GRAVLAX & GRAVLAXSÅS
Gravlax hör hemma på julbordet och inte minst till julottefrukosten! Att grava lax kan låta svårt men det är busenkelt om det finns plats i kylen.
Gravad lax skall frysas, speciellt om den är kravmärkt (som vi föredrar), innan den äts. Vi väljer att grava laxen i god tid före jul och frysa de två sidorna var för sig när de är gravade. Vill Du att grava laxen lagom till jul så är vårt tips att frysa den vid Lucia och grava laxsidorna halvtinade ett par dagar före jul. (OBS: lax bör inte frysas två gånger)!
Ofta är gravlaxsåsen hos Din fiskhandlare god, vänd i lite mer dill så blir den ännu bättre! Vi som gillar att slå såser gör den naturligtvis själv. Tips! Det är lättare att få ihop såsen om vinäger, senap och olja har samma temperatur. Lycka till och kom ihåg att bäst blir det om du garvar och gravar med glädje. Undvik gravallvar!
Ca 20 portioner:
- 2 kg kravmärkt lax (helst två mellanbitar à 1 kg)
- 1 msk hel vitpeppar (stöt den i mortel)
- 8 msk salt
- 8 + msk strösocker
- 5 dl (minst) grovhackad dill utan stjälkar
- 1 äggula
- 3 msk vanlig svensk senap
- 1 msk dijonsenap
- 2 msk vitvinsvinäger
- 1,5 msk strösocker
- 1 dl mild olja (raps eller solros)
- Salt
- 2 dl finhackad dill (utan stjälkar)
Gör så här:
- Dra ut eventuella ben ur fisken med en fin tång och torka filéerna med hushållspapper på både kött- och skinnsidan.
- Snitta laxen kors och tvärs på skinnsidan och lägg den understa biten på en skärbräda. Gnid in köttsidan med en tredjedel av salt och pepparblandningen. Strö sen ett jämt lager socker över salt- och pepparblandningen och toppa med ett rejält täcke dill. (OBS: Så här före jul smakar dillen inte så mycket så lukta på den i butiken för att kolla om den duger – fryst dill kan funka).
- Gör samma sak med den andra sidan och lägg den med den tunna sidan ovanpå den andra filéns tjocka. Lägg allt i en plastpåse och häll i det som är kvar av salt, peppar och dill på båda sidor om laxen i plastpåsen. Lägg i kylen med en vikt ovanpå (ungefär lika tung som laxen, i vårt fall en gryta som väger två kg).
- Grava i två dygn. Vänd med jämna mellanrum (8-12 timmar). På Tallriken brukar sätta en ”laxlapp” på kylskåpet som påminner om när det är dags att vända.
- När laxen är färdig skall kvarvarande dill och peppar skrapas av. ”Badda” laxsidorna med hushållspapper och frys dem, var för sig, i fryspåse. Tryck ut så mycket luft du kan innan Du stoppar dem i frysen.
- Tina gravlaxen långsamt i kylskåp (1 dygn) innan den skall ätas.
Tips! Det är lättare att få ihop såsen om vinäger, senap och olja har samma temperatur.
- Blanda äggula, senap, socker och vinäger i en bunke.
- Vispa försiktigt (droppvis i början) ner oljan och öka stegvis till kraftig vispning.
- Smaka av med salt och vänd sen ner den finhackade dillen.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
skåne hjorthornssalt blomkål, majonnäas pulled nektariner semla brynt smör långpannebröd pocherat ägg gäddqueneller grillad makrill tomatsås ljuvliga smaker fiskpågrillen slottsstek gås, brownie melanzane tomat- & jordgubbssallad rimmad oxbringa kaka, mangosallad wok juldryck indiskt morötter vaniljsås salsa bläckfisk morotssoppa fromage potatismos gravad lax parmesanstänger matblogg grillad abborre i folie saint agur rabarberkräm jästpannkakor kantarelltoast oliv- & basilikatapenade oxfond smoothie med spenat mango och ingefära senapscreme bearnaisesås fiskfond vermouth kolakräm vegetarisk, lättbakat ramslökspesto gäddrecept couscous stekt strömming torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest löjrom sojabönor paj med spenat och västerbottensost halloncurd pizzadeg sandefjordsås dekorera med blommor stekar gåsagille aubergine tomatsallad mazarinkaka karamelliserad björnbärsmarmelad citronmarinerad flädersorbet mexikanskt indisk mat kalvlever citrus pepparrotssmör hummer recept blåmusslor rulltårta chutney, gravlax grön ärtsoppa grillad flankstek frittata panko pannacotta heiße liebe körsbär butternutpumpa vårkyckling saffran chokladmousse matbloggpriset oxkind mozarella semlor bröd recept queneller lammracks havskräftor gambero apfelstrudelpaj makrill fisksoppa grillad gås mörk choklad räkor vaktelägg mozzarella oxbringa pannbiff honeysuckle lasagne gratäng kycklingwok mazarin jordärtskocka kalvbräss granola koka hummer roscofflök calemare hummus chokladflarn mandelpotatis hummersoppa jätteräkor flarn portvinsmarinerad oxfilé rödkål thai basil hallå! sashimi svamprecept mingelrätt whiskey sour kryddsmör mousse pumpa ugnsrostade nygrillat cheesecake välkomstdrink brunsås västerbottensost pilgrimsmusslor nässelsoppa festrätt saft romtopf festmåltid julgodis citrondessert scampi whiskey parmaskinka långkok torskrygg pepparrot rom sjögräsnudlar toscakaka kakor marmelad abborre basilika buljong på grillen kantareller karl johan svamp kullasparris hollandaisesås lök pizza björnbär rödbetor sorbet tartar gös höstmat spenat insjöfisk apelsin bär munsbit grön sparris gåsamiddag äppelkaka frukost frukt & bär picklat fond fågelrecept gåsmeny sillrecept starters torsk nötkött jordgubbar brödbak tårtor nötter sommarmat glass kyckling nu är det jul igen lakrits, drinkrecept bröd kötträtt sallad nybakat primör vegetariskt cocktails dryck grill pastarätt köttrecept bakning nyårsmeny fisk & skaldjur såsrecept efterrätt dessert fiskrecept fisk vegetarisk baka förrätt soppa pasta oxkött drinkar laxrecept soppor lax sommardessert asiatiskt moltas drinktips ramslök julmat skaldjur glassdessert doften av nybakat bröd choklad sill husmanskost hallon potatis sommarmat, ramslöksolja kycklingrätt sparris mango äppeldessert champagne kallrökt lax drinktilltugg chokladdessert nypotatis rabarber tagliatelle paj sockerlag entrérätt kolasås äpplen picklad fondspara 1-2-3-lag svamp sylt fläder pasta med räkor ugnsbakade rotfrukter vit sparris medelhavet avocado gin apetizer hallonsås grillat midsommarmat ingefära citron alla hjärtans dag sopprecept flädersaft rotfrukter fisk&skaldjur gräddsås ramslöksrecept bullar inläggning reportage parmesan hummer hummerfond äppelpaj äppeltarte laxrätter grytor maräng nässlor negroni blåbär fiskgryta vegetarisk pasta lingonparfait tapenade melon 5-minuterssill skaldjursfond picklad rödlök kokosmjölk persika flankstek crème ninon tartlett ansjovis fisk i folie apelsinmarmelad högrev gravlaxsås nyårsdessert hallonsylt rabarberpaj kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss daal struvor tomatsalsa kycklingsallad recept mumma korv tomater pastarecept glaze tosca nudlar långgrillad dekoration italienskt byxad fudge hasselbackspotatis pavlova torskrätt vit choklad pressgurka räkor, chorizo brytbröd potatisstomp campari vikingfågel entrecote rödlök kesella smoothie lingon ost, ramslökssoppa julsill gremolata bresaola salmalax på tallriken paella gubbröra potatispuré majonnäs vinägrett majs på landet rödbetshummus spanien egg toddy müsli ugnstekt lax crème brûllée cocoschutney hälleflundra gulaschsoppa ätliga blommor kräftsås råstekt potatis griskött huvudrätt chokladtårta bouillabaisse med havskräfta & aioli romsås gädda kola & knäck vegetarisk pizza ceviche lakritscheesecake granatäpple fikon tortillas färskost rårörda lingon fastlagsbulle lantbruk parfait pumpasoppa sillinläggningar picklad gurka burgare vegetarisk soppa japanskt vitaminboost fritterad omelett ponzu varma hallon gambas tournedos sockerkaka matjesill köttrecept,kött löksoppa potatisrätt ciabatta kalvleveranglais torskrecept salsiccia prosecco rödvinssås wokgrönsaker karré blommor i maten skaldjurssås godis våfflor pepparrotssås apfelstrudel biskvi bouillabaisse lamm matvete kalix löjrom risotto grillade citroner negroni sour pesto grillad entrecote färskost på filmjölk fruktsallad lussekatter