LÄCKRASTE ÄPPELTOSCAKAKAN!
Som final på vår gåsmeny så serverar vi en magiskt god och saftig mazarinäppelkaka med ett knäckigt toscatäcke. Om det fanns VM i äppelkaka så vill vi påstå att den här kakan absolut vore en aspirant till guldet. Inspiration till kakan har vi fått från Tareq Tylers recept. I vår version så har vi dels adderat en frasig mördegsbotten och dels mandelmassa i kaksmeten som vi tycker höjer kakan till världsmästarklass.
8-10 portioner:
Mördegsbotten:
- 125 g smör
- 3,5 dl vetemjöl
- 1 msk mörk sirap
- 2 tsk vaniljsocker
Fyllning:
- 100 g smör
- 2 ägg
- 100 g mandelmassa
- 1,5 dl strösocker
- 1,25 dl vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- 2-3 äpplen (beroende på storlek), skalade och urkärnade
- 1 tsk kanel
- 50 g smör
- 0,75 dl strösocker
- 50 g flagad mandelspån
- 1 msk vetemjöl
- 1 msk grädde
Gör så här:
Mördegsbotten:
- Mixa samman smör, mjöl, sirap och vaniljsocker i en matberedare. Arbeta ihop till en slät deg. Vira in i plastfolie och ställ att vila i kylen en timme.
- Sätt ugnen på 200°.
- Kavla ut degen på mjölat bakbord och klä en pajform (springform) med 24 centimeters diameter med ett tunt degtäcke. Förgrädda botten i ca 5 minuter. Den ska bara stelna, inte få färg.
Fyllning:
- Sänk ugnstemperaturen till 175°.
- Skala och kärna ur äpplena. Skär i ca ½ centimeter tunna klyftor.
- Smält smöret och låt sedan svalna.
- Finriv mandelmassan i en skål.
- Vispa äggen och sockret poröst. Blanda i mjölet och vaniljsockret och sedan smöret. Till sist rör du ner den rivna mandelmassan.
- Häll smeten i pajskalet och fördela och tryck ner äppelklyftorna i smeten. Pudra kanel över ytan.
- Grädda i ca 25 minuter. Ta ut kakan och höj ugnstemperaturen till 200°.
Toscaglasyr:
- Smält smör och socker i en kastrull. Blanda i mandelspånen och mjölet. Rör om noga. Häll slutligen i grädden.
- Häll smeten över kakan och grädda i 8-10 minuter.
Servera gärna med en klick grädde eller en skopa vaniljglass till men kakan smakar även fantastiskt utan om du vill hålla igen på kalorierna.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Alexander Jensen » MOLTAS PRESENTERAR TVÅ LJUVLIGA SOMMARDRINKAR: ”Ska det vara 5 dl äggvita? 8,5 dl får nog inte plats i en halvliters sifon :o”
-
Simnon » HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI: ”Rigtig fin recept Ha en fin dag”
-
Simon » ULRIKA GÖR COMEBACK!: ”Rigtig god recept!”
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
skåne flankstek matbloggpriset kalix löjrom campari vårprimörer bröd recept pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat hasselbackspotatis gås, apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner rödvinssås fikon rökt oxbringa gulaschsoppa karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsiccia gratäng granola gravad lax bläckfisk ostkaka ugnstekt lax mandelpotatis cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie fritterad rabarberkräm brioche kokosmjölk burgare oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax päron majonnäas tortillas lussekatter senapscreme brytbröd ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, gambero gäddqueneller billig mat bouillabaisse gåsagille apfelstrudel chorizo grillad makrill pepparrotssås mazarinkaka torskrätt rimmad oxbringa egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt kalvbräss hummer recept vinägrett kalla såser rulltårta gubbröra paella hummus rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa vikingfågel vermouth ramslökssoppa långpannebröd gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest grillad gås vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli tosca nektariner curry pavlova mumma matvete paj med spenat och västerbottensost mazarin ljuvliga smaker aubergine blommor i maten müsli koka hummer roscofflök kalvleveranglais flädersorbet pepparrotssmör rödkål morötter kycklingsallad citrus whiskey sour thai basil morotssoppa mingelrätt lingonparfait julsill matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås reportage höstmat vegetarisk pasta negroni havskräftor fisksoppa våfflor lök julgodis nässelsoppa hummerfond pasta med räkor whiskey parmesan ostar ramslöksrecept pizza hollandaisesås hälleflundra avocado karré kakor saft majs rödbetor chutney, kantarelltoast basilika gin grillat risotto pannkakor pepparrot pilgrimsmusslor korv björnbär laxrätter majonnäs ansjovis nyårsmat abborre alla hjärtans dag saffran munsbit kallrökt lax lamm maräng gåsmeny hummer midsommarmat marmelad picklat mango fisk&skaldjur tårta grytor äpplen hallonsylt fond picklad gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär kantareller festrätt rabarber ramslöksolja pastarecept glaze drinktilltugg entrérätt champagne sommarmat, kycklingrätt insjöfisk tårtor sorbet starters nu är det jul igen doften av nybakat bröd paj sommardessert husmanskost sylt jordgubbar torsk skaldjur potatis griskött glass moltas drinktips vegetariskt hallon gröna & sköna tillbehör lax dryck choklad pasta soppa drinkar sill baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning bbq pastarätt svamp cocktails laxrecept soppor nybakat på grillen chokladdessert asiatiskt drinkrecept kyckling primör glassdessert bröd sallad lakrits, ramslök bär sillrecept brynt smör julmat tomater apelsin sommarmat slow cooking sparris cheesecake nötter brödbak festmåltid fläsk nötkött kalv blåbär kolasås frukost tartar äppelkaka bullar ost och vin karl johan svamp fågelrecept västerbottensost vit sparris chokladtårta spenat sockerlag nypotatis gös citrondessert äppeldessert nässlor grön sparris torskrygg godis inläggning fondspara skaldjursfond matjesill indiskt oxfilé flädersaft rotfrukter torskrecept sjögräsnudlar långkok lammracks tomatsås rårörda lingon kullasparris 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron potatisrätt blåmusslor äppelpaj sopprecept toscakaka medelhavet rom gräddsås semla hallonsås fiskgryta buljong scampi ägg fläder ugnsbakade rotfrukter romtopf äppeltarte kaka, brunsås parmaskinka välkomstdrink ingefära apetizer japanskt pulled tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör picklad rödlök frittata grön ärtsoppa tartlett potatispuré vaniljsås insjökräftor jätteräkor hummersoppa på landet praliner calemare gravlaxsås tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås struvor falukorv kräftsås honeysuckle pannbiff romsås sandefjordsås mörk choklad stekar räkor, gnocchi gädda fudge pressgurka pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära färskost mousse vitaminboost grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond ugnsrostade anklever pannacotta gremolata panko omelett fromage ost parmesanstänger recept potatismos citronmarinerad kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax prosecco spanien wok dekoration crème brûllée jordärtskocka wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka mozarella slottsstek ceviche hjorthornssalt kola & knäck innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom färskost på filmjölk melon lantbruk entrecote pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka parfait oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon indisk mat saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas tournedos sockerkaka mangosallad kalvlever löksoppa salsa ätliga blommor räkor kycklingwok dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck nudlar makrill byxad brownie lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi pizzadeg potatisstomp kolakräm kesella smoothie vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe pesto lättbakat körsbär getost