GRAVLAX & GRAVLAXSÅS
Gravlax hör hemma på julbordet och inte minst till julottefrukosten! Att grava lax kan låta svårt men det är busenkelt om det finns plats i kylen.
Gravad lax skall frysas, speciellt om den är kravmärkt (som vi föredrar), innan den äts. Vi väljer att grava laxen i god tid före jul och frysa de två sidorna var för sig när de är gravade. Vill Du att grava laxen lagom till jul så är vårt tips att frysa den vid Lucia och grava laxsidorna halvtinade ett par dagar före jul. (OBS: lax bör inte frysas två gånger)!
Ofta är gravlaxsåsen hos Din fiskhandlare god, vänd i lite mer dill så blir den ännu bättre! Vi som gillar att slå såser gör den naturligtvis själv. Tips! Det är lättare att få ihop såsen om vinäger, senap och olja har samma temperatur. Lycka till och kom ihåg att bäst blir det om du garvar och gravar med glädje. Undvik gravallvar!
Ca 20 portioner:
- 2 kg kravmärkt lax (helst två mellanbitar à 1 kg)
- 1 msk hel vitpeppar (stöt den i mortel)
- 8 msk salt
- 8 + msk strösocker
- 5 dl (minst) grovhackad dill utan stjälkar
- 1 äggula
- 3 msk vanlig svensk senap
- 1 msk dijonsenap
- 2 msk vitvinsvinäger
- 1,5 msk strösocker
- 1 dl mild olja (raps eller solros)
- Salt
- 2 dl finhackad dill (utan stjälkar)
Gör så här:
- Dra ut eventuella ben ur fisken med en fin tång och torka filéerna med hushållspapper på både kött- och skinnsidan.
- Snitta laxen kors och tvärs på skinnsidan och lägg den understa biten på en skärbräda. Gnid in köttsidan med en tredjedel av salt och pepparblandningen. Strö sen ett jämt lager socker över salt- och pepparblandningen och toppa med ett rejält täcke dill. (OBS: Så här före jul smakar dillen inte så mycket så lukta på den i butiken för att kolla om den duger – fryst dill kan funka).
- Gör samma sak med den andra sidan och lägg den med den tunna sidan ovanpå den andra filéns tjocka. Lägg allt i en plastpåse och häll i det som är kvar av salt, peppar och dill på båda sidor om laxen i plastpåsen. Lägg i kylen med en vikt ovanpå (ungefär lika tung som laxen, i vårt fall en gryta som väger två kg).
- Grava i två dygn. Vänd med jämna mellanrum (8-12 timmar). På Tallriken brukar sätta en ”laxlapp” på kylskåpet som påminner om när det är dags att vända.
- När laxen är färdig skall kvarvarande dill och peppar skrapas av. ”Badda” laxsidorna med hushållspapper och frys dem, var för sig, i fryspåse. Tryck ut så mycket luft du kan innan Du stoppar dem i frysen.
- Tina gravlaxen långsamt i kylskåp (1 dygn) innan den skall ätas.
Tips! Det är lättare att få ihop såsen om vinäger, senap och olja har samma temperatur.
- Blanda äggula, senap, socker och vinäger i en bunke.
- Vispa försiktigt (droppvis i början) ner oljan och öka stegvis till kraftig vispning.
- Smaka av med salt och vänd sen ner den finhackade dillen.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
ciabatta fisk i folie fritterad gambas morötter kokosmjölk burgare rabarberkräm morotssoppa salmalax päron majonnäas parfait picklad gurka melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter rödlök vegetarisk, gambero ramslökspesto heiße liebe ceviche slottsstek smoothie kesella couscous halloncurd råstekt potatis mozarella semlor torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka skaldjurssås tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka crème brûllée hummer recept räkor gratäng rulltårta gubbröra vinägrett rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger apelsinmarmelad ugnsrostade gremolata pannacotta hallå! sashimi pumpasoppa oxkind vårkyckling flarn ramslökssoppa långpannebröd vermouth torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gäddrecept räkor, stekar fudge gädda lammracks pavlova tosca nektariner semla mazarin honeysuckle kräftsås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor sojasås flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare kycklingsallad citrus oxfilé rödkål frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås skaldjursfond julsill körsbär lättbakat varma hallon bröd recept kalix löjrom vitaminboost kolakräm potatisstomp hasselbackspotatis pocherat ägg queneller grillade citroner gås, biskvi fastlagsbulle makrill nudlar kaka, brownie byxad dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor paj med spenat och västerbottensost huvudrätt granola aubergine ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax bläckfisk gös marmelad scampi buljong ingefära pizza hollandaisesås fisk&skaldjur rom tårta toscakaka lök äppelpaj kakor potatisrätt blåmusslor pasta med räkor kantarelltoast 1-2-3-lag rårörda lingon gin cheesecake pepparrot pilgrimsmusslor korv torskrecept laxrätter nyårsdessert majonnäs matjesill indiskt japanskt apetizer vegetarisk pasta välkomstdrink brunsås parmaskinka maräng äppeltarte ugnsbakade rotfrukter julgodis fläder rabarber tagliatelle frukost sockerlag grytor äpplen karl johan svamp picklad spenat gåsamiddag västerbottensost hallonsylt saffran inläggning torskrygg bullar tomater paj hummer ramslöksolja festmåltid pastarecept sillrecept nötter sparris slow cooking kycklingrätt apelsin kantareller festrätt starters sill bröd glass doften av nybakat bröd chokladdessert italienskt primör kyckling sommardessert husmanskost sallad skaldjur hallon laxrecept på grillen vegetariskt dryck cocktails drinkar soppa pasta bakning kötträtt förrätt nyårsmeny såsrecept fiskrecept dessert fisk & skaldjur köttrecept efterrätt fisk vegetarisk grill baka oxkött pastarätt bbq svamp choklad soppor gröna & sköna tillbehör lax moltas drinktips nybakat asiatiskt griskött glassdessert ramslök torsk sylt drinkrecept lakrits, potatis bär jordgubbar nu är det jul igen julmat blåbär tårtor insjöfisk sommarmat sommarmat, entrérätt drinktilltugg brödbak glaze fläsk nötkött kalv äppeldessert gåsmeny grön sparris munsbit kolasås fondspara frukt & bär äppelkaka champagne mango fond fågelrecept kallrökt lax chokladtårta picklat nypotatis midsommarmat sorbet romtopf hummerfond nässelsoppa nässlor lamm våfflor fisksoppa negroni pulled höstmat reportage abborre rödbetor tartar flädersaft björnbär rotfrukter sjögräsnudlar långkok pannkakor kullasparris tomatsås grillat basilika parmesan citron chutney, sopprecept majs saft medelhavet karré avocado vit sparris gräddsås ramslöksrecept hallonsås fiskgryta alla hjärtans dag whiskey citrondessert kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka mangosallad salsa ätliga blommor köttbullar lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella rökt fikon rödvinssås gulaschsoppa oxbringa saffransbullar apfelstrudelpaj godis lakritscheesecake granatäpple smoothie med spenat mango och ingefära pizzadeg havskräftor nygrillat campari pesto vegetarisk pizza blomkål, skåne matbloggpriset flankstek kryddsmör lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad hummus thai basil whiskey sour mingelrätt jätteräkor ansjovis potatispuré vaniljsås kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet melanzane ljuvliga smaker koka hummer müsli blommor i maten falukorv matvete mumma curry sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås hjorthornssalt vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming pressgurka risotto vikingfågel färskost mousse sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, grillad flankstek jästpannkakor daal lingon vegetarisk soppa rödbetshummus paella panko omelett fromage kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos citronmarinerad kalvbräss spanien prosecco björnbärsmarmelad egg toddy wok dekoration hälleflundra wokgrönsaker fiskpågrillen kladdkaka apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo gäddqueneller kola & knäck bouillabaisse brynt smör negroni sour löjrom innanlår fruktsallad chokladmousse lantbruk brytbröd senapscreme 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa persika på tallriken crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept högrev cocoschutney saint agur chokladflarn