PULLED BEEF PÅ OXKIND MED SVARTKÅL, POTATISSTOMP & PERSILJEROT
8 personer:
- Ca 3 kg oxkind
- 7 msk vetemjöl
- 4 oxbuljongtärningar eller 4 msk koncentrerad oxfond
- Smör att steka i
- Salt och peppar
Marinaden:
- 3 gula lökar
- 2-3 morötter
- en bit rotselleri
- 4 st lagerblad
- 2 tsk torkad timjan
- 1 knippe bladpersilja
- 5 dl coca cola
- 5 dl rött vin
Garnering:
- 2 persiljerötter
- 1 burk syltlök
- ca 30 trattkantareller
- färska timjanblad
- bladpersilja
- 8 svartkålsblad
- 1kg mjölig potatis
- ca 100g smör
- 2 dl mjölk
- Salt och peppar
Gör sisåhär:
Dygn 1: Marinera köttet.
- Putsa köttet noga fritt från hinnor och körtlar.
- Skala och hacka morötter, selleri och lök i fina bitar. Blanda med övriga ingredienser i en bunke och lägg i köttet. Låt stå svalt i ett dygn.
Dag 2: Tillagning.
- Ta upp köttet och låt det rinna av. Torka av lätt med hushållspapper. OBS: Spara marinaden!
- Sätt ugnen på 150°.
- Salta och peppra köttet, vänd bitarna i mjölet.
- Ta fram en lämplig ugnseldfast gryta typ Le Creseut och bryn bitarna i smör tills de får fin färg i denna. Slå på marinaden, tillsätt buljongtärningarna /fonden. Låt koka upp och skumma väl med hålslev. Om mer vätska behövs, späd med lite vatten eller lite coca cola.
- Ställ in grytan med lock i ugnen och låt stå ca 4 timmar. När köttet lätt faller isär är det färdigt. Nu tar du upp bitarna, silar såsen och häller tillbaka den i grytan. Tillbaka med köttet. Bäst blir det om köttet får dra i den goda såsen ytterligare ett dygn innan du serverar.
- Skala potatisen och koka i saltat vatten. Ge köttgrytan ett uppkok.
- Stek under tiden trattkantarellerna ( eller den svamp du får tag i) i smör. Salta kantarellerna och tillsätt en knivsudd socker i pannan samt pressa lite citron över. Svamp älskar citron.
- Stek syltlöken i smör, tillsätt en nypa strösocker eller en skvätt honung så de får en härlig karamelliserad yta.
- Skär persiljeroten i smala bitar. Stek i smör tills de mjuknar. Salta försiktigt. Mot slutet lägger du i svartkålen och låter den steka med. Tillsätt ev lite mer smör. Salta lätt. Svartkålen ska bara få en lätt mjukhet, den får inte tappa sin fräschör.
- När potatisen är färdig, häll av vattnet. Tillsätt mjölk och smör i om gångar medans du stompar potatisen. Smaka av med salt och peppar. Det är upp till dig hur du vill ha ditt stomp. Grovt, lite finare, mer salt, mer smör, ja du vet, hur långt är ett snöre? Använd dina smaklökar! Lägg upp fint i tallrikar och servera direkt. Mmm!
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
högrev ciabatta fisk i folie fritterad gambas morotssoppa kokosmjölk burgare rabarberkräm salmalax päron majonnäas parfait picklad gurka melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter rödlök vegetarisk, gambero ramslökspesto heiße liebe ceviche slottsstek smoothie kesella chorizo grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka skaldjurssås dekoration wok egg toddy björnbärsmarmelad gratäng hummer recept räkor citronmarinerad potatismos gravlax parmesanstänger rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept apelsinmarmelad ugnsrostade gremolata pannacotta flarn grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar ramslökssoppa långpannebröd vermouth torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gäddrecept räkor, stekar fudge gädda curry romsås pannbiff mörk choklad sandefjordsås falukorv mumma matvete sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor kalvleveranglais på landet hummersoppa roscofflök kycklingsallad citrus oxfilé rödkål grön ärtsoppa frittata picklad rödlök tartlett matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås skaldjursfond julsill flankstek matbloggpriset skåne bröd recept kalix löjrom vitaminboost kolakräm potatisstomp hasselbackspotatis pocherat ägg queneller granatäpple lakritscheesecake godis apfelstrudelpaj rökt oxbringa gulaschsoppa rödvinssås fikon köttbullar dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor paj med spenat och västerbottensost ätliga blommor salsa mangosallad sockerkaka tournedos löksoppa gös marmelad scampi buljong ingefära pizza hollandaisesås fisk&skaldjur vit sparris avocado toscakaka lök äppelpaj kakor potatisrätt blåmusslor pasta med räkor kantarelltoast 1-2-3-lag rårörda lingon gin cheesecake pepparrot pilgrimsmusslor korv torskrecept laxrätter nyårsdessert rödbetor matjesill indiskt japanskt apetizer vegetarisk pasta välkomstdrink brunsås parmaskinka maräng äppeltarte ugnsbakade rotfrukter julgodis fläder rabarber tagliatelle frukost sockerlag grytor äpplen karl johan svamp picklad spenat gåsamiddag västerbottensost frukt & bär saffran inläggning torskrygg bullar kalv äppeldessert hummer ramslöksolja festmåltid pastarecept sillrecept nötter sparris slow cooking kycklingrätt apelsin kantareller festrätt starters sill bröd glass doften av nybakat bröd chokladdessert italienskt torsk kyckling sommardessert husmanskost sallad skaldjur hallon laxrecept på grillen vegetariskt dryck cocktails drinkar soppa pasta bakning kötträtt förrätt nyårsmeny såsrecept fiskrecept dessert fisk & skaldjur köttrecept efterrätt fisk vegetarisk grill baka oxkött pastarätt bbq svamp choklad soppor gröna & sköna tillbehör lax moltas drinktips nybakat asiatiskt griskött glassdessert ramslök primör sylt drinkrecept lakrits, potatis bär jordgubbar nu är det jul igen julmat blåbär tårtor insjöfisk sommarmat sommarmat, entrérätt drinktilltugg brödbak glaze fläsk nötkött paj tomater gåsmeny grön sparris munsbit kolasås fondspara hallonsylt äppelkaka champagne mango fond fågelrecept kallrökt lax chokladtårta picklat nypotatis midsommarmat sorbet romtopf hummerfond nässelsoppa nässlor lamm våfflor fisksoppa negroni pulled höstmat reportage abborre tartar majonnäs flädersaft björnbär rotfrukter sjögräsnudlar långkok pannkakor kullasparris tomatsås grillat basilika parmesan citron chutney, sopprecept majs saft medelhavet karré rom tårta gräddsås ramslöksrecept hallonsås fiskgryta alla hjärtans dag whiskey citrondessert bläckfisk gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever granola aubergine lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella huvudrätt byxad brownie kaka, nudlar makrill fastlagsbulle biskvi gås, grillade citroner saffransbullar smoothie med spenat mango och ingefära pizzadeg havskräftor nygrillat campari pesto vegetarisk pizza blomkål, lättbakat körsbär varma hallon kryddsmör lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad thai basil whiskey sour mingelrätt hummus jätteräkor ansjovis potatispuré vaniljsås calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet ljuvliga smaker koka hummer müsli blommor i maten melanzane kräftsås honeysuckle mazarin semla nektariner tosca pavlova lammracks hjorthornssalt vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming pressgurka risotto vikingfågel färskost mousse vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi hallå! jästpannkakor daal lingon vegetarisk soppa paella panko omelett fromage rödbetshummus vinägrett gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss spanien prosecco kalvbräss jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad crème brûllée hälleflundra wokgrönsaker fiskpågrillen semlor mozarella råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka gäddqueneller kola & knäck bouillabaisse brynt smör negroni sour löjrom innanlår fruktsallad chokladmousse lantbruk brytbröd senapscreme 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa persika på tallriken indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon cocoschutney saint agur chokladflarn morötter