GRAVLAX & GRAVLAXSÅS
Gravlax hör hemma på julbordet och inte minst till julottefrukosten! Att grava lax kan låta svårt men det är busenkelt om det finns plats i kylen.
Gravad lax skall frysas, speciellt om den är kravmärkt (som vi föredrar), innan den äts. Vi väljer att grava laxen i god tid före jul och frysa de två sidorna var för sig när de är gravade. Vill Du att grava laxen lagom till jul så är vårt tips att frysa den vid Lucia och grava laxsidorna halvtinade ett par dagar före jul. (OBS: lax bör inte frysas två gånger)!
Ofta är gravlaxsåsen hos Din fiskhandlare god, vänd i lite mer dill så blir den ännu bättre! Vi som gillar att slå såser gör den naturligtvis själv. Tips! Det är lättare att få ihop såsen om vinäger, senap och olja har samma temperatur. Lycka till och kom ihåg att bäst blir det om du garvar och gravar med glädje. Undvik gravallvar!
Ca 20 portioner:
- 2 kg kravmärkt lax (helst två mellanbitar à 1 kg)
- 1 msk hel vitpeppar (stöt den i mortel)
- 8 msk salt
- 8 + msk strösocker
- 5 dl (minst) grovhackad dill utan stjälkar
- 1 äggula
- 3 msk vanlig svensk senap
- 1 msk dijonsenap
- 2 msk vitvinsvinäger
- 1,5 msk strösocker
- 1 dl mild olja (raps eller solros)
- Salt
- 2 dl finhackad dill (utan stjälkar)
Gör så här:
- Dra ut eventuella ben ur fisken med en fin tång och torka filéerna med hushållspapper på både kött- och skinnsidan.
- Snitta laxen kors och tvärs på skinnsidan och lägg den understa biten på en skärbräda. Gnid in köttsidan med en tredjedel av salt och pepparblandningen. Strö sen ett jämt lager socker över salt- och pepparblandningen och toppa med ett rejält täcke dill. (OBS: Så här före jul smakar dillen inte så mycket så lukta på den i butiken för att kolla om den duger – fryst dill kan funka).
- Gör samma sak med den andra sidan och lägg den med den tunna sidan ovanpå den andra filéns tjocka. Lägg allt i en plastpåse och häll i det som är kvar av salt, peppar och dill på båda sidor om laxen i plastpåsen. Lägg i kylen med en vikt ovanpå (ungefär lika tung som laxen, i vårt fall en gryta som väger två kg).
- Grava i två dygn. Vänd med jämna mellanrum (8-12 timmar). På Tallriken brukar sätta en ”laxlapp” på kylskåpet som påminner om när det är dags att vända.
- När laxen är färdig skall kvarvarande dill och peppar skrapas av. ”Badda” laxsidorna med hushållspapper och frys dem, var för sig, i fryspåse. Tryck ut så mycket luft du kan innan Du stoppar dem i frysen.
- Tina gravlaxen långsamt i kylskåp (1 dygn) innan den skall ätas.
Tips! Det är lättare att få ihop såsen om vinäger, senap och olja har samma temperatur.
- Blanda äggula, senap, socker och vinäger i en bunke.
- Vispa försiktigt (droppvis i början) ner oljan och öka stegvis till kraftig vispning.
- Smaka av med salt och vänd sen ner den finhackade dillen.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
-
Mårten » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Detsamma önskas ni, i morgon blir det "stomp" till kalvfileten! (För övrigt med ..”
-
Fredrik » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Hoppas det funkar Josefina. Hade varit kul om du vill dela med dig med en bild h..”
-
Josefina » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Vad bra! Då gör jag så!! Tack! ”
-
Fredrik » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Plastfilmen ska det vara. ”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
cocoschutney chorizo ponzu pumpa bearnaisesås indisk mat grillade citroner färskost på filmjölk grillat räkpasta lamm blomkål, gremolata vaktelägg havskräftor grillad gås morötter hollandaisesås räkor, slottsstek kaka, morotssoppa romsås oxbringa äppeltarte smoothie dekoration rimmad oxbringa salsiccia fikon hallå! festmåltid hummer sojabönor äppelpaj tournedos fastlagsbulle chokladflarn omelett burgare glaze flankstek vegetarisk soppa oxkind lök frukt & bär pumpasoppa karl johan svamp couscous körsbär färskost tartlett vegetarisk, vegetarisk pizza potatisstomp bouillabaisse gås, vitaminboost kycklingsallad pepparrotssås råstekt potatis hälleflundra makrill toscakaka mozarella blommor i maten müsli hummer recept laxrätter prosecco majs rödkål cokladdessert på landet chutney, whiskey sour kolakräm rulltårta bresaola granatäpple abborre basilika pulled torskrygg persika matbloggpriset kalix löjrom lammracks melon brytbröd scampi fruktsallad torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gambero champagne lakritscheesecake ceviche hasselbackspotatis hummus grön sparris halloncurd pannbiff mumma varma hallon dekorera med blommor långgrillad korv struvor på tallriken tomat- & jordgubbssallad tomatsalsa gravad lax ugnstekt lax mandelpotatis ansjovis hjorthornssalt rabarberpaj citrus gös picklad rödlök grillad flankstek fisk i folie mingelrätt paj bär hallonsås brunsås julgodis äpplen sorbet tagliatelle picklad vegetarisk pasta cheesecake sparris pilgrimsmusslor sjögräsnudlar kakor äppelkaka rabarber sillrecept parmesan pasta med räkor lakrits, pizza ingefära ugnsbakade rotfrukter whiskey nötkött mango choklad midsommarmat entrérätt spenat kyckling drinktilltugg tårtor starters brödbak lax cocktails glass asiatiskt nötter sommarmat, dryck kötträtt bröd drinkar pastarätt sommardessert köttrecept soppa baka fisk & skaldjur nyårsmeny dessert vegetarisk fiskrecept förrätt efterrätt pasta soppor sallad nu är det jul igen glassdessert doften av nybakat bröd oxkött julmat gåsmeny grill gåsamiddag husmanskost potatis laxrecept moltas drinktips bakning kolasås sill nybakat munsbit på grillen nypotatis hallon jordgubbar kycklingrätt äppeldessert pepparrot gåsagille rödbetor apetizer västerbottensost vegetariskt fläder medelhavet avocado rotfrukter maräng apelsin gräddsås enkelt recept långkok torsk svamp flädersaft nygrillat grytor kantareller frukost höstmat parfait kokosmjölk matjesill semla oxfilé hallonsylt potatisrätt chokladmousse ljuvliga smaker nyårsdessert saft matvete hummersoppa granola ätliga blommor nektariner koka hummer kycklingwok fiskpågrillen marmelad smoothie med spenat mango och ingefära mazarin nudlar grillad makrill ciabatta fudge bouillabaisse med havskräfta & aioli brynt smör mangosallad webergrillad pressgurka parmaskinka gratäng negroni bröd recept inläggning huvudrätt grillad entrecote ost, sashimi indiskt ugnsrostade butternutpumpa ramslökssoppa lingonparfait frittata fromage semlor panko potatispuré flädersorbet kesella gubbröra pepparrotssmör tomater reportage mexikanskt mozzarella matblogg egg toddy gulaschsoppa flarn mazarinkaka stekar blåbär rödbetshummus kola & knäck pizzadeg risotto nässelsoppa fiskgryta aubergine lättbakat senapscreme 1-2-3-lag daal entrecote kantarelltoast salmalax recept oliv- & basilikatapenade grillad abborre i folie bullar lingon saint agur sockerkaka portvinsmarinerad fritterad potatismos mousse gravlax salsa tomatsallad heiße liebe hummerfond wok karré apelsinmarmelad juldryck wokgrönsaker pavlova vit sparris godis våfflor fisksoppa stekt strömming citronmarinerad välkomstdrink tomatsås rårörda lingon billig mat långpannebröd rödlök melanzane löjrom majonnäas japanskt torskrätt tortillas tapenade svamprecept ramslök paj med spenat och västerbottensost