till en slät deg. Vira in i plastfolie och ställ att vila i kylen en timme.
- Kavla ut degen på mjölat bakbord och klä en pajform (springform) med 24 centimeters diameter med ett tunt degtäcke. Förgrädda botten i ca 5 minuter. Den ska bara stelna, inte få färg.
Fyllning:
- Sänk ugnstemperaturen till 175°.
- Skala och kärna ur äpplena. Skär i ca ½ centimeter tunna klyftor.
- Smält smöret och låt sedan svalna.
- Finriv mandelmassan i en skål.
- Vispa äggen och sockret poröst. Blanda i mjölet och vaniljsockret och sedan smöret. Till sist rör du ner den rivna mandelmassan.
- Häll smeten i pajskalet och fördela och tryck ner äppelklyftorna i smeten. Pudra kanel över ytan.
- Grädda i ca 25 minuter. Ta ut kakan och höj ugnstemperaturen till 200°.
Toscaglasyr:
- Smält smör och socker i en kastrull. Blanda i mandelspånen och mjölet. Rör om noga. Häll slutligen i grädden.
- Häll smeten över kakan och grädda i 8-10 minuter.
Servera gärna med en klick grädde eller en skopa vaniljglass till men kakan smakar även fantastiskt utan om du vill hålla igen på kalorierna.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
makrill fisksoppa grillad gås vit choklad torskrätt mozzarella oxbringa pannbiff mörk choklad räkor vaktelägg kycklingwok mazarin honeysuckle lasagne gratäng tomatsalsa struvor recept kycklingsallad chokladflarn mandelpotatis hummersoppa roscofflök calemare hummus fisk i folie ansjovis jätteräkor flarn flankstek persika kokosmjölk picklad rödlök tartlett crème ninon melon tapenade lingonparfait kryddsmör mousse blomkål, majonnäas pulled lussekatter grillade citroner risotto kalix löjrom nektariner semla grillad makrill tomatsås matvete fiskpågrillen slottsstek gås, biskvi apfelstrudel tomat- & jordgubbssallad rimmad oxbringa kaka, brownie melanzane wok juldryck vaniljsås salsa indiskt morötter matjesill sockerkaka tournedos löksoppa köttrecept,kött ponzu omelett fritterad parmesanstänger matblogg kantarelltoast oliv- & basilikatapenade rabarberkräm jästpannkakor pumpasoppa parfait picklad gurka sillinläggningar vegetarisk, lättbakat fiskfond vermouth kolakräm lakritscheesecake ceviche vegetarisk pizza ramslökspesto gäddrecept romsås bouillabaisse med havskräfta & aioli kola & knäck gädda dekorera med blommor stekar gåsagille sandefjordsås ätliga blommor gulaschsoppa hälleflundra aubergine flädersorbet mexikanskt karamelliserad björnbärsmarmelad citronmarinerad på landet majs indisk mat kalvlever rulltårta chutney, gravlax blåmusslor grillad flankstek frittata panko grön ärtsoppa ramslökssoppa ost, lingon pannacotta heiße liebe matbloggpriset oxkind smoothie kesella potatisstomp brytbröd mozarella semlor räkor, pressgurka queneller vit sparris medelhavet ugnsbakade rotfrukter sorbet pasta med räkor sylt gös 1-2-3-lag nygrillat fiskgryta blåbär negroni nässlor maräng grytor laxrätter äppeltarte äppelpaj hummerfond romtopf parmesan whiskey reportage parmaskinka bullar ramslöksrecept pepparrot rotfrukter rom toscakaka sopprecept marmelad citron midsommarmat grillat på grillen kantareller karl johan svamp gin avocado fågelrecept äppeldessert mango fondspara äpplen apelsin entrérätt munsbit grön sparris gåsamiddag tagliatelle nypotatis frukt & bär chokladdessert fond sommarmat glass sparris kycklingrätt ramslöksolja sommarmat, brödbak hallon husmanskost ramslök kyckling nu är det jul igen lakrits, julmat primör kötträtt sallad nybakat laxrecept vegetariskt cocktails grill pastarätt köttrecept bakning nyårsmeny fisk & skaldjur såsrecept efterrätt dessert fiskrecept fisk vegetarisk baka förrätt soppa pasta oxkött drinkar soppor dryck sommardessert asiatiskt moltas drinktips lax drinkrecept skaldjur glassdessert doften av nybakat bröd choklad bröd nötter tårtor potatis jordgubbar nötkött torsk starters sill kallrökt lax drinktilltugg picklat frukost rabarber äppelkaka paj sockerlag kolasås bär insjöfisk spenat picklad sillrecept gåsmeny champagne kullasparris hollandaisesås apetizer hallonsås buljong ingefära basilika abborre alla hjärtans dag kakor flädersaft sjögräsnudlar fisk&skaldjur torskrygg gräddsås långkok inläggning scampi citrondessert hummer julgodis festmåltid festrätt saft nässelsoppa västerbottensost pilgrimsmusslor välkomstdrink brunsås vegetarisk pasta cheesecake höstmat tartar svamp rödbetor björnbär fläder lök pizza chorizo gambero havskräftor lammracks campari vikingfågel bröd recept chokladmousse saffran vårkyckling entrecote rödlök julsill gremolata butternutpumpa körsbär på tallriken paella bresaola salmalax majonnäs vinägrett gubbröra potatispuré rödbetshummus spanien hummer recept pepparrotssmör citrus crème brûllée cocoschutney egg toddy müsli ugnstekt lax kräftsås mazarinkaka tomatsallad huvudrätt chokladtårta råstekt potatis griskött paj med spenat och västerbottensost sojabönor pizzadeg halloncurd granatäpple fikon löjrom torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest stekt strömming couscous fastlagsbulle lantbruk tortillas färskost rårörda lingon smoothie med spenat mango och ingefära oxfond bearnaisesås senapscreme vitaminboost burgare vegetarisk soppa japanskt varma hallon gambas saint agur grillad abborre i folie morotssoppa bläckfisk gravad lax potatismos fromage ciabatta kalvleveranglais torskrecept potatisrätt mangosallad salsiccia prosecco skaldjurssås rödvinssås wokgrönsaker karré blommor i maten ljuvliga smaker godis våfflor pepparrotssås gäddqueneller pocherat ägg bouillabaisse lamm negroni sour pesto långpannebröd brynt smör hjorthornssalt skåne grillad entrecote färskost på filmjölk fruktsallad 5-minuterssill skaldjursfond ugnsrostade pumpa hallå! thai basil whiskey sour mingelrätt svamprecept sashimi apelsinmarmelad högrev rödkål oxfilé portvinsmarinerad kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss daal gravlaxsås nyårsdessert hallonsylt rabarberpaj kalvbräss jordärtskocka koka hummer granola pastarecept glaze mumma korv tomater italienskt byxad tosca nudlar långgrillad dekoration apfelstrudelpaj fudge hasselbackspotatis pavlova