PULLED BEEF PÅ OXKIND MED SVARTKÅL, POTATISSTOMP & PERSILJEROT
8 personer:
- Ca 3 kg oxkind
- 7 msk vetemjöl
- 4 oxbuljongtärningar eller 4 msk koncentrerad oxfond
- Smör att steka i
- Salt och peppar
Marinaden:
- 3 gula lökar
- 2-3 morötter
- en bit rotselleri
- 4 st lagerblad
- 2 tsk torkad timjan
- 1 knippe bladpersilja
- 5 dl coca cola
- 5 dl rött vin
Garnering:
- 2 persiljerötter
- 1 burk syltlök
- ca 30 trattkantareller
- färska timjanblad
- bladpersilja
- 8 svartkålsblad
- 1kg mjölig potatis
- ca 100g smör
- 2 dl mjölk
- Salt och peppar
Gör sisåhär:
Dygn 1: Marinera köttet.
- Putsa köttet noga fritt från hinnor och körtlar.
- Skala och hacka morötter, selleri och lök i fina bitar. Blanda med övriga ingredienser i en bunke och lägg i köttet. Låt stå svalt i ett dygn.
Dag 2: Tillagning.
- Ta upp köttet och låt det rinna av. Torka av lätt med hushållspapper. OBS: Spara marinaden!
- Sätt ugnen på 150°.
- Salta och peppra köttet, vänd bitarna i mjölet.
- Ta fram en lämplig ugnseldfast gryta typ Le Creseut och bryn bitarna i smör tills de får fin färg i denna. Slå på marinaden, tillsätt buljongtärningarna /fonden. Låt koka upp och skumma väl med hålslev. Om mer vätska behövs, späd med lite vatten eller lite coca cola.
- Ställ in grytan med lock i ugnen och låt stå ca 4 timmar. När köttet lätt faller isär är det färdigt. Nu tar du upp bitarna, silar såsen och häller tillbaka den i grytan. Tillbaka med köttet. Bäst blir det om köttet får dra i den goda såsen ytterligare ett dygn innan du serverar.
- Skala potatisen och koka i saltat vatten. Ge köttgrytan ett uppkok.
- Stek under tiden trattkantarellerna ( eller den svamp du får tag i) i smör. Salta kantarellerna och tillsätt en knivsudd socker i pannan samt pressa lite citron över. Svamp älskar citron.
- Stek syltlöken i smör, tillsätt en nypa strösocker eller en skvätt honung så de får en härlig karamelliserad yta.
- Skär persiljeroten i smala bitar. Stek i smör tills de mjuknar. Salta försiktigt. Mot slutet lägger du i svartkålen och låter den steka med. Tillsätt ev lite mer smör. Salta lätt. Svartkålen ska bara få en lätt mjukhet, den får inte tappa sin fräschör.
- När potatisen är färdig, häll av vattnet. Tillsätt mjölk och smör i om gångar medans du stompar potatisen. Smaka av med salt och peppar. Det är upp till dig hur du vill ha ditt stomp. Grovt, lite finare, mer salt, mer smör, ja du vet, hur långt är ett snöre? Använd dina smaklökar! Lägg upp fint i tallrikar och servera direkt. Mmm!
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
grillad abborre i folie saint agur gambas varma hallon ponzu oliv- & basilikatapenade rabarberkräm jästpannkakor kantarelltoast bearnaisesås oxfond smoothie med spenat mango och ingefära senapscreme lättbakat fiskfond vermouth kolakräm vegetarisk, vegetarisk pizza ramslökspesto gäddrecept couscous stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli kola & knäck gädda romsås stekar gåsagille sandefjordsås dekorera med blommor gulaschsoppa hälleflundra aubergine tomatsallad mexikanskt karamelliserad björnbärsmarmelad citronmarinerad flädersorbet pepparrotssmör hummer recept spanien rödbetshummus rulltårta chutney, gravlax blåmusslor frittata panko grön ärtsoppa grillad flankstek butternutpumpa gremolata julsill ramslökssoppa ost, entrecote vårkyckling saffran chokladmousse bröd recept vikingfågel campari potatisstomp pressgurka queneller lammracks fisksoppa grillad gås vit choklad torskrätt pavlova nudlar tosca byxad italienskt dekoration långgrillad korv mumma glaze pastarecept tomater tomatsalsa struvor recept kycklingsallad mandelpotatis hummersoppa roscofflök calemare hummus chokladflarn oxfilé rödkål högrev apelsinmarmelad kokosmjölk picklad rödlök tartlett crème ninon flankstek persika pumpa ugnsrostade skaldjursfond 5-minuterssill melon majonnäas pulled lussekatter fruktsallad långpannebröd pesto negroni sour grillade citroner risotto tomatsås matvete lamm pepparrotssås våfflor godis ljuvliga smaker fiskpågrillen wokgrönsaker rödvinssås skaldjurssås blommor i maten karré salsiccia mangosallad salsa indiskt morötter vaniljsås sockerkaka tournedos löksoppa köttrecept,kött matjesill citrondessert whiskey reportage parmaskinka bullar ramslöksrecept pepparrot sjögräsnudlar rotfrukter flädersaft sopprecept marmelad abborre midsommarmat buljong apetizer på grillen kantareller kullasparris hollandaisesås medelhavet vit sparris björnbär rödbetor sorbet gös svamp höstmat fiskgryta cheesecake negroni blåbär nässlor maräng nässelsoppa festrätt saft festmåltid julgodis hummer kolasås munsbit grön sparris gåsamiddag tagliatelle frukost frukt & bär picklat fond champagne gåsmeny sillrecept fondspara picklad insjöfisk ramslöksolja sommarmat, potatis hallon husmanskost sill starters torsk nötkött glassdessert skaldjur drinkrecept ramslök kyckling kötträtt sallad nybakat primör soppor laxrecept vegetariskt oxkött köttrecept pastarätt bakning baka fisk & skaldjur vegetarisk efterrätt dessert fiskrecept fisk såsrecept nyårsmeny förrätt pasta soppa drinkar grill dryck cocktails lax sommardessert asiatiskt moltas drinktips doften av nybakat bröd choklad bröd julmat lakrits, nu är det jul igen kycklingrätt sparris glass sommarmat nötter tårtor brödbak jordgubbar apelsin äpplen spenat mango äppeldessert fågelrecept kallrökt lax drinktilltugg chokladdessert nypotatis rabarber äppelkaka paj sockerlag bär entrérätt romtopf hummerfond äppelpaj laxrätter äppeltarte grytor pilgrimsmusslor västerbottensost välkomstdrink brunsås vegetarisk pasta nygrillat 1-2-3-lag tartar sylt fläder pasta med räkor ugnsbakade rotfrukter lök pizza avocado gin hallonsås karl johan svamp grillat ingefära basilika citron alla hjärtans dag kakor toscakaka rom fisk&skaldjur torskrygg gräddsås långkok inläggning scampi parmesan fromage morotssoppa bläckfisk gravad lax potatismos potatisrätt ciabatta kalvleveranglais torskrecept prosecco juldryck wok tomat- & jordgubbssallad melanzane brownie kaka, rimmad oxbringa apfelstrudel biskvi gås, slottsstek grillad makrill gäddqueneller pocherat ägg bouillabaisse brynt smör semla nektariner kalix löjrom blomkål, hjorthornssalt skåne grillad entrecote färskost på filmjölk mousse kryddsmör lingonparfait tapenade svamprecept sashimi hallå! thai basil whiskey sour mingelrätt portvinsmarinerad flarn jätteräkor ansjovis fisk i folie rabarberpaj kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss daal gravlaxsås nyårsdessert hallonsylt kalvbräss jordärtskocka koka hummer granola gratäng lasagne honeysuckle mazarin kycklingwok mozzarella vaktelägg räkor mörk choklad pannbiff oxbringa makrill apfelstrudelpaj fudge hasselbackspotatis räkor, chorizo gambero havskräftor semlor mozarella brytbröd rödlök kesella smoothie oxkind matbloggpriset körsbär heiße liebe pannacotta lingon salmalax på tallriken paella bresaola majonnäs vinägrett gubbröra potatispuré citrus kalvlever indisk mat majs på landet ugnstekt lax crème brûllée cocoschutney egg toddy müsli ätliga blommor kräftsås mazarinkaka griskött huvudrätt chokladtårta råstekt potatis halloncurd paj med spenat och västerbottensost sojabönor pizzadeg ceviche lakritscheesecake granatäpple fikon löjrom torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest rårörda lingon fastlagsbulle lantbruk tortillas färskost sillinläggningar picklad gurka parfait pumpasoppa japanskt vitaminboost burgare vegetarisk soppa matblogg parmesanstänger fritterad omelett